Skocz do zawartości
IGNORED

idealny pokój odsłuchowy

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat to propozycja, byc może iluzja.

Jaki według Was powinien być hipotetycznie taki pokój?

Powiedzmy, że budujemy go od zera. Jest plac i niewylane fundamenty. Wymiary? (Wiadomo, że olbrzymia hala nie jest łątwa do nagłosnienia, optymalne wymiary wg Was) Czy regularny prostopadłościan, czy wszystkie ściany nieregularne? Materiały?

Oczywiście najlepiej zamówić projekt u zawodowego akustyka, to truizm. Ale może dzięki tej przyszłej dyskusji dowiemy się wiecej. Może komuś to pomoże. Wiem, że istnieje wiele przykładowych realizacji tzw.idealnego akustycznie pomieszczenia, ale potem się okazuje, że to wcale nie były takie idealne realizacje. Proszę załączać linki, jeśli wg Was to korzystne dla tematu. Proszę bez trollowania. Być może były już takie próby zebrania tematu?

pozdrawiam,

saruman

P.S. Nie zamierzam budować :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/102628-idealny-pok%C3%B3j-ods%C5%82uchowy/

sposób jest bardzo prosty jesli mozemy budować od podstaw :) otóż proszę przeczytać to :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zgadza się w 100% ;) wiem z własnego doświadczenia ;) Ps. :) a może wygrasz w TOTKA i zbudujesz sobie ? :) hehhehe czego oczywiście zyczę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziekuję za odpowiedź :-)

Celem tego tematu, podkreslam, jest zebranie przemysleń osób, które gdyby budowały taki pokój odsłuchowy, to jaką opcje by wybrały. Wiem, że jest to czyste teoretyzowanie; ale może jednak ktoś już budował i zrobiłby to inaczej po swoich doświadczeniach, albo hipotetycznie tak jak ze sprzętem hifi(czy HighEnd,jak kto woli)-zestaw marzeń; odpowiednik pokój marzeń?

Co Wy na to?

pozdrawiam

Ja taki pokój budowałem. Jak piszesz od fundamentu. Pierwsze co bym zmienił to lepsze odseparowanie nowo budowanego pomieszczenia od starszej części domu. Skorzystałem z istniejącej ściany i resztę ścian dostawiłem, połączyłem dachy. Teraz pokombinował bym tak aby ścina łącząca była podwójna z jakąś dylatacją/pustką powietrzną. Mimo dość dobrej izolacji akustycznej pomieszczenia , i tak część dźwięku się przenosi.

• 3 tygodnie później...

To proste. Podstawą która powinna służyć do budowania pokoju odsłuchowego powinna być po prostu komora bezechowa. Do takiej powinno wpuścić się firmę akustyczną i powinna zająć się rozmieszczeniem rozpraszaczy i po robocie.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

jarkog postawił byś chociaż przymknięte oko na koniec postu, bo jeszcze ktoś uwierzy i pomyśli że pisałeś to na serio.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

No to uzasadnij wady tego pomysłu. :). Wszystko masz rozwiązane już na starcie. Mody, fluttery i grzebyki izolację od zewnętrznych hałasów. Nie trzeba rezonatorów.pomieszczenie chłonie wszystko co paskudzi dźwięk. Wchodzisz i dokańczasz tylko szlifując kreujesz dosłownie tak akustykę jak tego potrzebujesz. Masz całkowitą swobodę regulacji nawet czasu pogłosu. Nie wiem z czym masz problem :). Ja wiem ze przyzwyczajony jesteś do walki z niedoskonałościami pomieszczenia :). Ale gdy pomieszczenie takich nie ma, to chyba też sobie powinieneś poradzić :).

Jarkog ciekawa koncepcja, ale wydaje mi sie, ze napotkalbys na kilka problemow:

Jesli zakladamy, ze czas poglosu bylby idealnie zerowy dla wszystkich czesci pasma, to po ustawieniu dyfuzorow, ze wzgledu na "perforacje", odstepy pomiedzy dyfuzorami, uzyskalabys absorber, ktory pochlanialby w waskim zakresie pasma, lub dzialal jak filtr dolnoprzepustowy.

Mialbys wtedy sytuacje w ktorej czas poglosu bylby ekstremalnie krotki dla dolu pasma i dluzszy dla gory pasma.

Zazwyczaj w przypadku normalnych pomieszczen problem jest odwrotny, czas poglosu w dole jest zbyt dlugi w porownaniu do gory pasma, ale podejrzewam, ze rowniez zbyt krotki czas poglosu w dole pasma nie jest zbyt przyjemny w odsluchu.

Zapodaje wiec inny przyklad "idealnego pomieszczenia":

Na wszystkich sciana bardzo glebokie dyfuzory fraktalne :) Tak glebokie, by rozpraszaly rowniez niskie czestotliwosci.

Do tego odpowiednia odleglosc od glowy sluchacza, zeby zachowac odpowiedni odstep sygnalu bezposredniego

i odbitego.

I chcialbym zwrocic uwage, ze Ameryki nie odkrywamy i obie koncepcje byly juz testowane, istnieja tego typu rezysernie, co prawda nie w tak esktremalnych formach, ale istnieja, te modele maja nawet swoje nazwy.

Pozdrawiam.

Wiadomo, jakieś problemy zawsze się pojawią do rozwiązania. Ale przyznasz że tworzymy je teoretycznie. W praktyce mogłoby być jednak nie najgorzej :). Dyfuzory fraktalne w całym pomieszczeniu pewnie też nie dałyby zadowalającego efektu :). Czytałem opinie o podobnym tu na forum :). Nie do końca wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni.

Ale czy np. okrągłe granitowe walce sporej średnicy czy porozmieszczane kule granitowe nie byłyby tu bardziej pomocne? Mogą być inne pomysły. Rozpraszają wszech-kierunkowo. Nadal nie powodowałyby powstawania modów w takim bezechowym pomieszczeniu a w miarę równo i szerokopasmowo rozpraszałyby pasmo aby wyeliminować ten niepożądany zerowy pogłos :). Wiem trudno jest zacząć myśleć twórczo ale jak by się tak zaprzeć to pewnie dałoby się to zrobić dobrze :). W końcu temat jest o idealnym pomieszczeniu odsłuchowym. A każde inne pomieszczenie tradycyjne i adaptowane to tak naprawdę tylko bardzo marna wersja ideału. Bo samych modów jest bez liku i może nie wystarczyć miejsca na ustroje ich likwidujące :). Na wstępie model wyjściowy z pokojem bezechowym wydaje się chyba jednak najlepszym początkiem. A potem to już tylko jak najmniej zepsuć :). Wiadomo ideału i tak się nie osiągnie ale może efekt lepszy niż dotychczasowe tradycyjnie budowane nawet specjalne pomieszczenia.

I chcialbym zwrocic uwage, ze Ameryki nie odkrywamy

A czy na tym forum ktoś kiedykolwiek jakąś odkrył? :)))

Autor chce się bawić bardziej w teoretyzowanie niż budowanie, to czemu nie? :)

Pozdrawiam

Mozesz udostepnic linka w ktorym opisane bylo pomieszczeni w ktorym zastosowano na wszystkich scianach glebokie dyfuzory fraktalne?

Chcialbym zwrocic Twoja uwage, ze jesli na praktycznie wszystkich powierzchniach umiescisz bardzo glebokie dyfuzory, wtedy nie ma tam typowych modow jak w prostopadlosciennym pomieszczeniu.

Okragle granitowe walce beda wariantem dyfuzora Poly i posiadaja wady zwiazane z tym typem dyfuzora. Dyfuzory 2D Schroedera rowniez rozpraszaja wszechkierunkowo + dodatkowo rozpraszaja lepiej dzwiek w czasie niz dyfuzory poly.

Dyfuzory

Mozesz udostepnic linka w ktorym opisane bylo pomieszczeni w ktorym zastosowano na wszystkich scianach glebokie dyfuzory fraktalne?

Niestety bo forum przechodziło zmiany i linki się zdezaktualizowały. Albo wina zmian na forum albo inna przyczyna.

Napisałem podobnym. Bo były to jedynie jako 1D o ile pamiętam. I nie nie takie super głębokie były. A nawet nie dokładnie na całości wszystkich powierzchni. Ale i mimo to ludzie pisali, że mimo to zbyt za bardzo wygłuszały/pochłaniały (mimo że nie były właśnie tak super głębokie jak teoretycznie powinny być w ideale) co powodowało już pewne odchudzenie dźwięku. Wspominano też o braku dynamiki, zaniknięciu barwy i nasycenia dźwięków jak i osłabieniu basu w każdej granej tam konfiguracji sprzętu. Pamiętam opinię chyba Avkocu dość krytykującą dźwięk w takim pomieszczeniu. Poprawieniu uległa za to ogólna stereofonia. Koniec końców wątek chyab zamknieto a może i skasowano. Tak więc i fraktale tym bardziej głębsze, pewnie jeszcze bardziej by pochłaniały by co nieco oprócz rozpraszania, co też nie stworzyłoby pewnie wzorcowych warunków akustycznych. Tak więc fraktal fraktalem ale ideałem na wszystkie bolączki pewnie być nie może. No chyba że zamiast z drewna byłby np. z porcelany czy czegoś podobnego. To może wtedy ograniczyłoby to nadmierne pochłanianie wybranych częstotliwości a bardziej przysłużyło by się do równiejszego rozproszenia w zakresie pasma. Temat jest na pewno nie łatwy. Ale teoretycznie zawsze o różnych rozwiązaniach można podywagować.

Widzisz, z kolei taka rezysernia w Blackbird studios podobno brzmi bardzo dobrze

GM_Fig-4.jpg

rozpatruje wariant, gdyby dyfuzory byly jeszcze glebsze, tak by rozpraszaly takze niskie czestotliwosci i zeby byly fraktalne

-wtedy pochlanialyby dzwiek mniej niz pojedyncze waskie studnie.

Przyznam szczerze, ze subiektywne opisy "odchudzenie czegos", "zamkniecie barwy" i "nasycenie dzwieku"

sa zbyt.. .subiektywne, zebym mogl wyciagnac wniosek.

Najbardziej interesujace w tej sytuacji bylyby 3 wykresy: odpowiedzi czestotliwosciowej, czasu poglosu i ETC.

Przyznam szczerze, ze subiektywne opisy "odchudzenie czegos", "zamkniecie barwy" i "nasycenie dzwieku"

sa zbyt.. .subiektywne, zebym mogl wyciagnac wniosek.

Oczywiście. Nie masz takiego obowiązku. Wyciągnęli go ci, którzy to słyszeli na własne uszy.

Tę fotkę też wklejałem kiedyś :). To podniosły się głosy że kto to będzie odkurzał :).

Wracając to meritum. Wyjaśniłeś już teoretycznie, że nawet rozmieszczenie rozpraszaczy w pokoju bezechowym rodzi też pewne problemy. I nie widzę powodu się nie zgodzić. Ale jak pisałem trzeba szukać innych rozwiązań za pomocą otwartego umysłu. Może zatem zmieńmy podejście zupełnie i odpowiednią aurę/pogłosy w takiej komorze dodajmy z głośników dodatkowych? :))). Wiadomo systemy wielogłośnikowe w pomieszczeniach to zwielokrotnione problemy z opanowaniem akustyki. Ale... w komorze bezechowej? :))) Te problemy nie istnieją :).

Wiemy, że w zasadzie tradycyjny pokój nawet audiofilski wspomagając nagranie i tak je zakłamuje, bo mimo wszystko dodaje od siebie to czego i tak nie ma na płycie. Bo na płycie jest tylko to co wychodzi z kolumn jako dźwięk bezpośredni. Odbicia może się i mogą podobać ale czy są TĄ prawdą której poszukuję bezkompromisowi audiofile? Chyba jednak nie. to że się tak do nich przyzwyczailiśmy wcale nie musi znaczyć, że to dobre :). Ale gdyby te niewdzięczne interakcje pomieszczenia zastąpić tymi pogłosami prawdziwymi z płyty, tylko je puścić z głośników dodatkowych, to mogłoby to zabrzmieć całkiem ciekawie :).

Jak to mądrze zrobić to może być ten Graaal :).

A biorąc pod uwagę jakie dodatkowe możliwości daje właśnie komora bezechowa, które nie są do osiągnięcia w normalnych pomieszczeniach...

Ukryta Zawartość

...dobrze byłoby ten potencjał mądrze przekuć na audiofilską nirvanne :).

To dopiero sprzęty pokazałyby tę prawdziwą dynamikę i mikrodynamikę :). Wszystkie niuanse i subtelności. :)

Tak mnie nachodzi też przemyślenie w związku z tym filmem. Skoro takie mikrodźwięki można usłyszeć w komorze bezechowej, to może i wstawiony zestaw stereo po prostu tak by zagrał zawarte na płycie pogłosy i inne detale czy niuanse, że nie trzeba by było wcale nic więcej robić :))).

A te wszystkie utarte spekulacje jakoby w takiej komorze miałoby być słychać za głucho to tylko, jak sam napisałeś... są zbyt mało wiarygodne aby wyciągać wnioski że tak właśnie będzie. Bo nie znam przypadku aby ktoś próbował zagrać całym systemem muzykę w takiej komorze :).

A może właśnie zagrałoby? Tym bardziej że na jakimś innym zagranicznym forum o dziwnym języku, Węgrzy czy coś w tym stylu, wystawili zestaw za domem na świeżym powietrzu i pamiętam na tyle na ile google tłumaczyło z tego języka, że byli bardzo zdziwieni na plus tym co i usłyszeli. Link do tej dyskusji też był tu na forum. A takie warunki już są dość mocno zbliżone do komory. No może bez tej ciszy otoczenia. :).

Ukryta Zawartość

Witam,

dyskusja robi sie coraz ciekawsza;

Też myslałem o bardzo głebokich dyfuzorach fraktalnych, ale w realu nie słyszałałem akustyki takiego pomieszczenia. Oczywiście akustyka pomieszczenia rządzi sie różnymi prawami dla niskich częstotliwości i dla reszty pasma akustycznego, więc głebokość dyfuzorów też jest ograniczona do pewnej rozsądnej wielkości. Nie ma sensu, zdaje się, robić 2 metrowej głebokości dyfuzorów; nie tylko ze względów praktycznych.

Witam,

dyskusja robi sie coraz ciekawsza;

Też myslałem o bardzo głebokich dyfuzorach fraktalnych, ale w realu nie słyszałałem akustyki takiego pomieszczenia. Oczywiście akustyka pomieszczenia rządzi sie różnymi prawami dla niskich częstotliwości i dla reszty pasma akustycznego, więc głebokość dyfuzorów też jest ograniczona do pewnej rozsądnej wielkości. Nie ma sensu, zdaje się, robić 2 metrowej głebokości dyfuzorów; nie tylko ze względów praktycznych.

Fizyka jest taka sama dla niskich częstotliwości jak i dla wysokich.

Co do 2 metrowych dyfuzorów jeśli masz ku temu możliwości nie widzę przeszkód. "Ładne" betonowe dyfuzory i jest ok.

Panowie, mam do Was, znawców zagadnień akustyki pytanie i jednocześnie prośbę.

Mój pokój odsłuchowy ma 18,5 m. (w dobrym kształcie prostokąta), zaadaptowany akustycznie głównie "domowymi" sposobami, tzn. książki w miejscach pierwszych odbić na ścianach bocznych, za kolumnami tv przykryty kocem, kwiatki, dywan na podłodze, itd.

Zakupiłem niedawno wysoko cenione panele z wełny mineralnej Avcon. Pozytywny wpływ wydały mi się wnieść jedynie w formie tłumiącej na ścianie za słuchaczem, (którą mam prawie całkiem "gołą"),ale tu pojawia się problem... tzn. im dłużej słucham, tym mniej jestem zadowolony. Zauważyłem, że dźwięk stał się jakby bardziej przyklejony do kolumn, jest odchudzony, mniej obfity w średnicy, wprawdzie nieco bardziej precyzyjny, ale summa summarum tłumienie wniosło więcej złego niż dobrego. Lubię jednak dźwięk soczysty, pełny...

Co w takim razie moglibyście polecić celem poprawy sterofonii (jeśli nie panele z wełny mineralnej), tak by poprawić stereofonię, ale bez tych negatywnych aspektów? Za sprzętem chciałbym jeszcze popróbować paneli rozpraszających Acoustic Manufacture.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Mój pokój odsłuchowy ma 18,5 m. (w dobrym kształcie prostokąta), zaadaptowany akustycznie głównie "domowymi" sposobami, tzn. książki w miejscach pierwszych odbić na ścianach bocznych, za kolumnami tv przykryty kocem, kwiatki, dywan na podłodze, itd.

Zakupiłem niedawno wysoko cenione panele z wełny mineralnej Avcon. Pozytywny wpływ wydały mi się wnieść jedynie w formie tłumiącej na ścianie za słuchaczem, (którą mam prawie całkiem "gołą"),ale tu pojawia się problem... tzn. im dłużej słucham, tym mniej jestem zadowolony. Zauważyłem, że dźwięk stał się jakby bardziej przyklejony do kolumn, jest odchudzony, mniej obfity w średnicy, wprawdzie nieco bardziej precyzyjny, ale summa summarum tłumienie wniosło więcej złego niż dobrego. Lubię jednak dźwięk soczysty, pełny...

Co w takim razie moglibyście polecić celem poprawy sterofonii (jeśli nie panele z wełny mineralnej), tak by poprawić stereofonię, ale bez tych negatywnych aspektów? Za sprzętem chciałbym jeszcze popróbować paneli rozpraszających Acoustic Manufacture.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Polecam osobny wątek od A do Z

Polecam osobny wątek od A do Z

Zakładaj osobny wątek i koniecznie wrzuć zdjęcia swojego pokoju i/lub plan pomieszczenia + jakie masz kolumn, jak ustawione i gdzie jest miejsce odsłuchu.

Zakładaj osobny wątek i koniecznie wrzuć zdjęcia swojego pokoju i/lub plan pomieszczenia + jakie masz kolumn, jak ustawione i gdzie jest miejsce odsłuchu.

Ja zakładać nie będę ;)

• 2 tygodnie później...

Fizyka jest taka sama dla niskich częstotliwości jak i dla wysokich.

Co do 2 metrowych dyfuzorów jeśli masz ku temu możliwości nie widzę przeszkód. "Ładne" betonowe dyfuzory i jest ok.

Nie jestem akustykiem, ale niejaki Alton F. Everest pisze w swoim podręczniku o różnych problemach w niskich i wyższych częstotliwościach w pomiesczeniach

Nie jestem akustykiem, ale niejaki Alton F. Everest pisze w swoim podręczniku o różnych problemach w niskich i wyższych częstotliwościach w pomiesczeniach

Ale fizyka dalej jest taka sama, więc zasady są takie same. Choć problemy zupełnie inne. :)

Co myślicie o takich wymiarach pokoju? Skala 1:100

Wysokość pomieszczenia 2,7m

Mój niepokój budzi, że wymiar 5,6m to niewiele więcej jak wysokość pokoju 2x

Oraz 6,7m to niewiele ponad 4,3m pomnożone przez 1,5 (choć brakuje 25cm)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

temat trochę zdechł :-(

trudno się dziwić; wakacje, temat też mało przyziemny.

Prowokacyjnie: lepiej pokój o wymiarach 7x5x3m, czy 8x5,5x2,7m, czy może z jakimś wykuszem , czy może z łukowatymi ścianami i dwupoziomowym sufitem?

Co o tym Szanowni koledzy myslicie?

Pozdrawiam

A ja tak pozwolę sobie spytać, perspektywicznie. W odległej przyszłości, być może uda mi się zorganizować sobie pokój odsłuchowy o wymiarach 10 x 6 x 5m. Czy to "pomieszczenie" dałoby się jakoś sensownie zaadaptować akustycznie, bez wydawania na ten cel fortuny? Będzie to moja docelowa twierdza rozrywki wszelakiej (a więc PC, konsola, kino domowe, bilard, no i stereo). Bilard można by wykluczyć, jeśli miałby psuć cały efekt. Wstawiłem tam z ciekawości swój sprzęt i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, co usłyszałem. Dźwięk w końcu się nie dusił, miałem wrażenie że w końcu mogę wycisnąć potencjał drzemiący w kolumnach (nie robię dyskotek, słucham raczej umiarkowanie głośno). Czy w większym pomieszczeniu można więcej?

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

pdi90

Jeśli do zlikwidowania nadmiernego echa w pomieszczniu 4x5x2,5m (powierzchnia ścian, podłogi i sufitu = 85mkw) wystarcza 20mkw pochłaniaczy to w pomieszczeniu 10x6x5m (powierzchnia 280mkw) będzie potrzeba odpowiednio więcej pochłaniaczy. W tym wypadku zachowując proporcje jest to 66mkw powierzchni pochłaniaczy.

Czyli wychodzi że adaptacja takiego pomieszczenia będzie wymagała 3-4 razy więcej ustrojów. A czy to już daje małą fortunę? To zależy od tego jak pięknych ustrojów oczekujesz.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

pdi90

Jeśli do zlikwidowania nadmiernego echa w pomieszczniu 4x5x2,5m (powierzchnia ścian, podłogi i sufitu = 85mkw) wystarcza 20mkw pochłaniaczy to w pomieszczeniu 10x6x5m (powierzchnia 280mkw) będzie potrzeba odpowiednio więcej pochłaniaczy. W tym wypadku zachowując proporcje jest to 66mkw powierzchni pochłaniaczy.

Czyli wychodzi że adaptacja takiego pomieszczenia będzie wymagała 3-4 razy więcej ustrojów. A czy to już daje małą fortunę? To zależy od tego jak pięknych ustrojów oczekujesz.

Pochłaniaczy czy ustrojów, bo chyba pochłaniacz nie musi być ustrojem w znaczeniu "kupnego" jednofunkcyjnego urządzenia? Sofy, dywany, kotary, regały z książkami też się liczą?

Też się liczą. Tylko co do ilości tych rzeczy pochłaniających dźwięki przelicznik pozostaje ten sam. W pomieszczeniu 20mkw można wstawić kilka szaf, regałów, a w 60mkw to już potrzeba sporej biblioteki i kilku szaf. Chyba że te 60mkw to będzie na poddaszu z dużą ilością skosów które zabiorą 1/3 kubatury pomieszczenia i przy okazji zabiorą dużo z basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.