Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Iceman

To do mnie? Jeśli tak, to odpowiem.

Z początku byłem pod wrażeniem- było szerokie pasmo, przestrzeń itd, itp. Szybko przyszło opamiętanie, bo po gruntownym przesłuchaniu coś mi jednak ,,nie leżało''. Zacząłem się zastanawiać i szybko doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie suba, który zdecydowanie odstaje klasą od satelit! Bas jest jednostajny, powolny, ciągnie się jak guma. Wielokrotnie sprawdzałem podłączenie, kombinowałem ze zmianą fazy satelit, wszystko na nic!!! W końcu udało mi się znależć chętnego i byłem szczęśliwy, że Sub-sata mam wreszcie z głowy.

Po niezbyt długich poszukiwaniach nabyłem monitory Radmor LS10, które mieszkają u mnie do dziś.

U mnie Sub-sat grał najpierw z amplitunerem Pioneera (VSX-404RDS czy jakoś tak), potem z Denonem PMA725R. Najwięcej zastrzeżeń miałem do dudniącego basu. Próba tuningu subwoofera trochę pomogła (tubka wikolu, wymiana okablowania i uszczelnienie obudowy). Polecam podłączenie satelitek bezpośrednio do wzmacniacza, filtry które są w subie zabezpieczają satelitki przed przeciążeniem ale psują dźwięk. Satelitki sub-sata potrafią zachwycić stereofonią - to pod tym względem chyba najlepszy produkt Tonsila.

Jeszcze jedno: Suba miałem podłączonego pod wyjście A we wzmacniaczu, satelitki pod B - jednym pstryknięciem przełącznika wyjść można było subwoofer wyłączyć - polecam takie rozwiązanie.

Seband

Nie miałeś podbicia w zakresie 80-120Hz, gdzie satelitki już odtwarzają pasmo, które w połączeniu z subem jest odcinane w zwrotnicy suba? Sub gra do 120Hz, więc w zakresie 80-120Hz pracuje i sub, i satelity- może to dodatkowo stwarzać problem interferencji, a zatem silnych zaburzeń w wyrównaniu pasma.

• 2 miesiące później...

Calkowicie sie zgadzam z Morphiusem wzmacniacz radmor 5412 to jeden z lepszych i tanszych rozwiazan :) Sam posiadam takowe zestawienie ( 2x altus300 + radmor 5412 + korektor 5471) i jestem w pelni zadowolony. Mozna na tym poszalec na imprezkach (oczywiscie gdy radmorek ma jakies wiatraczki :)) zarowno w domu jak i na swiezym powietrzu.

Ja posiadam Altusy 110 i wzmacniacz Sony TA-F530ES.. Napoczatku byłem załamany ze niema tego bassu ale nauczylem sie słuchac normalnie muzyki bo zawsze miałem przesterowany ten bass :D teraz slychac wiecej wokalu i jest o wiele lepiej :) tez zauwazylem zmiane jak dokupilem sobie Karte Muzyczna Sound Blastera.. Bass juz niebyl taki pukajacy tylko o wiele głebszy i co najwazniejsze niebyl przesterowany :D Jak narazie jestem zadowolony z sprzetu chodz jest to zapewne smieciowe hi-fi ale mi wystarcza ;)

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

A wiec tak:

Rotel RA-02

Creek 4330

Musical Fidelity E10

Cambridge Audio A500

...mają napędzic dość duże i wymagajace monitory B&W DM 602 S3

No i pozostaje odwieczne pytanie....który z nich "da radę" ? :)

Widzisz Olu zamiast prawic uwagi i kazania to moze wniosła bys cos pozytecznego do tego wątku.

Nikt jeszcze nie porownywał tych wzmacniavczy ze soba zwłaszcza jezeli chodzi o zasilanie nimi kolumn z dość sporym apetytem na prąd :) ...i stąd ten wątek.

A wyszukiwarke znam doskonale podobnie jak recenzje tych wzmacniaczy ale moze ktos porownywał je bezposrednio i na opinie takich ludzi licze a nie na bezsensowne uwagi.

Pozdrawiam.

Mr. Mike Creek 4330

Rotel RA-02

Kamboża A500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100002926 1170305121_thumb.jpg

post-2990-100002927 1170305120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Noru,

Może mój wpis był za ostry. Przepraszam.

Ale zawsze można zadać pytanie w instniejących już wątkach dot. tych monitorów.

Pozdrawiam

A fine artsa 903 uwzględniasz? Nie jestem pewien czy był polecany do Bowersów czy wręcz przeciwnie, ale coś chyba na rzeczy jest.

witam.

nie porównywałem Noru twoich typów, ale miałem przez dłuższy czas Rotela RA-02.

polecam z całą śmiałością: u mnie napędzał bardzo duże trójdrożne monitory Chario 300, oraz duże podłogówki Heybrook HB4. spokojnie dawał radę i zadyszki nie łapał.

co więcej podobno Rotel lubi się z B&W :)

pozdrawiam.

Łukasz

Musical Fidelity E10

Miałem go parę lat, mój pierwszy audiofilski wzmak. Brzmienie ciepłe ale szczegółowe, piekna średnica i góra. Ładna przestrzeń. Potrafi przyłoić też - dynamika bardzo dobra, te monitorki B&W poprowadzi z palcem w oku. W czasi gdy go miałem słuchałem dużo rocka i było naprawde dobrze. Zresztą gdyby był kiepski nie miałbym teraz MF A3. Jeśli masz okazję kupić czy posłuchać MF A2 (troche droższy) to byłoby jeszcze lepiej albo np dzielony E20/E30. CA przy MF E10 to suchotnik i rotel takoż. Przydalyby sie do tego wzmaka lepsze kolumny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Noru - w ogłoszeniach jest do kupienia E30 + X-Pre Musical Fidelity. Czyli tranzystorowa 2x100W końcówka i lampowy pre, czyli tzw "prosiaczek". Ten zestaw Musicala od wymienionych przez Ciebie dzieli przepaść. A jak chcesz mieć integrę to poszukaj Sound Projecta 3SE - niby ma 20W na 8Ohmach, ale pogadaj z Kaszanką jak zagrał z Jego Bowersami 704 ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hola hola panowie :)

to tylko 900zł (z kosztami przesyłki) wiec nie poszaleje w tym budżecie :)

Tymbardziej ze to nie wzmak dla mnie tylko dla kolegi ktory poprosil mnie o pomoc i znalezienie dobrego wzmaka w tej cenie...kolumny raczej napewno pozostana te bo uwielbia je i na bank nie bedzie chcial sie z nimi rozstac i teraz kwestia napędzenia ich.

Najchętniej ubrałbym go w NADa C350 ale niestety jakos nie mam okazji go kupic w dobrej cenie.

Struss odpada bo nie ma wyjścia na koncówke mocy a takowe jest konieczne.

CA 500 kiedys słuchałem ale na ProAc 125 i CD 5ES i wtedy zagrał dobrze ale teraz będzie to zupelnie inny zestaw bo 602-ki + CD NAD 514 no i obawiam się że Creekowi,Rotelowi i MF moze braknąć pradu żeby je napedzić bo kurcze jakos niewierze że jak cos pobiera 150W z siecie (MF) to potrafi czynić cuda.

Teoretycznie CA jest najmocniejszy w tym zestawieniu ale niewiem jak moze zagraz w takiej kombinacji a posłuchac przed zakupem nie mam mozliwości.

No i muzyka tez ciezka bo zrożnicowana...RnB, Soul i Jazz....czyli w gre wchodzą utwory z dużo iloscia basu i takie z saxofonem :)

hej, od siebie dodam tylko, że połączenie bowersów serii 600 z rotelem ra 02 mnie doprowadziło do wymiany sprzętu (która trwa trwa trwa trwa ;) ) jeśli kumpel słucha rocka to najczęściej mamy tu średnio nagrane płyty - za ostro góra , słabo na dole - rotel ma dość "dokładną" górę a bowersy ostrą kopułkę - taka mieszanka to krew z uszu ....ogólnie rotel gra lekko - w jazzie ok. - czysto, dokładnie....ale w ostrej muzie brakuje mięsa - o wiele bardziej uniwersalny jest nad 320 bee lub model wyżej używany...może nie tak naturalnie i subtelnie ale jest mięso,masa i złagodzona w porównaniu z rotelem góra...coś za coś..jak kumpel nie jest osłuchany to polecam nada ...przynajmniej do czasu jak się ocknie w kwestii bowersów ech ;/ pozdr.

mielismy i Creeka 4330 i E10 a i dobrze znamy c350. Z tej trójki zdecydowanie E10. A co do tego czy A2 jest tak naprawdę lepszy od E10 to można polemizować;)

Mała zmiana wizerunku annawroc? Ale dalej nie potrafisz stosować zasad pisowni języka polskiego. No ale ćwicz się w byciu uprzejmym, może ktoś Cię polubi. To chyba najważniejsze.

A...do tego MF E10 jest naprawdę audiofilsko ładny. Co prawda nie ma zdalnego sterowania i wyjścia na końcówkę (chyba).

Ale jest wydajny prądowo. Pamiętam, że poradził sobie z dosyć leniwymi Radmorami LS-20 o skuteczności 87db i spadku imp. do 3,5 ohm. Jeśli chodzi o MF A2 to generalnie czysta klasa "A" i tu nie powalało dynamiką czy basem ale czarowało średnicą o klase lepiej niz MFE10 (to była jego zaleta i wyższość nad E10).

Słuchałem kiedyś CA 500 i jak dla mnie (!) jest to suche i nie muzykalne urządzenie. A tak na marginesie Musikale lubią się z kevlarem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Prześledź wpisy duetu annawroc - 90% to opryskliwe czepianie się innych forumowiczów, oraz chamskie drwiny. W jakiejś części duet czepia się np. za "znajomość" języka polskiego. Powiem szczerze, że nie lubię takich zadufanych, opryskliwych typów i mam ochotę wykazać takiemu, że wyładowywanie się na innych z powodu frustracji życiowych lub innych tajemniczych rzeczy, nie popłaca.

Niska cena i spełni wymagane kryteria ( reszta na płyty ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak bym chciał zabytek to zbierałbym staronie a nie kupował wzmacniacz :)

Polprzewodniki w takim wzmacniaczu juz dawno stracily swoją sprawnosc.

Co do E10 to jednak nie zaryzykuje bo trafo ma jak orzeszek i strasznie małe kondzie...niesądze zeby tak mikry wzmacniacz napedzil 100 Wattowe kolumny z dosc dużym glośnikiem niskotonowym.

Cały czas sklaniam sioe ku temu A500 bo jest naprawde dobrze zrobiony i ma solidne zasilanie a telikatnie zawsze mozna go ocieplic jakimś IC.

Najchętniej dorwalbym Rotela 971 albo NADa C350 ale niestety narazie takowych brak.

E10 spokojnie napedzala moje byłe Elaki 121, a były one spore. Natomiast Creek zupełnie sobie z nimi nie radził. Z c350 było cieńko, ale napędził, z tym, że jego charakter jest "nijaki". Ogólnie ten wzmacniacz, jak dla mnie, nie miał mocnych stron.

O ile dobrze pamietam to producent A500 nie zalecal obciazen ponizej 6 ohm dla tego wzmaka. Tymczasem spadki w DM 602 S3 siegaja 3 ohm. Znamionowa impedancja 8 ohm w tych kolumnach to conajwyzej pobozne zyczenia dzialu marketingu bowersa i ma sie nijak do rzeczywistosci. Obawiam sie ze w efekcie jedyne co dostaniesz z zestawienia tego razem to bedzie jazgot.

• Pokaż nowe odpowiedzi