Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pomyliłeś wątków ? :-)

:) z tą głębią chyba wiem o co sitkowi chodzi.

Jest tak ,że jest wrażenie ,że faktycznie wydaje się że na czarnym tle punkty jasne są w totalnej oddali,.

Przykładam jest film "GRAWITACJA"-widać tą głębię cudownie na plazmach(na mojej)-LCD nie miałem nigdy,lukanie w sklepie to nie to,ale u znajomych patrząc w LCD takich efektów totalnych nie było,mowa cały czas o tym samym materiale z Blyray i tym filmie.

Faktem jest że te LCD to telewizory po niżej 4 tyś,nie neguję że tv LCD za 6-9 i drożej nie odda tego efektu,z takim nie miałem do czynienia ,ale myślę że do 5 tyś,i 50-60 cali to jest lipa a nie konkret obraz w tv LCD.

Nie pomyliłeś wątków ? :-)

Dlaczego? Temat brzmi : Śpieszmy się kochać plazmy... :(

Moja wypowiedź była jak najbardziej na temat, była o zaletach plazm, które jeszcze nas cieszą :-)

Ostatnia wypowiedź była skierowana do nowej twarzy OLED LG, tow. janunio. Pisał jakieś bzdety o plazmach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Janunio, ciągle o tym samym :-)

Nikt tzn. zwykli zjadacze chleba, co wierzą w takie bajki i strasznie się boją, że kupią nowy TV za 2000zł, który się im za chwilę zepsuje czyli "wypali" , ha ha ha ...

Sittek zwrócił uwagę na bardzo ważną kwestię jakości obrazu, faktycznie na tanich i średnich LCD dostrzega się "wypłaszczenie" obrazu, coś co trochę przypomina "rozlanie się " szczegółów i efekt plamy obrazu zamiast wrażenia głębi.

Pozdrawiam

Pygar

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Janunio, ciągle o tym samym :-)

Nikt tzn. zwykli zjadacze chleba, co wierzą w takie bajki i strasznie się boją, że kupią nowy TV za 2000zł, który się im za chwilę zepsuje czyli "wypali" , ha ha ha ...

Sittek zwrócił uwagę na bardzo ważną kwestię jakości obrazu, faktycznie na tanich i średnich LCD dostrzega się "wypłaszczenie" obrazu, coś co trochę przypomina "rozlanie się " szczegółów i efekt plamy obrazu zamiast wrażenia głębi.

Pozdrawiam

Pygar

A ten efekt braku głębi wynika z braku prawdziwej czerni w LCD. To czerń daje kontrast, a co za tym idzie wrażenie głębi obrazu.

A ten efekt braku głębi wynika z braku prawdziwej czerni w LCD. To czerń daje kontrast, a co za tym idzie wrażenie głębi obrazu.

Dokladnie tak. Dodam jeszcze ze to wrazenie sie poteguje w plazmach ktore maja odpowiednio cienka 'szybe' (taka jest teoria). Np niektore Kuro czy ten Panasonic TCP60ZT60 (inaczej klejona). Byc moze cos w tym jest.
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

ZT60 ma Studio Master Panel, czyli szyba jest bezpośrednio przyklejona do matrycy z tego co się orientuję. Nie widziałem go w akcji, ale podobno różnica nie jest bardzo duża w porównaniu do VT60. Na pewno w ZT60 napisy końcowe się nie podwajają jak spojrzysz z bliska i z góry na ekran :)

Miałem ochotę na ten ekran ale ZT60 ma niestety max. 60 cali więc wybrałem 5 cali więcej.

ZT60 ma Studio Master Panel, czyli szyba jest bezpośrednio przyklejona do matrycy z tego co się orientuję. Nie widziałem go w akcji, ale podobno różnica nie jest bardzo duża w porównaniu do VT60. Na pewno w ZT60 napisy końcowe się nie podwajają jak spojrzysz z bliska i z góry na ekran :)

Miałem ochotę na ten ekran ale ZT60 ma niestety max. 60 cali więc wybrałem 5 cali więcej.

U mnie w Kuro podbno bylo to samo (?). O ZT60 nawet nie mysle bo w koncu nie kupilem i teraz zaluje bo nigdzie nie ma.

No jak można się rajać plazmami.

Nikt tego nie kupował i musieli pozamykać fabryki.

Powidoczki i trwałe wypalenia itd. itp.

bla bla bla ...

Lecz się człowieku.

Ale skoro na drogich tego nie widać to znaczy, że da się zrobić to dobrze (LCD). Potwierdzam, że na moich dwóch hi-endech głębia i dynamika obrazu są zbliżone do perfekcji. I do tego te ekstremalnie ostre kontury i doskonałe zróżnicowanie wypełnień obiektów np. kolor ludzkiej skóry i oddanie jej szczegółów na najwyższym poziomie. Czerń też bardzo głęboka (oba mają "local dimming" z tylnym podświetleniem) w dzień doskonała w nocy bliska doskonałości przy zachowaniu stabilnej, niezależnej od stopnia wypełnienia, perfekcyjnej bieli. Bardzo ważny element zwłaszcza w przypadku oglądania w jasnych pomieszczeniach. Na razie OLED mi jest niepotrzebny i pewnie jeszcze długo nie będzie.

Szanowny Janunio ma traume po kuro..... ale na własne życzenie

Nie tylko Janunio. Jeden z moich kolegów też ma głęboki uraz do technologi plazmowej po doświadczeniach z dwoma Pioneer-ami Kuro.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bardzo mocno uzależnia plazma duzo stron i jeszcze więcej cytatow roku. Przypomina mi walke kablarzy. W tej dziedzinie biznes chociaż poszedł z torbami teorie spiskowe o lepszosci powoli neda zanikac.

chwilowy brak działalności w audio.

Walka widzących ze ślepimy.

A kto jest kto ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wyznawcy plazmy to widzący. ;-) są bardzo nietolerancyjni. ;-)

Ja cenię obydwie te technologie jednak wolę obraz z plazmy. Ilekroć oglądam coś u znajomych na dobrej jakości lcd kach to zawsze zauważam że coś tym telewizorom brakuje.

W plazmie nie dostrzegam migotania, nic mi się nie wypaliło. Za cenę VT60 nie było telezora Led oferującego choć zbliżoną jakość obrazu

W plazmie nie dostrzegam migotania, nic mi się nie wypaliło.

To w takim razie zaliczasz się do niewidzących ;-). Chyba.

P.S. Ja też nie zwróciłem uwagi na to migotanie w plazmach. Wypalenia widziałem.

Za cenę VT60 nie było telezora Led oferującego choć zbliżoną jakość obrazu

Były, ale już nie ma. To fakt. Faktem jest też że te najlepsze były wyraźnie droższe od plazmowych odpowiedników. Podobno AX900 też jest, ale wiadomo to Panasonic ;-).

No jak można się rajać plazmami.

Nikt tego nie kupował i musieli pozamykać fabryki.

Powidoczki i trwałe wypalenia itd. itp.

bla bla bla ...

A jakim trzeba być ....... ( i tu proszę sobie wstawić co się chce, ja zasugeruję idiotą) aby kupić sobie telewizor za prawie 20.000 złotych ( przy miesięcznej średniej krajowej 2000 brutto) bez rozpoznania zalet i wad tej technologii. Idac dalej. Znając twoje szczęście do nowości to gdy zakupisz OLED za podobną kwotę to po kilku dniach z zasilacza wyleje ci się olej słonecznikowy a matryca będzie miała wbudowane, fabryczne powidoki. Co gorsza po miesiącu nieodwracalnie na tylnej obudowie wypali ci się logo TV Trwam i spowoduje zwarcie instalacji elektrycznej, i to w całej wsi.

Podobno AX900 też jest, ale wiadomo to Panasonic ;-).

Polecam model AX902, zbliża się do średniej jakości pdp, ale jest to nadal tylko LCD :-P

Polecam model AX902, zbliża się do średniej jakości pdp, ale jest to nadal tylko LCD :-P

Wiem, że Panas to twój "konik" ;-). Na razie mam co oglądać i zapewniam Ciebie, że nie mam żadnych kompleksów nawet w stosunku do najwyższych modeli plazm Panasonic-a :-). Te średnie zupełnie mnie nie interesują. Przepompowane marketingiem.

Ostatnim nr.AV czytałem test Panasonica TX-P48AS640E który przeprowadzał Maciek jest w nim panel VA,kontrast w nim wynosi 3100:1 i jak napisano w zasadzie nie wymaga kalibracji,kolory są naturalne nie przejaskrawione .Fabryczne zestrojenie skali szarości i gammy nigdy nie było tak dobre w Panasonicach-NAWET w PLAZMACH to słowa które można przeczytać w teście,Więc jak widać można zrobić dobrego LCD za nie duże pieniądze ale nie każda firma podchodzi to tego w taki sam sposób gdzie jakość przewyższa cenę.Od paru lat kupuję tylko Panasy i przy nich zostanę

Od paru lat kupuję tylko Panasy i przy nich zostanę

To oczywiście bardzo dobra firma, ale nie jedyna.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ostatnim nr.AV czytałem test Panasonica TX-P48AS640E który przeprowadzał Maciek jest w nim panel VA,kontrast w nim wynosi 3100:1 i jak napisano w zasadzie nie wymaga kalibracji,kolory są naturalne nie przejaskrawione .Fabryczne zestrojenie skali szarości i gammy nigdy nie było tak dobre w Panasonicach-NAWET w PLAZMACH to słowa które można przeczytać w teście,Więc jak widać można zrobić dobrego LCD za nie duże pieniądze ale nie każda firma podchodzi to tego w taki sam sposób gdzie jakość przewyższa cenę.Od paru lat kupuję tylko Panasy i przy nich zostanę

Ale tam zostało napisane tylko tyle ile zacytowałeś. Nie przeczę, że AS640 to dobry telewizor ale ważniejsze jest ile można wycisnąć po kalibracji bo kto ogląda na ustawieniach fabrycznych? Poza tym zostały wymienione tylko dwa aspekty obrazu. W sumie to bardzo niewiele ten cytat mówi o jakości tego TV. Trzeba umieć czytać testy, często najważniejsze jest powiedziane między wierszami.

Przed kalibracją ANSI wynosił 2400:1 po kalibracji było lepiej jeszcze we wszystkich aspektach 3100:1,najlepszym trybem fabrycznym okazał się "Prawdziwe Kino" jak napisano ten model jest jednym z tych wyświetlaczy które schodzą z błędami reprodukcji kolorów rekordowo nisko i pozwala ujrzeć obraz dokładnie taki jak widziała ekipa filmowa podczas pracy w studio.Czerń ma dobrą głębię i plastykę obrazu.Możliwości kalibracji są takie same jak w modelach z certyfikatem ISF.Czerwień i zieleń wykazują niski poziom błędów (CIEDE2000),gamma wartość 2,35 jest bliska ideałowi,Gamut wyświetlanych kolorów wykazują dobrą zgodność ze wzorcem Rec.709(już po wyjęciu tv z pudełka).Gorzej było z cyjanem i niebieskim dE3-6,temp.barwowa utrzymywała się na pożądanych 6500K.Tester przytoczył słowa że przesiadka ze skalibrowanej plazmy ST60 na ten nie wywołuję szoku i większego rozczarowania.To za 2600zł źle nie jest moim zdaniem.Test jest szczegółowy przed i po kalibracji jest wszytko opisane i są diagramy i plansze pomiarów wystarczy poczytać

Czytam cały czas co piszecie o najlepszych święcących lampach LCD , jednakże cały czas widzę nutkę żalu, że one nie są nadal tak dobre jak PDP, nadal im czegoś brakuje. Wzorzec obrazu do chwili obecnej nie został osiągnięty, choć plazmy nie są już produkowane. Oczywiście można nie mieć kompleksów, ja to rozumiem, ale niepokój nadal widzę, że jest :-)))

I to jest dopiero niepokojące :-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tester przytoczył słowa że przesiadka ze skalibrowanej plazmy ST60 na ten nie wywołuję szoku i większego rozczarowania.To za 2600zł źle nie jest moim zdaniem.

Pewnie, że nie jest źle, a nawet bardzo dobrze. Ale Janunio i tak twierdzi, że jedyny telewizor Panasa, który można brać pod uwagę to AX900 za 24 kzł. Tymczasem technologia LCD poszła tak do przodu, że można mieć dobry obraz nieporównanie taniej. Ja gdybym tak bardzo nie lubił nocnych seansów filmowych, to spokojnie mógłbym z takim LCD żyć. Ciekawe kiedy i czy w ogóle dostaniemy kiedyś OLED w takiej cenie z przyzwoitym obrazem?

Ale Janunio i tak twierdzi, że jedyny telewizor Panasa, który można brać pod uwagę to AX900 za 24 kzł.

Spokojnie, janunio wyłącznie za tyle kupuje :-)

Tymczasem technologia LCD poszła tak do przodu...

LCD poszło do przodu, to fakt, ale nadal jest w tyle, niestety :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.