Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

eee-tam...

choc lubie rotele (mialem i cos tam mam nadal) to za 1k polowal bym na jakas perelke w stylu cyrusa two. do tego pozniej - lub najlepiej od razu - dokupic psx'a i poczciwy cyrusek2 zdeklasuje wszystkie te rotele. wspaniale pudelko po butach ;-)

pzdrawiam,

kvist.

osobiscie wole go sluchac jak o nim czytac, ale oczywiscie na pewno warto tez poczytac - w koncu to nasze hobby, nie? ;-)

pozdroowka!

• 1 miesiąc później...

Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam następujący dylemat: posiadam kolumny Tannoy F4 które obecnie są napędzane wzmacniaczem Sony F190. Przyszedł jednak czas na zmiany. Pokój ma około 20m2 ,słucham różnej muzyki Techno, Trance, Rock, Pop. Zalerzy mi aby bas był kontrolowany i wyraźny ale bez przesady. Po pierwsze mam dylemat czy wzmacniacz czy amplituner stereo? Czy na tych kolumnach poczuje różnicę? Czy jednak kupić 2 segmenty? Drugi problem to czy kupować sprzęt nowy czy używany? Wiem ze za te same pieniadze można nabyć zdecydowanie lepszy sprzęt z 2 ręki, ale chciałbym by był on sprawny (czego niestety nie moge sprawdzić kupując na allegro) i żeby miał pilota (mogę z tego zrezygnować na rzecz wyższej klasy). Poczytałem troszke to forum i moimi faworytami sa:

Amplitunery: Denon DRA 700, Onkyo TX 8555, może jakiś Harman

Wzmaczniacz: Denon PMA 700, Nad 315, Denon PMA 1060, 860, Onkyo 8850, może jakiś Harman lub Marantz

Bardzo chciał bym poznać wasze opinie na ten temat i z góry dziękuję za pomoc.

Ja zasilalem swoje F4 na poczatku Denon PMA860, a pozniej zmienilem wzmacniacz na Harmana HK970 ktory gral o niebo lepiej. Jezeli chodzi o kolumny to warto napewno wymienic kable w srodku i zrobic upgrade zwrotnicy.

Pozdrawiam

Proszę o linki wzmacniaczy które polecilibyście. Nie wiem czy kopic marantza czy denona. Proszę o Wasze opinie. dzięki

Mam ten sam problem kolego tylko do F4 :P Na jakim jesteś etapie poszukiwań?? Mój wątek jakoś stracił zainteresowanie...

• 4 tygodnie później...

amplituner czy wzmacniacz stereo to bez różnicy w tej klasie sprzętu, do takiej muzyki polowałbym na Harmana 3380 / 3480 lub 3390, ożywi trochę te kolumny (grają dosyć płasko)

Tak jestem z nich zadowolony :) Na moje potrzeby sa bardzo dobre. A chyba F2 i F4 to nie to samo... A z ciekawosci proponowal bys zmiane na ...?

jezeli chodzi o podstawkowe, to imho seria f nie umywa się do m - ja zmieniłem na ushery s-520 ( mam mały pokój), ale jak bym miał duży prawdopodobnie kupiłbym usher v-601 - monitory, lub podłogowki z seri v.

pozdrawiam

Tylko Tannoy jest do dostania za 1500 zlotych powiedzmy za nowki a ushery V 604 za 5400. Takze chyba nie bardzo adekwatne porównanie :/

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Cześć,

Mam kolumny Magnat Quantum 603, na razie z wzmacniaczem Yamaha AX-890. Mam do Was pytanie jaki wzmacniacz do tych kolumn kupić ? Chcę uzykać niski i miękki bas z wzmacniacza, na tym mi najbardziej zależy, ale wysokie tony jak i średnie nie powinny być płaskie. Myślicie, że coś lepszego od tej Yamahy się znajdzie w przedziale do 1000zł, oczywiście sprzęt nie musi być nowy. Do tego chciałbym dobrać jakieś basowe kable.

Proszę o propozycję.

Pozdrawiam,

Mateusz.

• Użytkownicy+

Cześć, chcesz mieć bas niski i miękki. Niski to rozumiem, ale miękki kojarzy mi się ze słabą kontrolą tego zakresu.

Zastrzegam że nie znam Magnatów, ani tej Yamahy. Wzmacniacze tej firmy mają zazwyczaj przesunięty balans tonalny w stronę wysokich tonów, a więc i ten model pewnie tak ma.

Z tych wzmacniaczy które znam, polecam coś od Marantza, lub CA, a może jakaś chińska lampka (zadaj pytanie w tym wątku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel ma świetny bas, ale raczej krótki, dobrze kontrolowany.

Odnośnie kolumn, to ponieważ ich nie znam, nie podejmuję się doradzać. Jednak wiem że ta część toru (przynajmniej na tym poziomie), ma decydujące znaczenie dla dźwięku.

Kable na razie zostaw w spokoju, potem możesz popróbować coś z AQ (np. 6+ z drugiej ręki).

Robert

Ps. Za te "basowe kable" zaraz Ci się dostanie :-) (mi pewnie też :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moge zaproponowac, bo akurat mam na zbyciu NAD3140 w stanie prawie sklepowym, gora bardzo dzwieczna,

srodek na wysokim poziomie, kopyto nie z tej ziemi, bas obszerny i jednoczesnie wspaniale kontrolowany, "dual mono" na pokladzie. Kopie jakby mial ok 100W na kanal. Z niego naprawde bas wali jak trzeba, pomysl nad nim.

• Użytkownicy+

Chętnie poprę Mariusza, NAD jak najbardziej, w pierwszej chwili nie przyszedł mi do głowy :).

Robert

Ps. Oczywiście co do sprzedażą itd. nie mam NIC wspólnego (trochę to chore, że trzeba się wciąż zastrzegać, bo inaczej jakieś podejrzenia, ech).

Oczywiscie sprzedaje ten wzmak i sadze, ze patrzac obiektywnie, to jest urzadzenie mogace spelniac wymagane kryteria, nie sadze aby to byla jakas reklama i wsadzanie kolegi na mine. Zresztą to jest tak smieszna kasa, ze mozna sobie poeksperymentowac. U mnie gral z NAD502 i kolumnami Epos ELS3.

Wymiatal bardzo solidnym basem. Nigdy bym go nie sprzedal, zeby nie dlug:(....... za Linna:)

Hej Robert, potwierdzam, AQ wyraźnie podkreśla najniższy bas, mam na myśli nie tyle 6+ co tzw, 6.2, mylony często z 8. Ale 6+ to analogicznie, pewnie nie różni się niemal niczym od 6.2 czy 8 (choć ten ma już sopranowe z psc) Pozdrawiam

Jak chcesz osiągnąć niski bas z budżetowych wzmacniaczy to polecam jakiś AKAI np. AM67 lub tańszy PHILIPS FA741 - wygląda niepozornie, ale po od słuchu możesz się "zdziwić".

Nie polecam bo miałem onkyo cr-70r, yamahy v663, CA azur 540 v2...

Nie lepiej dobrego uzywanego suba w tej cenie dokupić?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dziwne że magnaty nie maja basu wg mnie cierpią na jego nadmiar. być może jeszcze nie wygrzane i zawieszenie jest twarde. Chyba że chcesz osiągnąć bas natury subsonicznej to wtedy jbl e-150 który ma wejścio -wyjście (tak to napewno się nie nazywa) poprzez kable głośnikowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi