Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie- po jakim czasie, z Waszego doświadczenia, człowiek zaczyna rozglądać się za większym TV?

Od sierpnia 2011 mam LED LCD LG, od grudnia 2011 również PDP Panasonic. Obydwa 42". Od samego początku przez cały ten czas ani przez chwilę nie zatęskniłem za czymkolwiek większym. Dziś również nie tęsknię i nic nie wskazuje abym kiedykolwiek zaczął.

Jeśli w jakiejś niesprecyzowanej przyszłości będę sobie kupował nowy telewizor (OLED?) to pewnie będzie również 42".

Panowie, wetnę się trochę w Waszą zacną polemikę. Proszę Was o radę bo mam do wyboru 2 modele, które są już coraz ciężej dostępnę, a które mega mnie interesują. A mianowicie: PANASONIC TX-P50UT50E oraz SAMSUNG PS51E550. Który tv wg Was byłby lepszy pod względem jakości obrazu? (naturalny obraz, płynność, głebia czerni)

Żaden

Z tych dwóch Panasonic. UT nie ma filtra jak wyższe serie, weź to tylko pod uwagę jeśli masz jasno w pomieszczeniu.

Co do wielkości ekranu - na początku miałem 21' starego poczciwego Sony Trinitron, odległość ok 2,5m do ekranu i był wystarczający. Potem kupiłem 37' i na początku było nie za ciekawie - wzrok nie ogarniał całego ekranu, trzeba się było przyzwyczaić, na początku bardziej męczyło oglądanie.

Jednak z czasem te 37' zrobiły się za małe (no może do zwykłej tv jeszcze ujdzie), ale do filmów z pasami - o wiele za mały. Potem miałem 46 i teraz 47', większy mi nie wejdzie i raczej odpuszczę temat zmiany tv, chyba następny będzie projektor. Bo do samej telewizji ten 47' w 100% wystarcza. Mógłby być też 42'-50' - to taki w miarę akurat ekran do tv SD/HD moim zdaniem. Natomiast do filmów to nie ma w ogóle o czym mówić, blu ray w formacie 2,35:1 z pasami - tutaj do komfortowego oglądania z 2,5m ja bym potrzebował minimum 60', 55 jeszcze ciut zbyt mały. To oczywiście dolna granica, górna z 2,5m to nie wiem - coś koło 80 cali zapewne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mnie tu nie było ale widzę, że koledzy tradycyjnie walą się po głowach :-)

Panowie , co zyskam kupując Vt60 niż serię niżej jeśli chodzi o obraz

Jeżeli nie będziesz miał w domu obu TV postawionych obok siebie to ich nie odróżnisz; różnice są, ale w laboratorium i gdy będziesz się im bardzo dokładnie przyglądał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

<br />Trochę mnie tu nie było ale widzę, że koledzy tradycyjnie walą się po głowach :-)<br />

Możesz podać jakieś przykłady tego "walenia po głowach", bo ja uważam, że dyskusja jest czasem "gorąca", ale zaraz żeby "walenie po głowach" ? Chyba lekko przesadziłeś :-).

Pozdrawiam po przerwie (teraz to dopiero rozpocznie się "walenie po głowach" ;-) ).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Witaj Sittek :)

Lechu też witaj, ale Ty przecież cały czas tu jesteś.

I'm watching You. ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeżeli nie będziesz miał w domu obu TV postawionych obok siebie to ich nie odróżnisz; różnice są, ale w laboratorium i gdy będziesz się im bardzo dokładnie przyglądał.

Dzięki za odpowiedź. Z zasadzie to już nieaktualne bo TV stoi już u teściowej, myśle , że do UK przywioza mi go w sobotę.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Bobcat już się śmiałą , że przypadkowo pomyli się przy wysyłce :) Najgorsze , że jednak nie będę miał go skalibrowanego , bo moja druga połowa chce mieć go już czyli wysyłka czwartek , piątek , a Maciej nie zdąży zaliczyć mojego regionu przed wysyłką.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Panowie, wetnę się trochę w Waszą zacną polemikę. Proszę Was o radę bo mam do wyboru 2 modele, które są już coraz ciężej dostępnę, a które mega mnie interesują. A mianowicie: PANASONIC TX-P50UT50E oraz SAMSUNG PS51E550. Który tv wg Was byłby lepszy pod względem jakości obrazu? (naturalny obraz, płynność, głebia czerni)

Żaden

Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi. Użytkownik witek jeszcze tego chyba nie wie :) więc szanowny forumowiczu zanim coś napiszesz weź się zastanów zamiast nabijać bezsensowne posty w postaci niczego nie wnoszących komentarzy. Jeśli proszę o poradę, który z dwóch modeli jest lepszy pod względem cech, które mnie interesują to odpowiedź powinna być raczej konstruktywna a nie totalnie nic nie wnosząca do sprawy.

Jeszcze gorzej jakby razem z telewizorem wpadła w odwiedziny :)

Tu Cię zdziwię. Z chęcią bym ją przyjął :) Wiesz Polacy z dziećmi w UK , nieczęsto mogą odpocząć no chyba ,że mają jakąś rodzinę na miejscu , a tak jakby wpadła to synem by się trochę zajęła , a rodzice ...

Jeszcze gorzej jakby razem z telewizorem wpadła w odwiedziny :)

Masz rację. Zawsze lepiej pojechać do teściowej z wizytą niż gdyby teściowa miała przyjechać do nas z wizytacją. :)

witek jeszcze tego chyba nie wie :)

Odpowiedź Witka była może lakoniczna, ale napewno nie można jej zaliczyć do kategorii głupich. Obydwa wymienione przez Ciebie modele zaliczyć można do kategorii niskiej. Panasonic UT to najniższa seria plazm tego producenta mających Full HD. Jeśli zależy Ci na jakości obrazu zainteresuj się modelami z wyższych półek, od ST wzwyż.

Piterro, Don 111 już Ci odpowiedział, że Panasonic.

Ja z kolei z pytaniem, mam nadzieję, że niegłupim- zakładając, że głupich nie ma :-) : jak wstawić zdjęcie ??

(przejrzałem te ikonki z góry tabelki "odpowiedź" ale nic nie przyporządkowałem)

ok a co gdy na zakup tv przeznaczam max 3k?

Dokładnie tyle kosztuje Panasonic TX-P42ST60. Trzeba samemu rozwiązać dylemat: albo lepszy obraz na mniejszym ekranie albo gorszy na wielkim. Co wyżej sobie cenisz.

Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi. Użytkownik witek jeszcze tego chyba nie wie :) więc szanowny forumowiczu zanim coś napiszesz weź się zastanów zamiast nabijać bezsensowne posty w postaci niczego nie wnoszących komentarzy. Jeśli proszę o poradę, który z dwóch modeli jest lepszy pod względem cech, które mnie interesują to odpowiedź powinna być raczej konstruktywna a nie totalnie nic nie wnosząca do sprawy.

Odpowiedź na zadane pytanie jest konstruktywna i prosta tylko Ty drogi kolego nie umiesz jej zrozumieć.

(naturalny obraz, płynność, głebia czerni)

Pieetro chłopie czy dobrze się czujesz?

Piszę ci że wszystko jedno a ty z uporem maniaka chcesz wiedzieć który jest lepszy.

OBY DWA SĄ NA TYM SAMYM POZIOMIE - rozumiesz po polsku?

Ostro :-)

Piteero zapewne rozumie po Polsku, tylko zastosowałeś Witek skrót myślowy, który jednak zabrzmiał dwuznacznie.

I Piteero zarejestrował to drugie znaczenie, więc odczytał - "bujaj się z tymi modelami".

Bo tak naprawdę to obydwa wymienione modele są (delikatnie mówiąc) takie sobie. Jeśli ktoś ma choćby odrobinę wyższe wymagania odnośnie jakości obrazu powiniem rozważyć coś przynajmniej półkę wyżej. Na przykład Panas ST60 lub jeszcze wyżej GT60.

Bobcat Piteero wyraźnie napisał TV do 3k , a Ty mu proponujesz modele za dwa razy tyle. No masakra.

Trzeba się zastanowić, o ile niższą jakość oferuje UT od ST, GT i VT.

Chyba doszliśmy do tego, że ST tylko minimalnie odbiega od VT w najważniejszych kwestiach dotyczących obrazu. Nowy UT jak się okaże po prostu wersją ST, tylko bez filtra, to co w takim przypadku ? Lamborghini po zmroku ?

Trzeba się zastanowić, o ile niższą jakość oferuje UT od ST, GT i VT.

Chyba doszliśmy do tego, że ST tylko minimalnie odbiega od VT w najważniejszych kwestiach dotyczących obrazu. Nowy UT jak się okaże po prostu wersją ST, tylko bez filtra, to co w takim przypadku ? Lamborghini po zmroku ?

Wcale bym się nie zdziwił jak by tak było.

Jestem ciekaw czy forumowicz Bobcat kieruje się ta sama zasada w życiu jak radzi ludziom na forum. Idzie kupić golfa ale co tam można przecież od razu passata. Trzeba zrozumieć , ze ludzie maja określony budżet i często nie są wstanie go przekroczyć, lecz niektórzy maja z tym problem aby to zrozumieć.

Podsumowanie dyskusji na Forum:

VT jest tylko minimalnie gorszy od ZT.

GT jest tylko minimalnie gorszy od VT.

ST jest tylko minimalnie gorszy od GT.

UT jest tylko minimalnie gorszy od ST.

Wniosek: UT to to samo co ZT. No może prawie to samo. Różnią się (zdaniem niektórych) tycio-tycio-minimalnie.

Teatrzyk absurdu według Sławomira Mrożka. Czy nie przekroczyliśmy przypadkiem granicy nonsensu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.