Skocz do zawartości
IGNORED

jakie interkonekty i lub kable głośnikowe-pierwsze kroki

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Podejrzewam, ze wazniejsza jest sama konstrukcja, geometria przewodu niz tylko i wylacznie czystosc przewodnika.

Ważne jest też czym i jak to zostało polutowane. W swoim czasie robiłem sporo interkonektów a to sobie a to znajomym. przy użyciu spoiwa srebrowego jest wybornie na wysokich, a przy zwykłym ołowiowym którego używaj także w firmach produkujący interkonekty już niestety tak miło dla ucha na wysokich rejestrach nie było przy porównaniach. Niby niuans ale do wychwycenie wprawnym uchem.

ps.

używałem spoiwa firmy Siltech

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

.. jeśli chodzi o interkonekty, to jako zatwardziały DIY, te też mam robione - a mianowicie ze srebra o średnicy 0,4mm, czystości 9999, wyżarzane, dwie takie nitki wciągnięte w rurki teflonowe chirurgiczne.

Te z kolei zakręcone / skręcone w taką luźną skrętkę (telefoniczną??) .

Całość zaekranowana podwójnym ekranem miedzianym zrobionym ze wstęgi do odsysania cyny (ta o największej dostępnej szerokości. Trochę jest zabawy z jej "odprasowywaniem" i przywróceniem kształtu cylindrycznego, ale jest to wykonalne.

Wtyki RCA - tutaj to już gusta i guściki ...

Posiadam Marantza sr6005 i właśnie dokupilem Marantz na7004. Kolumny KEF HTS7001 i pojawil sie problem czym połaczyć odtwarzacz sieciowy na7004. Slucham na nim oprocz radia internetowego pliki flac i prosilbym o pomoc by kupiś coś sennsownego do takiego sprzetu ?

Lepiej optyczne i coaxialne kable ?

Lepiej polutowane niż wepchnięte byle jak, co widziałem w melodice. Połączenie jak kabla antenowego tylko wtyczka pod innej średnicy kabel (do typowej antenówki pasuje), do tego jedne rysują (dosłownie!) złącze, inne nie łączą masy wcale.

• 3 tygodnie później...

Moglby ktos polecic dobre konektory "widelki" do ktorych bez problemu przylutowalbym/przykrecil (ocynowana koncowke) miedziany przewod 2.5mm^2?

Może takie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Człowiek uczy się jednak całe życie... okazało się że kasa wydana na Monster Cable Z1R, które kupiłem kilka lat temu i w zasadzie nie używałem (mniejsza o powody) wreszcie zaprocentowała. Wcześniej moje Tonsile Maestro S podłączone do R-S500 Yamahy kablem za kilka złotych za metr ze "sklepu nie dla idiotów" przyprawiały mnie o nieodpartą chęć pozbycia się ich. Niby grały ale w dźwięku był jakiś bałagan, do tego kompletnie niekontrolowany bas który doprowadzał mnie do szału. Z1R sprawił że Tonsile dostały drugą szansę ;-)

Może takie ?

Ukryta Zawartość

Dzieki, ale doszedlem do wniosku, ze bede przykrecal kable bezposrednio do terminali w kolumnach.

Ukryta Zawartość

posiadam zestaw: amplituner Denon AVR-1713 + kolumny 5.0 OBSIDIAN 600 HCP

odsłuch z TV, BD, konsoli, PC i USB. Film i muzyka.

jakie dobrać przewody głośnikowe -szczególnie na przód.

(przód: 2x1,5m, tył: 2x9m, centr: 1m)

w tej chwili mam środki w granicy ok. 500 zł

polecano mi na przód: SUPRA PLY 2.0 i Chord carnival silverscreen (ok 35 zł/m + konfekcja).

Nie znalazłem opinii testowych o SUPRA PLY. Może macie inne typy w tej cenie do tego zestawu?

Prócz kabli w tej cenie, jakie kable byłyby optymalne do tego zestawu, czyli do czego mam dążyć? :)

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

posiadam zestaw: amplituner Denon AVR-1713 + kolumny 5.0 OBSIDIAN 600 HCP

odsłuch z TV, BD, konsoli, PC i USB. Film i muzyka.

(przód: 2x1,5m, tył: 2x9m, centr: 1m)

w tej chwili mam środki w granicy ok. 500 zł

polecano mi na przód: SUPRA PLY 2.0 i Chord carnival silverscreen (ok 35 zł/m + konfekcja).

Nie znalazłem opinii testowych o SUPRA PLY. Może macie inne typy w tej cenie do tego zestawu?

Prócz kabli w tej cenie, jakie kable byłyby optymalne do tego zestawu, czyli do czego mam dążyć? :)

pozdrawiam!

Daj spokoj z drutami do tego zestawu.

?👈

Vdh the Name-z czym to mozna porownac?

Obecnie mam Monster cable raczej z niskiej polki- nie to zeby cos zle gralo-po prostu juz mi sie znudzily

Co sie zmieni po wymianie?

Witam. Zakupiłem niedawno zestaw Yamaha mcr-840. Szukam do niego Interkonekt do 350 - 400zł, i kabli głośnikowych do 500zł. Mogą być tańsze. Jestem zielony w tych sprawach więc proszę o radę, jakie kabelki by do niej pasowały. z góry dziękuje za porady i propozycje.

Witam. Kupiłem niedawno zestaw Yamaha MCR-840. Proszę o pomoc w dobraniu interkonektu i kabli głośnikowych. Patrzyłem na te testy, ale sam nie wiem co o nich sądzić. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ic nawet tam nie ma do czego podczepic tam jest jakis systemowy kabelek

Chyba zeby podlaczyc dodatkowe urzadzenie ale jakie? W systemie wszystkomajacym

Co myślicie o tym kablu głośnikowym?

Ukryta Zawartość

Niby napisane, że z miedzi beztlenowej. Zapytałem sprzedawcę jaka to dokładnie miedź OFC (ile procent, ), albo czy to przypadkiem nie kabel z CCA-OFC, ale cisza jak makiem zasiał...

Ukryta Zawartość

A co ma piernik do wiatraka?

Twierdzisz, że miedziany? A skąd masz taką pewność? Chyba, że ślepo ufasz temu, co napisał sprzedawca... Nadwet zdjęcie szpuli takie, że nie widać etykiety.

Gość partick

(Konto usunięte)

Jak jogurt kupujesz to tez pytasz z ktorej czesci europy mleko pochodzi?

ba, z europy... my tu nawet (a może i przede wszystkim) nawet angielskiego nie mamy.

Zasadniczą kwestią przy kupowaniu "pierwszych dobrych" kabli audio jest postawienie siebie przed zasadniczą kwestia czy będą mi potrzebne.

Nie ma innej rady jak tylko wypożyczyć kilka / a może nawet więcej kompletów rożnego okablowania i przeprowadzenie testów.

Jeżeli różnice w odsłuchu będą dla nas co najmniej zadowalające wtedy należy temat nieco zgłębić.

Niestety pojmowanie zjawiska kabli "na logikę" nie przynosi zadowalających odpowiedzi. Kable to element toru i będą stanowić o jakości całego zestawu. Dlatego wszelkie definicje określające szeroko pojęty charakter brzmienia przewodów stanowią tylko swojego rodzaju podpowiedź.

Ten sam kabel może inaczej "oddziaływać" na dany system. A w zasadzie jego działanie może przynosić określony efekt.

Testowanie rożnych kabli kabli może czasem przynieść ...niespodziewane efekty.

I tak tani kabel może okazać się wybitny jak i drogi zupełnie nie sprawdzi się w danym zestawieniu.

Czasem dochodzi do przypadków gdzie kabel przekracza wartością urządzenie do którego jest podłączony.

Zapewniam z doświadczenia iż w tym szaleństwie tez jest metoda.

Polecam zabawę z kablami wszystkim, zarówno tym , którzy stwierdzą iż nie jest im to potrzebne jak i tym , którzy po prostu zostaną zauroczeni tym hobby.

Dalsza ewolucja hobby to dobór kabli , które będą "przezroczyste" w systemie audio. Ale..... to już zabawa na potem, bynajmniej nie na pierwszy w życiu system jak i kontakt ze światem dobrego audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.