Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi mi o to ze mam coax (cyfrowy) diy z kabla RK 75-2-22 + rodowane wtyki gaofei i drukarkowy kabel usb

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Sowa chyba ma cały dom traf step down.

Polecam Ci je rozkręcić i sprawdzić luty na płytkach. Jak kupiłem swoje, to tranzystory sterujące przykręcone do miedzianej czy tam stalowej blachy miedziowanej miały powyłamywane luty. We wielu innych miejscach również widać było mikropęknięcia - no chyba, że w JP dopiero miały serwis.

W sumie dziwię się, że kupiłeś japońce, skoro europejczyki nie są nie do zdobycia.

Dzięki Amnes za podpowiedź. Dwa tygodnie temu naszło mnie na wymianę pasty. Oryginalna się już kruszyła. Na płytce są dwa tranzystorki przykręcone do małego radiatora. Jak go odkręciłem to tranzystory wyszły z płytki ( w drugim monobloku jeden ) Luty w ogóle nie trzymały, kontakt chyba był tylko na styk.

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

No, to teraz dźwięk na pewno nabrał otwartości, głębii itd. ;). Cieszę się, że mogłem pomóc.

Pomyślałem o kondensatorach, ale ELNA DUOREX II nie do kupienia. Tylko 4 pojemności, i to nie pasujące na ebay'u

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

Witam. Mam na oku monobloki Marantz MA700. Opinii o nich jak na lekarstwo. Zasilać miałyby głośniki frontowe. Może któryś z forumowiczów takowe monobloki posiada / miał ??? Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam.

Mam ... 5 sztuk.

Co chcesz wiedzieć?

Mam je w kinie domowym, do tego je stworzono. Duza moc wyjsciowa i dynamika.

Zabija kazde wbudowane wzmacniacze w dzisiejsze amplitunery.

BtW ile kosztują?

Pozdro

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• 2 tygodnie później...

Mam do sprzedania MARANTZa CD-72 SE. Jakby ko chcial proszę pisać. W napędzie nówka koło zębate, czyta wsio. Stan prawie lalka.

Tak wygląda:

57996e4d17aff47cc15a517ee3b658f6_1.jpg

?👈

Jako posiadacza zestawu Marantz PM 7004 + Marantz SA 7003 i słuchając muzyki klasycznej, coraz bardziej zastanawiam się nad "ulepszeniem" zestawu :) czy wzmacniacz Marantz PM-15S2 jest dużo lepszym rozwiązaniem niż mój PM 7004? czy raczej jest to w tym wypadku polepszenie minimalne? no i pytanie dla posiadaczy serii PM11S2, czy to rozwiązanie "nokautuje" zestaw 7004?

Witaj,

co prawda mam pm 15s1, ale to praktycznie to samo co 15s2; przedtem też miałem wzmacniacz z serii range i brzmienie serii premium jest jak dla mnie odmienne od niższych modeli - przede wszystkim cofnięte wysokie tony, spokojniejsza średnica i bardziej rozbudowany bas. Skontaktuj się z Parantullą on używał z tego co pamiętam zarówno 15s1 jak i 11s1 oraz wzmacniacz z serii range.

Kiedys gralem PM-KI Pearl Lite a to wyzszy model od 7004 i wskoczylem na 15s2LE od razu bylo slychac wysoka kulture serii premium :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Każdy zestaw jest lepszy

do słuchania muzyki klasycznej niż PM7004+ SA7003. Ja słuchałem 15 LE i to były lata świetlne różnicy.

Myślę teraz na co ten zestaw wymienić.

Przy czym muzyka klasyczna to baaaaaaardzo pojemne pojęcie. Ja słucham prawie wyłącznie polifonii oczywiście wokalnej. Chociaż Chopin w wykonania Zimermana nie był w nich zachwycający prawie jak powyższy zestaw. Natomiast wokale brzmiały bajecznie.

• 3 tygodnie później...

Czy ktos podpowie jakiego serwera DLNA/UPNP uzyc do na11 ? Bo np ud7007 serwer widzi a na11 nie :(

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Witam!

Dołączam się do klubu miłośników marantza - posiadam (od 3 i 4 lat) następujące źródła: NA7004 i SA7003 + lampa na EL34.

Mam również podobne pytania jakiego najlepiej się czepić serwera NAS do tego modelu. Próbowałem podpytać sprzedawców o Seagat'a i WD My Cloud ale bez technicznego odzewu - narazie wszystko leci z 500 GB WD Essential poprzez USB-A, ale śni mi się streaming sieciowy...

Dodatkowo czy model NA7004 po aktualizacji ( z tego miesiąca) odtwarza poprzez USB-A pliki FLAC w częstotliwości próbkowania 176,4 kHz ? Nie mam niestety takich plików i nie mogę po aktualizacji tego sprawdzić, a jest do kupienia album w takim formacie i się waham - czyta napewno 44,1,48, 88,2, 96 i 192kHz.

Pozdrawiam wszystkich miłośników!

Aha, jak by był chętny na SA7003 to odsprzedam w idealnym kpl. stanie:-) Za bardzo zabrnąłem w pliki i Cd mnie już od kilku lat tak nie kręci:-)

No i sie wyjasnilo jaki byl u mnie problem. okazalo sie ze switch ktory mam w domu wycinal ramki igmp potrzebne do dzialania DLNA. teraz na11 dziala mi z kazdym serwerem DLNA. narazie testuje rozne :)

Przymierzam sie do zakupu zestawu PM-11S3 / SA-11S3, w zwiazku z tym poszukuje wszelkich opinii na temat tego sprzetu. Jak wypada w konfrontacji z systemem KI PEARL LITE - czy roznica w brzmieniu bedzie jedynie kosmetyczna, czy jest to przyslowiowe ''niebo a ziemia'', jak to zreszta wynikaloby z porownania cen? Czy takie porownania sprzetow z roznych polek cenowych maja w ogole sens?

Zamierzam wykorzystac podwojne terminale glosnikowe i podlaczyc pod ''Jedenastke'' zarowno kolumny podlogowe (do glosnych odsluchow), jak i monitory (do cichych odsluchow). Z podlogowek wstepnie wytypowalem nowe SPENDOR D7 i zastanawiam sie, czy to jest dobre polaczenie. Natomiast co do monitorow - tu w ogole nie wiem, co wybrac. Zatem wszelkie sugestie i inne uwagi sa na wage zlota. Pzdr.

A co możecie powiedzieć w temacie Marantza PM 15 s1 ile warto za niego dac i czy napędzi np infinity Kappa 7? Źródłem bedzie NA7004 i tego raczej nie zmienię bo brzmieniowo mi odpowiada a przy plikach hires nawet nie mam pytan.

• 1 miesiąc później...

Panowie i panie, prosze o porade, jakimi interkonektami polaczyc wzmacniacz PM-80 i tuner ST40L albo tenze wzmacniacz i Marantz CD-63mkII KI? Obecnie wzmacniacz gra z cd i polaczony jest audioquestami evergreen a tuner dopiero dojdzie za kilka dni. Tak sie zastanawiam, jakie IC moglbym zastosowac zeby przynajmniej nie pogorszyc dzwieku? Czy to bedzie bez znaczenia? Zestaw gra z kolumnami acoustic energy i kablami qed silver anniversary.

No i kupilem kabelki Chord Crimson Plus, podlaczylem do tunera i do Cd i... okazalo sie, ze takiej zamuly juz dawno nie slyszalem. W porownaniu chociazby z Audiquestami Evergreen - nie ma co porownywac. Nawet glupi tunerek gral tak, ze nie chcialo sie go sluchac. Tak jakby ktos koldre narzucil na kolumny. Przez kilka dni przysluchiwalem sie, na jeden kanal podlaczalem AQ na drugi Chorda i odwrotnie, dzwiek byl jakby zdegradowany, nie slychac polowy instrumentow, dzwiek przypominal troche jakbym sluchal starego radia lampowego: nienaturalne buczace basy, obcieta srednica i gora pasma. Jutro Chord jedzie do sprzedawcy a ja szukam dalej... Juz chyba na najzwyklejszych kablach dolaczanych do taniutkiego CD byloby lepiej,,,

Ja do podlonczenia wzmaka z cd mialem profigoldy i cudowny japan acrolink warty kilkakrotnie wiecej no i... i nic zero roznicy hmm pewnie slon mi nadepl na ucho albo sprzet do d.. wiec logicznie myslac zostaly profigoldy :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ja do podlonczenia wzmaka z cd mialem profigoldy i cudowny japan acrolink warty kilkakrotnie wiecej no i... i nic zero roznicy hmm pewnie slon mi nadepl na ucho albo sprzet do d.. wiec logicznie myslac zostaly profigoldy :)

Moze te kabelki mialy podobna albo taka sama chrakterystyke? jak nie slychac roznicy to rzeczywiscie nie ma sensu przeplacac!

Mam do Was pytanie. Otóż mam pewien problem. W Marantzu PM7003 padł mi główny procesor. Szukałem kogoś, kto mógłby podjąć się naprawy, ale wychodzi na to, że został mi tylko Horn w Warszawie. Sam procesor można dostać, ale problem jest z układem (którym łączymy wzmacniacz z komputerem) i oprogramowaniem - nigdzie nie mogę ich znaleźć. Warszawy chciałbym jednak uniknąć, bo to dosyć daleko, a wysyłka nie wchodzi w grę, jakieś sugestie? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.