Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podałeś modelu wzmacniacza z jakim będą współpracowały kolumny. Można brać pod uwagę Tannoy'a, jednak może trochę brakować dynamiki, agresywności, pazura. Bardziej namawiałbym na np. Jbl Norrhridge E80..

Zapraszam jednak na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czesc.Poszukaj na rynku wtornym CABASSE TOBAGO.W metalu i ostrzejszych brzmieniach czuja sie dobrze.Z wydajnym pradowo wzmacniaczem moga stworzyc niezly duet. TANNOY to raczej cieple kluchy.

Mozesz takze rozwazyc ,ktorys z modeli JMLab-szybkie z pazurem ,latwe do wysterowania.

Dynamiki na pewno nie braknie.

Witam,

Obecnie mam Logitechy G51. Czy są złe ? czy mi nie wystarczają ? ciężko powiedzieć, czasem nie wyrabiają, troche dudnią, jak to głośniki do kompa.

Mam wzmacniacz Unitra PW-3015, czyli nic specjalnego, ale chyba jak na początek starczy.

Zastanawiałem się nad kupnem tanich kolumn, czyli za ok 150zł, oto przykłady :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać na kolumnach się nie znam, ale chyba da się coś kupić.

Tylko wtedy po co mi logitechy. sam nie wiem, może bym zostawił, może by ktoś kupił więc wymiana wyszłaby mi za darmo.

Co o tym sądzicie ?

Proszę o wyrozumiałośc jeśli chodzi o znajomość tematu, pozdrawiam ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez psp360
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Opłaca się tym sensie, że gdybyś miał za to kupić whisky, lepiej mieć kolumny. Whisky wypita, a kolumny zostaną. Z drugiej strony słabe kolumny, a whisky świetnie wyostrza słuch. Trudna decyzja...

Edytowane przez frywolny trucht

Czyli co, wszystko za 150zł to słabe kolumny ? Czy po prostu ja takie dałem ? Np te jamo studio 105 mnie zainteresowały, ale nie mogę znaleźć żadnej opinii.

Edytowane przez psp360

Odpowiedź na pytanie z tematu: nie opłaca się.

P.S. Starczy to jest uwiąd.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Opłaca się tym sensie, że gdybyś miał za to kupić whisky, lepiej mieć kolumny. Whisky wypita, a kolumny zostaną. Z drugiej strony słabe kolumny, a whisky świetnie wyostrza słuch. Trudna decyzja...

nie zgodzę się. Wieczór z Whisky można długo i mile wspominać. Kolumn za 150zł lepiej nie wspominać.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
http://allegro.pl/tannoy-fusion-1-f1-okazja-cena-za-pare-i2421702962.html nie wiem jak skończy się ta aukcja cenowo, nie powinno być więcej jak 350zł, ale to jest minimum, jeśli z muzyki do kotleta, pierdu, pierdu w tle, chcesz przejść do muzyki, która jest w stanie cię unieruchomić, wciągnąć. Pomimo wielu braków, dobra przetrzeń. Warto postawić je na standach i odsunąć od ścian. Odpłacą się. To jest minimalne minimum wg mnie. Punkt wyjścia. Wzmak to swoja drogą na śmieci :(

czasem nie wyrabiają, troche dudnią,

Skoro dudnią to pewnie głośno słuchasz. Zeby grało "dobrze" i głośno to musi kosztować...

Za 150 zł odpuść sobie sprzęt audio. Minimum to jakieś 400 zł za kolumny i przynajmniej drugie 400 za wzmak (a jesli chcesz wzmak z pilotem to jeszcze ze 250 więcej)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Na allegro czasami można trafić podstawkowce DIY za śmieszne pieniądze (poniżej kosztu przetworników) ale mając 150 zł i tak trzeba mieć sporą wytrwałość w szukaniu. No chyba że masz jakąś giełdę staroci w okolicy - tu na forum ktoś trafił podłogowe kolumny Chario za 40 zł :)

To jak z moimi kolumienkami co proponujecie do 500zł ,pomieszczenie 10m2 ,pod wzmacniacz technicsa o ile się nie mylę a600 (coś w tym stylu) ;) Czekam chłopaki na odpowiedź

Lepiej dozbierać,i kupić raz a dobrze,niż kupować tanie śmieci za 150 zl.

Uzbieraj z tysiaka i wtedy dopiero coś kupisz sensownego na początek.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Czyli że te Logitechy grają lepiej od takich kolumn jak podałem przykłady + mój wzmak ?

Tak wiem wiem że to inny sprzęt, no ale głownie o to mi chodziło przy zakładaniu tematu.

Edytowane przez psp360

Zeby grało "dobrze" i głośno to musi kosztować...

Nie musi.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

nie zgodzę się. Wieczór z Whisky można długo i mile wspominać. Kolumn za 150zł lepiej nie wspominać.

Ale takimi kolumnami można rzucić w tych co hałasują pod oknem, łyskaczem 8-12 letnim to grzech.

Gość partick

(Konto usunięte)

To jak z moimi kolumienkami co proponujecie do 500zł ,pomieszczenie 10m2 ,pod wzmacniacz technicsa o ile się nie mylę a600 (coś w tym stylu) ;) Czekam chłopaki na odpowiedź

Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz sluchac muzyki czy tez wystarczy ci aby jakies tam dzwieki wydobywaly sie z czegos tam. Jesli chcesz sluchac muzyki to zaluz sobie budzet, np po 1000 zl za element (zrodlo, wzmak, kolumny) czyli okolo 3000 zl. potem odsluchy a potem zakupy, ewentualnie uzywki to wyjdzie ci taniej albo w tych kwotach kupisz elementy lepsze od zakladanych.

Inaczej to nie ma sensu. Stracisz tylko pieniadze.

Jak zwykle przesadzacie, 1000zl minimum na element aby sluchac muzyki? chyba powariowaliscie, ja wiem ze wasze przerosniete ego nie pozwolilo by wam sluchac muzyki na sprzecie za kilka stówek.

wracajac do autora godne uwagi są sony ss-e411 oraz do 300zl powinienes je wylicytowac, i do tego jakis wzmacniacz sony np ta f 470 lub ta f 490 i bedzie gralo przyzwoicie, nie warto sluchac ludzi którzy uwazaja taki sprzet za smieciowy.

Jak zwykle przesadzacie, 1000zl minimum na element aby sluchac muzyki? chyba powariowaliscie, ja wiem ze wasze przerosniete ego nie pozwolilo by wam sluchac muzyki na sprzecie za kilka stówek.

Tu nie chodzi o ego. Trochę pomyliłeś pojęcia. Nie uważam się za audiofila i jakiegoś wielkiego znawcę, ale wiem, że różnica pomiędzy sprzętem nowym, totalnie budżetowym, poniżej 1000zł, a sprzętem w tym właśnie zakresie cenowym i oczywiście wyższym - JEST. Potwierdzi to 99% obecnych tu forumowiczów - wystarczy posłuchać. Natomiast czy komuś odpowiada reprodukcja muzyki ze sprzętu za np 500 zł (źródło, wzmak i kolumny) to już indywidualna sprawa. Oczywiście mowa jest o nówkach, bo jak ktoś tu już wspomniał można i Chario za 40zł kupić:) Także jeśli dopisze szczęście to używany sprzęt wart jako nówka 3000zł można pewnie kupić za jakieś 1200-1500 zł. Wtedy oczywiście za element wychodzi dużo mniej.

Wszystko zależy od tego co chcemy, czego oczekujemy.

Akurat ja nie miałem na myśli sprzętu nowego bo wiem jak on gra i nawet nowy za 2tysiące to bez rewelacji.

Dobrze grający sprzęt to kwestia tysiąca zlotych 350zl wzmacniacz, 150zl cd i 500zl kolumny, mowa oczywiscie o sprzecie uzywanym.

Taki sprzet nie zagra tylko osobom z przerosnietym ego i mania posiadania drogiego sprzętu. Oczywistym jest ze jesli ktos posiada kable za 2tysiace to nawet jak mu zaplaca to nie zechce nawet posluchac takiego zestawu o wartosci polowy jego kabli.

Na tym forum przeijały sie juz rozne wpisy, były nawet takie w stylu: "wolalbym nie sluchac wgl muzyki niz sluchac na sprzecie za 2 tysiace"

czy to nie idiotyzm?

Mam taki wzmacniacz: Pnasonic SH-HT05. Impedancja 6 Ohm.

Ukryta Zawartość

Chciałbym wymienić przednie kolumny na coś lepszego.

Chodzi głównie o wrażenia przy słuchaniu stereo -> gramofon.

Możecie coś zaproponować do max. 500 PLN?

Oglądałem takie wynalazki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwAOS.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz poszukać starych Tonsil Perfect, nie są idealne, ale jak byś za 100-150zł znalazł z oryginalnymi głośnikami, to zrobił byś niezły deal :)

Akurat ja nie miałem na myśli sprzętu nowego bo wiem jak on gra i nawet nowy za 2tysiące to bez rewelacji.

Dobrze grający sprzęt to kwestia tysiąca zlotych 350zl wzmacniacz, 150zl cd i 500zl kolumny, mowa oczywiscie o sprzecie uzywanym.

Taki sprzet nie zagra tylko osobom z przerosnietym ego i mania posiadania drogiego sprzętu. ...

Bardzo bym chciał, abyś powtórzył tą samą wypowiedź oddającą Twój punkt widzenia za jakieś minimum 5 lat ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Za 5 lat będzie to samo co jest teraz i było też 5 lat temu.

Swój obecny sprzęt posiadam od 6 lat z drobnymi tylko zmianami, miałem wtedy 16 lat i kupujac kolumny nie kierowalem sie poteznym basem czy glosnoscia jak wiekszosc nastolatkow w tym wieku. Liczyla sie jakosc i choc dla was to smieciowy sprzet ja jestem zadowolony, i wiekszych zmian nie planuje, jedynie za jakis czas moze tylko wyzszy model wzmacniacza.

tzn co masz na myśli czy sie opłaca ? :) można kupić dobre kolumny za 1000 zł lub lipne za 3000 zł, ale najszybciej kupisz lipne za 200 zł no i co ? opłaca sie ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi