Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A jak się ma moja stara PY80 do PY85 i jaki może mieć kontrast?

Służyła mi wiernie tyle lat, nigdy nie było z nią problemów i obraz nadal jest całkiem fajny i przede wszystkim naturalny.

podam pomiary przed po kalibracji swojej G20

Luminacja czerni 0,031 cd/m2

kontrast statyczny (pomiar on/off odnoszący się do luminacji prostakata białego (100IRE) zajmującego 20% powierzchni obrazu - 4320:1

Kontrast ANSI po kalibracji- 1830:1

Temperatura barwowa po kalibracji -6350-6800k

Zakres uzyskany z wartości przedziałów poziomów IRE-20,IRE-100 w trybach profesjonalnych 1/2 i THX -2,03(THX,Gamma=2,2),2,21(Gamma=2,4)

jasność maksymalna=251cd/m2

Ja za sowiego PDP nie mam co się wstydzić chociaż jest z nie najwyższej serii nie mam zastrzeżeń jak odpalę film na BD i nie miałem problemu z obrazem i bielą.Jak zapuszczę rolety wiadomo przy zaciemnionym lepiej się oglada filmy z BD ale tv jest mi obojętne z polskich dekoderów jaka jest u nas jakość

Filmy odpalałem i testowałem na swoim tv z Panasonic dmb-bd-45,Philips 7700/12,LG BD 420 ,Kenwood BD-A7 więc z wielu różnych referencyjnych procesorów wszystkie na ustawione na standart i na każdym było luks w obrazie czy do DVD czy BD

Kontrast ANSI po kalibracji- 1830:1

I to jest miarodajny pomiar

jasność maksymalna=251cd/m2

W to już nie jestem w stanie uwierzyć, przy jakiej procentowo powierzchni ekranu uzyskujesz taką jasność - przy wypełnieniu 5 - 10 % ekranu - bez sensu bo ten wynik tak naprawdę nic nie oznacza i idąc tym tropem VT60, czy F8500 osiągną coś rzędu 600 - 700 cd/m2 - absurd.

Miarodajne są pomiary przy wypełnionym całym ekranie białym kolorem, ewentualnie pomiar procentowego poziomu wypełnienia ekranu przy którym telewizor jest w stanie uzyskać te wzorcowe 120 cd/m2.

W to już nie jestem w stanie uwierzyć, przy jakiej procentowo powierzchni ekranu uzyskujesz taką jasność - przy wypełnieniu 5 - 10 % ekranu - bez sensu bo ten wynik tak naprawdę nic nie oznacza i idąc tym tropem VT60, czy F8500 osiągną coś rzędu 600 - 700 cd/m2 - absurd.

taka sama uzyskało AV w teście z Maja 2010 kalibrował i testował Filip Kulpa zajrzyj do magazynu nie wierzysz napisz do redakcji av co do tego modelu z sufitu sobie tego nie wziąłem

Tu jest pomiar z AV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taka sama uzyskało AV w teście z Maja 2010 kalibrował i testował Filip Kulpa zajrzyj do magazynu nie wierzysz napisz do redakcji av co do tego modelu z sufitu sobie tego nie wziąłem

Kwestia, dla jakiego standardu to mierzyli?

Bo podanie jasności od tak z czapy nic nie oznacza, to trochę jak podanie kontrastu bez informacji czy mówimy o kontraście ANSI, czy o kontraście dynamicznym.

Kalibracja dla trybu profesional po odblokowaniu opcji ISFccc (jest pełna regulacja wszystkiego)w moim modelu sprawdź sobie po tym skalibrowaniu w tym trybie THX się chowa mimo że ma certyfikat

Kalibracja dla trybu profesional po odblokowaniu opcji ISFccc (jest pełna regulacja wszystkiego)w moim modelu sprawdź sobie po tym skalibrowaniu w tym trybie THX się chowa mimo że ma certyfikat

W to nie wątpię, zresztą gratuluję kalibracji, bo żadne ustawienia firmowe nie są w stanie konkurować z profesjonalnie przeprowadzoną kalibracją, a plazmy Panasa dopiero po takim zabiegu uzyskują swoje pełne oblicze (no może poza VT60, które ma naprawdę dobry fabryczny setting).

Czepiłem się jedynie tej jasności maksymalnej którą podałeś, bo ten wynik tak naprawdę niewiele oznacza ponieważ przy pełnej planszy jedynie plazma Samsung F8500 była w stanie uzyskać referencyjne dla trybu nocnego 120cd/m2, z tego co pamiętam VT 60 przy pełnej planszy osiąga coś około 100cd/m2, a starsze generacje Panasów nie przekraczały 80cd/m2, a więc...

Tak wyszło po kalibracji którą przeprowadzał mi znajomy sklep w domu w którym kupowałem PDP i tak samo wyszło z testów AV jak nie wierzysz zapraszam z urządzeniami do pomiarów do mnie i na seans filmowy nie mam nic do ukrycia i pomiarów nie biore sobie z sufitów żeby czegoś nie udowadniać jak PDP wypada zwłaszcza że nie mam najwyższego modelu seria która ma G20 stosunek jakości przewyższała ceną w tamtym okresie jak ja kupiłem 2010r.Kalibracje przeprowadzał mi mój przyjaciel właściciel sklepu

Tak wyszło po kalibracji którą przeprowadzał mi znajomy sklep w domu w którym kupowałem PDP i tak samo wyszło z testów AV jak nie wierzysz zapraszam z urządzeniami do pomiarów do mnie i na seans filmowy nie mam nic do ukrycia i pomiarów nie biore sobie z sufitów żeby czegoś nie udowadniać jak PDP wypada zwłaszcza że nie mam najwyższego modelu seria która ma G20 stosunek jakości przewyższała ceną w tamtym okresie jak ja kupiłem 2010r

Ale czy jesteś w stanie podać przy jakim materiale testowym mierzono jasność maksymalną?

251cd/m2 oczywiście mogło wyjść tylko, że dalej niewiele to oznacza!

A do plazm Panasonica nie musisz mnie namawiać, bo wiem ile te TV potrafią - nawet te starsze - sam się ostatnio przesiadłem na ostatniego Panasonica (VT60). Moja poprzednia plazma - S10 cieszy drugiego właściciela i dalej potrafi zawstydzić sporo nowych TV. Sam miałem również dłuższą styczność z V20 i G30 i potwierdzam - to świetne TV, ale na pewno przy pełnej białej planszy nie osiągają jasności powyżej 80cd/m2, to mój VT60 w normalnym trybie jasności wyrabia około 100cd/m2 (po kalibracji podobno 120cd/m2).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

plazmy Panasa dopiero po takim zabiegu uzyskują swoje pełne oblicze (no może poza VT60, które ma naprawdę dobry fabryczny setting).

Zapewniam, że i w tym modelu poprawa jest spora, przede wszystkim barwy są wyraźnie bardziej naturalne, zwłaszcza bieli, która w THX jest mocno zażółcona. Obraz jest jeszcze bardziej dynamiczny za sprawą ustawienia gammy i dlaczego zwiększenia kontrastu. Na pewno warto zrobić kalibrację w VT60 choć sam byłem nieufny bo tak jak piszesz w standardzie trudno się do czegoś przyczepić dopóki nie porównamy, że może być jeszcze lepiej i to sporo. Uwierzyłem jak zobaczyłem.

z tego co pamiętam VT 60 przy pełnej planszy osiąga coś około 100cd/m2, a starsze generacje Panasów nie przekraczały 80cd/m2, a więc...

U mnie na VT60 jest 114.1 cd/m2 w trybie nocnym na planszy 100% bieli, a w dziennym 128.7 cd/m2 ale wtedy kontrast spada z 23.000:1 do 8000:1.

Za bardzo nie pamietam płyt testowych z tego co kojarzę jedne z nich nazywały się PFP S.E a resztę płyt płyt nie pamietam nazw dokładnie więc nie będę zmyślął

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W fabrycznym trybie THX Cinema VT60 faktycznie osiąga trochę ponad 100 cd/m2 przy kontraście trochę ponad 20.000:1 ale to dość ciemny tryb i po kalibracji w trybie nocnym świeci wyraźnie jaśniej.

To co ja podaję to są dane z portali testowych i własne obserwacje. Skąd u Ciebie przeświadczenie że coś wymyślam ?

O tych "pierdołach" nie tylko tu się pisze.

Ciekawe że te wszystkie wady widzą wyłącznie ci, którzy plazmy nie widzieli u siebie w domu, inaczej takich głupot by nie klepali ( np. o bieli). W internecie mnóstwo rzeczy się przepisuje. No ale nie ma co drążyć temat, wszak plazma umarła, a dokładnie została zabita.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ciekawe że te wszystkie wady widzą wyłącznie ci, którzy plazmy nie widzieli u siebie w domu

Ten kolega, którego nie lubicie ;-) miał i on mi te wszystkie wady i uchyby pokazywał (prezentacja domowa). To nic wielkiego. Jak się o tym nie wie to nie przeszkadza. Tak jak w LCD-ekach.

inaczej takich głupot by nie klepali ( np. o bieli).

O bieli to nie głupoty tylko fakt. Też bez punktu odniesienia może to nie przeszkadzać. Zwłaszcza jak się o tym nie wie. W OLED-zie jest podobnie. Zdjęcia były w testach.

W internecie mnóstwo rzeczy się przepisuje. No ale nie ma co drążyć temat, wszak plazma umarła, a dokładnie została zabita.

Plazma już dawno była skazana na koniec. Za mała uniwersalność i zdecydowany wzrost jakości LCD-eków.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ten kolega, którego nie lubicie ;-) miał i on mi te wszystkie wady i uchyby pokazywał (prezentacja domowa). To nic wielkiego. Jak się o tym nie wie to nie przeszkadza. Tak jak w LCD-ekach.

A jaki ten kolega miał model?

Plazma już dawno była skazana na koniec. Za mała uniwersalność i zdecydowany wzrost jakości LCD-eków.

Widać ten wzrost jakości elcedeków w wątku o AX900 :)

Co do uniwersalności to przychodzi mi do głowy tylko kwestia podłączenia konsoli do gier, za czym niektóre plazmy nie przepadają ze względu na możliwe powidoki czy wypalenia. Z drugiej strony moja PY 80 jest teraz na stałe podłączona do konsoli i nie ma żadnych powidoków, zero. A ta plazma ma ok. 5 lat. Z trzeciej strony VT60 bym jednak do konsoli na wszelki wypadek nie podłączał. I tyle jeśli chodzi o tzw. "brak uniwersalności plazm", który moim zdaniem jest kolejnym bezrefleksyjnie powtarzanym mitem. A jak ktoś nie gra to w ogóle nie ma dla niego kwestii uniwersalności plazm.

No, jest jeszcze kwestia braku modeli plazmowych poniżej 42 cali, ale dla mnie to nigdy nie było problemem bo nie chciałem mieć mniejszego TV niż 42". No i teraz kwestia 4K, gdzie najmniejsza plazma musiałaby mieć ok. 84". I to była prawdziwa przyczyna zniknięcia plazm z rynku: marketingowa ofensywa 4K gdzie nie dało się zrobić plazm w tej technologii o mniejszych przekątnych. I tyle jeśli chodzi o przyczynę zniknięcia z rynku plazm, przynajmniej tą ostateczną, która przechyliła czarę goryczy, bo gdyby sprzedaż i udziały w rynku były większe to może by i Panasonic dalej walczył z modelami Full HD ale nie jest to wcale pewne. Ja póki co nie widzę sensu 4K przy przekątnych i odległościach, z których oglądam, więc nie ma to dla mnie większego znaczenia. No ale 4K jest teraz "next best thing" po 3D więc wiadomo, że ten producent, który by tego nie miał od razu nie liczy się na rynku. Przynajmniej dopóki ludzie się nie opamiętają i nie przekonają czy naprawdę jest im to potrzebne. Ale to zawsze zajmuje kilka lat a z czegoś przez ten czas żyć trzeba ;)

A jaki ten kolega miał model?

Pisałem wcześniej. To był Pioneer 8 generacji. Modelu nie pamiętam. On zresztą też. Oczywiście jeżeli chodzi o ostatnią plazmę.

Widać ten wzrost jakości elcedeków w wątku o AX900

To co ten AX900 jednak jest nie dobry ?

Przeczytałem uwagi z tamtego portalu. Zwróć uwagę że pisze się tam o tym, że poprzednie wysokie modele innych firm nie miały tych problemów. Więc można dobrze tylko pewnie nie można dążyć do super cienkiej obudowy. Podświetlenie za blisko matrycy - to taka moja teoria dotycząca tych pasów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Użytkownik don111 dnia 12.01.2015 - 16:20 napisał

Ja miałem PY8 z tego samego roku, nie wiem do końca czym się różniła od Twojej plazmy, ale to straszna lipa w porównaniu do ST60 :)

Ostrość, płynność, kontrast - przepaść.

Coś Ci się pomieszało. PY8 to były 2 generacje wstecz, bardzo słabe modele. Nawet PY85 z kolejnego rocznika miał słaby kontrast - poniżej 1000:1.

Kolejnym rocznikiem i najwyższym modelem (15 tys cena sugerowana) była moja 58PY800. Wg pomiarów audio-video miała czerń 0,025cd/m2 i kontrast 6400:1. Była uznawana za drugą najlepszą plazmę po Pioneerach.

Mylisz się, nic mi się nie pomieszało. Pamiętam dokładnie.

PY800 to był model z tej samej (tylko wyższej) linii Panasonica, PY/PZ. PY8 to było z grubsza to samo to 80/85 tylko różniły się wyposażeniem i obecnością upłynniacza ruchu w wyższych modelach (PY8 nie miała, nie pamiętam czy w 80 czy w 85 też były, ale w 800 na pewno go masz). Wtedy Panasonic zaczął właśnie implementować to swoje IFC.

Kontrast PY8 bez problemu >2000:1, nie wiem dokładnie jaką jasność osiągała ale lekko ponad 100cd/m2 na całej białej planszy było, choć to mniej istotne. Bardziej istotna jest czerń - która wynosiła w PY8 0,05cd/m2 i nie była uzależniona od maksymalnej jasności.

Tak czy inaczej - to straszna lipa w porównaniu do ST60 pod względem ostrości (statycznej i w ruchu), kontrastu itd. Bardziej od PY8 podobał mi się obraz na LG LX9500, choć chyba głównie przez super kontrast, ale ta pewna maniera z plazm (nasycenie obrazu) gdzieś mnie uwierała, powrót do plazmy (ST60) to prawie pełnia szczęścia pod względem jakości obrazu.

Pisałem wcześniej. To był Pioneer 8 generacji. Modelu nie pamiętam. On zresztą też. Oczywiście jeżeli chodzi o ostatnią plazmę.

Wiesz, że było to prawie 10 lat temu? janunio też się zatrzymał na tamtych czasach i teraz również wypisuje dyrdymały. Zapewniam cię, że technologia pdp poszła daleko do przodu, bardzo daleko.

Panowie właśnie spojrzałem w raport i po kalibracji w trybie nocnym 2D dla mojego st60 są takie parametry:

-jasność 100% bieli 121 cd/m2

- kontrast on/off 26304:1

i zdecydowany wzrost jakości LCD-eków.

Zgadza się, jakość naprawdę wzrosła, ale ideału pdp nadal nie osiągnięto.

O bieli to nie głupoty tylko fakt. Też bez punktu odniesienia może to nie przeszkadzać.

Nam, posiadaczom plazm, jakoś nie przeszkadza, jakoś tej tragicznej bieli nie zauważamy. Gdyby było inaczej zapewne stałyby u nas najnowsze modele LCD.:-)

A w czym to plazma w stosunku do pdp nie była uniwersalna?

Zgadza się, jakość naprawdę wzrosła, ale ideału pdp nadal nie osiągnięto.

PDP to ideał ? :-)

Nam, posiadaczom plazm, jakoś nie przeszkadza, jakoś tej tragicznej bieli nie zauważamy

Kto pisał że "tragicznej" ? 'sittek' weź się w "garść" :-). Biel po prostu nie utrzymuje jasności. 10% inna jasność, 100% przy tych samych ustawieniach inna jasność. Oczywiście żadnej tragedii nie ma.

Gdyby było inaczej zapewne stałyby u nas najnowsze modele LCD.:-)

Już niedługo będziecie musieli :-). Chyba że OLED....................

Zakres uzyskany z wartości przedziałów poziomów IRE-20,IRE-100 w trybach profesjonalnych

Siemka-nie wiem czy dobrze kojarzę,i czy o to ci chodzi,-ale G20 nie miał 10-punktowej regulacji-tzn

10 IRE

20 IRE

30 IRE......itd

Siemka-nie wiem czy dobrze kojarzę,i czy o to ci chodzi,-ale G20 nie miał 10-punktowej regulacji-tzn

10 IRE

20 IRE

30 IRE......itd

chodzi o zmierzone wartości w menu zmierzone ustwieniach (j.W) krzywa luminacji jest trochę nie regularna -zapada się na poczatku skali IRE20-30 i ma wybrzuszenie w górnej IRE70-90 tak wyszło z pomiarów

Mylisz się, nic mi się nie pomieszało. Pamiętam dokładnie.

PY800 to był model z tej samej (tylko wyższej) linii Panasonica, PY/PZ. PY8 to było z grubsza to samo to 80/85 tylko różniły się wyposażeniem i obecnością upłynniacza ruchu w wyższych modelach (PY8 nie miała, nie pamiętam czy w 80 czy w 85 też były, ale w 800 na pewno go masz). Wtedy Panasonic zaczął właśnie implementować to swoje IFC.

Kontrast PY8 bez problemu >2000:1, nie wiem dokładnie jaką jasność osiągała ale lekko ponad 100cd/m2 na całej białej planszy było, choć to mniej istotne. Bardziej istotna jest czerń - która wynosiła w PY8 0,05cd/m2 i nie była uzależniona od maksymalnej jasności.

Tak czy inaczej - to straszna lipa w porównaniu do ST60 pod względem ostrości (statycznej i w ruchu).

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Ja miałem najwyższą serię PY800 z nisko schodzącą czernią, dość wysokim kontrastem i idealną ostrością w ruchu, a Ty mi mówisz że to lipa, bo ty miałeś PY8 i to była lipa (btw, kiedyś pamiętam że pisałeś o nim inaczej)

Wygrzebałem test PY85 w AV - był w połowie roku 2008, test mojej PY800 był w połowie roku 2009.

Zarówno czerń jak i kontrast na PY85 były gorsze niże na moim PY800, podejrzewam że Twój PY8 był gorszy od PY85.

Więc naprawdę karkołomną retorykę uprawiasz, trochę tak, jakbyś tłumaczył właścicielowi Passata, że ma słabe auto, bo ty miałeś Polo zeszłej generacji (albo i obecnej generacji) i było lipne.

po kalibracji w trybie nocnym 2D dla mojego st60 są takie parametry:

-jasność 100% bieli 121 cd/m2

- kontrast on/off 26304:1

A ja też z ciekawości luknąłem-i jest coś takiego.

jasność-121.7

Kontrast-15405:1

Gamma 2.29

Temperatura 6.560

Delta E standard 1:1

Nie, ale uznano ją za wzorzec.

Jest domniemanie, że to nie był wzorzec (w całokształcie) i część badaczy się pomyliła bo plazmy zniknęły z rynku. Oczywiście najwyższe modele Panasonica na końcu produkcji były na prawdę świetne. Można je uznać za wzorcowe.

chodzi o zmierzone wartości w menu zmierzone ustwieniach (j.W) krzywa luminacji jest trochę nie regularna -zapada się na poczatku skali IRE20-30 i ma wybrzuszenie w górnej IRE70-90 tak wyszło z pomiarów

ok.

Tak zapytałem-bo też go miałem,extra tv-po 2 latach za 2 tyś poszedł do innego Pana. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.