Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma- zakup tylko na najbliższy czas ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Swego czasu załączyłem wątek w sprawie optymalnego doboru TV do moich oczekiwań. Wówczas podawałem przede wszystkim parametry obrazu i oczywiście Państwa sugestia wylądowała na plazmie Panasonic'a. Nawet sobie ostatnio uściśliłem, że prawdopodobnie będzie to TX-P50ST60 (bodaj Neo Plasma). Abstrahując- nie do końca jeszcze łapię o co chodzi z tymi "Smart Viera"...

Zasłyszałem jakieś opinie o tym, że niebawem radość z jakości obrazu plazmy może być niewielka w świetle pędu postępu funkcji i oprogramowania i że za niedługo (nawet jeżeli dziś jeszcze niewiele z takich rzeczy korzystam) zacznie ich coraz bardziej brakować np. możliwości dokonywania aktualizacji bądź "nieograniczonego i niemal pozbawionego problemów" wyświetlania stron internetowych ?

Czy LED'y mają faktycznie taką przewagę na PLAZMAMI ?

Aha, jeszcze jedno- zastanawiam się jeszcze nad nieco starszym ale większym modelem. Chodzi o TX-P65ST50. To tylko, lub aż, ok 1,7 k różnicy, ale czy ma to sens w świetle "możliwości rozbudowania" odbiornika o programy/funkcje ???

LEDy mają dużą przewagę nad plazmami, tylko na razie cena zabija... Chyba tylko LG ma w ofercie taki TV: cena 34 000 zł. Jak szybko ceny spadną ciężko przewidzieć (tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prognozują że za 3-4 lata), także na dzień dzisiejszy chyba jednak trzeba coś kupić, np tą plazmę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Ja już pisałem,że posiadam plazme Panasonica i nie chcę nic innego.Szwagier przed świętami przytargał coś takiego-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Powiem że, też niczego mu nie brakuje,super sprzęt.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Tomek, czy koniecznie musiałeś zakładać nowy wątek ?

nie mogłeś tego wkleić w istniejący ?

toż te same wypowiedzi znajdziesz w każdym innym o led, plaźmie i wogóle o współczesnych telewizorach.

zaśmiecasz i dodatkowo jeśli ktoś z nas np za pół roku będzie szukał konkretnej wypowiedzi to będzie miał znacznie więcej tematów do przekopania a jednocześnie wartość poszczególnych rozmywa się na większą ilość.

mój apel do wszystkich : zamin założymy nowy wątek zastanówmy się czy nie da rady podpiąć tego pod jakiś istniejący

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Aha, jeszcze jedno- zastanawiam się jeszcze nad nieco starszym ale większym modelem. Chodzi o TX-P65ST50. To tylko, lub aż, ok 1,7 k różnicy, ale czy ma to sens w świetle "możliwości rozbudowania" odbiornika o programy/funkcje ???

Chyba sam do końca nie wiesz o co chciałeś zapytać...

Obecne "LED" (czyli nie prawdziwe LED ale LCD o podświetleniu LED) nie mają z grubsza ujmując żadnej przewagi jakościowej nad plazmami. Jeśli chodzi o wyposażenie i możliwości (bajery), to raczej nie jest możliwa aktualizacja oprogramowania wprowadzająca duże zmiany w tym zakresie. Dotyczy to każdego telewizora, nie tylko plazm, więc kupując tv od razu musisz wiedzieć czy ma wszystko co potrzeba i czy to wystarczy. Jak chcesz możliwie najwięcej bajerów to kup nową serię plazmy Panasonica, albo starszą Samsunga w rozmiarze 65'. Wyposażeniem jest do przodu w stosunku do Panasonica a obraz (tylko w tym największym rozmiarze 65') jest dość zbliżony jakością.

LEDy mają dużą przewagę nad plazmami,

Nie LEDy a OLEDY to może i tak, ale na razie wyłącznie na papierze i kolorowych folderkach. Jak będzie zobaczymy za parę lat.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja stwierdziłem jakiś czas temu, że do oglądania M jak Mroczki przez moją Żonę, albo Pingwiny z Madagaskaru przez mojego Syna tudzież wiadomości w TVN24 nie potrzebny jest OLED ani nawet 55" za 10 tysiaków - wystarczy jakieś 40-42" do 3000 zł, natomiast Ligę Mistrzów (reprezentację nieco mniej :D) albo filmy w kinie domowym to warto rozważyć zakup projektora - przynajmniej tak mi się wydaje. Zobaczcie sobie obraz z TVN24 z Optomy HD23 w oświetlonym pokoju na ekranie 234 cm u podstawy - to jest jakieś 105" to jest zwykłe zdjęcie zrobione z ręki bez statywu itp. Oczywiście nie neguje tutaj sensu posiadania telewizora, ale u mnie TV służy tylko do oglądania telewizyjnej papki a konkretne rzeczy lepiej oglądać wieczorkiem na projektorze. Lepiej kupić jedno i drugie. Nie wiem tylko czy na tak niewielkiej fotce da się wyciągnąć jakieś wnioski. Tutaj go tak przypadkiem włączyłem na TVN24 i trafił się "świetny" temat na czasie :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważam tak samo. Do papki telewizyjnej wystarczy 42-50'. Wielkość ekranu to jednak największy atut, gdy przychodzi do oglądania w dobrej jakości filmu lub sportu.

Tylko niestety, nawet na takim projektorze w okolicy 5 tys. (a pewnie i droższych także) nie będzie tak dobrego kontrastu (czerni) jak na plaźmie czy LED z wygaszaniem. Choć z drugiej strony można to trochę oszukać umiejętnym oświetleniem.

chwila!!! przegapiliśmy jedną sprawę :)

w SONY serio zrobili telewizor LED

6 milionów diodek LED (LED nie OLED), czyli taki billboard zapakowany w 55' zamiast 40 metrów

na moje oko jakość LED = OLED i to jest generalnie mniej więcej to samo,

potem Plazmy potem LCD IPS, LCD PVA (niezależnie czym podświetlane)

@studio7 oczywiście obok posiadanego samochodu na zakupy i do kościoła mozna sobie dokupić jakiś sprytny mały szybki wozik sportowy. Można? No pewnie że można, tylko chyba nie o to nam chodzi?

@mttj daj jakiś link do swoich sensacji, bo jak na razie szczytem możliwości w LED było kilkaset lamp a tu nagle bach- 6 milionów. ........

stench : ale właściwie jak? Klikam na stary temat i po prostu w "DODAJ ODPOWIEDŹ" wpisuję moje nowe pytanie? Czy inaczej ?

don 111 : możesz polecić stricte model takiego Samsunga 65 cali ?

Dwóch moich kumpli kino-maniaków też ma Samsungi ... może ten Samsung jednak nie taki zły ?

• Moderatorzy

stench : ale właściwie jak? Klikam na stary temat i po prostu w "DODAJ ODPOWIEDŹ" wpisuję moje nowe pytanie? Czy inaczej ?

don 111 : możesz polecić stricte model takiego Samsunga 65 cali ?

Dwóch moich kumpli kino-maniaków też ma Samsungi ... może ten Samsung jednak nie taki zły ?

:) tak ,

sory za czepiactwo ale już kilka razy wkur.... łem się żeby znależć konkretny wpis w 10 podobnych tematach(musiałbyć konkret bo szukałem diy),

podobnych tematów o tv będzie koło 7 :(

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

witek_z o tym napisał wyżej

Ukryta Zawartość

Normalne full HD 1920x1080 zrobione z diodek :) diodki nie są podświetlaniem tylko pixelami

Co do plazm samsunga, nie są najlepsze mam 50' czy 51' to zwą taką 2.5 letnią

i.. panasonic lepszy (wersja bez smart wtedy w plazmach nie bardzo mieli)

-samsung ma z... ~20 odcieni jasności subpixela (i około 6 w trybie 3D)

-wypala się b. szybko, do windowsa się nie nadaje

-czarny jednak świeci

i generalnie te wszystkie parametry panasonic ma (wtedy miał) lepsze

kolor i jakość obrazu z odległości wciąż lepsza od LCD, LCD lepsze

do komputera jako większy monitor - ale tylko matryce IPS lub PVA brać

w samsungowych plazmach 3D 50' jedno rozwalało: cena :) jak za monitor do komputera

Ukryta Zawartość

@sittek --> oczywiście obok posiadanego samochodu na zakupy i do kościoła mozna sobie dokupić jakiś sprytny mały szybki wozik sportowy. Można? No pewnie że można, tylko chyba nie o to nam chodzi?

Właśnie o to chodzi !! wydajesz na 55" albo 65" Samsunga ES8000 albo na VT od Panasa 10 kafli a tymczasem za max. 7 masz 40" ES'a i jeszcze projektor 3D do oglądania konkretów, ja wybieram to drugie, bo uważam, że oglądane z jak zdrada na telewizorze za 10 kafli to co najmniej przerost formy nad treścią.

To może doprecyzuję ...

Nie interesują mnie seriale, nie oglądam polityki itd., przecież to takie miałkie, że aż oczywiste.

Z kablówki to najczęściej przyrodnicze, jakieś cykle BBC, National Geographic, itp. czasami film.

Najbardziej natomiast interesują mnie filmy i koncerty z DVD (za niedługo mam nadzieję z BD) no i jeszcze "You-Tube"

Właśnie o to chodzi !! wydajesz na 55" albo 65" Samsunga ES8000 albo na VT od Panasa 10 kafli a tymczasem za max. 7 masz 40" ES'a i jeszcze projektor 3D do oglądania konkretów, ja wybieram to drugie, bo uważam, że oglądane z jak zdrada na telewizorze za 10 kafli to co najmniej przerost formy nad treścią.

Tylko kto u nas masowo kupuje te Samsungi lub Panasy za 10 kafli? Chyba tylko branża. Jak widzę większość skupiona jest na rozmiarze 42", max 50. Ci co wiedzą o co kaman kupują lepsze, droższe modele, natomiast większość oglądaczy to fani LCD w przekątnej max 40 cali i cenie nie wyższej niż 2.000 PLN.

Ja tam telewizorów u siebie nie sprzedaje, bo nie mam się zamiaru kopać z koniami typu MediaMarkt, ale wierz mi wszędzie gdzie jechałem montować jakieś kino to w 80-90% spotykałem właśnie ES'y 8000,7000 starsze modele D7000,8000 Panasy GT albo VT więc ludzie szmalec mają. Ja jako branża używam w domu projektora Optoma HD23 za chyba 3300,- i 10 letniej 37" Plazmy Panasonica PV500E nie wiem ile teraz jest warty, ale na pewno nie zamieniłbym go na żaden obecnie produkowany TV za wyjątkiem właśnie GT alb VT od Panasa.

Miałem kiedys OLEDA w chińskiej emeczwórce... jakośc obrazu... porażka.

Pooglądaj sobie jaki jest obraz w telefonach komórkowych z OLED, a nie wyciągaj tutaj jakiegoś trupa.

Pooglądaj sobie jaki jest obraz w telefonach komórkowych z OLED, a nie wyciągaj tutaj jakiegoś trupa.

Koło 2003 koleżanka sobie kupiła komórkę z OLED, (2gi ekran był oled)

jedne z pierwszych kolorowych oledów - robiło "wrażenie", z 64 kolorów miało - ale OLED ! ;)

ale dziś to już bije każdy LCD... (wtedy jeszcze nie trafiało w kolor dobrze, czerwony to róż, niebieski

morski itp.. , i jasności pixeli były losowe, pomijając że sterownik miał z 3bity/pixel )

Nowe plazmy panasonica z nowym interfejsem są znacznie lepszym rozwiązaniem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) VT60_01-700_v2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... wobec tego pewnie pozostanę przy swoim typie TX-P50ST60 i już raczej nie będę kombinował.

(mimo tego cały czas gdzieś tam jeszcze chodzi mi po głowie Sharp Aquos Quattron, ale to LCD, krawędziowy...) w sklepie prezentował się znakomicie, pewnie właściwy marketing wizualny :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.