Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Część ludzi tu piszących jednak nie robi z tego tajemnicy.

JUż kiedyś o tym pisałem, jednak częćć była mu przeciwna.

Uważam, że posiadany system lub gdy dopiero ktoś składa lub w trakcie przebudowy, tak czy inaczej - stan aktualny, powinien być obowiązkiem.

Dzięki temu wiemy;

- Jakie ma klocki ( być może w swoim systemie ma kolumny, które akurat nas interesują i mógłby poradzić w tym czy owym)

- jaki preferuje dźwięk, szkołę dźwięku

- jakie ma doświadczenie. (sam system i jak go złożył, też nam coś mówi, a już na pewno więcej niż brak informacji o nim

- mówi nam czy ktoś jest"słyszący" czy nie.Wyjątkiem jest Bum i jego Van Den Hul

- mówi nam czy ktoś jest zwolennikiem analogu czy innych nośników

- mówi nam jaki ma pokój (m2) i np. czy ma adaptację/ osobne zasilanie itp.

Pewnie, ze o kant czterech można to rozbić, gdy ktoś wpisał nieprawdę( jak pisał chyba sly)

Warto pamiętać o jednym.Prędzej czy później ktoś będzie chciał do niego wpaść na odsłuch i wtedy się chłopak wyłoży na całego, ze kłamał i pisał bzdury w "o mnie"

Jeszcze jeden aspekt.

Zaraz ktoś mi napisze, że nie widzi potrzeby "uzewnętrzniania się z klockami", a po za tym w obawie o bezpieczeństwo, kradzież itp.

odp jest prosta.Jak się boi, to w ogóle nie tylko to forum, ale i cały net powinien omijać z daleka.

Sumując;

Nikt nie każe wklejać swojej kobitki w negliżu czy dzieci, ale info o klockach i pomieszczeniu, powinno być obowiązkiem.

ale to moje zdanie.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jak widzisz milczę bo nie porównywałem bezpośrednio Gryfa z AA.Jednak śmiem sadzić że do 60 kzł ciężko będzie znależć

dobrego gracza który pokarze miejsce w kącie AA. Jedno jest pewne że do AA chce się wkładać CD i słuchać długo i bez

grama fatygi a to jest oprócz audiofilskich i analogowych zalet brzmienia , najlepsza rekomendacja.

Mówię o dzielonym AA. Player to inna liga i nie słuchałem w bezpośrednim starciu, chociaż ta sama szkoła grania.

Hmm a my tu Mocium Panie w tle czujemy Meridiana 508 .....

Ale co tam 60 kzł to nie w kij dmuchal :>))))))))

Jednak śmiem sadzić że do 60 kzł ciężko będzie znależć

dobrego gracza który pokarze miejsce w kącie AA.

Daj Pan spokój.... nowego Pucciniego przy dobrych wiatrach można stargować za jakieś 42-45kzł.

Być może Gryphon wykaże dużą chęć synergicznej współpracy ze wzmacniaczem, ale i tak bym spróbował dCSa.

Najlepiej wziąć na odsłuch Gryphona, AA i dCSa i wtedy podjąć decyzję. Będziesz miał mocną trójkę, piano, wtedy podejmiesz decyzję.

A tak swoją drogą jak ktoś się bardzo mocno, a wręcz upierdliwie upiera tylko przy jednym źródle/wzmacniaczu/kolumnach, to wydaje mi się, że niewiele słuchał w swoim życiu. Mam nadzieję, że się mylę.

Edit. Poszukałbym jeszcze używanego Levinsona 512.

Przypomnij piano jaki mamy budżet?

Edit 2. Mam takie samo zdanie na temat profili, więc ponownie ustawiłem swoją zakładkę.

Najlepiej wziąć na odsłuch Gryphona, AA i dCSa i wtedy podjąć decyzję.

Waść, dobrze prawisz i to byłoby NAJ!Problem polega na tym, ze trudno pod jednym dachem i w jednym czasie zgromadzić te trójcę.

Jutro podzwonię, bo jestem ciekawy czy i na jakich warunkach użyczyli by AA i DCS,a

Ps.mam nadzieję, że w końcu się spotkamy, to se Panie pogadamy:)

To, że piszę na forum właściwie przez cały dzień, to wcale nie znaczy, że nie jestem zajęty i nie mam co robić z czasem. Wręcz przeciwnie.

Ale niedługo to się zmieni i zajrzę do Waćpana :)

A wracając do źródła - w jednym czasie może być ciężko, ale się da. A jeśli nie to w jak najmniejszym odstępie czasowym i wtedy zmysły na odkręcić na maxa i jak najwięcej zapamiętać :)

Szkoda, że sprzedałem Pucciniego; żebyś się zgłosił kilka tygodni wcześniej od momentu kiedy się zgłosiłeś :) to byś miał źródło.

Pewnie, że to nic nie znaczy i wcale do tego nie piałem.

Tak tylko napisałem, że może kiedyś się spotkamy.Ja też mam robotę.To trawę trza skosić, a to ognisko przygotować na sobotę, bo kolo przyjezdża na odsłuch, to się wychyli co nieco:) , a i na chlebek też trzeba popracować.W sumie, przy domu ciągle jest co robić.

Czy jeszcze ktoś to widzi, czy tylko mi się wydaje że nowe Duette sa jakimś pomieszaniem stylów.

Skoro zdecydowali się na ostre, skośne linie po bokach i w obrębie podstawki, to powinni się tego trzymać w projekcie maskownicy.

Albo jeżeli maskownica miała być zaokrąglona, to i wcięcie na boku powinno być okrągłe/eliptyczne (jak w Alexii) a nie proste.

duette_s2.JPG.648x460_q85.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy jeszcze ktoś to widzi, czy tylko mi się wydaje że nowe Duette sa jakimś pomieszaniem stylów.

Skoro zdecydowali się na ostre, skośne linie po bokach i w obrębie podstawki, to powinni się tego trzymać w projekcie maskownicy.

Albo jeżeli maskownica miała być zaokrąglona, to i wcięcie na boku powinno być okrągłe/eliptyczne (jak w Alexii) a nie proste.

duette_s2.JPG.648x460_q85.jpg

a co na to sly :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Fakt że brzydkie i takie banalne, plastikowe.Ale i tak się sprzedadzą.Gusta są różne a poza tym powiedzmy sobie szczerze,Wilson zbyt pięknych tych kolumn nie produkuje.Może faktycznie Alexia wygląda OK ale reszta łącznie z XLF dla mnie też jest paskudna.

Cir, ściągnąłeś mnie myślami.Chyba coś z tego będzie!!... :-)....kilka głębszych?

Fakt, wydaje się, ze trudno je zaliczyć do ikon piękności.

Moze poprzez zaokrągloną maskownicę, chciał wyrazić hm..,ciągłość modelu Duette.Poprzedni miał bardzo zbliżony kształt maskownicy.

ja mam nakamichi projekt, wykonany na ich częściach, precyzyjnie sparowanych, Onkyo A-5100 na stk086, i to ponad 100W czystej przyjemnosci z mocy (16m^2) w pokoju i kurde kryształ na JBLach l-36. bas szybki, ale jak schodzi...średnica naturalna- na pierwszym planie, wysokie (jasność dźwięku)- bardzo rytmiczne... disko się aż prosi, rocka słucham i Basy D'N'B.

Słyszał ktoś o trafo na wyjściu mocy, którym zmienia się napięcie tak, aby (jak wiadomo) zmienić brzmienie i charakterystykę obu przygotowanych „torów dla amplifikacji” (stk-086),

osobne OPA-ampy dla pre- phono, (chodzi baardzo zawodowo) i dość skomplikowany (jak na tamte lata) wstępny stopień mocy. (końcowy, z resztą- również). Taka tam Integra vintage, ale duża i ładnie świeci... jest opcja, która wyłącza szumy nieliniowe, do 0dB. Przydatne, bo mam dość długie kable, ale gold ze wtyczek się zdar. I mam na to wy*e*a*ne, bo ampli jest dość tolerancyjny- czego nie uważam za wade.

30 lat to ma i jednej rysy na bialym aluminium, nie wiem co to za stop(...) bardzo twarde.

Tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jednej rysy na bialym aluminium, nie wiem co to za stop(...) bardzo twarde.

Jeżeli tak, to musi być to AMELINIUM , innej opcji nie widzę:)

A tak na poważnie to te stare sprzęty były wykonane jak czołg "gniotsa nie łamiotsa".

Jak coś wyglądało na stal nierdzewną albo aluminium to tym było.

Teraz to nie wiadomo czy to nie plastik udający metal

Moim zdaniem najładniejsze Wilsony to Sasha, Alexie nie mają już tak dobrych proporcji.

Oczywiście to i tak wszystko acquired taste (gust nabyty).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przypomniał mi się pewien kawał o kobietach i gaszeniu światła ... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem najładniejsze Wilsony to Sasha,

Mi najbardziej podobają się ...Sophie 3. Ale prawdą jest, że Sasha to uroczy Darth Vader.

I mała ciekawostka : http://audiolifestyle.blogspot.com/2013/05/polski-everest.html#more

Widzisz..,każdemu co innego.

Mnie od dłuższego już czasu powala wzornictwo Tidal Audio!

Dla mnie T1 wzorniczo nr 1

W ogóle, moim zdaniem, Tidal cechuje wyjątkowy design.

hi,hi,hi...

Palton,

Pełna zgoda Kapitanie!Podkreśliłem aspekt TYLKO wzorniczy.

• Użytkownicy+

Ładne, nieładne - powinny być zaprojektowane maksymalnie pod względem akustyki. Dizajn, to dodatek i absolutnie nie może wpływać na dźwięk. Coraz częściej mam wrażenie, że za projekt odpowiadają firmy związane z dekoracją wnętrz, a później próbuje coś z tego sklecić inżynier...

Tidal fajny, ale to kolejne skrzynki z MDF w ładnej okleinie na Accutonach jakich wiele - Marten, Avalon, Isophon itd.

Ładne monitory 2-way to były Extremy :)

Amerykanie jak coś 'zrobią' to wyjdą im albo takie Duette 2 albo Magico Q1. Obie konstrukcje brzydkie jak noc :)

• Użytkownicy+

Palton,

Pełna zgoda Kapitanie!Podkreśliłem aspekt TYLKO wzorniczy.

Pisałem o ogólnej tendencji, nie odnosiłem się do poprzednich wpisów bezpośrednio.

PS. Powinieneś wydzielić temat związany z poszukiwaniem CD.

Q1 na tej chudej nodze też za piękne nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.