Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Każda mini-wieża do 700 zł plus dobre kolumny, np. Paradigm Mini Monitor.

Wieża nowa ze sklepu i kolumny oddać w prezencie, a kolumny Paradigm z Allegro.

Dobrze, aby wieża miała płynną regulację wysokie/niskie. Tanio i skutecznie.

Witam

na wstępie od razu powiem ,że jestem zielony w temacie sprzęt stereo.

Chciał bym dokonać zakupu za około 2000 zł z możliwością późniejszej rozbudowy mojego zestawu.

Słucham bardzo różnorodnych rodzajów muzyki do tej pory słuchawki były moją jedyną opcją z powodów współlokatorów , a aktualnie mogę pozwolić sobie na to by Muzyka rozbrzmiewała w całym pomieszczeniu ,które jest mniej więcej 3 m-5m.-2m - średnio zagracone.

Z góry dzięki.

Zgadzam się, że monitorki dołaczone do zestawów są średmiej jakości, ale nówka miniwieża to za duża strata przy zmianie planów (czyt. odsprzedaży). Coś używanego z dobrą końcówką to większe pole manewru. Kolumny na celowniku to: Kef Cresta 2, Paradigm 3 v.3, Infinity Alpha 20. Jakieś inne pomysły?

Edytowane przez kramervs

CEOL 1 całkiem przyzwoicie gra. nie ma potrzeby szkalować kogokolwiek z jego powodu, ani tym bardziej wciskać używanego szmelcu z czterech końców Polski, gdy ktoś pyta o nowy zestaw półkowy.

Również potwierdzam, słyszałem przypadkiem tego denona w jednym z salonów audio w pierwszej chwili pomyślałem, że gra jakiś spory zestaw z wyższej półki, nieźle się zdziwiłem jak sprzedawca przyciszył tą miniwieżyczkę, żeby powiedzieć mi, że to właśnie z niej płynie dźwięk. Czy ten denon wart sowjej ceny to już inna bajka, ale na pewno nie można mu zarzucić kiepskiego brzmienia.

Witam Wszystkich,

Mam problem. Mieszkam we wspaniałym 125 tys. mieście

w którym nie ma żadnego salonu audio. Tylko markety :(

W związku z tym proszę o ratunek, poradę:

Szukam zestawu stereo z odtwarzaczem dvd,

Mam małe mieszkanko [ 33 m2 otwartej przestrzeni gdzie ma grać ów sprzęt ]

i na wstępie wymyśliłem sobie Yamahę PianoCraft mcr-840 czyli micro zestaw.

Jest też druga opcja tzn. mam odtwarzacz dvd sony dvp-ns32 i może lepiej

dopasować do tego jakiś dobry amplituner i kolumny.

Preferowana muzyka: ROCK,METAL,JAZZ, REGE

Budżet ok. 2 tysie

Z góry dziekuje

a może coś takiego - zagra wyśmienicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub amplituner jakiś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Od długiego czasu szukam stereo do swojego pokoju (biuro 6m2) mimo tego, że taki w miarę nagłośnić nie jest tak łatwo ale będę się starał.

No więc do kupienia mam w fercie zestaw pioneera c73 plus m73 za 500€ czyli ok 2000zl.

Czy warto w to inwestować czy za te pieniądze można szukać coś lepszego?

Teraz może czego oczekuje.

Słucham przede wszystkim rock, metal acidjazz.

Chciałbym aby przyjemnie bez zmęczenia można było posiedzieć przy muzyce.

Nie musi być głośno, ale czysto i klarownie.

Lubię przy pink floyd sluchac gitary a przy jazz-ie perkusji.

Kolumny to następna niełatwa sprawa, bo ze wzgledu na ustawienia glośników, (przy scianie) chyba odpada b&w dm602 s3 których słuchalem i było to całkiem przyjemne.

Ale to temat na inny wątek.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jako, ze jestem zielona w kwestii kolumn chcialabym was poprosic o pomoc i rade w tej sprawie. Mianowicie chcialabym kupic kolumny podlogowe do pokoju, ktory ma 12 metrow kwadratowych a z tego co czytalam nie jest to niemozliwe mimo malego pomieszczenia. Na kolumny moge przeznaczyc 1600 zl na wzmacniacz 500 na okablowanie mam osobne pieniadze. Muzyka jakiej slucham to glownie rock. Upatrzone mialam maestro II 180 jednak chcialabym poznac wasza opinie na ten temat. Z gory dziekuje

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Na 12 - stu metrach można stawiać takie wąskie słupki ( sam mam 12 metrów i nie chcę rezygnować z kolumn , grunt to odsunąć kolumny od ścian i dobrze przygotować pokój akustycznie , oczywiście bez przesady , pokój ma być użytkowy ) .

Te kolumny są bardzo dobre , wymagają wygrzania , a kolumny Mayestro II S są jeszcze lepsze ( wszystkie głośniki do nich są zapewne zamawiane w Chinach , ale to nie znaczy , że wyrób Mayestro jest zły ) .

Jaki wzmacniacz ? Tego jest dużo na allegro , może ktoś wypowie się kto przewalił tony sprzętu .

Edytowane przez czester15.30

Wbrew obiegowym opiniom w tak niewielkim pomieszczeniu można uzyskać całkiem przyzwoite brzmienie, pamietac nalezy o ustawieniu głośników , jeżeli pomieszczenie przypomina kwadrat najlepiej sprawdzi się ustawienie diagonalne ... U mnie w pomieszczeni 12m2 swietnie zagrały głosniki Dynaudio 40, 42 , Mission m71 oraz Tannoy M1 wzmacniacz Creek 4330 do tego odtwarzacz cd NAD

?

Jeśli ma być z nowych to kolumny Koda K-5300F nadają się idealnie do Twojego pokoju.To właśnie takie wąskie słupki o których kolega tu pisał.Można lepiej, ale raczej z używanych.Tak na marginesie kobieta kupująca kolumny to rzecz niecodzienna wielki szacun :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zeta-j

Dziekuje za propozycje glownie zalezy mi na tym aby byly to kolumny podlogowe. Przeczytalam artykul na temat

Koda K-5300F i wrazenie pozytywne. A co sadzicie o wzmacniaczu yamaha ax 570? Kiedy przegladalam fora w poszukiwaniu wzmacniacza do maestro II s o ktorych wspominalam wczesniej zauwazylam, ze sporo osob go poleca

Szału z tą Kodą nie ma. A prasa specjalistyczna i ich testy - bez komentarza.

Szału to nie ma w ogóle przy kolumnach do 2tyś Kolego(zwłaszcza przy podłogówkach) i nie ważne czy to będzie Koda, MonitorAudio czy inna firma.Link do testu zamieściłem po to aby Andzia wiedziała co i jak, przecież przed kupnem i tak trzeba posłuchać samemu.

Edytowane przez zeta-j

Niestety nie mam mozliwosci odsluchu wiec moge polegac tylko na waszych opiniach

Szału to nie ma w ogóle przy kolumnach do 2tyś Kolego(zwłaszcza przy podłogówkach) i nie ważne czy to będzie Koda, MonitorAudio czy inna firma.Link do testu zamieściłem po to aby Andzia wiedziała co i jak, przecież przed kupnem i tak trzeba posłuchać samemu.

Tonsil Siesta, Roth Audio Oli 30. Nie ma szału w porównaniu do konstrukcji kilkukrotnie droższych ale należy na to patrzeć innymi kategoriami a nie wrzucać wszystkie konstrukcje do jednego worka. Porównaj sobie Tonsil Maestro II 180 do używanych Oli 40 albo do nowych Magnat Quantum 605 to ogólnie rzecz biorąc kolumny Tonsila nie mają najmniejszego startu a cena zbliżona jak nie ta sama.

Do autora:

Jeśli chcesz dobrego dźwięku to nie celuj w Maestro bo w żadnym przypadku nie mają one startu do wcześniej wymienionych przeze mnie konstrukcji. Pamiętaj jednak o najważniejszej kwestii, możesz mieć sprzęt za kilkanaście tysięcy PLN i nie podejdzie pod twoje uszy i tyle w temacie. Odpowiedni wzmacniacz pod odpowiednie kolumny nie koniecznie nie budżetowy. Jedno musi wykorzystywać pełen potencjał drugiego.

to ogólnie rzecz biorąc kolumny Tonsila nie mają najmniejszego startu a cena zbliżona jak nie ta sama.

Oprócz Mayestro i Zeusów ( Zeusy nie wchodzą w grę , bo to raczej estradówki w " pokojowej " obudowie i na dyskotekę ) .

Tonsil Siesta, Roth Audio Oli 30. Nie ma szału w porównaniu do konstrukcji kilkukrotnie droższych ale należy na to patrzeć innymi kategoriami a nie wrzucać wszystkie konstrukcje do jednego worka. Porównaj sobie Tonsil Maestro II 180 do używanych Oli 40 albo do nowych Magnat Quantum 605 to ogólnie rzecz biorąc kolumny Tonsila nie mają najmniejszego startu a cena zbliżona jak nie ta sama.

Do autora:

Jeśli chcesz dobrego dźwięku to nie celuj w Maestro bo w żadnym przypadku nie mają one startu do wcześniej wymienionych przeze mnie konstrukcji. Pamiętaj jednak o najważniejszej kwestii, możesz mieć sprzęt za kilkanaście tysięcy PLN i nie podejdzie pod twoje uszy i tyle w temacie. Odpowiedni wzmacniacz pod odpowiednie kolumny nie koniecznie nie budżetowy. Jedno musi wykorzystywać pełen potencjał drugiego.

Od czasu do czasu przejdę się po sklepach w celu odsłuchu.Niestety w przypadku kolumn im drożej tym lepiej choć zdarzają się wyjątki szkoda tylko, że jest tego tak mało.

Ogólnie dwójka Tonsili Maestro została przeze mnie przetestowana "organoleptycznie" jeśli chodzi o dźwięk, zaczynając od mocy znamionowej którą delikatnie pisząc mają zawyżoną do czego nie zdołał przez długi okres czasu przyzwyczaić producent zwany Tonsilem. Wiem również, że w tych czasach operuje się mocami PMPO lub MAX ale ja niestety do tego nie przywykłem. Głośniki bardzo dziwnie się zachowują, po podaniu większej ilości basu zaczynają stukać, do basolubów niestety to one nie należą, wysokie tony może i delikatne ale za bardzo sypią piaskiem po uszach, no niestety w porównywalnym zakresie cenowym Q605 wypadają o niebo lepiej. Zakres wyższej średnicy jest nie zdyscyplinowany, agresywny nawet z Marantzem PM-75, niższa średnica w tych kolumnach to raczej rzadkość. Dostały i PM-75, i praktycznie każdy wzmacniacz Denona, garstkę wzmacniaczy Pioneera, kilka Yamah, kolumny ogólnie rzecz biorąc bardzo ciężkie w "zestrojeniu", kapryśne, nie lubiące basu. Tematu Zeusów lepiej nie poruszać bo to nie jest konstrukcja nadająca się do słuchania muzyki.

Zeta-j:

Przykładowo Magnat Quantum 605 które posiadam obecnie różnią się naprawdę szczegółami względem bardzo szanowanych Roth Oli 40. Koszt Oli to niestety ok 2400 zł, Q605 na chwilę obecną nie są dostępne na naszej krajowej gwarancji a o ile byłyby dostępne na takowych warunkach to ich cena oscylowałaby w granicach 1700-1800 zł.

Warto posłuchać Siesty oraz 30-stek od Roth ponieważ w tej cenie nie widzę dla nich konkurencji nie biorąc pod uwagę jedynie renomy firmy ale i również ich "uniwersalność", nie są tak wybredne na zasilanie jak przykładowo innego typu podobne cenowo konstrukcje :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Mayster_89

Dziekuje za odpowiedz, biorac pod uwage quantum magnat 605 oraz roth oli 30 i tonsil siesta ktora para tych kolumn wypada najlepiej? Rozumiem ze maestro ii 180 odpadaja? Dodam jeszcze ,ze pod uwage biore nowe kolumny. Jaki polecalibyscie wzmacniacz do tych kolumn, moze byc uzywany. Slucham roznych gatunkow muzyki dlatego zalezy mi na uniwersalnosci. Z gory dziekuje :)

Witam serdecznie :)

Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze nowego sprzętu do 2500-2700zł. Mówiąc sprzętu mam na myśli wzmacniacz stereo, odtwarzacz cd oraz kolumny głośnikowe. Kolumny muszą obowiązkowo być podstawkowe, ponieważ fizycznie nie mam możliwości ulokowania w pokoju (20m^2) podłogowych.

Po wstępnych odsłuchach myślałem o zakupie mini-wieży Yamaha Pianocraft 840, ale czy nie lepszym wyborem byłby zestaw Denona PMA-520AE + DCD-520AE oraz kolumny? Miałem przyjemność odsłuchu Wharfedale Diamond 10.2 podłączonych pod jakiś nowy amplituner Denona i dawało to na prawdę fajny efekt. Przy zestawieniu PMA-520AE + DCD-520AE mogę zamiast Wharfedale kupić Boston Acoustics A26 bądź Dali Zensor 1.

Porządkując moją wypowiedź mam następujące pytania:

1. Czy jest sens zrezygnować z Pianocrafta i dołożyć kilkaset złotych na PMA-520AE + DCD-520AE oraz dobre kolumny głośnikowe?

2. Które kolumny wybrać?

3. Zainteresować się czymś innym w tej cenie?

Na co dzień słucham każdego gatunku muzyki, np. Bjork, Ten Typ Mes, Behemoth. :)

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem głośników microlab solo 7c i karty dźwiękowej maya U5. Chciałbym zrobić jakiś poważniejszy krok w stronę zestawu, który mnie zadowoli. Słucham muzyki lat 70, 80, 90: rock, soft, rock, pop, blues. Pokój ma wymiary 3mx4m. Zależy mi głównie na jakości brzmienia. Kompletnie nie znam się na sprzęcie stereo. Planuje na razie kupić wzmacniacz/dac/amplituner. Nie wiem dokładnie jaka jest różnica między tymi urządzeniami i czego tak na prawdę potrzebuje. Chciałbym odtwarzać muzykę z komputera i na razie zostawić głośniki, które posiadam a w przyszłości kupić kolumny. Ogólnie idea jest taka aby powoli składać dobry sprzęt i zamknąć się w ok 3 tyś. Co na początek polecacie?

Dodam jeszcze ,ze pod uwage biore nowe kolumny. Jaki polecalibyscie wzmacniacz do tych kolumn, moze byc uzywany.

Dlaczego wzmacniacz może być używany a kolumny już nie? I dlaczego plątasz się po słabym jakościowo sprzęcie? Na rynku jest naprawdę sporo ciekawego sprzętu. Za sumę 2000 złotych można złozyć naprawdę dobry zestaw, nie koniecznie w oparciu o słabe Tonsile czy jeszcze bardziej cienkiej jakości Oli

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To w takim razie co moglbys mi zaproponowac? Nie znam sie na tym, a ludzie roznie pisza i naprawde ciezko sie zdecydowac co kupic

Dziekuje za odpowiedz, biorac pod uwage quantum magnat 605 oraz roth oli 30 i tonsil siesta ktora para tych kolumn wypada najlepiej? Rozumiem ze maestro ii 180 odpadaja? Dodam jeszcze ,ze pod uwage biore nowe kolumny. Jaki polecalibyscie wzmacniacz do tych kolumn, moze byc uzywany. Slucham roznych gatunkow muzyki dlatego zalezy mi na uniwersalnosci. Z gory dziekuje :)

O Magnatach Quantum 605 zapomnij w takim metrażu :) Zdecydowanie Audio Roth Oli 30 które to zagrają miękko w stosunku do topowej konstrukcji Tonsila. Nie napiszę złego słowa na temat Siest bo grają one co najmniej klasę lepiej od Maestro II 180 ale po prostu Oli 30 grają lepiej ale tutaj należy zwrócić uwagę na najbardziej poważaną w świecie audio wycinkę charakterystyki częstotliwości przenoszenia głośników zaaplikowanych w Oli 30 a więc niższą średnicę którą mają wyeksponowaną, dla ucha brzmią bardzo ciepło co jest po prostu bardzo "miśkowate" i nadaje tym kolumnom bardzo "puszystego" brzmienia. Wyższa średnica nie jest tak wyeksponowana jak w przypadku Maestro. Wysokie tony może i mniej męczące niż w Q605 ale to po dłuższym słuchaniu takie rzeczy wychodzą, mniej sypania piasku niż w przypadku Siest. Najlepiej samemu posłuchać. No ale do tego trzeba mieć warunki terytorialne :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Mayster_89

Planuje powoli budować zestaw audio do pokoju o wymiarach 3x4m. Ogólnie chciałbym przeznaczyć ok 3 tys. Słucham muzyki lat 70, 80, 90: rock, soft, rock, pop, blues. Zależy mi przede wszystkim na jakości. Na początek chciałbym kupić amplituner/DAC/wzmacniacz i podłączyć do głośników microlab solo 7c, które posiadam a w przyszłości kupić kolumny. Muzykę chciałbym odtwarzać z komputera. Ma to sens czy lepiej nastawić się na zakup odtwarzacza CD?

• Pokaż nowe odpowiedzi