Skocz do zawartości
IGNORED

RP a PRL porównanie.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać nie muszę wiedzieć - sami się afiszują:

Jak sam widzisz Szanowny Wojciechu - Twój poniższy, wcześniejszy wpis doskonale tu pasuje:

Doszukujesz się słomki w cudzym oku, a olewasz grubą belkę we własnym. Jeszcze masz czelność pisać to do człowieka,, którego niejednokrotnie próbowałes zmieszać z błotem.

Problemem nigdy nie jest sam system tylko człowiek w nim funkcjonujący . Porównując same systemy RP jest zdecydowanie lepszy od PRL niestety ludzie mało się zmienili i tu jest pies pogrzebany .

Wątpię. To SYSTEM ogranicza ludzi w ich inicjatywie i możliwościach.

Chcesz powiedzieć, że winą ludzi jest to, że zarabiają 1500 zeta? Sami sobie winni?

A ja sądzę, że w normalnym kraju żyliby GODNIE.

PRL to była niewola polityczna, Zielona Wyspa Matoła jest zaś miejscem dużo gorszego niewolnictwa - ekonomicznego.

Po cholerę niewolić naród politycznie? Wystarczy stworzyć POZORY demokracji i potem już tylko wmawiać ludziom, że dlatego są biedni, gdyż są nieudacznikami.

A to nieprawda!

Polacy mają potencjał. Tylko muszą być warunki by ten potencjał się uwolnił.

Jest jednakowoż smutnym faktem, że kajdany niewoli ekonomicznej jest zrzucić znacznie trudniej niż politycznej.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Doszukujesz się słomki w cudzym oku, a olewasz grubą belkę we własnym. Jeszcze masz czelność pisać to do człowieka,, którego niejednokrotnie próbowałes zmieszać z błotem.

Mam!!!

Wątpię. To SYSTEM ogranicza ludzi w ich inicjatywie i możliwościach.

Chcesz powiedzieć, że winą ludzi jest to, że zarabiają 1500 zeta? Sami sobie winni?

A ja sądzę, że w normalnym kraju żyliby GODNIE.

PRL to była niewola polityczna, Zielona Wyspa Matoła jest zaś miejscem dużo gorszego niewolnictwa - ekonomicznego.

Po cholerę niewolić naród politycznie? Wystarczy stworzyć POZORY demokracji i potem już tylko wmawiać ludziom, że dlatego są biedni, gdyż są nieudacznikami.

A to nieprawda!

Polacy mają potencjał. Tylko muszą być warunki by ten potencjał się uwolnił.

Jest jednakowoż smutnym faktem, że kajdany niewoli ekonomicznej jest zrzucić znacznie trudniej niż politycznej.

System się sam nie tworzy tylko tworzą go ludzie . Tam gdzie ludzie pozwalają by system był nadrzędny to wówczas ogon macha psem to był PRL . Za RP masz swobodę jednak ograniczają Cię ludzie ( także Ci u władzy ) jednak masz 100 razy większe możliwości mimo tych ograniczeń niż w czasie PRL . Polacy to bardzo pomysłowy naród , wykorzystują tą cechę na przykład Szwedzi zatrudniając polaków tm gdzie jest potrzebna innowacyjność i pomysłowość ale zgadnij kto zbiera owoce tej pomysłowości . Szwedzi potrafią wcielać pomysły w życie to się nazywa wykorzystywanie potencjału polaków dla własnych potrzeb uczą ich tego od przedszkola ( współpracy , wykorzystania najlepszych pomysłów i działania ) Teraz każdy Szwed powie że wykorzystuje potencjał a połowa polaków powie że są wykorzystywani albo okradani :) . Czy Polska ma szansę wykorzystać swój potencjał ? odpowiem tak : zobacz jak wychowywane są Polskie dzieci nastawione są na współpracę czy indywidualizm i czy za 20 lat pomysły naszych dzieci wykorzysta umiejący współpracować Polak czy inny naród ?

Austria: PKB per capita 41 tyś EUR mediana wynagrodzeń 2100 EUR

Polska: PKB per capita 20 tyś EUR mediana wynagrodzeń 375 EUR

-

Jak to jest z tymi pensjami na etatach? Czy rzeczywiście nikt nie zarabia średniej, większość osób pracuje za minimalną stawkę, a grupka bogaczy pompuje statystyki? Te dane pokazują, że jest dokładnie odwrotnie.

Marcin Kosedowski, foto: Helga Weber

Oni naprawdę używają zwrotów typu Zamach Smoleński :D

Kiedy czytam jakiś artykuł, lubię przejrzeć komentarze pod nim. O ile nie interesują mnie typowe rozterki Prawdziwego Polaka typu Zamach Smoleński, żydomasońskie spiski, kradzież ubranek dla dzieci przez Tuska, tyranie do śmierci, która według nich nastąpi przed emeryturą i rewelacje Korwina, to nie mogę wyjść z podziwu co do ignorancji w zakresie zarobków.

Średnia krajowa to oszustwo! Nikt tyle nie zarabia!

Być może zauważyłeś, że za każdym razem kiedy pojawia się temat średniej krajowej albo zarobków w jakiejś dochodowej branży, zaraz pojawia się jakiś milion komentarzy osób, które uważają, że nikt nie zarabia średniej krajowej, nie znają nikogo, kto zarabiałby więcej niż 2000 złotych, a średnia jest pompowana przez zbijających bąki dyrektorków zarabiających po trzy miliardy złotych na godzinę, którzy zajmują się tylko piciem kawy i obracaniem sekretarek.

Rozkład wynagrodzeń brutto na wykresie

Tak mnie to denerwuje, że postanowiłem przedstawić dane GUS-u w bardziej ludzkiej postaci. Widocznie dla komentujących takie określenia jak decyl pierwszy albo wartość modalna są dla niektórych zbyt trudne do zrozumienia, więc może obrazek lepiej zilustruje ile osób zarabia dane kwoty.

Rozkład wynagrodzeń brutto, na podstawie danych GUS za 2010 rok

Wykres jest schematyczny, proporcje na osi nie są zachowane. Najbardziej istotne są pola kolorowych figur - jeśli np. pole niebieskie odpowiada 32,1% pracowników, to starałem się, żeby zajmowało 1/3 pola pod wykresem. Czyli im większą powierzchnię ma pole, tym więcej osób zarabia w tym przedziale. Chodziło mi głównie o to, żeby wszystko było wyraźnie widać.

Wszystkie dane wziąłem z oficjalnego raportu GUS Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2010 roku. Danych za 2011 rok nie ma (raport publikowany jest co dwa lata), ale struktura będzie podobna.

Co wynika z wykresu?

Podniesienie minimalnego wynagrodzenia do 1500 złotych spowoduje, że ponad 10% osób będzie zarabiać minimalną pensję…

4,49% osób zarabia minimalne wynagrodzenie

5,51% zarabia między 1317 a 1478,7 (czyli 10% najgorzej zarabiających zarabia do 1578,7 złotych)

7,9% zarabia między 1478,7 a 1771,15 (17,9% zarabia mniej niż połowę średniej)

Najczęściej zarabiana kwota to 2020,13 brutto

32% osób zarabia między 1771,75 a 2906,78, czyli między połową średniej a medianą.

Mediana wynosi 2906,78, czyli połowa osób zarabia mniej niż 2906,78, a połowa więcej.

14,7% osób zarabia między 2906,78 a 3543,5, czyli między medianą a średnią.

64,7% osób zarabia mniej niż średnia (3543,5).

20,06% osób zarabia między 3543,5 a 5000 złotych (moim zdaniem to zaskakująco duża grupa)Jesteś w tej grupie? Pozwól uratować 1% swojego podatku! Zobacz jak wypełnić PIT-375,24% zarabia od 5000 do 5850,66

90% osób zarabia mniej niż 5850,66, 10% zarabia więcej

3,58% zarabia od 7087 (dwukrotność średniej) do 10000 złotych

2,11% zarabia między 10 a 20 tysięcy

0,28% zarabia między 20 a 30 tysięcy

0,13% zarabia ponad 30.000 miesięcznie

Warto zwrócić uwagę na dominantę, czyli najczęściej zarabianą kwotę (2020,13 brutto). Nie wiem skąd bierze się taka wartość. Ani netto, ani brutto pracodawcy nie są żadnymi okrągłymi kwotami (w 2010 roku odpowiednio 1 474,29 i 2 393,45). Jeśli potrafisz to wyjaśnić, dołącz proszę do dyskusji w komentarzach. GUS nie podaje jaki procent osób tyle zarabia, ale musi to być ponad 4,49% pracowników - tylu dostawało wynagrodzenie minimalne, a nie była to dominanta. W 2012 roku ok. 10% osób będzie zarabiało wynagrodzenie minimalne (bo wzrosło aż o 14%), więc zobaczymy czy ponad 10% osób otrzymuje wynagrodzenie takie jak dominanta.

Co z tymi najlepiej zarabiającymi?

Zrobiłem jeszcze jedno wyliczenie. Gdyby każdy z najlepiej zarabiających dostał o 1000 złotych więcej, średnia wzrosłaby o 13 złotych. Natomiast gdyby odliczyć te 0,13% najlepiej zarabiających, średnie wynagrodzenie spadłoby do 3195 złotych, czyli niespecjalnie by się zmieniło. Palenie na stosie najlepiej zarabiających nie sprawi, że średnia mocno się zmieni.

I jak, dalej wydaje Ci się, że nikt nie zarabia średniej?

"Berliety to kupił Gierek w latach 70 aby sie podlizac żabojadom kupił od ich awaryjny bubel"

To był całkiem niezły zakup,tym bardziej,że zaadoptowano do tego modelu silnik SW680 naszej produkcji.

Jeżdżą gdzieniegdzie do dzisiaj,bardzo proste w serwisowaniu,wytrzymałe w warunkach zimowych i tanie w utrzymaniu.

Wyśmienity dostęp do części zamiennych,awaryjność śmieszna.

Skąd się wzięły Twoje informacje,dawno nie słyszałem takich pierdół o PRach.

Siedzę w tej branży od ponad 30 lat i jak pokazałem ten wpis wspólnikom,to wzbudziło ogólną wesołość.

Oczywiście nigdy ten autobus nie był szczytem luksusu,ale i nie takie było jego przeznaczenie,zresztą w stosunku do konkurencji nie miał się czego wstydzić.

Problem to współczesność,lepiej żebym nie pisał o jakości i kosztach utrzymania obecnego taboru komunikacji miejskiej.

Włosy mogą na głowie stanąć lepiej,niż u użelowanego Punka.

To nie czytaj artykułów pisanych przez idiotów.

Ostatnio usłyszałem w jednym z programów TV jak znany recenzent muzyczny przypisał Prześliczną Wiolonczelistkę Markowi Grechucie i Anawa :-))

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No przecież wiadomo, że spiewał ją ten, no - Wodecki! ;-)))

http://www.youtube.com/watch?v=PpcaM2qg5-c

A swoją droga śliczna była wówczas ta Ewa Szykulska.

<br />"Berliety to kupił Gierek w latach 70 aby sie podlizac żabojadom kupił od ich awaryjny bubel"<br /><br />
Pamietam czas zakupu berlietow.To była nowoczesnosc ale nieslychanie awaryjna co tlumaczono tym ze w warunkach polskich nie sprawdzaja się itd.Pamietam ze zrobiono szeroką akcje adaptacayjna wozow typu silniki i most i pozniej te autobyssy spisywaly sie znaklomicie.Nie wiem jak dlugo.ale poczatek byl trudny. itd .to tylko swiadczy o klasie naszych autobusow ktorych po prostu nie potrafiono zrobic w postaci autobusu miejskiego.

i tez trzeba było kupic.

średnie wynagrodzenie spadłoby do 3195 złotych

To jest średnia środkowa a nie średnia arytmetyczna. A po środku jest 1500 złotych na rekę i nawet taki internetowy troll, którego nie stać na clearasil nie da rady zakłamać tej prawdy.

A dla lemingów. Bezrobocie już 14.4% w regionach od 11% do 21% Taki CUD mógł zrobić tylko Matoł wybrany przez pryszczatych. 3 miliony ludzi wyjechało ponieważ było w Polsce ponad 14% bezrobocie. Po 7 latach nadal jest 14% bezrobocie.

Pryszczaci idioci w TV twierdzili 7 lat temu że nadchodzi niź demograficzny i wzrośnie emigracja zarobkowa wiec bezrobocie spadnie. Jest niż, jest emigracja a bezrobocie nadal rośnie. CUD.

tak to jest gdy za liczenie bierze się matoł, który na maturze kolorował drwala.

Ludzie pracują na czarno i się rejestrują żeby ciągnąć socjal, zasiłek

Zasiłki w Polsce pobiera w zależności od sezonu i sposobu liczenia tego co uważamy za zasiłek, niecałe 200-400tys. ludzi. Zasiłek dla Bezrobotnych to ok. 500-700 złotych pobieranych przez pół roku po przepracowaniu roku.

A bezrobotnych jest 2,5mln plus ponad milion nierejestrowanych.

Trzeba mieć nasrane pod chamskim deklem i nierówno rozgarnięte żeby pisać że 3,5mln ludzi to cwani krezusi pobierający zasiłki żeby się dorobić.

Mam nadzieję, że długo pracy nie znajdziesz i będziesz za***rdalał w jakiejś korporacji na darmowych stażu do usranej śmierci. I tego ci życzę.

<br /> Bezrobocie już 14.4% w regionach od 11<br />
tak naprawde statystyka podaje 12 gdzie w wiekszosci krajow europy porownywalne lub dwa razy wieksze.Jestesmy w srodku i nie jest tak zle jak na te strone swiata.Jesli w niemczech jest 7 to chiba nawet matol wie ze w jednej czesci 15 a w innej 3.Generalnie nie to jest istotne ale struktura zawodowa bezrobotnych.To wszystko jest bzdurne.Fajne jest ze MIszcz wie jak to zmienic bo on przeca matolem nie jest..Tyle ze w tej materii to juz niewiele moze..powiedziec.Jednak piekne sa te jego wieloletnie powiedzonka ze tylko matoł...Trwa to lata cale a recepty nie zna...oprocz wymiany rzadu na kolodke ..premiera.

<br />Mam nadzieję, że długo pracy nie znajdziesz i będziesz za***rdalał w jakiejś korporacji na darmowych stażu do usranej śmierci. I tego ci życzę. <br />
problem w tym ze pracujac widzi sie te masy niechetne pracy albo masy nieprzygotowane do pracy ...miszczu.Praca to nie punkt wydawania pieniedzy miszczu .I te piekne czasy jus sie nie wroca miszczu.a

tu sie zgadzam z miszczem.Bobki boze nie maja szans...ale o tym jeszcze nie wiedza.

W PRLu trzeba bylo duzo i szybko.Nie bylo odpowiedzialnycha wiec nie bylo jakosci.Teraz jest rynek miszczu...

Plyty pekniete na pol posklejane cementem,prety nie spawane bo nie bylo czasu,nie zalane bo nie bylo chetnych do zalania.Miszczu.To był raj,

i wszyscy jak miszcz w gumofilcach i ortalionach.to byly czasy...

Równie pięknie Szykulska wyglądała w "Hydrozagadce".Tylko,że tak siedzącej wiolonczelistki to jeszcze nie widziałem.Zupełnie bez seksapilu w przeciwieństwie do Susan Sarandon w "Czarownicach z Eastwick".

To było do dziadkawłodka

nie męczcie mnie już tym bezrobociem bo jak dzieci są niektórzy - a to takie łatwe - wziąść cyfre pracujących, emerytów, rencistów, liczbe osób w wieku produkcyjnym oraz liczbe zatrudnionych w sferze budżetowiej i jak na dłoni wszystko wychodzi - polska leci w przepaść a rząd ( przenajmądrzejszy ) nie wie już za co się chwytać aby jakoś przetrwać - co by tu jeszcze sprzedać ? z kogo sciągnąć ? ( a tymczasem kolesiostwo robiąc interesy pod siebie kopie dół ) - w następnych wyborach ( jakichkolwiek ) głosuje na korwina i namawiam do tego całą rodzine i znajomych ( może jest to dziwaczny idealista ale chyba jako jeden z niewielu jest altruistą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.