Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podawałem ci tu przykładu z tym spojlerem tylko pokazałem że są Ferrari za milion euro i więcej.i nie ważne czy to dla snobów czy nie, chodziło tylko o przykład...takich przykładów są też dziesiątki w dziedzinie audio, nakłąd na wyzszy model minimalny a cena kolosalnie wyższa

Przyznałem Ci rację. Są w tym przedziale cenowym. Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem jakoby "różnica w wyższym modelu ledwo zauważalna". Wczytaj się w dane techniczne na podanych linkach. To są zupełnie inne samochody. Jeden ma silnik tylko spalinowy, drugi - napęd hybrydowy.

Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem jakoby "różnica w wyższym modelu ledwo zauważalna". Wczytaj się w dane techniczne na podanych linkach. To są zupełnie inne samochody. Jeden ma silnik tylko spalinowy, drugi - napęd hybrydowy.

Chodziło mi o audio w tamtym zdaniu...o porównanie auta bez spojlera i ze spojlerem z dopłatą 200tyś euro, sprzęt audio model X i model XX z tej samej firmy o np 30/40% droższy, nieuzasadnione różnice cen, tak jak Panas seria ST GT VT. Bobcat ty się ciągle z czymś nie zgadzasz, kłócisz się, stajesz na swoim po czym przyznajesz rację jak KTOŚ CI POKAŻE, wysil się czasem.

No to coś nie tak Mr. Tribul jest z tym ditheringiem ponieważ gdy wyświetlisz stopnie szarości te co podałem musi być widać "mrowienie" w każdym z kolorów RGB w cieniach.

No to coś nie tak Mr. Tribul jest z tym ditheringiem ponieważ gdy wyświetlisz stopnie szarości te co podałem musi być widać "mrowienie" w każdym z kolorów RGB w cieniach.

No tak, w odległości 15 cm od ekranu, i nie zielone w każdym z kolorów tak jak pisałeś, tylko odpowiednio dla każdego koloru, na trybie prawdziwe kino trzeba się zbliżyć na jakieś 5 cm żeby zobaczyć i to tylko na stopniach czarno-białych, 3 odcień szarości ponad czernią.

No tak, w odległości 15 cm od ekranu, i nie zielone w każdym z kolorów tak jak pisałeś,

Chwila, chwila, to Ty pisałeś że widzisz w cieniach tylko zielone kropy, ba, nawet fotki zrobiłeś w których było widać je jak na dłoni.

Maciek pisał że wszystko jest OK bo to jest dhitering.

Coś jest nie tak z tym ditheringiem ponieważ powinieneś widzieć takie same wielkie kropy w każdym z kolorów jak te zielone.

Chwila, chwila, to Ty pisałeś że widzisz w cieniach tylko zielone kropy, ba, nawet fotki zrobiłeś w których było widać je jak na dłoni.

Maciek pisał że wszystko jest OK bo to jest dhitering.

Coś jest nie tak z tym ditheringiem ponieważ powinieneś widzieć takie same wielkie kropy w każdym z kolorów jak te zielone

...z tego co wiem to właśnie składowa G w sygnale RGB odpowiada za ok 70% wyświetlania pierwszych stopni szarości, więc to ją najbardziej widać podczas roztrząsania, widać to doskonale na klipach "black clipping", wystarczy lekko zjechać składową G żeby zobaczyć jak znikają nam kolejne paski szarości, manewrowanie składową R i B nie ma na to aż takiego wpływu.

Zielone kropy widać przy pierwszycch odcieniach szarości, a nie szarości czerwonej, zielonej czy niebieskiej...

Zielone kropy widać przy pierwszycch odcieniach szarości, a nie szarości czerwonej, zielonej czy niebieskiej...

No to w takim razie jest to spitolone przez panasonika - dziwny ten ditering, taki chyba kryzysowy albo niewydarzony w każdym razie niepełny.

Znaczy się że u ciebie widać zielony kropy na każdym z kolorów?:)

Tak nawiasem mówiąc, plansza ta nie nadaje się do takich "testów", zbyt jasne otoczenie jest w niej a same odcienie zbyt małe, najlepiej byłoby coś takiego sprawdzać na pełnoekranowych planszach, czyli sam czerwony,niebieski, zielony.

@ Tribul

Podane przykłady samochodów są nietrafione. To są zupełnie inne modele. A różnica w cenie, aczkolwiek na tym poziomie imponująca, to tylko 14%.

Bobcat masz problemy ze zrozumieniem tekstu, na to to ja już nic nie poradzę. Chodzi mi o jeden model samochodu, który bez spojlera kosztuje 1 milion, a ze spojlerem 1.2 milona euro, ten sam model. To co ci podawałem wcześniej to odpowiedz na twoje zarzuty, że Ferrari kosztuje 200tyś euro a nie milion, więc dałem ci kilka linków z autami kosztującymi ponad milion...

Jak przetrwasz Japońskie reklamy to włącz sobie ten filmik od 13:55, będziesz wiedzialło czym mówię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy różnica w cenie pomiędzy ST a GT może być uznana za nieuzasadnioną? Może 60% to przesada, ale dla mnie oczywistym, że GT powiniem być droższy.

Nie mam trudności. Raczej Ty widzisz w tekście tylko, co chcesz zobaczyć.

Panowie może już wrzucicie na luz ? Przez takie pieprze.... rozwalacie cały wątek . Człowiek wchodzi aby poczytać o plazmach , a Wy piszecie o samochodach itp. Masakra

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

8. Moi Wielce Szanowni Adwersarze są niekonsekwentni. Różnicę poziomu czerni pomiędzy ST50 a ST60 (odpowiednio w cd/m2: 0.0083 i 0.0050 - dane za hdtvtest.co.uk) nazywają znaczącą poprawą jakości obrazu.

Kalkulujesz wg cyferek, tak naprawdę to znacząca różnica, tylko trzeba mieć punkt odniesienia. ST60 >> ST50, ST60 > VT50. Postaw obok starego Kuro, to zobaczysz jeszcze wyraźniejszą różnicę.

Natomiast sprawy o tak fundamentalnym znaczeniu dla jakości danego modelu (a więc jakości obrazu również) jak procesor obrazu, filtr ekranowy czy certyfikat THX bagatelizują nazwając je "mało istotnymi" i "praktycznie niezauważalnymi".

Różnice tej samej serii w stosunku do serii poprzedniej są zdecydowanie większe, niż różnice niższego modelu do wyższego modelu z tej samej serii. THX nie ma znaczenia w momencie gdy tv zostanie skalibrowany. Filtr ST ma pewnie ten sam co GT, tak jak w poprzednich seriach. A procesor ? To są tylko teoretyczne dywagacje, czy coś daje czy nie, lepiej obejrzeć, przetestować i znaleźć różnice, na razie nikt ich w obrazie jakoś nie wykazuje. Kontrast, ruch, kolory po kalibracji - praktycznie jedno i to samo. Różnice są za to w wyposażeniu, dla samego obrazu, biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny ST jest zdecydowanie najbardziej opłacalną serią.

@ Don111

THX ma znaczenie. Podam na przykładzie swojego. Najlepszymi trybami dla kalibracji są obydwa Profesjonalne. Tyle że max jasność na nich to 85 cd/m2 i nic więcej nie da rady wyciągnąć. THX ma 112.2 cd/m2. Nie każdy gustuje w ciemnych obrazach. Czy teraz napiszesz swój ulubiony argument, że "jest to nieistotna różnica jasności"?

Filtry w S nie były i nie są te same co w G.

Procesor. Dwa razy krótszy input lag na G to są Twoim zdaniem "tylko teoretyczne dywagacje"? Nie żartuj.

Dla mnie nieistotna bo ja i tak zjeżdzam z kontrastem, mnie męczy taki jaskrawy obraz do jakiego się kalibruje. Podejrzewam że większość osób ma podobnie, chyba że walczą z jasnym oświetleniem i muszą tak ustawiać. Z tego co pamiętam, z parametrów jakie podsyłałeś to masz ustawiony kontrast pod maksimum, mało kto lubi oglądać taki obraz, dla mnie nie do zaakceptowania. Poza tym, nowe modele mają wyższą jasność od starych.

Filtry w S nie były i nie są te same co w G.

Procesor. Dwa razy krótszy input lag na G to są Twoim zdaniem "tylko teoretyczne dywagacje"? Nie żartuj.

S/G różnią się designem. A co do filtrów, to przypadkiem nie zatrzymałeś się na erze serii G30 i S30 ?

Tam faktycznie S się "trochę" różniła od G. A co powiesz nt filtrów serii z tego samego roku - ST30 i GT30 ? Wiesz jaka była różnica ?

Input lag w ST60 z tego co widziałem jest różny w zależności od strony gdzie testują, możliwe że tutaj GT/VT mają niższy, co może mieć znaczenie ale tylko dla bardziej hardcorowych graczy, na ST też można grać bez problemu (input lag ok 50ms). Przewaga G bez zbędnej polemiki, tylko jak input lag ma się do jakości obrazu, bo cały czas o tym piszemy zdaje się ?

@ Don111

Tobie wystarczy więc skalibrowany tryb Profesjonalny. Mnie - nie. Dlatego jestem zadowolony, że mam THX.

Tak, mam Kontrast ustawiony na max, co nie psuje Gammy (Maciek sprawdził). W nowym modelu pewnie miałbym o kilka "oczek" niżej.

Z tego co pamiętam, to cytowany portal brytyjski podaje input lag S 74 ms, a G 42 ms.

Pozdrawiam.

W seri "60" nie ma ograniczenia jasności matrycy w trybie profesjonalnym, własnym i prawdziwe kino, więc ST60 może być równie jasny co VT60. Nie potrzeba THX'a, który w serii "30" i "50" był faktycznie bardzo przydatny.

Czy różnica w cenie pomiędzy ST a GT może być uznana za nieuzasadnioną? Może 60% to przesada, ale dla mnie oczywistym, że GT powiniem być droższy.

Od jakiegoś czasu regularnie czytam co piszecie na temat plazm i konfrontuję to z tym co widzę w sklepach.

Mam takie spostrzeżenia.

- dopiero w serii st60 (w sklepie!) zauważyłem wyraźną "lepszość" plazm. Właściwe "ustawienie sklepowe" TV dało taki efekt końcowy - dla mnie czyli przeciętnego odbiorcy. W przypadku G30 wierzyłem na słowo że to porządny TV, bo nie można było tego stwierdzić niestety w sklepach - fatalne ustawienia. W serii 50 (też VT30) już z tym było dużo lepiej.

Co jakości obrazu.

- jak pisałem G30 przez ustawienia (ciemne, zazielenienie szarości i niepokojące "przysiadanie" jasności dużych białych powierzchni ) przegrywał z VT30 wyraźnie a VT30, ST50 i VT50 reprezentowały podobny i zaskakująco wyrównany (dla laika) poziom, UT50 z kolei zdecydowanie najsłabszy. ST60 niestety nie mogłem bezpośrednio porównać z serią 50 i wyższą, ale zrobił na mnie najlepsze wrażenie.

No i kwestia cen.

- G30 dość długo były na rynku w dobrej cenie - nie dziwi to biorąc pod uwagę co wcześniej pisałem, ST50 miało chyba najlepszy stosunek jakość-cena - szybko więc zniknęły, wyższe modele na naszym rynku w takich ilościach i przy gorszym stosunku jakość-cena tak dobrze pewnie się nie sprzedają. ;)

I tu ciśnie mi się ponownie na usta pytanie o cenę serii UT skoro GT w stosunku do ST powinien być droższy? ;)

Ja bym zadał prowokujące pytanie, po co GT skoro między UT a ST jest większa bardziej zauważalna różnica jak między ST a VT?

A tak naprawdę to pytanie podstawowe powinno brzmieć - dlaczego nie kupujemy TV dobrze wyregulowanego, dlaczego by nie dobrze fabrycznie skalibrowanego by nie mieć dylematów czy to co widzę to optymalny obraz "mojego TV"?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Faktem jest że im nowsza seria plazm Panasonica tym staranniej są dopracowane fabrycznie poszczególne tryby obrazu. W serii 30 były one ustawione wyjątkowo niechlujnie, nawet w THX było coś do zrobienia (dobrze, że tylko jedna rzecz).

Osiągnięcie na serii 30 właściwego obrazu wymagało sporej zabawy.

Po co więc wogóle THX nadal jest w modelach z wyższych półek? W celach wyłącznie marketingowych?

Tak, skoro trzeba go kalibrować!

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak, skoro trzeba go kalibrować!

Czy trzeba czy nie trzeba to już oczywiście zależy od wymagań użytkownika, ale faktem jest, że tryb "Prawdziwe Kino" znany z serii ST świeci równie dobrze co THX.

Po co więc wogóle THX nadal jest w modelach z wyższych półek? W celach wyłącznie marketingowych?

THX jest najbliższy przyjętemu standardowi do jakiego się kalibruje telewizory. Czyli inaczej - nie robiąc kalibracji, spośród wszystkich fabrycznych trybów wybieramy THX i mamy obraz najbliższy takiemu po kalibracji. Jeszcze z niewielkimi błędami ale znacznie lepszy od reszty.

Czyli jednak warto THX mieć.

Czy znacznie lepszy od reszty? Teraz widzę, że jak najbardziej TAK. Ale trzeba było zrobić kalibrację. Właśnie po to, aby wyeliminować te niewielkie błędy.

Czy trzeba czy nie trzeba to już oczywiście zależy od wymagań użytkownika, ale faktem jest, że tryb "Prawdziwe Kino" znany z serii ST świeci równie dobrze co THX.

Ale czy to wtedy jest jeszcze THX czy taki "personal THX" ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Uczepiłeś się. Don111 odpowiedział wyczerpująco dlaczego wnosi się drobne poprawki.

Równie dobrze można zapytać czy tryb Prawdziwe Kino po skalibrowaniu nie powinien się nazywać Spersonalizowane Kino.

Znaczy się że u ciebie widać zielony kropy na każdym z kolorów?:)

Nie, nie widać.

Tribul wczoraj puściłem u siebie na LG ten film z zielonymi kropami i ....... - zielonych krop brak.

Uczepiłeś się.

Bobcat jak czytam "kilometrowe" dyskusje na temat z grubsza tego samego to zastanawiam się kto się "uczepił" :-). Przy okazji jak jestem w sklepi próbuję wypatrzeć niektóre z opisywanych tu dziesiątkami postów zjawisk i niewiele mogę potwierdzić w praktyce. A jak nawet coś wypatrzę to ma to tak marginalne znaczenie, że szkoda czasu na zajmowanie się nim. Czy Wy przypadkiem (bo nie sądzę żeby byto to zamierzone działanie) nie chcecie wykończyć Panasonica i innych producentów plazm?

Pozdrawiam

Tribul wczoraj puściłem u siebie na LG ten film z zielonymi kropami i ....... - zielonych krop brak.

Tribul co Ty na to?

Czy będziesz próbował wmówić Witkowi, że kropy jak najbardziej były (bo przecież według Ciebie być musiały, nie ma innej opcji) i tylko Witek ich nie dostrzegł, gdyż od samego początku nie chciał zauważyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.