Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieje coś takiego jak monitorki z mocnym basem?

Bumbrum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje coś takiego jak monitorki z mocnym basem? (mam na myśli naprawdę niski, dobrze słyszalny i dobrze kontrolowany bas ale bez buczenia). Temat nieco prowokujący. Jeśli macie jakieś typy- podzielcie się wiedzą.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

APS AEON

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

JBL E30, ale tylko wtedy gdy ten bas jest nagrany na płycie. One nie tworzą basu z niczego. Wbrew opiniom na forum.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

APS AEON

Ukryta Zawartość

Trochę duże te monitorki....

Ukryta Zawartość

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Tu jak byś chciał je dopalić 15" prosto ze stajni TAD-a

Tak że nie wiem co można uważać za duże :)

Adam A8X też duże ,ale nadal monitory :-)

Ale nie schodzą jak na takie krowy nawet do 45Hz -3 dB (to co podaje ADAM w specyfikacji w kwestii pasma, to stek oderwanych od rzeczywistości bredni). Dla porównania APS AEON (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) schodzą do 33 Hz -3 dB

Ukryta Zawartość

Ale jakiej wielkości te monitorki bo monitorki monitorkom nie równe. Jak duże to JBL 4312E miejsze to na węglowym scan speac 18w8545 zwykłym lub z cewką z kaptonu. Tych najmniejszych nie znam.

skk

Ale jakiej wielkości te monitorki bo monitorki monitorkom nie równe. Jak duże to JBL 4312E miejsze to na węglowym scan speac 18w8545 zwykłym lub z cewką z kaptonu. Tych najmniejszych nie znam.

40 Hz -6dB ? Cienizna . Genelec 8260A ... 26 Hz -3 dB

APS AEON

Ukryta Zawartość

wymiary 60x32x56 cm - litraż wyjdzie jak w podłogówkach :)

Ukryta Zawartość

Już widziałem je grające na 12m2 w dobrze adoptowanym akustycznie studio tak żę litraż nie jest za duży, raczej metraż pewnie za mały na taki litraż :)

Zdecydowanie mocny, nisko schodzący i "punktualny" bas mają Marantze Mini Monitor LD50, pisałem o nich szerzej w klubie marantza, ale coś klubu teraz nie mogę znaleźć.

Znalazłem, ma teraz inną nazwę :)

Ukryta Zawartość

A z małych monitorków niesamowity bas miały RLS Elara

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

RLS CALLISTO

Ukryta Zawartość

i po temacie......

jak określisz cenę znajdą się inne typy

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, posiadałem wersję z berylową kopułką

Te? :

Ukryta Zawartość

... przecież to tylko 43 Hz -3 dB - dobrze jak na monitor (nawet bardzo) ale myślałem że rozmawiamy o wyjątkowych monitorach (zejście poniżej 40 Hz -3 dB) ... Unity Audio The Rock MKII ~35 Hz -3 dB

RLS CALLISTO

Ukryta Zawartość

i po temacie......

Wątpię by zeszły nawet do 40 Hz -3dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fremont Escalante Design.

Description: Four-way, stand-mounted, reflex-loaded loudspeaker. Drive-units: 1" (25mm) ring-radiator tweeter; two 12" treated-paper/carbon-fiber composite-cone woofers (one internal, one external). The 4.35" dustcap on the external woofer is said to act as the midrange radiator. Crossover frequencies: 80Hz, 500Hz, 2.5kHz. Crossover slopes: 18dB/octave acoustical (between woofers), 6dB/octave electrical (between all drivers). Frequency range: 18Hz–50kHz. Sensitivity: 93dB/2.83V/m. Nominal impedance: 8 ohms. Minimum impedance (at low frequencies): 6.5 ohms. Power handling: 1–2000W without clipping.

Dimensions: 28.5" (730mm) H by 14" (360mm) W by 18" (460mm) D. Weight: 100 lbs (46kg)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bez informacji przy jakim spadku to pasmo, to nic te cyferki nie mówią.

Also, the bandwidth is 18Hz-50kHz, +/- 3dB.

http://www.stereotimes.com/speak042106.shtml

istnieje!

kupiłbym dla samego układy przetworników ..

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Użytkownik mztv dnia 11.04.2013 - 16:19 napisał

RLS CALLISTO

Ukryta Zawartość

i po temacie......

Wątpię by zeszły nawet do 40 Hz -3dB

po co te liczby...wystarczy posłuchać......kiedyś miałem paradigmy studio 40v4 i pasmo wg producenta zaczynało się od 65.....a basisisko było jak ta lala

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

po co te liczby...

Bo Kyle jest maniakiem specyfikacji. Grają mu tylko cyferki na papierze ;-) Dotyczy to nie tylko kolumn ale np bitów i SNR. Mam nadzieję że kiedyś do niego dotrze że w obecnych czasach ilość bitów i SNR ma niewielkie znaczenie. Nie mówiąc o faktycznej relacji podanych parametrów do tych rzeczywistych. Pamiętam kiedyś takiego decka Aiwa AD-F 880 (Excelia XK-005). Miał na papierze 19kHz na taśmach metalowych. Niewiele. W praktyce nagrywał fenomenalnie. Jest wiele takich sprzętów.

po co te liczby...wystarczy posłuchać......kiedyś miałem paradigmy studio 40v4 i pasmo wg producenta zaczynało się od 65.....a basisisko było jak ta lala

... pewnie podbite, bo wątpię by producent podawał gorsze parametry niż są w rzeczywistości. A dużą ilość basiska (podbicie) to z byle czego da się zrobić.

Bo Kyle jest maniakiem specyfikacji. Grają mu tylko cyferki na papierze ;-) Dotyczy to nie tylko kolumn ale np bitów i SNR. Mam nadzieję że kiedyś do niego dotrze że w obecnych czasach ilość bitów i SNR ma niewielkie znaczenie.

Cyferki nie grają, tylko opisują jak coś gra, a specyfikacje producentów często nie mają z rzeczywistością wiele wspólnego.

ps. gdyby SNR miało niewielkie znaczenie, to nie oddał bym KRK ERGO z powodów szumów własnych, które było SŁYCHAĆ

Pamiętam kiedyś takiego decka Aiwa AD-F 880 (Excelia XK-005). Miał na papierze 19kHz na taśmach metalowych. Niewiele. W praktyce nagrywał fenomenalnie. Jest wiele takich sprzętów.

Jak nie rozumiesz parametrów, to zrób 20 kopię nagrania na tym magnetofonie (kopiowanie po analogu, czyli kopia1->kopia2, później kopia 2->kopia3 itd.) vs. 20 kopię na dobrej karcie dźwiękowej (też po analogu, czyli 20 przejść DA-AD) i posłuchaj która kopia (z tego magnetofonu AIWA, czy z karty Lynx Aurora) bardziej będzie przypominać oryginał.

Oczywiście magnetofon przegra nie z powodu pasma, tylko zniekształceń które wprowadza (19 kHz to jest nie tak źle).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.