Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Ujemny właśnie tak sie składa że opisywanay wyżej opis odsłuchu był właśnie na acoustic energy evo three xD. Fajniee.. Ogólnie to sprzęt naprawde udany (jak wcześniej mówiłem np: z Dire Straitsami grają bosko) ale nie do tej muzyki. Takie są moje odczucia.

No to jak ci na AE nie gra, to masz problem, bo do tysiaka znaleźć coś lepszego jest praktycznie niemożliwe ;) zwłaszcza ze znanych marek typu B&W, jamo, elac itd. Może coś egzotycznego spróbuj, ale generalnie obawiam się, że bez wymiany wzmaka i kolumn na wyższy przedział cenowy wiele poprawić się już nie uda. Pytanie jeszcze tylko jakie jest źródło tych wszystkich dźwięków, bo możliwe, że to z nim jest problem.

Aha, jeszcze jedna kwestia, ja również mam problem z basem w AE neo three w pomieszczeniu podobnym do twojego bo około 12-13 m2. U mnie bas łoi tak, że cały pokuj drży, a słychać go słabiej niż na evo one które miałem wcześniej. Po prostu te kolumny są za duże do takich małych pomieszczeń. Pomogło mi trochę odsunięcie ich od sciany na metr, a to nie zawsze jest wykonalne. Może w takiej sytuacji pomyśl o downgradzie na podstawkowe kolumny, w tej sytuacji paradoksalnie mogą dać więcej basu.

Zakładając, że nasz problem z basem jest podobnej natury i, że słyszymy podobnie i mamy podobne oczekiwania ze względu na zbierzny (zbierznawy:) gust muzyczny, to muszę cię zmartwić, ale jeśli mowa o nowych kolumna to poniżej około 5k złotych za nówki nic lepszego niż evo i neo 3 nie ma :)

Dopiero przesiadka na aelite three daje odczówalną różnicę, Ale znowu są to kolumny które muszą stać z półtora metra od ściany i w pomieszczeniu poniżej 20m2 nie ma to najmniejszego sensu. W najbliższej przyszłości priorytetem jest dla mnie uzbieranie na sensowny tv, bo oglądanie na 22" monitorze jest dla mnie znacznie bardziej dyskomfortowe niż mój obecny zestaw audio, ale później mam w planach przesiadkę na aelite lub radiance'y, albo na wspomniane wcześniej monitor audio RX6 - na allegro można już je wszystkie dorwać poniżej 4k. Ostatnio ktoś sprzedawał aelite 2 - nie słuchałem - ale jeśli jest to ta sama jakość co aelite 3, tylko do zastosowań w mniejszych pomieszczeniach to już za około 1400-1800 złotych możesz rozwiązać swój problem. Ja póki co zbieram się jeszcze do porządnego dociążenia moich neo 3 co powinno wyraźnie poprawić kontrolę rozlazłego basu.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Witam was ponownie.

Na wstępie wielki podziękowania za podjęcie tematu dla smog-a i rydz-a. A teraz z grubej rury:) Nie było mi dane zakupić monitorków tylko zupełnie nieoczekiwanie stałem się posiadaczem DALI 40 se. No to mi się nawet nigdy nie śniło:). I tu mam do was pytanie "starzy wyjadacze" jak ogarnąć połączenia w zwrotnicy może ktoś wie??

Do dobrego dźwięku w grach potrzeba zestawu 5.1 mi wystarcza flagowy zestaw logitecha Z5500

LOL - to tyle w kwestii komentarza. Efekty 5.1 to oczywiście fajna rzecz ... ale we "flagowym" Logitech Z-5500 można zapomnieć o naturalności (wiem, bo słyszałem). Tak więc za ich cenę można kupić 2.0, które nie będzie miało takiego (niekontrolowanego) wielkiego basiska i dźwięków z tyłu, ale jakością/naturalnością to wymiecie te plastiki. Co kto woli. Edytowane przez Kyle

LOL - to tyle w kwestii komentarza. Efekty 5.1 to oczywiście fajna rzecz ... ale we "flagowym" Logitech Z-5500 można zapomnieć o naturalności (wiem, bo słyszałem). Tak więc za ich cenę można kupić 2.0, które nie będzie miało takiego (niekontrolowanego) wielkiego basiska i dźwięków z tyłu, ale jakością/naturalnością to wymiecie te plastiki. Co kto woli.

LOL - to tyle w kwestii komentarza. Efekty 5.1 to oczywiście fajna rzecz ... ale we "flagowym" Logitech Z-5500 można zapomnieć o naturalności (wiem, bo słyszałem). Tak więc za ich cenę można kupić 2.0, które nie będzie miało takiego (niekontrolowanego) wielkiego basiska i dźwięków z tyłu, ale jakością/naturalnością to wymiecie te plastiki. Co kto woli.

Człowieku zrozum to jest zestaw KOMPUTEROWY słyszałeś w ogóle jak to się sprawdza w grach odpal sobie takiego crysisa w stereo a potem w 5.1 to zrozumiesz.Po cholerę ci neutralność dźwięku w grach co do basu można sobie ustawić według swoich potrzeb.Jeszcze jedno nie pchaj się z audiofilią do gier wideo.

Cenię sobie stereo ale jego miejsce jest przy wiernym odtwarzaniu muzyki dlatego używam dwóch zestawów do muzyki oraz do gier czy filmów.Naprawdę nie przesadzajmy z tą jakością we wszystkim co popadnie bo za niedługo będziemy zmieniać kable żeby mieć lepsze odgłosy strzałów w ulubionej grze.

Człowieku zrozum to jest zestaw KOMPUTEROWY słyszałeś w ogóle jak to się sprawdza w grach odpal sobie takiego crysisa w stereo a potem w 5.1 to zrozumiesz.Po cholerę ci neutralność dźwięku w grach co do basu można sobie ustawić według swoich potrzeb.Jeszcze jedno nie pchaj się z audiofilią do gier wideo.

Cenię sobie stereo ale jego miejsce jest przy wiernym odtwarzaniu muzyki dlatego używam dwóch zestawów do muzyki oraz do gier czy filmów.Naprawdę nie przesadzajmy z tą jakością we wszystkim co popadnie bo za niedługo będziemy zmieniać kable żeby mieć lepsze odgłosy strzałów w ulubionej grze.

Człowieku, zrozum że do komputera miałem podpięte 2.0-5.1 z różnych zakresów cenowych i chyba wiem co dają w grach głośniki efektowe z tyłu w plastikowym 5.1, a co daje naturalne brzmienie w grach z dobrego 2.0 . Tu nie chodzi o audiofilizm, tylko o to kto komu na ucho nadepnął :) Mogę jedynie powtórzyć - dźwięki z tyłu to fajna rzecz, ale naturalność całości (nawet w grach) też jest ważna i trzeba wybrać co się woli w danym zakresie cenowym.

Zrób kiedyś porównanie (tak byś mógł się szybko przełączać) te logitech Z-5500 vs. monitorki 2.0 w cenie tych Logitech Z-5500.

Edytowane przez Kyle

Człowieku, zrozum że do komputera miałem podpięte 2.0-5.1 z różnych zakresów cenowych i chyba wiem co dają w grach głośniki efektowe z tyłu w plastikowym 5.1, a co daje naturalne brzmienie w grach z dobrego 2.0 . Tu nie chodzi o audiofilizm, tylko o to kto komu na ucho nadepnął :) Mogę jedynie powtórzyć - dźwięki z tyłu to fajna rzecz, ale naturalność całości (nawet w grach) też jest ważna i trzeba wybrać co się woli w danym zakresie cenowym.

Zrób kiedyś porównanie (tak byś mógł się szybko przełączać) te logitech Z-5500 vs. monitorki 2.0 w cenie tych Logitech Z-5500.

Np to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na przód

potem można rozbudować o to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylne kanały i jak będzie potrzebny to subwoofer to.... itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Byłem na odsłuchu kolumn w salonie audio w zielonej górze, słuchałem na wzmacniaczu roksan caspian. kolumny oli roth 30 i monitor audio mr4, aby mieć jakis wyznacznik jakości gość podłączył jeszcze HARPIA ACOUSTICS Amstaff Mini

Te harpie za ponad 6 tys. Słuchałem dire straits,floydów i rebeca pidgeon. oli bez porównania grały lepiej, przede wszystkim piękna bardzo szeroka scena i nisko schodzący bas. nie były tak detaliczne jak harpia ale to nie ten przedział cenowy. monitor audio grały bez życia, wąska scena, brak niskiego basu. góra ok, czysta nie ostra bardzo przyjemna ale to tylko jeden plus. Oli w tej cenie to rewelacja.

w oli bas trochę rozchodził się po podłodze czego nie było w harpii ale w monitor audio nie było go wcale. jeszcze jeden plus dla monitor audio to wygląd, oli nie zbyt mi się podobały szczególnie bez maskownic no ale tu chodzi o dźwięk. Szczerze polecam te oli.

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

A słuchałem ich w tej właśnie sali odsłuchowej :)a4.jpg

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jestem nowa na forum, więc część wszystkim :)

Chcę kupić dwie nowe kolumny do amplitunera Denon DRA-455 i chciałam prosić Was o pomoc.

Do tej pory znalazłam dwa modele:

- Koda SL-600S (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Wharfetale Crystal II 10 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Które z nich są lepsze? A może jakieś inne w okolicach 300zł za parę?

Dodam że pokój ma 20 metrów kwadratowych a słucham głównie rocka i utworów wykonywanych na pianinie.

Zuza :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam;

Poszukuję głośników do wzmacniacza technics 700 MK II docelowo chciałbym kupić TECHNICS SU-A900D. Muzyka to jazz, blues, soul, pink floyd ...

Znalazłem na allegro takie głośniki :

Ukryta Zawartość

Byłem już prawie zdecydowany na Sapphire pylon audio

Poradźcie co byście kupili ?

Ukryta Zawartość

Kupowanie kolumn bo ktoś tam powiedział ze są dobre a nie słuchał innych w tej samej konfiguracji jest bez sensu. O ile można tak zrobić z cd lub ze wzmacniaczem bo z reguły to o połowę mniejszy wydatek to z głośnikami już bym nie radził. Najlepiej odsłuch w salonie. Jednemu podoba się takie brzmienie drugiemu inne. Każdy ma inny wyznacznik ideału. Dla jednego idealnie gra kolumna za 4 tys, ale takiej nie kupi bo go nie stać. Ale drugi słyszał głośniki za ponad 10 tys i te za 4 tys są dla niego kiepskie. Do mnie przychodzą znajomi i kopara im opada na widok i brzmienie jamo s606 a dla mnie to bardzo przeciętne kolumny. Trzeba słuchać, iść di salonu, wybrać kilka modeli i zrobić sobie wyznacznik jakości. Dopiero potem porównywać z tym ci piszą.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Edytowane przez bumbum

Mam jeszcze pytanko. Dlaczego ludziska na allegro pozbywają sie kolumn Acoustic Energy AE 109? Jest ich cała masa na allegro w cenie do 1000pln. Jak one grają? Słuchałem jedynie jamo s606, MA MR4 i OLI 30.

Do których by je przyrównać? Może zamiast tych OLI 30 brac uzywki Acoustic Energy AE 109 czy Tannoy M3, Mission-ów, Kef-ów jest tez całe mnóstwo, tylko problem w tym ze odsłuchac nie idzie. Chciałbym co prawda taką przestrzen jak Oli30.

Witam,

posiadam amplituner boemaster 5000 i chcę kupić do niego jakieś kolumny. Wiem, że przed zakupem najlepiej posłuchać całego zestawu, ale w przypadku używanego sprzętu na allegro nie jest to zawsze możliwe.

Co polecacie? może ktoś posiada jakiś zestaw z tym amplitunerem? jakie macie uwagi i doświadczenia? Wzmacniacz jest 8 ohmowy, 55 watowy.

z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Witam,

chciałbym się dowiedzieć czy w tej cenie można znaleźć coś sensownego?

Szukałem używanych kolumn lecz ciężko znaleźć coś sensownego, może ktoś podpowie czego szukać?

Kolumny będą pracować z Technics SE-A808.

Witam,

Szukam czegoś żeby zastąpić te z zestawu z-2300. Obecnie mam satelity z Z-5500, ale chciałbym coś o większym zakresie.

Co sądzicie o tych kolumienkach?

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze takie:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

(budżet 150zł).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj .

Zwóc uwagę na Koda B-2000 . Ładne , dobrze wykonane i dobrze grające monitory . Bas masuje wątrobę , aż miło . Są naprawdę O.K.

Pozdrawiam.

Maciej

Witaj,

niewiele powyżej założonej kwoty masz zestaw kolumn Pylon Audio Pearl Front - dobrze wykonane i bardzo przyzwoicie grające kolumny podłogowe

zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam. Z mojej strony polecam AE Neo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub AE Evo One:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przykładowe linki).

Po zmianie sprzętu można je dalej wykorzystać - satysfakcja gwarantowana ze słuchania muzyki. Moim zdaniem to dobre monitory.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy coś polecają, ale nikt nie zapytał w jakim pomieszeniu i jaką muzykę będą grały :-)

Od siebie polecam Dali 104 ew. 505. To były moje pierwsze "poważne" kolumny, bardzo dobrze je wspominam.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wszyscy coś polecają, ale nikt nie zapytał w jakim pomieszeniu i jaką muzykę będą grały :-)

Chyba nie sugerujesz się wpisami Q21. Gdzie ciagle się o to pytają :) To taki chwyt marketingowy tylko :)

W tym przypadku raczej liczy się cena, niż możliwości akustyczne pokoju.

Tu masz kolumny za normalną cenę grają zaskakująco dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niee, tylko np. każdy podaje propozycję ale jeśli smolikjr ma pokój 10-12m2 to np. niektóre propozycje już nie są takie ciekawe jak np. podane przeze mnie Dali 104 które mają z tyłu wielki port b-r i potrzebują trochę przestrzeni za sobą.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi