Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś jeszcze pamięta?

przemek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Pamięta , pamięta....

Przy czym właściwie tylko dwie pierwsze firmy IMO in plus zapisały się w historii audio .

Teraz nastała dziwna mania ( wykreowana przez Alledrogo) aby każdy bez wahania 15-30 letni sprzęt nazywać High-Endem ...

Gość

(Konto usunięte)

Takie firmy jak : NEC, HITACHI, ORION, CROWN, SEG??

Jak najbardziej pamięta! :)

Z tym, że ja tylko 3 pierwsze firmy, a Orion to miałem nawet odtwarzacz VHS - z naciskiem na "odtwarzacz", bo nie miał możliwości nagrywania ;)

I pamiętam, jak po raz pierwszy - na imprezie - oglądaliśmy właśnie na nim Pink Floyd "Delicate Sound of Thunder", a on "skrzypiał, pierdział" i już po paru minutach tytuł koncertu został przemianowany na "Delikatne brzmienie zje...banego odtwarzacza"... ;)

Ja pamiętam te firmy bo użytkowałem sprzęt lub moi znajomi mieli, CROWN miałem walkmana z czasów kiedy ta nazwa nie była jeszcze własnością sony ;) a SEG magnetowid, ojjjjjj przeszedł on wiele :)

Ktoś może jeszcze pamięta jakieś firmy audio video które kiedyś miały spory udział w rynku a dziś są mało znane??

Jakbyś rzucił ursusem c 330 to by Ci dali do tej konserwy kwintal pszenicy i koło od rowera :D

Hitachi, miałem video, nie do zajechania,Wylądowało "Różne kostki do wzięcia", tylko mechanizm kasety się zacina.

Elektronika po tylu latach 100% sprawna.Nie ma chętnych.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

zwłaszcza Fischer robił kiedyś fajne rzeczy...

u mnie w piwnico-pracowni ciągle działa CD Kyocera (jeszcze z płytą kręcącą się w pionie i z drewnianymi boczkami i regulacją napięcia wyjściowego potencjometrem) podłączona do końcówki Fischera ( z podświetlonymi wychyłowymi wskaźnikami i również regulacją głośności oraz czułości wskaźników) - starocie, ale mam do nich sentyment......tak to już z wiekiem się robi..

Te firmy też pamiętam, które wymieniliście z czego JVC czy PANASONIC dalej istnieją, największą niespodzianką upadku marki jest firma SONY, coś tam klecą ale w porównaniu z tym co było to żart rynku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Był jeszcze Fischer, Schneider, Kenwood robił niezły sprzęt audio a nie kuchenny, Sanyo, Aiwa, Akai....

Fisher - ten przez "ch" to chyba narty ;-)

Schneider to straszne popierdułki. Kenwood robił świetne magnetofony kasetowe, kapitalne tunery i słynną serię "L" która potrafi zaskoczyć do dziś. W niektórych modelach widać powiązania z Kensonic (Accuphase). Sanyo... Przemilczę. Aiwa - także świetne decki kasetowe i magnetofony DAT. Akai - legenda analogu. Czy jest ktoś na sali kto nie zna serii GX?;-)

Od siebie dodam: Otake, TEC, Nordmende, Braun, Eumig, Goodmans, K+H, Nikko, Radiola, Sherwood

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

JVC robił wypasione video VHS ale takie znacznie lepsze niż np Sanyo, Panasonic itd.

JVC specjalizował się we wzmacniaczach. Robił także bardzo dobre magnetofony kasetowe i świetne magnetowidy. Firma u nas niedoceniana bo chyba mało znana.

zwłaszcza Fischer robił kiedyś fajne rzeczy...

u mnie w piwnico-pracowni ciągle działa CD Kyocera (jeszcze z płytą kręcącą się w pionie i z drewnianymi boczkami i regulacją napięcia wyjściowego potencjometrem) podłączona do końcówki Fischera ( z podświetlonymi wychyłowymi wskaźnikami i również regulacją głośności oraz czułości wskaźników) - starocie, ale mam do nich sentyment......tak to już z wiekiem się robi..

Coś podobnego miałeś na myśli? Tyle że to integra.

Fisher_CA-7000-5_Amplifier_amp_stereo_audio_vintage_silver_old_.jpg

Odsłuchuje takiego od wczoraj ale został odstawiony na bok bo mnie wkurzył swoim brzmieniem. Jednak jest najpiękniejszy jakby nie patrzeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skąd, może dlatego że wróciłem dopiero co do domu z miejskiego hałasu to mi to i tamto nie podeszło. Ale co mogę stwierdzić z pewnością to ma on ciekawe i ładne brzmienie wysokich tonów.

Disco jeszcze był GOLDSTAR, który chyba działa obecnie jako LG, OTAKE też pamiętam, robili telewizory dostępne w sklepach Baltona ;)

No i jeszcze jedno przypomnienie a mianowicie REGENT, takie kolumienki ;)

mam cały katalog z tej serii tylko poszukać muszę :P

nie wstawiło to może tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Designed by Jeff Young...

AX-Z1010.jpg

AX-Z911.jpg

AX-1100.jpg

TD-V711.jpg

TD-V1010.jpg

TD-V1050.jpg

QL-A75.jpg

QL-70.jpg

XL-Z1010.jpg

XL-Z1050.jpgXD-Z507.jpgXD-Z1010.jpg

HM-DH3000.jpgHR-S9400.jpgSX-A6.jpgSX-911WD.jpgXP-A1010.jpgXP-A1000.jpg

A tak nawiasem mówiąc firma JVC ma się całkiem dobrze. I Jeff Young projektuje nadal;-) Ten D-VHS rozłożył mnie na łopatki;-)

Tutaj kilka ciekawych rzeczy:

AV-56P575.jpgAV-30W575.jpgPD-50X795.jpg

XV-1000.jpg

No i przydatny link: http://www.jvc.pl/

wieza.jpg

Sprzętu audio Telefunkena nie miałem ale magnetowid i telewizor służyły wiele lat. Co ciekawe firma jako jedna z pierwszych opracowała telewizor, a przed wojną miała fabryki w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Czyżby komuś pomysła na nowe marki Hi-End na Allegro zabrakło ???

Oj czuję parę nowych klubów w powietrzu - lol

A już bez złośliwości: większość tych zapomnianych firm robiła po prostu masówkę na poziomie XXI wieku. Czyli wyprzedzili o dekadę swój czas.

Wtedy to równało się upadkiem firmy, dzisiaj funkcjonowała by w najlepsze...

Fakt w porównaniu z dzisiejszą modą na "ascezę księgowego" te światełka, gałeczki, wyświetlacze i długowieczność robi wrażenie.....

Ech....... te czasy bez planowego postarzania produktu................

Coś podobnego miałeś na myśli? Tyle że to integra.

z tych lat, ja mam BA6000 też z serii Studio Standard, ale ten ze zdjęcia też ładny, zwłaszcza wersja pre+power była fajna

Zestaw firmy... Kyocera...

tak tak tak! właśnie takiego cdeka mam w piwnicy w tym fisherem!

a katalog JVC mam do dziś zdobyty w Norwegii ponad 20 lat temu - jakim szokiem było wtedy zobaczyć te urządzenia, tak samo jak topowe Sony, Techniksy czy Pioneery..... łezka się w oku kręci, zwłaszcza jak się pomyśli co te firmy teraz robią...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.