Skocz do zawartości
IGNORED

jakie interkonekty i lub kable głośnikowe-pierwsze kroki

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś może polecić mi jakieś dobre kable głośnikowe do amplitunera cambridge audio 651R współpracującego z kolumnami KEF Q5?. Muzyka new wave, rock - pop.???

Kimber 4pr lub 8 pr. wg zasobności portfela.

Supra ply 3.4 przeciwwaga dla kimbera.

Wielkie dzięki zastanawiałem się właśnie nad Kimber 4pr lub Kimber 4vs. Ktoś może jeszcze coś podpowiedzieć?

Możesz rozwinąć opinie?

Pzdr.

Mam jeszcze pytanie. Przy amplitunerze Cambridge Audio 651R w połączeniu z Kef Q5 uzyskanie ,,mięsistego'' dobrze kontrolowanego basu będzie możliwe najlepiej do uzyskania za pomocą którego z trzech przewodów?

Kimber 4vs, kimber 4pr czy ultralink mtp?

Pozdrawiam

Poleciłem Ci kimbera z czystym sumieniem, to bardzo dobre przewody (wszystkie modele) , ale z pewnością wybór konkretnego modelu samodzielnie przy pomocy odsłuchu we własnym systemie sprawi Ci wielką przyjemność.

Tak na moje subiektywne odczucia i ucho wygląda to tak

4pr jest szlachetny i muzykalny, 4vs jest bardziej rozdzielczy , otwarty , 4 tc łączy w sobie cechy szczegółowej prezentacji z naturalnym wybrzmieniem instrumentów oraz bardzo dobrą kontrolą.

Mam jeszcze pytanie. Przy amplitunerze Cambridge Audio 651R w połączeniu z Kef Q5 uzyskanie ,,mięsistego'' dobrze kontrolowanego basu będzie możliwe najlepiej do uzyskania za pomocą którego z trzech przewodów?

Pozdrawiam

Może powinieneś zainteresować się kimber 8pr.?

A może po prostu po woli szukać kabli , które sprawią TOBIE największą przyjemność. Zawsze to ciekawe doświadczenie i może okazać się ze będziesz miał zupełnie odmienne wnioski od kogoś. Przecież każdy z Nas odbiera to zjawisko subiektywnie.

Szczerze polecam odsłuchy rożnych modeli , rożnych firm we własnym systemie.

Gość partick

(Konto usunięte)

QED Classic 79 Strand.

Kimber 4PR też miałem - warto porównać obydwa u siebie w domu.

Witam serdecznie,

planuję zakup: Denon PMA-520 + DCD-520 + Wharfedale Diamond 10.6 i w związku z tym mam następujące pytanie:

1) jaki przekrój kabli głośnikowych? 2,5mm2

2) jakie kable RCA do połączenia:

a) odtwarzacz CD ze wzmacniaczem,

b) dekoder tv do wzmacniacza

c) audio z dvd do wzmacniacza

czy dla przypadku 2a, 2b i 2c - warto/trzeba zakupić QED Profile Interkonekt stereo?

Może pytanie głupie, ale ile trzeba przeznaczyć na sensowne okablowanie? Nie chce takiego z MM, a też nie chce wydawać po 500zł za 1m.

Proszę o pomoc.

Czy miał ktoś do czynienia z tym kabelkiem głośnikowym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel jest posr.ebrzany, wygląda na calkiem niezły. Chętnie poznam Wasze opinie.

Ukryta Zawartość

Chyba nie kupisz go w PL, bo kiedys pytalem, sam chcialem go nabyc, ale kupilem wyzszy model Superflex. Uzywany i taniej niz nowe Twin Mix czy Rattlesnake. Niedawno poszly za stowe w konfekcji Rattle Snake 6:

Ukryta Zawartość

Jak to u Oehlbacha przystalo, sa ta solidne druty, ale ja sie nie rozwodze nad ich brzmieniem.

Po co ci takie grube kable?

Ukryta Zawartość

?👈

Witam i podbijam temat :)

Do połączenia cd ze wzmacniaczem stereo chcę kupić przewody QED, ale co z połączeniem dekodera tv i dvd ze wzmacniaczem? Czy warto kupować przewody za około 100zł za 1m? czy może wystarczy coś z typu market za około 40zł/m?

Proszę o pomoc.

Chce poeksperymentować z IC do połączenia pre gramofonowego (RCA) z wzmacnianczem (RCA). zależy mi na analitycznym brzmieniu i neutralności. Jak się mają do siebie OYAIDE PA-02, do Furutech FC-11 oraz Furutech FA - 220? czy tez moze odpuscic furutecha i skupic sie na przewodacg typowo srebrnych

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Niektórzy strasznie kochają połączenie srebrnych ic właśnie z gramofonem. Ale efekt nie jest jednoznaczny.

Dużo w dźwięku z gramofonu zależy nie tylko od kabla. jeżeli tor jest taki jak powinien być wtedy należy zacząć testy kabli do gramofonu.

Piszę to tylko w celu aby nie błądzić. Czasami kalibracja, wymiana wkładki , mogą przynieść znaczącą poprawę. bez pewności iż system jest skonfigurowany optymalnie kabel przyniesie efekt ale może on nie być do końca miarodajny.

Niektóre firmy kablarskie mają w ofercie przewody dedykowane do gramofonu.

Tak czy owak polecam okresowy przeglað gramofonu, o specjalistę z sercem do czarnej płyty trudno ale jak człowiek poszuka to okazuje się ze na nowo poznaje swój gramofon.

Czy oferowane na tej aukcji kable to oryginalne Furutechy czy podróba?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanko:

chcąc poprawić swój zestaw kupiłem kable głośnikowe chord carnival classic. Wczesniej uzywałem nołnejmów za 5zł/m. Podłączyłem z nadzieją że poprawi się jakość tymczasem jestem rozczarowany - gdzieś zniknęła średnica pojawiła się nieprzyjemna sycząca góra i rozmydlony bas. Możliwe że kabelki muszą pograć parę godzin żeby osiągnęły optymalny dzwięk?

Możliwe że kabelki muszą pograć parę godzin żeby osiągnęły optymalny dzwięk?

IMO: Tak. Już nie takie cuda się widywało. Pierwszych kilka godzin powinno trochę wyjaśnić sprawę. Potem - już chyba kaplica.

Taki Janek z Tubecad.com nawet kiedyś posunął się z tematem unieszkodliwiania złego wpływu dielektryka - sprawa dotyczyła nterkonektów - złego wpływu dielektryka na sygnał. Do tego stopnia, że opisał dokładnie sposób implementacji / swoją wizję implementacji interkonektów wysokonapięciowych.

Sygnał przesyłał na offsecie stałym równym offsetowi napięcia anodowego lampy wyjściowej preampa. Dzięki temu utrzymywał stan w zasadzie stałej, a raczej niezmiennej, polaryzacji dielektryka tego interkonekta. Taki interkonekt oczywiście lepiej gra (tak niektórzy twierdzą).

Są też specjalne produkty handlowe, które mają swoją własną otulinę dodatkowy ekran, oraz specjalną baterię wysokonapięciową, która przez długie miesiące utrzymuje wysoki potencjał na płaszczu. Efekt ten sam: stała polaryzacja dielektryka. Ciężkie pieniądze co poniektórzy za takie fikołki płacą.

Problemem jest oczywiście interkonekt w tradycyjnym sprzęcie RTV, w którym gorąca żyła huśta się a to na plus, a to na minus względem otaczającego ją potencjału masy. A pomiędzy nią a tymże potencjałem masy ... A KUKU !!! dielektryk sobie siedzi właśnie. Siedzi i bruździ.

Jakieś straty energii wprowadza. Opóźnienia grupowe, Tutti Frutti.

Każda pojemność pasożytnicza jest pasożytnicza.

Tak niektórzy twierdzą.

Natomiast wracając do kabli głośnikowych: Kabel głośnikowy jest zwierzęciem prądowym a nie napięciowym. Tutaj jak przypuszczam może mieć o wiele większe znaczenie indukcyjność własna tego kabla, czyli topologia układu żył. Mówiąc dosłownie: dokładna architektura przekroju poprzecznego - solid core czy wielożyłowy ? jeśli wielożyłowy, to czy żyły indywidualnie izolowane ? .... itd itd - mnóstwo różnych małych drobiazgów.

Ja tam sam sobie zrobiłem swój kabel głośnikowy i nic mi nie muli :) Szkoda ino, że aż 3 miesiące to musiało trwać.

hmm naprawde roznica jest na duzy minus - mocno cofnela się srednica ktorą faworyzuję. owszem pojawiły się detale i lekko rozciągnęła scena ale blachy i wysokie tony zrobily sie nieprzyjemnie rozjasnione i syczące. wracam do kabli nonejmow a chordy na sprzedaż :(

edit:

te nołnejmy to vivanco 2,5mm made in germany - zdecydowanie lepiej graja na moim zestawie niz te carnivale

Moge prosic o rade jakie wybrac kable do mojego zestawu?

Kolumny pylon pearl

Wzmacniacz cyfrowy nuforce 20w

Zalezy mi ma wyraznej srednicy i bardzo zlagodzonej gorze. Dzwiek bardziej analituczny z miekkim ocieplonym basem.

Jaki wybrac przekroj? Do tak malego wzmacniaczyka ma sens 4mm?

Kolumny pylon pearl

Zalezy mi ma wyraznej srednicy i bardzo zlagodzonej gorze. Dzwiek bardziej analituczny z miekkim ocieplonym basem.

Ten kabel prawdopodobnie spełni Twoje postulaty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Kimber 4VS ma ów "mięsisty" basik, to moim zdaniem najbardziej udany głośnikowiec Kimbera. Odradzam 4TC, nieadekwatnie drogi, siejący, męczący kabel.

Kolumny pylon pearl

Cardas Croslink. Ciepły i analityczny, nie męczący a niczego nie ukrywający. Jedyny Cardas na metry.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czy miał ktoś do czynienia z tym kabelkiem głośnikowym: http://www.oehlbach.com/en/home-hifi/loudspeaker/twin-mix-two-m

Kabel jest posr.ebrzany, wygląda na calkiem niezły. Chętnie poznam Wasze opinie.

Zapytaj o nie dystrybutora: http://www.elcoexim.com.pl/home-audio/oehlbach/home-hifi/przewody-glosnikowe/oehlbach-twin-mix-two-detail

Witam

Proszę zaproponujcie mi jakiś kabel IC 1,0 lub 1,5m dobrze wykonany do podłączenia CD Yamaha CDX900 z wzmacniaczem Krell kav300i (o ile to ma znaczenie). Po zmianie wzmacniacza musiałem zmienić ustawienie i dotychczasowy kabel 0,5m jest za krótki.

Chcę na to przeznaczyć do 150 pln. Jedyne wymaganie to takie, żeby nie rozleciał się po kilku wpięciach w gniazda.

Zapytaj o nie dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Dzięki za namiar

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.