Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , darmo szukać nowych w tej kwocie co by zagrały na choćby podobnym poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz w dwóch zdaniach uzasadnić dlaczego takie małe. Rozumiem ,że chodziło Ci o Pianocrafta ?

Tak, o kolumienki od Pianocrafta. A dlaczego? Ano dlatego, ze z tego wzmacniacza nawet najlepsze kolumny niewiele wyciągną. Dlatego będzie to zakup adekwatny do jakości.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nikt nie zna tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Kupilem je... szczeny jeszcze nie podnioslem z ziemi... Fostexy pm0.5 przy nich brzmia i wygladaja jak chinskie zabawki... piekna i wyrazna gora i srednie.

A myslalem, ze juz mam dobra jakosc dzwieku... dopiero teraz slysze jak okropnie brzmi wiekszosc mp3...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez niemand

Witam. Jestem osobą początkującą jeśli chodzi o sprzęt audio więc postanowiłem zapytać osoby na poważnym forum. Posiadam wzmacniacz Yamaha AX-900 oraz kolumny Empire Eass 300. Chciałbym poznać opinie na temat takiego połączenia i ewentualnie czy proponowalibyście inne kolumny do tego wzmacniacza. Wymiary mojego pomieszczenia to 4,5 na 4,1 metra. Słucham generalnie wszystkiego ale głównie muzyka typu Audiomachine oraz 2 steps from hell. Pozdrawiam.

Witam!

Miał ktoś może możliwość odsłuchu kolumn STX F80n?

Cena jest bardzo atrakcyjna,a jestem na etapie szukania kolumn do swojego 1 zestawu stereo (SONY F222ES,DENON DCD-1420).

Prosiłbym o jakąś opinie o tych kolumnach.

Mój pokój jest średniej wielkości, 27m2. Ma nieproporcjonalne ściany (z jednej strony skos,z drugiej też skos,ściany maja różne długości).

Muzyki jakiej słucham to głównie rock i rap.

Edytowane przez ako1987

Etap tanich kolumn mam już za sobą. Teraz poszukuję "niedrogich" kolumn :) Budżet +- 3k zł. Dopuszczam oczywiście możliwość zakupu używek. Aktualnie mam Heco Argon 30, które grają z Yaqinem MC10L i na zmianę Thorensem TD320 lub DCD 685 lampizowanym przez forumowego kolegę. W przyszłym miesiącu wynoszę się ze sprzętem do salonu, który ma ok. 28m2. Poszukuję czegoś, co fajnie zgra mi się z moją lampą - preferencje: szeroka scena, ciepłe brzmienie, wysokie nie mogą kłuć w uszy. Rozważam również projekty DIY, z których na razie najpoważniejszym kandydatem jest projekt Akkusa 35A-30. Proszę, o jakieś rozsądne propozycje.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Zamierzam sobie nabyć amplituner Marantz 2215b (bardzo ładny sprzęt jak na moje oko, zobaczymy jak na ucho) a sprzedać mojego obecnego Denon DRA-345r, do którego mam bardzo kijowe kolumny. Jakie nowe kolumny byście mi mogli polecić za powiedzmy max 400zł za parę ? Ktoś tam wcześniej wstawił link do nowych STX F-80, ale ponoć są bardzo kiepskie. Jeżeli w kwocie miałyby się znaleźć jakieś kolumny używane ale warte pieniędzy to jestem w stanie zgodzić się na taki zakup.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez SzramaBDG

Witam wszystkich, po dluuugiej przerwie w forumingu, przyszedl czas, iz trzeba zasiegnac fachowej porady, i mysle ze taki temat sie tu przyda, poniewaz podobnego w zakladce "stereo" nie znalazlem, wiec jezeli masz pytania, to ten temat bedzie dobry, aby znalezc na nie odpowiedzi.

Wiec,

dwa dni temu udalo mi sie bardzo tanio dorwac, kolumny podstawkowe, i nie bylo by nic w tyum dziwnego gdzyby nie to ze glosniki po "odpaleniu" i kosmetycznym "odswiezeniu", powalily mnie na plecy, scena, miesistym, przejzyzstym dzwiekiem.

Chcialbym sie dowiedziec co to za fachura wypuscila te cudenka, moze ktos z Was, bedzie wiedzial co to za brand tych kolumienek.

Krotki opis wzrokowy:

-obudowa glosnika jest ze sklejki, fornirowana i polakierowana na polysk.

-kosz glosnika nisko/sredniotonowego jest aluminiowy [pelen odlew]

-zdziwilo mnie zawieszenie glosnika, poniewaz kolumny sa z 1978roku,

wydaje mi sie ze gumowe zawieszenie, jest bardzo spoko, jak na tamte czasy

i przyznam ze po 35 latach jest wciaz swieze i dobrze zachowane.

Co to cholera jest??

Ukryta Zawartość

Tylko to trzyma się kupy i tylko tyle wyszperałem w internecie :)

Ukryta Zawartość

witam,

pewnie zaraz dostanę zjebkę, że to już było, że gdzie indziej znajdę etc., ale zapewniam, że długo szukałem i ni hu hu.. Bardzo będę zobowiązany za radę dotyczącą doboru kolumn do segmentów loewe sx: 6290, 6390 (przedwzmacniacz i wzmacniacz). + radio, kaseciak i zbiorczy segment do podłączenia wszystkich wtyczek reszty segmentów. Jestem zielony w temacie elektroniki, ale słuch mam dość wymagający. Co to znaczy jeżeli przedwzmacniacz ma 20 W, a wzmacniacz 450 W? (jak w tym przypadku). czy ALTUSy 300 zgrają się z tym sprzętem? jakie kolumny byłyby najlepsze? nic nie wiem o impedancji tego sprzętu- nie jest podana na obudowach. I co z wydajnością? 90/92 dB to podobno ok, a na schematach jest coś na minusie i to w dodatku pojedyncze cyfry są. jak to rozumieć? bardzo proszę o pomoc. mam nadzieję, że nie naruszę praw autorskich dodając linki:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

naprawdę ciężko coś o tym znaleźć. to rzeczywiście jest hi-end? Duża, zmrożona na olej flacha Absoluta za pomoc;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

witam,

pewnie zaraz dostanę zjebkę, że to już było, że gdzie indziej znajdę etc., ale zapewniam, że długo szukałem i ni hu hu.. Bardzo będę zobowiązany za radę dotyczącą doboru kolumn do segmentów loewe sx: 6290, 6390 (przedwzmacniacz i wzmacniacz). + radio, kaseciak i zbiorczy segment do podłączenia wszystkich wtyczek reszty segmentów. Jestem zielony w temacie elektroniki, ale słuch mam dość wymagający. Co to znaczy jeżeli przedwzmacniacz ma 20 W, a wzmacniacz 450 W? (jak w tym przypadku). czy ALTUSy 300 zgrają się z tym sprzętem? jakie kolumny byłyby najlepsze? nic nie wiem o impedancji tego sprzętu- nie jest podana na obudowach. I co z wydajnością? 90/92 dB to podobno ok, a na schematach jest coś na minusie i to w dodatku pojedyncze cyfry są. jak to rozumieć? bardzo proszę o pomoc. mam nadzieję, że nie naruszę praw autorskich dodając linki:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

naprawdę ciężko coś o tym znaleźć. to rzeczywiście jest hi-end? Duża, zmrożona na olej flacha Absoluta za pomoc;]

przedwzmacniacz żre 20 W, a końcówka mocy maxymalnie zeżre i w części przerobi na prąd do głośników 450W.

90/92 db to skłonność do hałasu,

są wielokrotonie droższe kolumny o niższym jak i wyższym współczynniku mówi jedynie czy kolumny by głośniej zagrać potrzebują więcej prądu czy mniej, te aż tak dużo nie potrzebują

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam.

Poszukuję głośników podstawkowych do amplitunera Harman Kardon 3490 za max 1000zł. Pokój w którym będą grały ma 10,5m2, a głośniki będą rozstawione po "dłuższej ścianie" (~4,5m). Głównie będą używane do muzyki typu rock, metal etc. Ewentualne inne propozycje odnośnie amplitunera również mile widziane.

Tanie monitory do rocka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasem też pojawiają się w necie Paradigm Monitor 3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mój pierwszy post na forum, więc witam.

Planuję zmianę monitorków na większe, z niższym basem ale brzmiących

jak najbardziej naturalnie. Do wydania mam maksymalnie 1000-1300zł

Czytałem wiele o różnych monitorach i uwagę moją jak na razie przykuły

cztery modele

Epos M5i

Monitor Audio MR2

Tannoy M2

Tannoy M3

Będą grały w pokoju 12m2 w proporcjach 4x3, nie wiem czy te ostatnie nie będą za duże.

Wzmacniacz Arcam Alpha II, kabelek głośnikowy Cable Talk 3.

Muzyka jaką słucham jest dość różna, elektronika, "gitarowa", trochę jazzu, filmowa itp.

Aktualnie grywam na Gale Reference Monitor (jestem pierwszym właścicielem).

Lubię je, nie podbarwiają, grają bardzo szyściutko i szczegółowo, ale przydałby

się troszeczkę niższy bas, czasem go brakuje, najczęściej przy gitarze basowej.

Pomożecie?

Do pokoju 4x3 spokojnie nadają się małe, dwugłośnikowe podłogówki. Z proponowanych przez Ciebie monitorów fajnego basu się nie uzyska. Np.

monitory

Ukryta Zawartość

małe podłogówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale najlepsze były by pewnie Dali 104 lub 505, 5005.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>enkoder

Ja do 12m2 zdecydowanie brałbym monitory. Justas chyba za szybko zinterpretował. Gale to małe monitorki - mają wiele zalet, ale nie schodzą zbyt nisko. Podłogówki mogą ci się w tym metrażu udusić. W dodatku w tej cenie możesz stracić sporo na jakości vs monitory.

Do Arcama nie kupowałbym zbyt ocieplonych i powolnych kolumn, bo stracisz rozdzielczość.

Jak zmienisz kolumny pomyśl też o cable talkach. Trójki są bardzo przyjemne i cieplutkie, ale przymulają i kiepsko u nich z dynamiką. Bardzo dobre z cable talków są Concerty 2.1 - też ciepło i muzykalnie z dociążonym dołem, ale dużo lepsza dynamika. Nie są idealnie przejrzyste ale z pewnością o wiele bardziej niź trójki.

justas32, dzięki za sugestie ale dlaczego sądzisz, że najlepsze by były Dali? Akurat 5005 słuchałem, nie są to kolumny

do mojego pokoju, mój brat mi je kiedyś pożyczył jak wyjeżdżał z kraju, miałem je dwa miesiące, te kolumny u mnie w pokoju

się dławią, no i basu mają stanowczo za dużo (może to wina małego pokoju).

smog, Chodzi mi po głowie ten Tannoy M3, niby podłogówka ale znów nie taka duża, no i czytałem, że bardzo zrównoważona.

Polowałem jeszcze kiedyś na Acoustic Energy AE100 ale ciężko je dorwać do dziś. Zastanawiałem się jeszcze nad KEF Coda 7,

rzadko spotykane ale na pewno nie będą powolne.

Co do kabelków, to Talk-i specjalnie kiedyś brałem do tych Gali i mam świadomość, że przy zmianie kolumn, będę musiał

zmienić kabelki, mam w szafie jeszcze QED Qudos, na pewno wypróbuję.

Hej!

Potrzebuję pomocy w wyborze kolumn. Zacznę od tego, że jestem całkowicie zielony w ich temacie, bo póki co korzystałem z nieswojego sprzętu.

Używam słuchawek Sennheiser hd518 i moje pytanie - jakie kolumny, które zagrają na podobnym poziomie? Jak chodzi o pokój to jakieś 16m2, prawie że kwadrat, cała podłoga wyłożona wykładziną. Słucham metalu głównie symfonicznego w stylu Eluveitie, gotycki itp. .

Poszukuję kolumn/ monitorów pod wzmacniacz yamaha rx-797

- pokój 12-14m2

- muzyka różna; jazz, rock, klasyczna, metal

- do 1500zł (mogą być używane)

- zamierzam kupić Matrix mini i DAC

Wcześniej napędzał kolumny JBL E90 w pokoju 25m2, brak środka i przy np. U2 dudniący bas i tnący uszy sopran. Wzmacniacza nie chciał bym zmieniać.

Szukaj kolumn z tekstylnymi kopułkami, inaczej tym amplitunerem zamęczysz się tak jak z tymi co masz. Jest dynamiczny z otwartą i wyostrzoną górą i dość nachalną średnicą dlatego szukaj czegoś co to uspokoi.

Do tej Yamahy tylko coś muzykalnego i kulturalnego.

Jak gryzło Cię w jblach konturowe, ostre granie, to może Eposy M16i w dobrej cenie (choć nie grają aż tak klasycznie średnicą jak na eposa)

Ukryta Zawartość

i teścik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez smog

Wcześniej napędzał kolumny JBL E90 w pokoju 25m2, brak środka i przy np. U2 dudniący bas i tnący uszy sopran.

Miałem te kolumny , tylko stały w o wiele mniejszym pomieszczeniu , skrzeczący były i krzyczące .

Mam kolumny MA bronze b2 i podłączałem Yamahę ax 396 , Pioneer A 9 j , HK 980 i nic nie waliło po uszach jak JBL E 90 , tylko basu mniej niż z podłogówek .

Ukryta Zawartość

Możesz wziąć pod uwagę używkę , jeśli będzie okazja . Będzie tanio bo to wycofana seria .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Z tymi MA Bronze B2 też będzie nieciekawie. Stara Yamaha AX 396 grała zupełnie inaczej, dużo ciemniej, niż obecne amplitunery RX, to zupełnie inna szkoła grania.

Co byście mi doradzili..

chciałbym kupić kolumny (mogą być używane) w przedziale do ~1200 zł (raczej z tendencją spadkową..). Mają służyć do odbioru szeroko pojmowanego rock'n'rolla, od chopina po sepulturę. Pokój poki co 20 m2 (raczej z tendencją wzrostową.. mam nadzieję na większy metraż;) Nie chcę słuchać hałasu, ale chciałbym móc wykorzystywać je na większej, a może i otwartej przestrzeni, Chciałbym ciepłego, głębokiego brzmienia na co dzień, ale z potencjałem.. Taki kompromis.. a technicznie: Loewe Sound Project 6390/6290/6190/6090/3537, o którym znalazłem tylko tę stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz bodaj dwie z pojedynczymi segmentami. W dodatku sprzęt słyszałem tylko z kolumnami unitry sprzed lat 30 o mocy 20W, które lepiej brzmią na AMATORZE.. także nie wiem czego mogę od wzmacniacza wymagać/oczekiwać. Preamp i amplifier ciężkie jak cholera, w myśl starej zasady;]

Nie ukrywam, że trochę się nastawiłem na altus 300, podobno dałyby radę z tym sprzętem, ale mogę być nieobiektywny bo: starsze altki 'dawały rade'; 30 cm głośnik jest zachęcający; także są vintage;] i mam sentyment do Wrześni;] no i jakby się udało dobre używki to pewnie zmieściłbym się w cenie. Ostatecznie może parę stówek się uda dokoptować..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle znalazłem i dalej zielony, pomożecie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

W Twojej konfiguracji zaproponowałbym kolumny Paradigm Mini Monitor v.7. Powinny idealnie dopasować się do Twoich wymagań.

Zaprasza na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zamienił stryjek JBL - e na Paradigmy...;-) Może być jeszcze gorzej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi