Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, roofman napisał:

Dzięki kocurro za propozycję modelu do rozpatrzenia.  Faktycznie może spoglądać na świeższy model? Z CD fajny komplecik by był. Tuner do tego modelu też występuje? Czasami słucham RMF Classic i Antyradia.

W sumie spoglądałem również na inne, starsze konstrukcje: Denon PMA-520, JVC AX-333 (niedoceniany sprzęt, kiedyś z 5 lat temu u kolegi słyszałem, model ten zrobił dość dobre wrażenie), Sony TA-S7.  W każdym razie sprzęt nie jest potrzebny na 'już', jestem cierpliwy i spokojnie porozważam za i przeciw.

Dziś przyjdą komponenty do naprawy ampli Denona to jakiś czas sobie ten ampli u mnie pochodzi pod waflami.

Możliwość dopasowania tunera istnieje i myślę,  że choćby taki Denon TU-1500AE idealnie wpasuje się w zestaw. 

Skoro nie jesteś też w gorącej wodzie kąpany to rozważ, czy nie korzystniej spieniężyć co możesz dokładając w miarę możliwości i zakupić coś nowszego i bardziej cenionego.

Namawiam Cię do tego przede wszystkim ze względu na wiek tych wzmacniaczy i związane z tym skutki o których się przekonujesz oraz ich pozycjonowanie w hierarchii danej marki.. są to budżetowe konstrukcje bardzo oszczędnie zbudowane.. w czasie ich produkcji na czym innym się skupiano kreując ich brzmienie..

Według mojego pojmowania dzisiejsza technika realizacji nagrań zdecydowanie różni się od tej 30 lat temu w związku z czym nowocześniejszy sprzęt HiFi bardziej wiarygodnie i autentycznie odtwarza dzisiejszą muzykę..

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

40 minut temu, kocurro napisał:

Możliwość dopasowania tunera istnieje i myślę,  że choćby taki Denon TU-1500AE idealnie wpasuje się w zestaw. 

Skoro nie jesteś też w gorącej wodzie kąpany to rozważ, czy nie korzystniej spieniężyć co możesz dokładając w miarę możliwości i zakupić coś nowszego i bardziej cenionego.

Namawiam Cię do tego przede wszystkim ze względu na wiek tych wzmacniaczy i związane z tym skutki o których się przekonujesz oraz ich pozycjonowanie w hierarchii danej marki.. są to budżetowe konstrukcje bardzo oszczędnie zbudowane.. w czasie ich produkcji na czym innym się skupiano kreując ich brzmienie..

Według mojego pojmowania dzisiejsza technika realizacji nagrań zdecydowanie różni się od tej 30 lat temu w związku z czym nowocześniejszy sprzęt HiFi bardziej wiarygodnie i autentycznie odtwarza dzisiejszą muzykę..

Tak, Denon PMA 700 AE jest również 'miły dla oka'. Mocno będę go rozważał. Tuner do niego mogę dobrać jakiś dowolny, nie mam parcia na to aby wszystkie klocki były z serii danego modelu.

Grzebanie w sprzęcie ogólnie obce mi nie jest, także nie boję się starszych modeli i konstrukcji.

Niestety duża część obecnych realizacji muzyczne mi nie podchodzi. Nie ma wyważenia, nierzako słuchając płyt jestem przerażony że dociera do mnie jeden wielki 'zlew'.

Kurier z częściami przyjechał, biorę się za reanimację ampli ?

13 godzin temu, kocurro napisał:

Cześć.

Twoje Wharfadale są spokojne i można ich słuchać długo bez efektu zmęczenia i irytacji.

Założenie jest, aby do kolumn tego typu i w tej cenie podłączać tanią i jaśniejszą elektronikę, którą one złagodzą.

Ponieważ lepsze jest wrogiem dobrego proponuję odrobinę dołożyć i kupić całkiem "świeżego" i przyzwoitego w swoim przedziale Denon'a PMA 700AE. Z czasem do zestawu dokupisz bardzo dobrze uzupełniający się tak pod względem dizajnu jak i brzmienia dedykowany odtwarzacz DCD 700AE i masz bardzo fajny zestawik jak na te pieniążki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zainteresowałeś mnie tym demonem, w niezłej cenie można go kupić. Jak się dogada z monitor audio br2? 

Teraz grają z onkyo integra a-8250 i jest dobrze, ale on ma już swoje lata i kozę da się wycisnąć więcej niedużym kosztem ? 

Ukryta Zawartość

Zainteresowałeś mnie tym demonem, w niezłej cenie można go kupić. Jak się dogada z monitor audio br2? 
Teraz grają z onkyo integra a-8250 i jest dobrze, ale on ma już swoje lata i kozę da się wycisnąć więcej niedużym kosztem  
Po pierwsze żadnego demona nie polecałem i nie polecam nikomu.
Po drugie trudno przewidzieć efekt połączenia zaproponowanego przeze mnie Denona z Twoimi MA BR2 ponieważ ich nie słuchałem.
Po trzecie nie chcę mieć nic wspólnego z wyciskaniem kozy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ampli zrobiony, osłuchany. Hmmm... z początku euforia że nawet nieźle to brzmi ale im dłużej słucham tym bardziej coś mi nie pasuje. Może dlatego że wcześniej większość czasu spędzałem ze słuchawkami na uszach?

Nie wiem czy to wina ampli Denona ale nieco (no może po kilku dniach się przyzwyczaję) nie pasuje mi średnica. Taka jak to określić... dzika, szorstka (?). Chyba musiałbym pojeździć po jakiś salonach aby nabyć ogłady, osłuchać kilka innych zestawień.

Nie wiem na ile to wina wzmacniacza a na ile samych kolumn. A że kolumny to niezłe kloce (napełnione komory balastowe) to chyba szybciej skombinuję na podłączenie jakiś inny wzmacniacz aby przekonać się czy coś się zmieni.

Po kilku dniach odsłuchów ucho mi się przyzwyczaiło. Całkiem nieźle to gra. I niech sobie narazie tak gra.

Biorę pod uwagę cały czas zaproponowanego Denona PMA 700AE ale też chodzi mi po głowie myśl aby nieco zwiększyć budżet na wzmacniacz Jak z Diamondami 8.3 zagrałoby Onkyo 9711 czy 8870? Jest sens rozpatrywać takie połączenie? Wiem, że pewnie skończy się to tak, że zwiększę budżet na wzmacniacz to po zakupie zacznie mi chodzić po głowie zakup innych kolumn (bardzo podobały mi się słuchane kiedyś przypadkiem u kogoś Tannoy M3, ale pod co były podpięte to nie pamiętam) - no i zacznie się gonitwa i zabawa klockami... a w sumie chciałbym tego uniknąć.

W dniu 15.07.2019 o 11:23, iEDRAS napisał:

Mogę kupić od znajomego yamahe e810 z kolumnami nx800 i odtwarzac cd  CENA : 700zl 

To dobry sprzęt. Za 700 stów bierz, sprzedaj dedykowane kolumny za dwie-trzy stówy. Nastepnie dołóż do pozostałych z tysiąca pięćset złotych 800 stów i możesz nawet kupić podłogowe Pyoln Pearl 20. Masz skonfigurowany całkiem dobry sprzęt. 

2 godziny temu, roofman napisał:

Jak z Diamondami 8.3 zagrałoby Onkyo 9711 czy 8870?

Lepiej sprzedaj te Diamondy. One po prostu grają kijowo i niczym tego nie zmienisz.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Lepiej sprzedaj te Diamondy. One po prostu grają kijowo i niczym tego nie zmienisz.

W przyszłości pewnie tak zrobię. Narazie chcę posłuchać "otwartego brzmienia" bo tak jak pisałem, kilka lat słuchałem praktycznie tylko na słuchawkach. A że Diamondy wpadły okazyjnie to zainteresowałem się tematem nagłośnienia pokoju.

Posłucham może kilka miesięcy tego co mam i zastanowię się co dalej.

3 godziny temu, roofman napisał:

Po kilku dniach odsłuchów ucho mi się przyzwyczaiło. Całkiem nieźle to gra. I niech sobie narazie tak gra.

Biorę pod uwagę cały czas zaproponowanego Denona PMA 700AE ale też chodzi mi po głowie myśl aby nieco zwiększyć budżet na wzmacniacz Jak z Diamondami 8.3 zagrałoby Onkyo 9711 czy 8870? Jest sens rozpatrywać takie połączenie? Wiem, że pewnie skończy się to tak, że zwiększę budżet na wzmacniacz to po zakupie zacznie mi chodzić po głowie zakup innych kolumn (bardzo podobały mi się słuchane kiedyś przypadkiem u kogoś Tannoy M3, ale pod co były podpięte to nie pamiętam) - no i zacznie się gonitwa i zabawa klockami... a w sumie chciałbym tego uniknąć.

Prawdą jest, że w cenie tych Diamondów można nabyć inne kolumny, czy lepsze to już kwestia Twoich preferencji i oczekiwań.

Rozsądnie postąpisz, jeśli trochę czasu z nimi spędzisz i tak jak piszesz osłuchaj się trochę z "otwartym brzmieniem". Z czasem rozważ co Cię irytuje lub męczy w dźwięku i jakie aspekty brzmienia chciałbyś poprawić, a jeśli odsłuch na nim wystarczająco sprawia Ci przyjemność to pozostaje cieszyć się tak długo dopóki nie zaczniesz dostrzegać jego ograniczeń.

ps. .. do moich obecnych gratów dochodziłem jakiś czas i podpowiem Ci, że na początku przygody korzystniej jest przyoszczędzić odkładając pewną sumę stosowną do możliwości i natychmiast wskoczyć na pewien poziom jakościowy ? Minusem na pewno jest rozciągnięcie w czasie, ale zwróci nam go osiągnięte w ten sposób zadowolenie i spokój ? 

Pozdrawiam.

Otóż to. Mnie się nie spieszy, posłucham, podumam i coś wtedy pomyślę.

Zmiany zawsze korcą, stąd pytania o inne zestawienia klockow ?

• 4 tygodnie później...
W dniu 8.08.2019 o 18:53, Misio38 napisał:
W dniu 8.08.2019 o 16:21, roofman napisał:

Jak z Diamondami 8.3 zagrałoby Onkyo 9711 czy 8870?

Myślę iż sprzedaż i wymiana na coś innego sporo zmieni i przyniesie większy uśmiech na twarzy ?
Pozdrawiam.

2 godziny temu, S4Home napisał:

Myślę iż sprzedaż i wymiana na coś innego sporo zmieni i przyniesie większy uśmiech na twarzy ?
Pozdrawiam.

Narazie słucham to co mam. I tak poprzez zdarzenie losowe musiałem nieco w nich (Diamondach) pogrzebać i teraz grają nieco inaczej - na mój gust lepiej. Ale nie mnie to oceniać. W każdym razie zostają na dłużej.

• 1 miesiąc później...

Witam, prosząc jednocześnie o poradę szukam dość taniego wzmacniacza do 1200 zł do kolumn yb Zephyr. Myślałem nad jakimś sony serii es bądź marantzem ale przyjmę każda podpowiedź szukam czegoś z dużą głębia przestrzenią i silnym fundamentem basu.

Edytowane przez zone
  • 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim!

Chcę kupić nowy wzmacniacz do mojego zestawu, aktualnie mam dość wiekowe Onkyo Integra A-8250 połączone z Monitor Audio BR2. 

Na celowniku mam głównie nowe wzmacniacze stereo w cenie ok 1500-1800 zł. Który z poniższych polecicie do tych kolumn? Czy lepiej kupić jakiegoś używańca za 1000 zł ale z wyższej półki jak? 

Marantz PM6006

Pioneer A40AE

Yamaha AS-501

Denon PMA-600NE/PMA-800NE (jeżeli warto dołożyć)

Onkyo A-9150 (j.w. jeżeli warto dołożyć)

Muzyka to zdecydowanie repertuar instrumentalny, od akustycznej, przez klasykę aż po blues,rock, itp. Oldfield, Motown, Dire Straits,Cohen, Einaudi, Queen, Smolik, etc.

Do MA żadne z powyższych... idz w używane.
Potrzebujesz wzmacniacza z tłustym basem i faworyzującego środek pasma.
Jakiś "anglik"? Po za CA oczywiście.

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Do MA żadne z powyższych... idz w używane.
Potrzebujesz wzmacniacza z tłustym basem i faworyzującego środek pasma.
Jakiś "anglik"? Po za CA oczywiście.

Czyli NAD? 

CA próbowałem, Azure 540A lecz z poprzednimi kolumnami (B&W DM302) i grało to straszne źle. 

Czym się charakteryzują brytyjskie wzmaki, że do BA będa lepsze niż japońce?

6 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Cześć wszystkim!

Chcę kupić nowy wzmacniacz do mojego zestawu, aktualnie mam dość wiekowe Onkyo Integra A-8250 połączone z Monitor Audio BR2. 

Na celowniku mam głównie nowe wzmacniacze stereo w cenie ok 1500-1800 zł. Który z poniższych polecicie do tych kolumn? Czy lepiej kupić jakiegoś używańca za 1000 zł ale z wyższej półki jak? 

Marantz PM6006

Pioneer A40AE

Yamaha AS-501

Denon PMA-600NE/PMA-800NE (jeżeli warto dołożyć)

Onkyo A-9150 (j.w. jeżeli warto dołożyć)

Muzyka to zdecydowanie repertuar instrumentalny, od akustycznej, przez klasykę aż po blues,rock, itp. Oldfield, Motown, Dire Straits,Cohen, Einaudi, Queen, Smolik, etc.

Z tych co wymieniłeś, to jedynie A-9150 wchodzi w grę, a tak naprawdę, to jeśli jeszcze nie posypały Ci się końcówki mocy w Twoim egzemplarzu, to dobij go i wymień na A-8850, a przy najmniej go odsłuchaj i porównaj do A-9150 i zdecydujesz czy warto dopłacać czy lepiej różnicę przepić.

Edytowane przez radmorek
18 minut temu, radmorek napisał:

Z tych co wymieniłeś, to jedynie A-9150 wchodzi w grę, a tak naprawdę, to jeśli jeszcze nie posypały Ci się końcówki mocy w Twoim egzemplarzu, to dobij go i wymień na A-8850, a przy najmniej go odsłuchaj i porównaj do A-9150 i zdecydujesz czy warto dopłacać czy lepiej różnicę przepić.

Widziałem w kilku innych wątkach na forum jak ludzie polecali A-8850. To jest tak ponadczasowa konstrukcja, czy po prostu starsze Onyko do Monitor Audio dobrze pasują?

19 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Widziałem w kilku innych wątkach na forum jak ludzie polecali A-8850. To jest tak ponadczasowa konstrukcja, czy po prostu starsze Onyko do Monitor Audio dobrze pasują?

Dobra konstrukcja, a czy pasuje do MA, to musisz sam posłuchać, zdania podzielone.

7 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Miałem bardziej na myśli jakiegoś muzykalnego wzmacniacza Creeka Cyrusa Roksana

7 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Z tego co widzę po ofert to może być ciężko kupić wzmacniacz jednego z tych producentów za 1500-2000 zł. Na jakieś szczególne modele zwrócić uwagę? 

Najlepiej znajdz coś lokalnie w ogloszeniach aukcjach.. bx2 nie sa ani ciezkie ani nie poreczne biezesz je pod pache i.... ktos kto sprzedaje wzmacniacz napewno bedzie chciał posłuchac nowych kolumn.. a tylko taki odsluch da ci jakaś wiedzę...

Nie sugeruj sie opiniami. Możesz dodac do listy CA 651 to wzmacniacz ze spokojną górą i mocnym basem.. a ten trafisz za 1050 zł.

Np.

Ukryta Zawartość

Tylko cena przesadzona.. za kilka stówek wiecej kupisz nowszego Obeliska - nowszego o dobre 10 lat.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich serdecznie.

Jako bierny uzytkownik tego zacnego forum, przyszedł czas w którym i ja musze zadac pytanie, gdyż nie udało mi sie znależć odpowiedzi w juz istniejących watkach.

przechodzac do sedna sprawy:

Pomieszczenie odsłuchowe ok 16m2 

kolumny : klipsch rp-600m ( mi akurat odpowiada ich brzmienie)

Rodzaj muzyki- bardzo rózna , począwszy od muzyki lat 60, przez Eros Ra,azottki, Tina Turner, ale tez trochę drumów, trance  i ogólnie pojetej muzyki elektronicznej, i to tez głównie z youtube lub komputera, tak więc dzwięk nie musi być super wyważony, bardziej chodzi mi o szeroka scenę i dobra dynamike, zwarta szybką,

Obecnie pracuje to z denon avr x500( tak wiem, totalne dno, ale gdy zaczynałem przygodę z av,tylko na to było mnie wtedy stać;/ ) plus kolumny eltax utah i sub r12sw, o ile fronty juz wymieniłem na te właśnie klipsche (docelowo wszystkie kolumny bedą klipsch-tylko że rozłożone w czasie- i wtedy nastąpi zmiana ampli na cos bardziej sensownego), to teraz chciałbym dołozyc do niego odpowiedni wzmacniacz, który będzie koncówka mocy w kinie, i poprostu wzmacniaczem w stereo, odciazając denona podczas oglądania filmów.

Z ciekawości podłączyłem te klipsche pod bardzo stary wzmacniacz pioneer as 570, który lęzy sobie w piwnicy tak w razie co, bardzo fajnie dynamicznie to zagrało, suwak na poziomie pierwszym i juz była fajna dynamika,

max budżet jaki chciałbym przeznaczyć na wzmacniacz to 1000-1100 zł, niestety jest to moje absolutne maksimum na jakie moge sobie pozolic, kolor nasjlepiej czarny , ale nie jest to wymogiem

dac nie posiadam, ale jeśli nie będzie wbudowany, to zapewne dokupię z czasem

wzmacniacz nie musi być nowy, może byc uzywka, powystawowy,ale na pewno z pilotem, no i miło by było żeby nie był zniszczony:) mysle że nie musi on miec dużej mocy, bo kolumny same w sobie posiadaja duża sprawnosc, bardziej mi zalęzy żeby mu nie brakowało prądu gdy będzie potrzeba, i trzeba będzie rozkręcać gałe , co nie zawsze jest możliwe mieszkając w bloku, no i żeby nie miał juz na karku xx lat :)

w zakładanym budżecie udało mi sie cos wytypowac, ale poproszę jednak o poradę

z takich tańszych:

yamaha as-301/501 jak uda sie znależć w budżecie to takie minimum chyba

denon pma 720- jedni pisza że ok, drudzy że słaby,nie wiem jak sie do tego odnieśc 

pioneer a 30/ a30k

może cos z marantza? ale tam jest taki bajzel w oznaczeniach modeli ze starszy nizszy model, ma wyzsze oznaczenie niz mlodszy slabszy, dla mnie to jest czarna magia po prostu

nie wiem moze pm 5005?

z takich wydaje mi sie że lepszych jak dla amatora:

cambridge audio topaz am 10, wolałbym co prawda axa 35, ale poza zasięgiem niestety,

Wiem że bardzo polecane  i chwalone sa Nady, i Rotele ale niestety ich stylisytka jest niedoprzepchnięcia w salonie, jak to druga polowka powiedziała" z tym brzydalem to sobie w piwnicy możesz słuchać" ... więc wiecie, ograniczaja mmnie pewne "rzeczy"  styl vintage też odpada niestety. Nie jestem audiofilem(co widac po sprzęcie ;p ) ale słoń na ucho tez mi nie nadepnął i cos tam słyszę :)

Za wszelkie porady i sugestie bede bardzo wdzieczny, bo pomimo przeczytania całych tomów testów, i opinii, dalej do konca nie wiem, moze sa lepsze wzmacniacze o których nawet jako laik nie slyszałem, jak na razie najbardziej ciągnie mnie w strone cambridge audio, bo opinie dobre, wyglada nawet spoko, cenowo to sie jeszcze zobaczy , moze na black week bedzie jakas promka na axa 35 :)

Serdecznie Pozdrawiam

Łukasz

Ok, po głębszym rozeznaniu na rynku zweryfikowałem nieco budżet. Wypożyczyłem na odsłuch swojego potencjalnego faworyta czyli NAD C338 i.... po wygrzeniu zaczął grać bardzo fajnie z MA, ale po podłączeniu Onkyo (dla porównania bezpośredniego) okazało się że przegrywa w dolnym i górnym paśmie. Środek miał nieco przyjemniejszym, mniej intensywny. 

Aktualnie 'na ringu' pozostają poniższe modele. Celuję w okolice 2000 zł przy używanych sprzęcie lub do 3000 przy nowym. Biorę też pod uwagę ewentualną 'odsprzedawalność' sprzętu. Jednym z warunków koniecznych jest obecność wejścia phono, ewentualnie wbudowany DAC zamiast phono. Kolejność od faworytów.

Używane:

1. Nad 356BEE +dac/phono

2. Vincent SV500

3. Rega Brio 

4. Marantz PM8003

Nowe:

1. Cyrus One

2. Audiolab 6000A

3. Advance Acoustic X-I75

4. Atoll IN-80SE - ten raczej odpada, brak phono i dac.

Od czego sugerowalibyście rozpoczęcie odsłuchów? Po przeczesaniu internetu coś mi podpowiada, że Cyrus One może się tutaj nieźle sprawdzić z Monitor Audio BR2. 

20 godzin temu, radmorek napisał:

Z tych co podałeś, to rzeczywiście Cyrus na początek, a nie myślałeś o Roksanie.

rzeczywiście, trochę zapomniałem o Roksanie. W pierwszej chwili stwierdziłem, że Kandy wyglądają paskudnie... ale po przejrzeniu kilkunastu ofert i artykułów, już mi się opatrzył 

Przejrzałem portale ogłoszeniowe i w zakładanym budżecie mógłbym kupić Caspiana mk1, Kandy 1 mk3 lub Kandy 2. Niestety, widzę że nie wszystkie mają phono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawą opcją jest tez zestaw caspian ampli + cd za 3k pln

Ukryta Zawartość

Poczytałem trochę o tych Roksanach i rzeczywiście ich brzmienie oraz natura mogą się u mnie sprawdzić. Rozważam w tym momencie Cyrus One lub jednego z powyższych. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi