Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Godzinę temu, michalfm1 napisał:

Pytanie... Mialem kiedyś pm-17, teraz może i bym chętnie do niego wrócił...

Jakie są różnice między:

PM17 mk1, a mk2?

Pm8005, Pm-15s1

Zgrają się z Dali ?

Cześć. O różnicach to widzę, że kolega już napisał. Jeśli chodzi o Dali, to ja słuchałem bardzo długo w połączeniu z Marantzem. Najpierw PM8005, następnie z PM11S3 (Opticon6 i Rubicon6). Jak dla mnie to super się zgrywały, gdy by nie cena to słuchałbym teraz z Epiconami.

23 minuty temu, Marcinus napisał:

Cześć. O różnicach to widzę, że kolega już napisał. Jeśli chodzi o Dali, to ja słuchałem bardzo długo w połączeniu z Marantzem. Najpierw PM8005, następnie z PM11S3 (Opticon6 i Rubicon6). Jak dla mnie to super się zgrywały, gdy by nie cena to słuchałbym teraz z Epiconami.

Teraz pytanie , wracać znów do pm-17 jest mk2 na allegro za 2tys zł (chociaż wydaje mi się to kosmiczna cena), czy lepiej polować na pm-15s1 , ceny miedzy 3000-3400 zł, nie biorę pod uwagę PM8005 bo jest niewiele tańszy od 15s1

Godzinę temu, michalfm1 napisał:

Teraz pytanie , wracać znów do pm-17 jest mk2 na allegro za 2tys zł (chociaż wydaje mi się to kosmiczna cena), czy lepiej polować na pm-15s1 , ceny miedzy 3000-3400 zł, nie biorę pod uwagę PM8005 bo jest niewiele tańszy od 15s1

Ja bym szedł w 15tkę. Nowszy od 17tek, a i więcej wattów zawsze się przyda. 8005 jak piszesz, należy w tym przypadku odpuścić.

10 minut temu, whir napisał:

Ja bym szedł w 15tkę. Nowszy od 17tek, a i więcej wattów zawsze się przyda. 8005 jak piszesz, należy w tym przypadku odpuścić.

A słyszałeś może różnice w brzemieniu ? Pm17 , a Pm15s1? Bo piszą, że łagodniej i cieplej gra PM-17

5 minut temu, Mateusz Wielgos napisał:

Zwróćcie też uwagę na pomiary ten droższy poza mocą wypada gorzej niż PM 8005.

nie rozumiem? Czyli 8005 z tej trójki najlepszy? Wyglądowo dużo lepiej prezentuje się PM-17/PM-15s1

Chodziło mi o to, że PM15s1 coś kiepsko wypada w pomiarach względem tańszego PM8005 a kasa większa.

PM17 nigdzie pomiarów nie zobaczysz raczej. 

A co do wyglądu to o gustach się nie dyskutuje ?  

42 minuty temu, michalfm1 napisał:

nie rozumiem? Czyli 8005 z tej trójki najlepszy? Wyglądowo dużo lepiej prezentuje się PM-17/PM-15s1

Jeśli zamiast słuchać za ich pomocą muzyki będziesz robił im pomiary to może i lepszy. 15tka napewno zagra lepiej od 8005. Niestety nie słyszałem 17tki. Ja wybrałbym 15tkę, z uwagi na wiek, watty oraz podparty przez mojego zaufanego informatora, który marantze dobrze zna i posiada, i słyszał zwykle w nowszych seriach "premium" progres w kontroli dźwięku, przy typowej sygnaturze dźwięku dla marki. Nie spodziewałby się zatem, że 15 od 17 będzie odbiegać sygnaturą dźwięku, a raczej, że będzie dokładniejsza. Natomiast 8005 może okazać się bardziej jazgotliwy od 17tki i 15tki. 8005 w porównaniu do 14s1se jest właśnie jazgotliwy, gorzej kontroluje bas (na niektórych kolumnach jest wręcz pudłowaty) i ma jazgotliwą i poszarpaną górę pasma. Pomimo bycia fanem marki, uważam, że 8005/6 za te same pieniądze można zastąpić lepszym wzmacniaczem.
Niemniej jednak, nie każdy musi kierować się moim  tokiem myślenia i wierzyć w to co ja mówię. 
Ja nadziałem się na zakup 8005 czytając opinie i pomiary. Ostatecznie musiałem wymienić na 14s1se.

3 godziny temu, whir napisał:

Jeśli zamiast słuchać za ich pomocą muzyki będziesz robił im pomiary to może i lepszy. 15tka napewno zagra lepiej od 8005. Niestety nie słyszałem 17tki. Ja wybrałbym 15tkę, z uwagi na wiek, watty oraz podparty przez mojego zaufanego informatora, który marantze dobrze zna i posiada, i słyszał zwykle w nowszych seriach "premium" progres w kontroli dźwięku, przy typowej sygnaturze dźwięku dla marki. Nie spodziewałby się zatem, że 15 od 17 będzie odbiegać sygnaturą dźwięku, a raczej, że będzie dokładniejsza. Natomiast 8005 może okazać się bardziej jazgotliwy od 17tki i 15tki. 8005 w porównaniu do 14s1se jest właśnie jazgotliwy, gorzej kontroluje bas (na niektórych kolumnach jest wręcz pudłowaty) i ma jazgotliwą i poszarpaną górę pasma. Pomimo bycia fanem marki, uważam, że 8005/6 za te same pieniądze można zastąpić lepszym wzmacniaczem.
Niemniej jednak, nie każdy musi kierować się moim  tokiem myślenia i wierzyć w to co ja mówię. 
Ja nadziałem się na zakup 8005 czytając opinie i pomiary. Ostatecznie musiałem wymienić na 14s1se.

14s1 jest na Allegro teraz za 4650 zł. On jest jeszcze lepszy niż pm-15s1?

Miałem pm-17, ale z xt6f i z v4i u mnie to grało fatalnie , dlatego go sprzedałem chociaż teraz trochę tego żałuje. Bo może akurat z Dali zagrałby się dobrze ... u mnie to było takie zmulone i bez basu granie. 

Czyli Yamaha gorsza ale zostaje ?

Fakt że PM 17 nie miałem, ale miałem PM16 i osobiście wybrałem Yamahe AS2000 w tedy z pośród tych dwóch. 

?👈

Na początek chcę się tutaj przywitać . Generalnie na sprzęcie się nie znam , służy do słuchania muzyki ....... .Elektronikiem nie jestem , jest to dla mnie magia. Ale chcę jak najwięcej wyciągnąć ze swoich płyt CD i winyli ( w sumie około 1000 pozycji ) .

Mój sprzęt aż do początku października wyglądał następująco :

Amplituner Denon AVC-A11XV   (drugi Denon AVR 4306 stoi w kartonie .............) służący za wzmacniacz

Źródło to : Denon 3910

Głośniki : Audio Monitor Silver 5i (kable Klotz) .

Gramofon AKAI AP-206C

Wzmacniacz słuchawkowy  : manufaktura kolegi......

Słuchawki : Sennhaiser 650

Blu-ray : Pionier BDP 333 ( stoi sobie bo filmów nie oglądam)

Od kilku dni sprzęt jest wymieniany .

Stoi już :

Wzmacniacz Marantz PM 11 s1  . Stąd zapisałem się już do klubu .

Sprzęt Denona idzie na sprzedaż a w to miejsce ( w grudniu...) wpada : Marantz SA 11 s1

Mój sprzęt nareszcie "zagrał"  , Marantz pociągnął kolumny z których wydobył się ciepły, pełzający sobie bas . Do tej pory słuchałem Denona połączonego między sobą za pomocą Denon-Link  z włączonym Direct . Wydawało mi się że to gra . Teraz wiem że nie grało :-) .

Wystarczył dobry wzmacniacz............. .  Już czekam jak zagra komplet : PM 11 s1 z SA 11s1 !!!!!!!

Słucham dobrej muzyki : stary rock, rock symfoniczny , elektronikę , pop też się znajdzie ,folk , klasykę ....... Wszystko co dobre ( dla mnie) .

W najbliższym roku do wymiany idą kable z głośników , jeszcze nie wiem na jakie bo nie chcę wydać na nie pierdyliona złotych i kabel pomiędzy wzmacniaczem a źródłem .

Wybaczcie że się nie będę dużo wypowiadał ( na początek przynajmniej...) bo na razie to czytam forum, czytam , czytam. I nabieram coraz większej pokory co do waszej wiedzy i doświadczenia .

W dniu 3.11.2019 o 18:03, Staszek1960 napisał:

Wzmacniacz Marantz PM 11 s1

PM11S1 istnieje nawet w dzielonej wersji. Końcówka SM11S1 i przedwzmacniacz SC11S1. Ostatnia taka propozycja Marantza w wersji stereo, wcześniej był kosmiczny MA9S2 + SC7S2 + SA7S1. Końcówkę można dodatkowo zmostkować jako monoblok i mieć 2 takie - są tacy co tak zrobili. :)

1 hour ago, Zenobi said:

PM11S1 istnieje nawet w dzielonej wersji. Końcówka SM11S1 i przedwzmacniacz SC11S1. Ostatnia taka propozycja Marantza w wersji stereo, wcześniej był kosmiczny MA9S2 + SC7S2 + SA7S1. Końcówkę można dodatkowo zmostkować jako monoblok i mieć 2 takie - są tacy co tak zrobili. ?

Dzielonke sm11,sc11 stoi  na  Ebay za jakieś 3200£.ja niedawna  sprzedałem pm11s3 I obecnie testuje mcintosh ma5200. Muszę przyznać  że 11 słabiutko wypada na tle maca.

39 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Dzielonke sm11,sc11 stoi  na  Ebay za jakieś 3200£.ja niedawna  sprzedałem pm11s3 I obecnie testuje mcintosh ma5200. Muszę przyznać  że 11 słabiutko wypada na tle maca.

Ten "Mac" jako nówka to chyba był cena x2 w porównaniu do 11s3?

1 hour ago, whir said:

Ten "Mac" jako nówka to chyba był cena x2 w porównaniu do 11s3?

Pm11 (3000£)

Mcintosh MA5200 (5000£)

Porostu  nie  spodziewałem  się  takiej różnicy w dźwięku.  

5 godzin temu, Zenobi napisał:

PM11S1 istnieje nawet w dzielonej wersji. Końcówka SM11S1 i przedwzmacniacz SC11S1. Ostatnia taka propozycja Marantza w wersji stereo, wcześniej był kosmiczny MA9S2 + SC7S2 + SA7S1. Końcówkę można dodatkowo zmostkować jako monoblok i mieć 2 takie - są tacy co tak zrobili. :)

Niestety dzielone 11 są niedostępne od dawna! 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 2.11.2019 o 21:18, cezar1972 napisał:

...patrząc na subtelnie podświetlony panel przedni Yamahy z poruszającymi się analogowymi wskaźnikami mocy  miałem radochę, jakiej nie doświadczyłem z Marantzem.

Mam podobnie. Tzn brakuje mi wskaźników wychyłowych w Marantzu. Kiedyś lubiłem godzinami patrzeć na wskaźniki diodowe Diory po ciemku. :) A teraz? Teraz Marantz ma wielkie niebieskie oko (u mnie łącznie są 4 - 3 we wzmacniaczach i 1 w przedwzmacniaczu), które sobie tylko swieci  Nic ciekawego. Więc je wyłączam i przy okazji wyświetlacze i siedzę w ciemnościach.  Dlatego kiedyś, tak z 10-12 lat temu, chciałem kupić Advance Acoustic właśnie ze względu na wychyłowe wskażniki. A na Accuphase'a lub McIntosha mnie nie stać. :)

Edytowane przez Zenobi
12 minutes ago, Zenobi said:

Mam podobnie. Tzn brakuje mi wskaźników wychyłowych w Marantzu. Kiedyś lubiłem godzinami patrzeć na wskaźniki diodowe Diory po ciemku. ? A teraz? Teraz Marantz ma wielkie niebieskie oko (u mnie łącznie są 4 - 3 we wzmacniaczach i 1 w przedwzmacniaczu), które sobie tylko swieci  Nic ciekawego. Więc je wyłączam i przy okazji wyświetlacze i siedzę w ciemnościach.  Dlatego kiedyś, tak z 10-12 lat temu, chciałem kupić Advance Acoustic właśnie ze względu na wychyłowe wskażniki. A na Accuphase'a lub McIntosha mnie nie stać. ?

Mnie z kolei  mcintosh  denerwuje bo świeci jak choinka.a słuchając muzyki z ok.3m wskaźników I tak nie widac.bardziej mi pasowało  niebieskie okienko

13 minut temu, cezar1972 napisał:

Ciekawe w którą stronę pójdzie firma po odejściu Kena.

Powoli trupta w kierunku klasy D. PM10 i Ruby. Następca 14s1se zapewne będzie budową bliźniaczy do Ryby czy Japońskiego PM12... Ciekawe co z tego wyniknie. Generalnie nie mam nic przeciwko jeśli będzie fajne granie. Nowe serie NADa (C388) nawet mi się z D klasą podobają.

Chciałbym Ruby'ego porównać do mojej 14tki. Ponoć jest to zupełnie inne granie.

Chciałbym w nowej serii zobaczyć odtwarzacz kombo analogiczny do ND8006 z obsługą SACD. ? ale to raczej nie nastąpi. Czy będzie brakować odtwarzacza sieciowego w serii premium czy puszczą osobne klocki? Ciekawe.

24 minutes ago, cezar1972 said:

Co kto lubi. Yamaha w kolorze czarnym ma naprawdę subtelne podświetlenie, które jest zdecydowanie mniej intensywne niż w maku. 

Chociaż nie powiem, gdybym miał wystarczającą ilość peelenów to stałby u mnie system Maca lub Accuphase. 

Wracając do tematu wątku - użytkuję rożne Marantze od ponad 15-tu lat i uważam, że sprzęty tej firmy fajnie grają poczynając od budżetowej półki. Ciekawe w którą stronę pójdzie firma po odejściu Kena.

Mcintosh  gra fajnie  ale rozważam jeszcze 

Musical fidelity vista 800 albo luxman  590II  

32 minuty temu, whir napisał:

Powoli trupta w kierunku klasy D. PM10 i Ruby. Następca 14s1se zapewne będzie budową bliźniaczy do Ryby czy Japońskiego PM12... Ciekawe co z tego wyniknie. Generalnie nie mam nic przeciwko jeśli będzie fajne granie. Nowe serie NADa (C388) nawet mi się z D klasą podobają.

Chciałbym w nowej serii zobaczyć odtwarzacz kombo analogiczny do ND8006 z obsługą SACD. ? ale to raczej nie nastąpi. Czy będzie brakować odtwarzacza sieciowego w serii premium czy puszczą osobne klocki? Ciekawe.

Ruby to bliźniak 12

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

Ruby to bliźniak 12

Tak tak. Ściągałem kiedyś foty bebechów obu bo byłem ciekaw. Jedyna różnica jaką znalazłem to obudowa. Parametry elementów mogą się różnić i brzmienie może być inne, ale pozostałe aspekty to klony. 

14 godzin temu, whir napisał:

Jak oceniasz granie C388 np do starszych serii 356/375 ?

2 godziny temu, michalfm1 napisał:

Jak oceniasz granie C388 np do starszych serii 356/375 ?

Słuchałem 375 ale nie mam bezpośredniego porównania. Starsze serie są spokojniejsze, bardziej stonowane z brzmieniem bardziej skierowanym ku dołowi. C368 i 388 to bardziej otwarte, szczegółowe i "do przodu" granie. 388 podkreśla trochę średnicę. Nowe ze zbyt jasnymi mogą za bardzo gwizdać, stare ze zbyt jasnymi mogą się dobrze zgrać. Ale jak pisałem wcześniej, bezpośrednio nie porównywałem. 

On 11/6/2019 at 12:37 PM, Szymon. said:

Witam,

Zdecydowanie kupię PM11 S3.

Szymon

Sprzedałem czarną 11 2 tyg temu.i takim posunięciem  po kilku  latach rozstaje się z marką marantz,A od jutra zaczynam przygodę z MUSICAL  FIDELITY.  

9 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Sprzedałem czarną 11 2 tyg temu.i takim posunięciem  po kilku  latach rozstaje się z marką marantz,A od jutra zaczynam przygodę z MUSICAL  FIDELITY.  

Za późno oznajmiłem :) Na jaki model się zdecydowałeś ?

4 minutes ago, Szymon. said:

Za późno oznajmiłem ? Na jaki model się zdecydowałeś ?

Ja I tak w uk jestem,I sprzedałem ja za 2100£więc myślę że  w polsce można za podobną kasę  kupić.A ja kupiłem 39kg bestie o mocy 300 w na kanał 

Ni vista  800(Ex demo, na gwarancji)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.