Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie głośności urządzeń

ezaris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nurtuje mnie jedna rzecz a nie mogłem znaleźć tego na forum, chyba że kiepski ze mnie "szukacz" ;)

Do rzeczy, posiadam prodigy cube i głośniki reloop ADM-5 i w obu jest regulacja głośności.

Pytanie: Jak je poustawiać? Czy w DACu dać na maxa i regulować w głośnikach czy może na odwrót? Ba! Regulacja jest przecież jeszcze w Windowsie i w odtwarzaczu(foobar). Jak to efektywnie poustawiać żeby grało dobrze i gdzie potem regulować głośność?

Pozdrawiam

Aby grało dobrze to reguluj głośność tym na samym końcu, a reszta na max'a.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

A mógłby ktoś jakoś szczegółowiej opisać co i dlaczego?

Mam xonara podpiętego do wzmaka więc z xonara wychodzi już sygnał analogowy, więc jakie znaczenie ma głośność na jego wyjściu? To ma jakieś znaczenie dla jakości konwersji z sygnału cyfrowego? W końcu jak dam w windowsie i odtwarzaczu głośność na maxa, to na wzmacniaczu przy normalnym słuchaniu muszę ustawić z 10% mocy, przy 50% wywaliłoby głośniki oknem...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Masz ten sam kłopot co ja, mocny piec i efektywne kolumny. bardzo rzadko wychodzę na godz 9 przy max głośności w systemie ;) Możesz spokojnie w odtwarzaczu lub sterowniku audio dac połowę głośności. Obecnie Ci puste zera i tyle (przy 24bit). Dla wzmacniacza to rybka czym kręcisz volume.

.

Mnie również nurtuje ustawianie poziomów przy ustawianiach innych niż suwaki na maksa. W konfiguracji PC-Xonar-słuchawki WMP + KS mam regulatory.

1. master volume = volume w mikserze

2. wave - nieaktywny jak i DSP karty

3. volume regulator w WMP - regulacja skokowa na oko co 6 dB na początku, potem coraz mniejsze zmiany, więc chyba liniowa

4. korektor WMP - w pewnym sensie też regulator głośności, podbicie basu powoduje od razu przesterowania.

Używam re-samplera 16 --> 24 lub 32 bit int ReClock.

No i teraz regulacja 1 jest analogowa, pozostałe są cyfrowe. W tej chwili używam dodatkowego wzmacniacza słuchawkowego i musiałem mocno ściszyć i jakoś nie mogę stwierdzić, że regulacje 1 i 2 degradują dźwięk. Czyżby pracowały na sygnale 24 bit? W tej chwili regulacja nr. 1 na 19, nr.3 na 14...tak sobie kręciłem na różne sposoby regulacjami 1, 3 oraz potencjometrem we wzmacniaczu i nie jestem w stanie z pewnością stwierdzić, że coś się dzieje złego, Co innego z tym korektorem w WMP - słychać wyjście poza zakres w górę, więc i pewnie w dół również. Oczywiście niezbyt interesują mnie odsłuchy, ale strona techniczna. Pisząc zrobiłem test ustawiając w WMP minimalny poziom i podgłośniłem we wzmacniaczu, a następnie podgłaśniałem WMP - reg. nr.3 i ściszałem wzmacniacz - mam wrażenie, że nic się nie dzieje z dźwiękiem. Regulacja WMP ma 20 poziomów - musi pracować na czymś lepszym niż 16 bit - 24? - 32?, bo było by to samo, co w korektorze - degradacja dźwięku.

Mam taki jeden trop...otóż re-sampler może pracować również w trybie 32 bit int, a karta jest 24 bit...przy takim zapasie bitów nawet przy minimalnych ustawieniach regulacji WMP 16 bitów pozostanie nienaruszone. Z drugiej strony ustawienia ASIO Xonara pozwalają wybrać 32 bit depth, czyli dane 16 bit są transportowane jako 32 bitowe i w tej rozdzielczości poddawane dalszym operacjom np. redukcja do 24 bit DACa, volume.

No i tyle z moich analiz.

Dobrze jest również ustawić wszystko w komputerze na maxa i regulować tylko Foobarem ;) osobiscie słyszę róznicę ( na niekorzyść ) gdy używam głośności widosowskiej ustwionej na połowę ...

hehhhe bez urazy ;) ale zalezy jeszcze co się ma podłączone pod tego windowsa :)

Innymi słowy ujmę to tak ... Jesli posiadasz laptopa lub stacjonarne glosniki w cenie do tysiąca złotych to jest małoprawdopodobne,iż cokolwiek usłyszysz ... a zatem nie będzie miało kompletnie znaczenia to czy glośnosc jest realizowana w komputerze czy urządzeniu zewnętrznym gdyż w takim przypadku chodzi tylko o wygodę użytkowania ;)

Na WV, W7 i W8 raczej nie ma znaczenia gdzie się kręci suwakiem. Ja różnic nie zaobserowowałem.

Jeśli mnie pamięć nie myli, na starym Windows, czyli XP (nie wiem czy nie przed którymś Service Packiem) mikser windows działa na "przestrzeni" 16 bit. Na dzisiejszych windowsach już takich bubli nie ma.
  • 3 tygodnie później...

Podłączyłem wyjście karty TOSLink z DAC, a że potrzebowałem większego sygnału ustawiłem wszystko na max - trymery w config i master volume. Po chwili zorientowałem się, że działa kompresja...widocznie dla wygody zamontowano limiter sygnału. Na analizatorze sygnał grubo po wyżej 0dB. Ustawiłem więc trymery na 50, master vol. na max i było już dobrze.

Na laptopie z kolei nie mam podglądu, ale na słuch jest OK, ale zgaduję że przekroczenie poziomu np. korektor karty takie działanie też spowoduje kompresję, korektor WMP powoduje przesterowanie - gdyby miał wbudowany limiter coś takiego by nie miało miejsca - jest to przy okazji sposób na przetestowania karty lub programu na obecność limitera sygnału.

Z wyjściem USB przy neutralnym software chyba nie ma miejsca na takie problemy skoro tylko przesyłamy dane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.