Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli

Nie rozumie ludzi którzy nie wiedzą nic na temat drugiego człowieka ani jego umiejętności a z góry błędnie zakładają (złośliwie) że nic nie potrafą.

Jak tak można.

Kup sprzęt jeśli chcesz i zarabiaj, ja nie napiszę na forum że Kyle to cienki bolek.

I mówisz że ustawiłeś to na oko:) Na jakiej podstawie twierdzisz że masz ustawione to dobrze? Mówię dobrze czyli względem wzorca a nie własnego widzimisię.

Widzę zaczynasz samodzielnie myśleć. Moja odpowiedź bo ustawiłem według wzorca. Jedną z takich możliwości jest ustawienie identyczne z bielą jarzeniówki o temperaturze barwowej 6500K /do kupienia w dużym wyborze w Castoramie/. A dostępnych wzorców jest więcej. Ciekawe było by zobaczyć jaką wyobraźnią w tym zakresie dysponują tu piszący a jest to forum techniczne,. Czyż nie?

Do oglądania filmów, czy do oglądania białej planszy?

JJesli ustawiamy biel a takie było pytanie to do bieli. Co do trybów kinowych to sprawa jest prostsza. Tam nie jest wymagana 100% biel. Z reguły jest cieplejsza czyli z przewagą czerwieni i nie obowiązuje jeden standard.

Tak poza tym czy nie powinieneś być oznaczony jako branża i pisać w wątkach sponsorowanych? Forum jest platformą swobodnej wymiany wiedzy użytkowników a nie nachalnej kryptoreklamy.

Póki co to Ty szerzysz swobodną ANTY-wiedzę, przykład poniżej:

Co do trybów kinowych to sprawa jest prostsza. Tam nie jest wymagana 100% biel. Z reguły jest cieplejsza czyli z przewagą czerwieni i nie obowiązuje jeden standard.

Bzdura kompletna. Kolejny przykład fantazji artona, o czymś takim jak standard (tudzież jego brak) trybu kinowego. Przyśniło Ci się to dzisiaj w nocy i musiałeś się z nami podzielić?

To chyba niemożliwe bo warstwa filtrująca musiała by być aktywna. Układem pasywnym nie da się rozszerzyć dynamiki (filtry są raczej pasywne).

Nie, to żadna wyższa technika. Po prostu TV ma zapas mocy by wykrzesać jaśniejszą biel, ale na noc nie chcemy robić jej jaśniejszej niż 120cd/m2. W przypadku ST60 (65"), 120cd/m2 to 3/4 możliwości. Dla VT60 jest to 4/5 możliwości, a dla ZT60 jest to 100% możliwości. Te ułamki tak w przybliżeniu oczywiście podaję.

Maciek a próbowałeś kalibrować UT60? Jakie efekty? Aż boję się zapytać co było po kalibracji ZT? OLED4K? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

No to już wiem dlaczego jesteś taki pyskaty. Zero wiedzy. Jeżeli kupujesz TV, który wymaga regulacji i poprawy specjalisty świadczy tylko o tym, że zakupiłeś zwykłe gówno, a nie telewizor. Maciek skalibrował ci te twoje truchło i teraz będziesz się wymądrzał. Widocznie nie masz na co wydawać kasy, a nocne rajdy po knajpach już cię tak nie bawią.

Normalni ludzie naprawdę mają na co wydawać pieniądze, nie potrzebują poprawiania czegoś co jest dobre. Poza tym wmawianie mi, że to co mam nie jest dobre to już przegięcie. Możesz sobie mądralo kalibrować wszystko co chcesz i za ile chcesz, ale proponowałbym zacząć raczej od głowy.

To zwykłe gówno to tylko st60.

Więc to średnie gówno.

A na co ja kasę wydaję to mój problem-jak chce się mieć obraz do filmów BD idealny to się usługę wykonuje.

A nocne rajdy po knajpach(ha ha)-małolacie ja się bujałem ponad 15 lat za konsolą w konkretnych klubach-i mi wystarczy(teraz młodzi niech się rozwijają)-a teraz jak zrobię wypad do lokalu raz na jakiś czas to do takiego-w którym w życiu nie bywałeś.

Mnie dzieciaku (mordownie) typu piwo z nalewaka za 4 pln nie bawią.

A sprawa istotna-nigdy nie napisałem że masz coś nie dobrego,ku...wa ty czytasz ze zrozumieniem czy udajesz że czytasz..

A czy cię stać na takie przyjemności jak kalibracja,czy nie to przecież nie moja sprawa-i nigdy cię na nią nie namawiałem.

Pisząc-spróbuj a się przekonasz to jest propozycja żebyś nie mądrzył się jak czegoś nie widziałeś-a czy to zrobisz to mi koło fiuta to lata.

maniekn274 popracuj nad nerwami i stylem wypowiedzi. Dziękuję ci bardzo, że uważasz mnie za małolata i dzieciaka, małżonka z pewnością też się ucieszy, nawet nie wiesz jak bardzo.

Jeżeli kalibrujesz ST60, które w mojej ocenie obraz ma bardzo ładny i wręcz ponadprzeciętny, oznacza to tylko, że albo zakupiłeś gówniany egzemplarz albo masz nieodpartą i kompulsywną chęć na siłę wprowadzania jakichkolwiek zmian. Takie podejście powoduje problemy z koncentracją i styl poniżejprzeciętny.

Jesteś bardzo młodym forumowiczem, ale jak widzę, po jednej kalibracji od razu nabrałeś eksperckiej wiedzy.

Sittek - ja też mam ST60 i sobie sam skalibrowałem (przyrządem, nie na oko). Pisałem gdzieś wcześniej, że obraz w trybie fabrycznym jest rozjechany, mniej lub więcej ale jest - jak to zwykle bywa w plazmach Panasonica. Co nie znaczy że nie jest ładny, ale po kalibracji jest jeszcze ładniejszy.

Skoro można go poprawić, to czemu tego nie robić ? W ogóle nie powinno być dyskusji czy kalibracja pomaga czy nie, bo to jest oczywiste że lepiej wygląda naturalna skóra twarzy i nie tylko. Nie chodzi tylko o białą planszę (balans bieli - to tylko nazwa), jak jest źle ustawiony balans bieli to wpływa to na każdy kolor i jego przekłamanie. Tak więc kalibracja pomaga ale nie jest koniecznością. Nikt na siłę jej nie musi robić, tylko niech nie pisze że nic nie daje, tym bardziej nie mając żadnego porównania. Można co najwyżej podyskutować ile taka kalibracja jest warta, o ile poprawia ten obraz. Dla jednego będzie to obojętne, tak samo jak ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy Altusami a Bowersami. A kto zwraca uwagę na niuanse, powie że różnica jest oczywista, a przynajmniej widoczna gołym okiem.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Druga szkoła, zakłada iż obraz ma być zgodny z gustem oglądającego, a nie z zamysłem autora

100 % racji.

Jeżeli kalibrujesz ST60, które w mojej ocenie obraz ma bardzo ładny i wręcz ponadprzeciętny, oznacza to tylko, że albo zakupiłeś gówniany egzemplarz albo masz nieodpartą i kompulsywną chęć na siłę wprowadzania jakichkolwiek zmian.

Odpowiedz tylko krótko i zwięzle na jedno pytanie-czy jak coś można poprawić na lepiej to czy jesteś ZA.(olej kasę,czas,itd)

Jesteś bardzo młodym forumowiczem

Na tym forum -owszem,na innych byłem od lat,tylko nie wiem co to ma wspólnego(czas przebywania na forum)

Nie klikam tu absolutnie, żeby się z tobą kłócić -tylko żeby ci przekazać to czego doświadczyłem i powiedzieć ci że dla mnie było warto-względem obrazu(temat pieniędzy potraktuj jako nie istniejący)

Dziękuję ci bardzo, że uważasz mnie za małolata i dzieciaka

Nie wnikam ile masz wiosen-a małżonkę można mieć mając i dwadzieścia parę lat-więc dla mnie jesteś małolat,-jak tyle masz-ale nie istotne-nie o lata chodzi,chodzi o to że jak ci piszę grzecznie i staram się przekonać to ty szukasz rzeczy typu-albo było popsute że trzeba to robić,albo inne rzeczy.

Don też kupił popsuty,Maciek też,Tribul też, i wielu innych......

po jednej kalibracji od razu nabrałeś eksperckiej wiedzy.

No chyba nie ma lepszego dowodu jak własne oczy lub uszy-ty masz inne podejście-czytanie wypowiedzi ludzi którzy są przeciw-to nie jest przeciw usłudze(to jest przeciw kosztom) ale to wasz problem.

popracuj nad nerwami

Tu masz rację-jestem wybuchowy-sorry,ale jak się nie denerwować jak staram się ci to spokojnie wytłumaczyć to ty swoje.

Ramki i tabelki nic ci nie dadzą-jak to co zobaczysz na własne oczy lub usłyszysz na własne uszy-czyż nie tak?

Można co najwyżej podyskutować ile taka kalibracja jest warta, o ile poprawia ten obraz. Dla jednego będzie to obojętne, tak samo jak ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy Altusami a Bowersami. A kto zwraca uwagę na niuanse, powie że różnica jest oczywista, a przynajmniej widoczna gołym okiem.

I wszystko na temat. ;)

Nie, to żadna wyższa technika. Po prostu TV ma zapas mocy by wykrzesać jaśniejszą biel, ale na noc nie chcemy robić jej jaśniejszej niż 120cd/m2

Tylko jak filtr jest bierny to "wykrzesanie" mocy dla bieli pogorszy czerń. Nie da się chyba inaczej. Filtr musiał by być nieliniowy. A to tylko w wersji aktywnej. Tak mi się wydaje. Wyższej techniki tu nie upatruję bo czemu miałaby ona służyć ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja też kupiłem od razu popsuty :-).

Hartowałem matrycę na "specjalnych" planszach ponad 100h, a następnie "skalibrowałem" wg. gotowych propozycji na zagranicznych forach ( niestety bez pomiarów z urządzenia tylko z gotowego wzorca ).

Wszystkie ustawienia w najbardziej rozgałęzionych pod menu.

Różnica jest bardzo widoczna i przy przełączaniu między innymi trybami obrazu niż "mój" - jest dramatyczna.

Przy indywidualnej kalibracji byłoby jeszcze lepiej ( każdy egzemplarz ma niepowtarzalne odchyłki ).

Jak będę miał kiedyś wolne środki ($) to z pewnością się skuszę.

Pozdrawiam Wszystkich szczęśliwych posiadaczy popsutych Panasoniców ST60

Pygar

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

maniekn274 sam zacząłeś agresywną retorykę, a potem się dziwisz.

Dobra-luz ,nie ma co się kłócić.

A co do jeszcze obrazu nowego tv-każdego który miałem.

Obraz był zawsze znakomity-na osiągnięcia danej serii.(jako nowy z magazynu)

G-20

VT30

ST60

I powiem ci że przy nie możności kalibracji 10-punktowej w G-20 na pewno bym z niej nie korzystał,wystarczający był tryb THX.

Ale jak już mamy 10-punktową-dużo większy zakres regulacji to warto było zaryzykować-i nie żałuję.

Widzę, że zabrakło inwencji na źródło bieli wzorcowej. Podaje następny przykład na biel o temperaturze barwowej 6500K. To swiatło słoneczne w pochmurny dzień w godz. około południowych i to co mamy teraz za oknem czyli śnieg. Niema dalszych pomysłów na biel wzorcową? Brak własnych inwencji?

Za porównanie z bielą w TV może posłużyć biały pas z pasów kolorowych nadawanych przez TVP w porze nocnej po zakończenie transmisji.

To co? Można samemu ustawić balans bieli?

Zakładam się, że większość z was, którzy dokonali kalibracji, piszą tak aby nie zrobić przykrości Maćkowi. Gdyby robili to gdzie indziej, opinie byłyby zapewne bardziej obiektywne ( poza kolegami don111 i Bobcat).

Nie rozumie ludzi którzy nie wiedzą nic na temat drugiego człowieka ani jego umiejętności a z góry błędnie zakładają (złośliwie) że nic nie potrafą.

Jak tak można.

Kup sprzęt jeśli chcesz i zarabiaj, ja nie napiszę na forum że Kyle to cienki bolek.

Jak byś umiał czytać ze zrozumieniem, wiedziałbyś, że ocenę tych elektryków nie wystawiłem Ja, a jest ona prawidłowa, po tym co tam twierdzili i po kimś POPRAWIALI SPAPRANĄ ROBOTĘ.

A co do ARtona który chce kupić kolorymetr i zarabiać - przecież on nie wie jak to robić. Nie ma ani wiedzy teoretycznej ani praktycznej, więc przestań piepszyć farmazony.

Widzę, że zabrakło inwencji na źródło bieli wzorcowej. Podaje następny przykład na biel o temperaturze barwowej 6500K. To swiatło słoneczne w pochmurny dzień w godz. około południowych i to co mamy teraz za oknem czyli śnieg. Niema dalszych pomysłów na biel wzorcową? Brak własnych inwencji?

I właśnie dla tego nie powinieneś się zajmować kalibracją.

JAk zrobisz zdjęcie w słoneczny dzień, to biel ma 5800K ... by to zostało wyświetlone jako 5800K, to wyświetlacz musi mieć temp. barwową 6500K, bo aparat też rejestruje do określonego standardu ... np. temp. barwowej 6500K. Jak byś ustawił ekran na 5800K, to biel na zdjęciu miałaby temp. np. 5000K. Innymi słowy 6500K to nie jest jakaś tam "biel wzorcowa" tylko temp. barwowa, ustanowiona standardem ... jakąś trzeba było wybrać, a rozkład przy 6500K wyszedł po prostu najbardziej optymalny (w sumie 6504K po zmianie stałej Plancka)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

sittek

No to ja Cię zapewniam, że napiszę jakie są moje faktyczne odczucia po kalibracji. Cały czas jestem jej sceptykiem, ale wolę pisać o tym, o czym sam się przekonam, a nie o tym co się mi wydaje. Uważam, że wydatek na poziomie 300-400zł przy zakupie 20 krotnie droższego to niewiele, jeśli faktycznie efekt będzie wyraźny i od razu widoczny.

. Co do trybów kinowych to sprawa jest prostsza. Tam nie jest wymagana 100% biel. Z reguły jest cieplejsza czyli z przewagą czerwieni i nie obowiązuje jeden standard.

Nic nie kumasz ... ale jakieś witki twerdzą inaczej ... kółeczko wzajemnej adoracji siebie warte.

Gdyby Kyle nie miał pojęcia o temacie to powinieneś, bo cienkich bolków, szkodzących rynkowi powinno się eliminować (chyba, że lubisz jak np. kiepski kafelkarz rozp. Ci łazienkę).

ps. nie zarabiam na tym, teraz nawet nie mam sprzętu, ale wiem jak to robić

Widzę zaczynasz samodzielnie myśleć. Moja odpowiedź bo ustawiłem według wzorca. Jedną z takich możliwości jest ustawienie identyczne z bielą jarzeniówki o temperaturze barwowej 6500K /do kupienia w dużym wyborze w Castoramie/. A dostępnych wzorców jest więcej.

Temp. barwowa to nie tylko biały Einsteinie. Poza tym uważasz że jakaś żaróweczka (w sumie pewnie piszesz o świetlówce kompaktowej) z Castoramy ma równo 6500K, bo tak ma napisane na opakowaniu? - HA HA HA - tyle w kwestii mojego komentarza, Twoich genialnych inaczej pomysłów

Widzę zaczynasz samodzielnie myśleć

Wow...dzięki, jaki zaszczyt mnie kopnął czytając to od Ciebie. Powiem Ci kolego że wyżej srasz niż dupę masz, znam takich kilku, więc nie zamierzam więcej wchodzić w spór z Twoją superinteligencją. Może lepiej ekspanuj swoją mądrość na stoisku z żarówkami w Castoramie

Zakładam się, że większość z was, którzy dokonali kalibracji, piszą tak aby nie zrobić przykrości Maćkowi. Gdyby robili to gdzie indziej, opinie byłyby zapewne bardziej obiektywne ( poza kolegami don111 i Bobcat).

Mogłoby być taniej:) Duża stawka godzinowa::) I to tyle. Jednak rozumiem koszta z tym związane, sprzęt, czas na dojazd, ZUS itp. Tak to nie mam żadnych uwag, 100% zadowolenia, serio.Jak kiedyś zmienię tv to pewnie znów skorzystam. Poza tym nie musiałem płacić z bomby ( w okresie zimowym zazwyczaj nie mam zbędnej gotówki;)), za to też wielki plus.

Jak byś umiał czytać ze zrozumieniem, wiedziałbyś, że ocenę tych elektryków nie wystawiłem Ja, a jest ona prawidłowa, po tym co tam twierdzili i po kimś POPRAWIALI SPAPRANĄ ROBOTĘ.

Ale to Ty napisałeś w odniesieniu do mojego żartobliwego wpisu.

A co do ARtona który chce kupić kolorymetr i zarabiać - przecież on nie wie jak to robić. Nie ma ani wiedzy teoretycznej ani praktycznej, więc przestań piepszyć farmazony.

To nie Arton napisał (chyba że jego wpis przeoczyłem) że chce się zająć zarobkowo kalibracją tylko ja.

Nic nie kumasz ... ale jakieś witki twerdzą inaczej ... kółeczko wzajemnej adoracji siebie wart

Widzisz , i znów robisz z siebie id...ę.

ps. nie zarabiam na tym, teraz nawet nie mam sprzętu, ale wiem jak to robić

a zarabiaj, guzik mnie to obchodzi ale nie bądź po prostu złośliwy.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To nie Arton napisał (chyba że jego wpis przeoczyłem) że chce się zająć zarobkowo kalibracją tylko ja.

Witek-jak już sprzęt zakupisz to trzeba go będzie gdzieś przetestować.

Najpierw ogarnij swoje tv a potem daję ci swój do dyspozycji-oczywiście nie odpłatnie,tylko w ramach praktyki. ;)

Najwyżej jak coś spierdo...isz, to Maciek poprawi. :)

Oj coś czuję że się szykuje spory wysyp nowych kalibratorów i dlatego atmosfera powoli się zagęszcza.

Najpierw ogarnij swoje tv a potem daję ci swój do dyspozycji-oczywiście nie odpłatnie,tylko w ramach praktyki. ;)

spokojna Twoja rozczochrana, ja przy kalibracji swojego telewizora nie potrzebowałem (w przeciwieństwie do Ciebie) pomocy z zewnątrz.

Wolny rynek-każdy może.

Tylko żeby efekty tego nie były jak w programie(USTERKA) ;)

Już widzę oczyma wyobraźni te wszystkie budy na bazarach wyrastające jak grzyby po deszczu, chłopoki zrobią panu ekspresowo kalibracjo cud miód malina - a w efekcie obraz jak landryna !.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

spokojna Twoja rozczochrana, ja przy kalibracji swojego telewizora nie potrzebowałem (w przeciwieństwie do Ciebie) pomocy z zewnątrz.

Za to ja się na kalibracji nie znam i zleciłem to fachowcowi.(żal ci dupsko ściska)

To jak każdy by tak podchodził jak ty,to jak ty ku...wa chcesz mieć klientów-jak każdy to sobie miał by sam zrobić.

A o moją rozczochraną nie dygaj,jest łysa.

Za to ja się na kalibracji nie znam i zleciłem to fachowcowi.(żal ci dupsko ściska)

To jak każdy by tak podchodził jak ty,to jak ty ku...wa chcesz mieć klientów-jak każdy to sobie miał by sam zrobić.

A o moją rozczochraną nie dygaj,jest łysa.

OK, wiem że się nie znasz bo inaczej sam byś to zrobił więc o jakim żalu mówisz.

A jak ja podchodzę do sprawy bo nie bardzo rozumię?

i wyluzuj (dobra rada) bo ja też umię brzydko pisać

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A jak ja podchodzę do sprawy bo nie bardzo rozumię?

No właśnie tak jak do mnie napisałeś-że ty pomocy nie potrzebowałeś i zrobiłeś ją sam,a ja pomocy potrzebowałem i zrobił to fachowiec.

Więc jak chleb z tego ma jakiś być to i klient musi być-bo jak każdy ma sobie to robić sam to pi...da a nie zarobek będzie-TAK.

Więc co w tym złego że mi ktoś to zrobił a nie ja sam.

Taki wpis jest trochę ironiczny, i wk***iłem się że idziesz tą samą drogą co kyle pier**ląc coś o braku umiejentności z mojej strony

Ale już OK

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.