Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe źródła cyfrowe

LUKASIQ

Rekomendowane odpowiedzi

Tak inaczej. Nie wsłuchuję się w fortepian czy kontrabas a słucham całego przekazu.
Dam ci przykład. Masz kobitkę w jeansach i tą samą w spódnicy. Uważasz, że między jeansami a spódnicą jest gigantyczna różnica bo jest. Ale ja nie patrzę na jej spodnie ani spódnice tylko na nią w całości i co prawda w spodniach wygląda inaczej niź w spódnicy to jest to nadal ta sama kobita, ma te same oczy, nogi, fryzurę, ręce, talię, uśmiech itd. I dla ciebie różnica miedzy spodniami a spódnicą to 100% a dla mnie ta sama kobita w spódnicy a w spodniach to Max 10% różnicy. Stąd inaczej postrzegamy te sprawy. Jeżeli wymieniam jakiś element w torze to słuchając potem całości oceniam na ile zmiana tego czegoś wpłynęła na totalną zmianę całego systemu. Nie może być ogromna różnica jeśli zmieni się jeden wyśmienity DAC na inny podobnej klasy gdy wzmacniacz, preamp, transport, kolumny, zasilanie, okablowanie i akustyka pozostają bez zmian.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

[quote name='sly30' timestamp='1387367350' post='3023788']
Nie może być ogromna różnica jeśli zmieni się jeden wyśmienity DAC na inny podobnej klasy gdy wzmacniacz, preamp, transport, kolumny, zasilanie, okablowanie i akustyka pozostają bez zmian.
[/quote]
I masz 100% racji a jak ktoś wypisuje elaboraty,że różnice w tej konkretnej sytuacji są powalające to bredzi.Poczytaj sobie opis Nadkonstruktora i te wszystkie czary z mleka to właśnie na tym co ma w opisie, nie masz wrażenia ,że ktoś usiłuje zrobić Cię w wała Sylwek?

Stąd inaczej postrzegamy te sprawy. Jeżeli wymieniam jakiś element w torze to słuchając potem całości oceniam na ile zmiana tego czegoś wpłynęła na totalną zmianę całego systemu. Nie może być ogromna różnica jeśli zmieni się jeden wyśmienity DAC na inny podobnej klasy gdy wzmacniacz, preamp, transport, kolumny, zasilanie, okablowanie i akustyka pozostają bez zmian.
[/quote]
Byc moze inaczej to odbieramy a byc moze jezyk pisany jest zbyt ubogi aby przekazac tresc i zrozumiec jak podchodzimy do odbioru roznic w sprzetach. W kazdym badz razie roznice w DAC-ach jak i w sprzetach wszelkiej masci sa bardzo duze. I na rozdzielczych systemach powinno to byc wyraznie slychac jesli tak nie jest proponuje posluchac tego na jakichs dobrych sluchawkach dla odmiany moze wtedy roznice beda latwiec uchwytne - MUSZA BYC DUZE, MUSZA! ;) Jesli nie sa, system jest zmulony i gdzies spowolniony, no nie ma innej mozliwosci i nawet sposob odbioru nie ma tu nic do tego. Cos jest nie tak, mocno nie tak!

[quote name='jamówię' timestamp='1387367768' post='3023794']
I masz 100% racji a jak ktoś wypisuje elaboraty,że różnice w tej konkretnej sytuacji są powalające to bredzi.
[/quote]
W szczegolnosci ty nie mozesz sie w tej materii zupelnie wypowiadac sluchajac na REGA DAC-u ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

[quote name='Stasiop' timestamp='1387370152' post='3023828']

W szczegolnosci ty nie mozesz sie w tej materii zupelnie wypowiadac sluchajac na REGA DAC-u ;)
[/quote]
Co ty bajkopisarzu możesz o tym urządzeniu powiedzieć i o wszystkich o których piszesz?że nie słuchałeś?to wszyscy wiedzą i nie czuj się w obowiązku o tym przypominać.Natomiast niezmiernie interesuje mnie, jak z garażowego dłubacza powstał guru zjawisk cyfrowych, co to żadna z firm które połamały zęby na hi endzie i mogły by cie kupić z twoimi śmieciami, nie może teraz czuć się bezpieczna.Wydaj biografię.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak inaczej. Nie wsłuchuję się w fortepian czy kontrabas a słucham całego przekazu.
Dam ci przykład. Masz kobitkę w jeansach i tą samą w spódnicy. Uważasz, że między jeansami a spódnicą jest gigantyczna różnica bo jest. Ale ja nie patrzę na jej spodnie ani spódnice tylko na nią w całości i co prawda w spodniach wygląda inaczej niź w spódnicy to jest to nadal ta sama kobita, ma te same oczy, nogi, fryzurę, ręce, talię, uśmiech itd. I dla ciebie różnica miedzy spodniami a spódnicą to 100% a dla mnie ta sama kobita w spódnicy a w spodniach to Max 10% różnicy. Stąd inaczej postrzegamy te sprawy. Jeżeli wymieniam jakiś element w torze to słuchając potem całości oceniam na ile zmiana tego czegoś wpłynęła na totalną zmianę całego systemu. Nie może być ogromna różnica jeśli zmieni się jeden wyśmienity DAC na inny podobnej klasy gdy wzmacniacz, preamp, transport, kolumny, zasilanie, okablowanie i akustyka pozostają bez zmian.
[/quote]

Ja tam wolę patrzeć na kobitkę w bikini albo najlepiej bez.
Wtedy na pewno zauważysz RÓŻNICE i to jakie !!!
Czasami aż w oczy szczypie ;)

Co do żródeł masz rację ,że w topowych konstrukcjach wielkich różnic nie ma. Są tylko preferencje słuchacza i tyle.

[quote name='jarek&ania' timestamp='1387371510' post='3023858']
Co do żródeł masz rację ,że w topowych konstrukcjach wielkich różnic nie ma. Są tylko preferencje słuchacza i tyle.
[/quote]
Nie zgodze sie absolutnie, roznice sa bardzo duze! To systemy Wam to ograniczaja wezcie sluchawki i posluchajcie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

[quote name='Stasiop' timestamp='1387371713' post='3023861']
Nie zgodze sie absolutnie, roznice sa bardzo duze! To systemy Wam to ograniczaja wezcie sluchawki i posluchajcie.
[/quote]
Nie możliwe , na youtube też to słychać !? ;)
Chyba mam ch*jowy komputer.

[quote name='sly30' timestamp='1387356012' post='3023653']
Gryphon ma detal w UE netto 20 tys.€ czyli z VAT ok 24 tys.€ co daje 100 tys.
Ale Audio Klan zrobił detal 85 tys. Dla mnie 4 najlepsze DAC-i to 1-Gryphon Kalliope, 2-Metronome C-8 (na lampach NOS), 3- EMM Labs DAC-2X, 4-dCS Vivaldi. Ale to tylko moje subiektywne odczucia. Trinity nie znam ale nawet nie chcę. Nie interesuje mnie DAC za 170 tys, który jest super tyko po USB,nie ma AES/EBU i jest z firmy typu "One man show" która dziś jest a jutro może jej nie być. Nie wątpie jednak, że to może być świetny brzmieniowo DAC, ale tylko po USB a to mnie nie interesuje.
[/quote]
Na stronie gryphona przeczytalem, ze ma galwanicznie izolowane usb oraz bufor na dane ze transportu , gwarantujacy sterowanie z zegara wewnetrznego dac'a strumieniem w transmisji po usb 2.0. Ma tez jakies super kondensatory, ktore maja dzialac jak zasilanie bateryjne "12.5 Farad SuperCap powersupply for the Kalliope USB module which acts like a true battery supply".
Nie pisza nic o linuksie jako wspolpracujacym z Kaliope systemem operacyjnym, ale zakladam, ze pamietali , ze nie tylko Windows i IOs istnieja na swiecie:)
Bardzo jestem ciekaw brzmienia tego Kaliope z Aurenderem W20.
Sylwek, dasz na priv jakis kontakt w Audio Klanie na odsluchy tego Gryphona? Cena wydaje sie atrakcyjna na tle Vivaldi , MSB czy Trinity.

P.S Doczytalem :" No drivers required for LINUX or MAC OSX " , bedzie gral z W20 :)

Konto w trakcie usuwania

Thx, jesli Poznan i Pan Tomek to ok, jestem ich klientem od dawna w kinie domowym, dogadamy sie zapewne z odsluchem.

Poza bezwzgledna jakoscia warto ulozyc ranking cena do jakosci w grupie topowych dac'ow. Jesli ten Gryphon jest tak dobry jak Sylwek piszesz , to moze byc najlepszym wyborem w relacji jakosc / cena.
W koncu to ca polowa tego co Trinity.

Konto w trakcie usuwania

Moim zdaniem tak właśnie jest a przynajmniej u mnie tak to wypadło.Trudno powiedzieć jak wypadłoby starcie bezpośrednie z Vivaldim ale i tak stawiam na Gryphona.Był bardziej nasycony, grał większym dźwiękiem i nie był suchy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

[quote name='marslo' timestamp='1387373420' post='3023897']
W koncu to ca polowa tego co Trinity.
[/quote]
Mariusz dobry produkt trzyma cenę.
Zobaczymy jak cena będzie na tego Trinity za rok jak wzmacnianie produktu na forum i w sieci minie ;)
Poza tym cena katalogowa to dłuuugo jeszcze nie cena zakupu.
Zawsze możesz kupić za granicą jak rodzimy dystrybutor nie jest zbytnio elastyczny.

[quote name='sly30' timestamp='1387373542' post='3023900']
Moim zdaniem tak właśnie jest a przynajmniej u mnie tak to wypadło.Trudno powiedzieć jak wypadłoby starcie bezpośrednie z Vivaldim ale i tak stawiam na Gryphona.Był bardziej nasycony, grał większym dźwiękiem i nie był suchy.
[/quote]

U mnie jak dotad Vivaldi karmiony po usb z W20 to byl najlepszy dzwiek , jaki slyszalem w domu. Jednak Vivaldi to wyjsciowo grubo ponad setka.
Kaliope to ok 40 k pln taniej. To duzo.
Metronome dla mnie byl zbyt slodki, mam nadzieje , ze Gryphone bedzie nieco bardziej "przezroczysty" ,posrodku miedzy Metronome a Vivaldi, blisko La Fontaine, lecz na wyzszym poziomie.
No i gra natywne DSD, ktore moge podac z Aurendera, bardzo jest pociagajacy ten Gryphon.

Konto w trakcie usuwania

Jest też świetnie wykonany, ma super pilota, z pilota można go wyłączać, wybierać źródło, włączać oversampling i 2 filtry. Wadą dla mnie jest to, że nie ma wersji srebrnej a ja mam wszystko srebrne. Ale sprzęt super. Akurat mnie dCS nie ujął ale może dlatego że nie spasował się z resztą. U was na lampach może być inaczej. Zresztą Vivaldiego nie słuchałem po USB.
Ale Gryphona słuchałem i po USB i po AES/EBU i po BNC. We wszystkich opcjach grał wybitnie.

[quote name='Stasiop' timestamp='1387365312' post='3023751']
Nie ma takiego DAC-a w.g. mojego doswiadczenia, wejscie USB jest znacznie lepsze do przenoszenia danych do DAC-a. SpdiF i AES-EBU jest duzo gorsze pod wieloma wzgledami.
[/quote]

Wyjątkowo się z kolegą ... zgodzę ;) Przetworniki, które nie są w stanie pokazać przewagi USB nad SPDIF to po prostu średniaki. Winna jest zazwyczaj słaba implementacja USB i/lub zbyt mała transparentność przetwornika.

[quote name='sly30' timestamp='1387320819' post='3023486']
Też myślę, że Trinity może być świetnym DAC-iem ale on jest nastawiony na USB a ja potrzebuję DAC który gra super i po USB i po SPDIF i musi mieć AES/EBU. Gryphon ma to wszystko i testowaliśmy i po AES/EBU i po USB. W obu opcjach rewelacja.Być może Trinity jest jeszcze lepszy ale tylko po USB.
[/quote]

Różnica pomiędzy Trinity, a jakimkolwiek innym dostępnym DACiem na rynku jest tak duża, że jak ktoś go raz usłyszy, to zrobi wszystko aby móc korzystać z transmisji USB.

Zresztą Trinity wypuścił właśnie tradycyjny transport CD dla wszystkich osób które nie mogą się rozstać ze srebrną płytą, łączony z przetwornikiem ... oczywiście przez USB :)

Ceny nie znam bo się nie interesowałem - moja cała płytoteka dawno jest zgrana na HDD.

PS. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że Trinity nawet na 3 biegu, czyli po SPDIF, pogoni wszystkie dyskutowane w tym wątku DACi. 4-boxowego Vivaldiego już pogonił - napisał to otwarcie redaktor naczelny głównej gazety z HK (właściciel Vivaldiego). I zrobił to po SPDIFie ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

[quote name='Elberoth' timestamp='1387375994' post='3023940']
pogoni wszystkie dyskutowane w tym wątku DACi. 4-boxowego Vivaldiego już pogonił - napisał to otwarcie redaktor naczelny głównej gazety z HK (właściciel Vivaldiego). I zrobił to po SPDIFie ...
[/quote]
No nie jestem tego do konca pewny Vivaldi to tez klasa, ale co ja moge mowic nie znam obu za dobrze, ale mam mocne wrazenie ze Vivaldi ma tez swoje plusy ktorych chyba raczej nie ma Trinity. Chociaz to wszystko bedzie zalezec od napedu Ty sluchales na Jplay-u a na AS2013 bylo to grane z laptopa wiec moge sie bardzo mylic, bo wiem co moze narobic naped z Jplay-em ;) No chyba ze jest sytuacja taka ze naped na Trinity nie wplywa (tak sadzi konstruktor Trinity z tego jak do tego podchodzi, w co osobiscie watpie) to wtedy upieralbym sie ze Vivaldi ma plusy ktorych nie ma Trinity.

Fajnie że nasz Nadredaktor ma tak wypaśnego DAC-a. Szczerze gratuluję. Fajnie też że Trinity wypuściło napęd CD. Dla wielu osób to ważne.Tylko wtedy DAC musiałby mieć 2 wejścia USB bo do plików też musi być. To teraz trzeba będzie sprzedać MSB. Nie będzie łatwo. Co do Trinity to nie zamierzam aż tyle wywalać na DAC.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A ja wezmę z ciekawości na odsłuch i zobaczymy jak będzie.
Ciekawy jestem po prostu ile jest prawdy w tym co tutaj wypisuje się na temat tego "cud-daca".
Mając na uwadze poprzednie wpisy naszego kolegi na temat galaktycznych różnic w jakości dżwięku pomiędzy innymi DAC - ami , których ja akurat nie słyszałem ...
Zripuję nawet kilka płyt CD , a co !
Ale posłuchamy , ocenimy i zobaczymy jak jest w rzeczywistości a nie na AS ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

[quote name='Stasiop' timestamp='1387381600' post='3024054']
Jarek musisz do tego miec serwer dedykowany oprogramowanie skonfigurowane no i super kabel USB aby to wszystko uslyszec.
[/quote]
No mowa, mógłbyś nam wyświadczyć grzeczność i opisać kiedy i z czym słuchałeś Trinity,czy to tylko kolejne bajki?bo jeśli tak to co niby Jarek ma usłyszeć?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

[quote name='Stasiop' timestamp='1387381600' post='3024054']
Jarek musisz do tego miec serwer dedykowany oprogramowanie skonfigurowane no i super kabel USB aby to wszystko uslyszec.
[/quote]
Nie wiem czy mi jeszcze kasy na highendowy kabel USB starczy.
A od betoniarki nie będzie pasował bo taki akurat mam.
Coś tam wykombinuję.

[quote name='sly30' timestamp='1387378600' post='3023990']
To teraz trzeba będzie sprzedać MSB. Nie będzie łatwo. [/quote]

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Sprzedawałem już 2 przetworniki MSB, i każdy poszedł w przeciągu 2-tygodni. Oczywiście nie w Polsce. Z tym będzie tak samo.

MSB, podobnie jak Wilsony czy ARC, jest (obecnie) jednym z najłatwiejszych do sprzedaży brandów. Czego nie mozna powiedzieć np. o Metronome - nasz wspólny znajomy z Krakowa, próbuje sprzedać swojego C8 od 3 miesięcy, i nie było ani jednej (!) osoby zainteresowanej....

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

[quote name='Elberoth' timestamp='1387375994' post='3023940']
Wyjątkowo się z kolegą ... zgodzę ;) Przetworniki, które nie są w stanie pokazać przewagi USB nad SPDIF to po prostu średniaki. Winna jest zazwyczaj słaba implementacja USB i/lub zbyt mała transparentność przetwornika.

Różnica pomiędzy Trinity, a jakimkolwiek innym dostępnym DACiem na rynku jest tak duża, że jak ktoś go raz usłyszy, to zrobi wszystko aby móc korzystać z transmisji USB.

Zresztą Trinity wypuścił właśnie tradycyjny transport CD dla wszystkich osób które nie mogą się rozstać ze srebrną płytą, łączony z przetwornikiem ... oczywiście przez USB :)

Ceny nie znam bo się nie interesowałem - moja cała płytoteka dawno jest zgrana na HDD.

PS. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że Trinity nawet na 3 biegu, czyli po SPDIF, pogoni wszystkie dyskutowane w tym wątku DACi. 4-boxowego Vivaldiego już pogonił - napisał to otwarcie redaktor naczelny głównej gazety z HK (właściciel Vivaldiego). I zrobił to po SPDIFie ...
[/quote]
Rozumiem, że w nirvanie nie ma Pan z kim już prowadzić merytorycznej dyskusji. Zostały klony i oszołomy.

Nie przypadkowo pisze Pan w wątku LUKASIQa. Poziom nachalności we wciskaniu coraz to nowszego, walcującego wszystkie pozostałe urządzenia badziewia jest zdumiewający.
Żeby być uczciwym jestem umówiony z moim dobrym znajomym z Rosji po Świętach na odsłuch tego "daca cudaka" choć z jego relacji już wiem, że nie ma rewelacji. Na razie jednak wstrzymam się od jednoznacznej oceny.

Zadałem sobie jednak trud odsłuchania wcześniejszej rewelacji czyli MSB i bezpłciowość, szarość i nachalność góry mnie przeraziła! Jak można czegoś takiego słuchać. Jedynie wysoki rabat moze byc pocieszeniem aczkolwiek ze sprzedażą tego nadprzetwornika jest olbrzymi problem. Współczuję już koledze, który próbuje odzyskać część pieniędzy za 2-miesięczne urządzenia MSB i za 45% wartości nikt tego nie chce.
[url="http://allegro.pl/msb-analog-dac-i-msb-cd-iv-28600-zamiast-58600-i3780512417.html"]http://allegro.pl/msb-analog-dac-i-msb-cd-iv-28600-zamiast-58600-i3780512417.html[/url]

Czy daczki odsłuchuje Pan na zestawieniu z Magico i wzmakiem MSB w 20m2? Jakie okablowanie Pan stosuje?

Wytłumaczeniem wspaniałości wielkiej nowości Trinity może być olbrzymi rabat obiecany przez właściciela Audiosystemu. Zapomniał Pan o tym drobnym szczególe?
Mam nieodparte wrażenie, że po zakupie w ciągu kilku miesięcy owa rewelacja trafi na audiomarkt.

Istnieje też możliwość, że ma Pan tak wypaczone postrzeganie dobrego brzmienia, że barwa, wybrzmienia, naturalność czy wierność przekazu niewiele dla Pana znaczą.
Proszę poświecić się i posłuchać porządnego systemu lampowego np. z kolumnami WB lub Rockport okablowanego referencyjnymi kablami np. Transparenta i napisać o Swoich odczuciach.

Mojej osobie pozostaje tylko przestrzec czytające te rewelacje owieczki aby nie zostały zbyt brutalnie ostrzyżone. Uważać należy na rączki aby nie wylądowały w przysłowiowym nocniku. Chyba, że ktoś preferuje urynoterapię.
Dodam jedynie, że zmiana kondensatorów sprzęgających w monoblokach lampowych może często wnieść więcej niż zmiana daczka na wielokrotnie droższy model. Czytającym życzę miłej zabawy i olbrzymiej rezerwy do tekstów Nadredaktora.

Szymon, mysle ze zazdroscisz ze ktos moze miec lepiej niz jest u Ciebie. Z pewnoscia Trinity to bardzo wysoki poziom przetwarzania i z pewnoscia wyzszy anizeli sam Vivaldi DAC ktorego Ty posiadasz.

A co do kondensatorow to sie z Toba zgadzam. Nie mniej DAC robi tez swoja ogromna robote..a tak na marginesie wpialem swoje DIY kondensatory i dzwiek powindowal na klasyce na poziom gladkosci z ktora nigdzie jeszcze nie mialem do czynienia. Wiec wiem o co Ci chodzi. ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

[quote name='Elberoth' timestamp='1387384258' post='3024114']
Czego nie mozna powiedzieć np. o Metronome - nasz wspólny znajomy z Krakowa, próbuje sprzedać swojego C8 od 3 miesięcy, i nie było ani jednej (!) osoby zainteresowanej....
[/quote]

Twoje manipulacje rzeczywistością sa na prawdę zadziwiające.
Jestem ciekawy czy ktokolwiek jeszcze z użytkowników tego forum jest na tyle tępy aby w to bezgranicznie wierzyć ?

Co do sprzedaży czegokolwiek to po pierwsze ilość potencjalnych klientów jest zależna od ceny i też kraju , w którym sprzedaje się taki czy inny sprzęt.
Jeżeli twój znajomy usiłuje w PRL-u sprzedać tak drogie urządzenie i nie poszedł za twoją radą sprzedaży w USA i Europie Zach. to świadczy tylko o tym ,że albo jest totalnym laikiem w tej branży albo po prostu jest najzwyczajniej głupi.
A skoro nie sprzedaje tego nigdzie indziej tylko w Polsce i to przez twoje ręce to sukcesów mu nie wróże.
Szkoda naiwnego gościa.
Bo kto o zdrowych zmysłach próbuje sprzedać Bentleya w Laponii?

[quote name='Stasiop' timestamp='1387376999' post='3023967']
No nie jestem tego do konca pewny Vivaldi to tez klasa, ale co ja moge mowic nie znam obu za dobrze, ale mam mocne wrazenie ze Vivaldi ma tez swoje plusy ktorych chyba raczej nie ma Trinity.[/quote]

Widzisz Stasiop, przewaga Red Nacz z Audiotechnique z HK polega na tym, że od od roku POSIADA cały set Vivaldiego i mógł dokonać wiarygodnych porównań. Polecam także twojej uwadze wpis dystrybutora z HK, który ma w swojej ofercie zarówno dCSa, jak i Trinity. Myslę, że jest bardzo pouczający:

[i][i]I have not written a review for quite a long while because of the fact that I am a salesman of my own product. Manufacturers would be upset if I had done so for brand A but not for brand B. And why should I create troubles for myself? This is not a smart business proposition.

“Fundamentals always dictate the final outcome”. This is always my motto. But there is no short cut to build fundamentals. The smart guy always spends more time on marketing nowadays because manipulating perception is much easier. The key is to satisfy market needs and to give what the market wants. This is the very spirit of free capitalism.

Meanwhile, there are people who choose to spend a lot more time on beefing up fundamentals. They have a great deal of solid engineering design principles but they don’t know how to do marketing. And even if they do, they belong to the school of “form follows function”. There are always exceptions, of course. And there are successful products that strike a good balance between form and function with a realistic price point. That is a formulaic for commercial success. I admire those entrepreneurs that can make such happen too.

Hi End Audio is a ridiculous business so to speak. All involved parties are irrational to begin with. Making senses out of irrationality only translates into more insanity. In my opinion, the only way to clean up this mess is a product that exceeds all expectation and breaks all new grounds capable of uniting different school of belief together under one roof. And for this year and for probably quite a few years to come, I believe there will be no contestants to the TRINITY DAC – masterminded by Dietmar Brauer of Germany.

The trinity DAC carries a long history. The 3 box Triangular Trinity DAC was actually introduced to the world many years ago. But given the high heft price point alongside Dietmar’s misfortune of meeting substandard distributors/reviewers around the world that promise him to promote but without paying him any money almost kill his audio interest for good. That’s why the Trinity DAC was very much remained a mystery to many.

The latest one box Trinity DAC is not a condense version of the 3 box but represents the pinnacle of his intellectual vigor in the field. To tell the truth, I had been listening to the Trinity DAC at my home since Jul. All my private listening sessions are filled with constant awe one after another. It is the music that awes me again and again. Musicality comes from the ability of the DAC to “radiate the essence of the music from within”. It is not those that reliant on spotlight effect to raise the contrast to enhance the perception of resolution. Neither is it the type to dim the lightning so as to warm the mid range up. The richness of tonality is determined by the interaction of the techniques of the performers and the instrument’s material nature alongside acoustics parameters of the recording venue. I must add one important point here – the energy level of each tone is determined by the performers – (not by presetting the high output analog gain).

Ever since the installation of Trinity DAC at my home, I have listened a lot more to Cantonese recordings made in the 80s because the recording quality of Crown, Polygram and Cinepoly etc are really not bad. The audio reproduction of Sam Hui, Michael Kwan, Teresa Teng live in Japan, Beyond live in Elizabeth Stadium, Eason Chan – Get a Life, and the latest Jacky Cheung ½ Century Live recording etc has reached unprecedented “atmosphere” in my home. For superb recording such as Weavers Reunion at Carnegie Hall, Keith Jarret Live at Koln etc, and Eric Clapton’s Unplugged, I was completely blown away. Fans of orchestral music will be thrilled by the “layering of symphonic colors”. I repeat again that I am completely blown away by several orchestral recordings. My analytical mind was completely off when I am listening to the Trinity “IF” the performers and the recording quality are good. I am NOT listening to the DAC when I am listening to music.

I don’t want to use the “neutrality” word because the context of it has been twisted a million times without a conclusion. All I can say to you is, “if this is not music, then what is it?” If any of you feel challenged and thought Piano Tuner is exaggerating given his salesman status, please email me at [email protected], and I am delighted to bring you to my home to experience the meaning of “absolute end of the ultra end”. You can test whatever recordings that you know well.

It takes courage for me to write this review because I may upset another manufacturer under the same roof. But I don’t care this round because it is compelling for me to tell the world that the TRINITY DAC is the Holy Grail. It is the only DAC capable of “radiating the inner beauty of music from within”. It is not about taste. Other DAC may outfit your subjective taste either by its fixed tonality or preset energy level for as long as the peers and the press agree.

I was hesitant to call Lincoln Cheng of Audiotechnique at first because Trinity DAC is not the product that satisfies the marketing needs of the Greater China and Asia market in general. I was afraid of being “rejected”. My phone call to Lincoln challenged him for the obvious reasons. After I sent the Trinity DAC over to AT for almost a week, I finally received an email from Rebecca. She wrote the following, “It is too crazy to learn that TRINITY could make this achievement at that critical moment of the industry. Congratulations and please send our regards to TRINITY.”

Next, Lincoln called and said the [b]entire staff at AT was shocked[/b]. He also decided to bring Trinity DAC to his home as the house DAC. The next few days I saw intense email exchanges between Paul Leung who is the house expert of computer audio at AT and Dietmar trying to craft a technical review that carries depth. Lincoln also participated into the discussion. At one time, he even called me late at night at 11:00pm sharing the thoughts after learning new ideas from Dietmar. I can see the Trinity DAC has elevated their passion of understanding the technicalities behind it tremendously this time. His open mind and my relentless attitude in achieving audio perfection have made a new destiny.

There is no absolute in this world. Technology is constantly evolving and improving. One day, there may be another DAC that is even better than Trinity. The key is to cradle a tradition of competing for excellence based on real researches rather than marketing hype. Good is usually not good enough for Audio Exotics. We need extraordinary products. [b]And we reckon “game changers” don’t appear too often and it is also too bold of a claim to use this term too much. . For other manufacturers who feel upset after reading this, please try to find an opportunity to listen to Trinity DAC. Learn from it and improve yours. That is also the very spirit of capitalism.[/b][/i][/i]

Mam dokładnie takie same odczucia. A byłem bardzo sceptyczny ! (o czym pisałem na tym forum gdy Sly po raz pierwszy wspomniał o Trinity 6 m-cy temu)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.