Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Proszę nie przesadzać-do samouwielbienia mam dość daleko,,natomiast samonobilitacji nie potrzebuję zupełnie-praktyka mi wystarcza.

Chodziło o Staszka A. (którego zresztą też nie było na odsłuchu), „stary audiofil” napisałbym przecież małymi literami.

"też" - bo mnie tam nie było

Najniżej schodzi do 3 ohmów wg.specyfikacji ale częstotliwości nie są podane.

A wiesz dlaczego jest ustawiony tak w/g specyfikacji.......tzn.do 3 ohmów.........bo gdyby nie było tej granicy-to mogłyby być niespodzianki.

Tak wiemy chociaż co jest grane-i jest to właściwe podejscie konstruktora.

Rzuciliscie sie na mnie jak jakaś zgraja-a kiedy napisalem,ze Marton jest zły?......tylko wiem,ze 3 ohmy psuja jego renomę-taka prawda.

Nalezy więc go nie podłączac do kolumn schodzacych tak nisko i jest po temacie....pojeliście wreszcie w czym rzecz.

Jesli nie to do lekcji proszę)).............niedługo koniec roku!!

Nie piszcie nic co nie jest prawdą-wówczas sie nie będe odzywał-bo nie lubię lania wody i nieuzasadnonych zachwytów..lubię rzetelność we wpisach

A wiesz dlaczego jest ustawiony tak w/g specyfikacji.......tzn.do 3 ohmów.........bo gdyby nie było tej granicy-to mogłyby być niespodzianki.

Stary A, po raz kolejny trafiasz kulą w płot.To co napisałem o 3 ohmach dotyczyło Magnepanów.To Magnepany schodzą do 3 ohm

najniżej nie Marton Opusculum Reference.

Najniżej schodzi do 3 ohmów wg.specyfikacji ale częstotliwości nie są podane.

Oczywiście chodzi o kolumny MG, specyfikacja w pdf str.13:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale zabezpieczenie we wzmacniaczu to chyba jest na natężenie pradu na wyjsciu wzmacniacza jakie wymuszuja głośniki a nie na sama impedancje głośników :) więc przy normalnych poziomach głośnosci nic sie nie wyłączy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ale zabezpieczenie we wzmacniaczu to chyba jest na natężenie pradu na wyjsciu wzmacniacza jakie wymuszuja głośniki a nie na sama impedancje głośników :) więc przy normalnych poziomach głośnosci nic sie nie wyłączy

Oczywiście podzielam powyższe spostrzeżenie. Dla przykładu jeżeli zabezpieczenie jest ustawione na 60A, i np.mamy 5 gałęzi z tranzystorami,to na każdą gałąź wypadnie tylko 12A. Jeżeli zastosowane tranzystory w gałęzi wytrzymują 15A,to mamy jeszcze margines bezpieczeństwa i trany nie pójdą z dymem.

Zabezpieczenia we wzmakach mają za zadanie także wyłączać obwód przy niefortunnych zwarciach kabli głośnikowych.

Odrobiłem lekcje.

Kurde jestem szczęściarzem! mam krajowego wzmaka który się nie wyłącza nawet przy 2 Ohmach :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kurde jestem szczęściarzem! mam krajowego wzmaka który się nie wyłącza nawet przy 2 Ohmach :)

ale barwa juz takiego szczęścia nie daje. Słuchałem audiomatus 250-tki. Bas rewela ale reszta juz bez polotu. Martwy taki trochę dźwięk.

ale barwa juz takiego szczęścia nie daje. Słuchałem audiomatus 250-tki. Bas rewela ale reszta juz bez polotu. Martwy taki trochę dźwięk.

No cóż jak zwykle konfiguracja i takie tam, przede wszystkim najwięcej psuje stare oryginalne pre jak podłączam końcówki bezpośrednio do źródła to już jest inaczej. Na moich głośnikowcach +1" jest jeszcze inaczej. W sumie Johny Ty jesteś sprzętowo mocno rozpuszczony :)

No własnie pre lampowe ,,dobrze,, mu robi a z dcs direct było słabo. Ale w sumie w tym pułapie cenowym i tak sie broni. Siłę i potęgę ma ale z finezją i wyrafinowaniem już słabiej.

No własnie pre lampowe ,,dobrze,, mu robi a z dcs direct było słabo. Ale w sumie w tym pułapie cenowym i tak sie broni. Siłę i potęgę ma ale z finezją i wyrafinowaniem już słabiej.

U mnie sporo ratuje też 3" jedwabna kopułka DF76 na której np. wokale żeńskie są mokre.

W tym co piszą SA i Magnepan nie ma wbrew pozorom sprzeczności.

Magnepany osiągają swoje minima impedancji przy wysokich czestotliwosciach, a więc w rejonach gdzie jest oddawane relatywnie niewiele mocy. Do wysterowania takich kolumn nie trzeba jakiegoś super wydanego prądową wzmacniacza. Co innego gdy takie samo minimum wypada na basie, do tego towarzyszy temu jakiś wykrecony kat fazowy - wtedy mówimy o ZUPEŁNIE innym obciążeniu wzmacniacza.

Możemy mieć zatem przypadek, ze wzmacniacz wysteruje bez problemu Magnepany lub inne panele z min imp np. 3 ohm gdzieś w okolicach 10khz, a wyłoży sie na kolumnie która minimum 3 ohm będzie miała np. przy 80Hz. Takie samo minimum impedancji - zupełnie inne obciążenie dla wzmacniacza.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Zarzut dotyczący Martona dotyczył właśnie kolumn, które min. uzyskują przy 20 kHz ML CLX.

Zarzut ten (wyłączania się wzmacniacza ) jest zupełnie niezrozumiały. Koniecznością jest zaprojektowanie zabezpieczenia. Inaczej przecież w określonych sytuacjach może dojść do uszkodzenia wzmacniacza.

Z moich doświadczeń (wzmacniacz ten mam już dość długo) jak i wcześniejszych odsłuchów w różnych systemach oraz opinii innych osób, które z tym wzmacniaczem miały styczność nigdy nie doszło do takiego krytycznego zdarzenia.

Pytanie jest - czemu lub komu ma służyć ciągłe wyciąganie tej sprawy jako "jedynej cechy" tego urządzenia? Czy inne tak szeroko opisywane wzmacniacze nie mają zabezpieczeń? Dlaczego nie rozmawiamy normalnie?

Pisał Pan kiedyś, że Marton jest w firmie ESA. Czy słuchał go Pan? Wrażenia?

Jak się okazuje jest Pan autorytetem również dla zupełnie dziwnych ludzi.

Koledzy,

Pisze szczegolnie do tych , ktorzy maja lub rozwazaja kolumny pow . 200 k pln detal.

Wiekszosc z nas, ktora slyszala system TAD plasowala te zestawy w czolowce najlepszego dzwieku ( ja podobnie na AS 2012 umieszczalem go

go w pierwszej trojce).

Nurtuje mnie pytanie , dlaczego nie probujecie tych rewelacyjnie brzmiacych kolumn w swoich zestawach?

Czy dlatego , ze sa robione pod firmowe zrodla i amplifikacje? Czy moze z innych powodow?

Na tle topowych Magico, Wilsonow czy Focali cena TAD Reference jest prawie okazyjna przeciez.

Mnie bardzo korci sprobowac ich referencyjnych monitorw, dystrybucje w Polsce ma chyba audiocentrum z Krakowa . Jakies opinie o tym dystrybutorze w kwestii TAD?

Konto w trakcie usuwania

Czy mógłby Pan podać przykładowe takie kolumny? lub ogólnie kolumny, które uważa Pan za najtrudniejsze do wysterowania?

Widzę że sam Szeryf został wezwany do tablicy.

Marslo.....kolumny TAD to absolutna rewelacja.

I co ciekawe nie jest prawdą że grają tylko z firmową elektroniką.

Właśnie super grają z innymi systemami.

Oczywiście z każdym inaczej ale zawsze dobrze lub jeszcze lepiej.

Przedstawicielem dystrybutora na nasz region jest Koris z Poznania

i mają te super monitory teraz u siebie.

Jak jutro do nich z rana uderzysz nim je odeślą do Krakowa to są szanse

na test u ciebie.

Koszty dowozu będą znacznie niższe.

Są przepięknie wykonane, każda kolumienka waży 50kg i jest trójdrożna.

I to są te najnowsze mk2.

Co ciekawe jakby mniej zależne od akustyki pokoju.

Poważnie rozważam zakup dużych TAD Ref,1 przy czym one jednak są bardzo drogie.

Zreszta te małe też ale mają tą samą sekcję średniotonowo-wysokotonową.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

na test u ciebie.

Sylwester a co z obiektem naszych wspólnych zainteresowań tzn. Metronome?

Było coś nowego na wystawie?

Jak tak to z czym grało?

na test u ciebie.

Niestety do wtorku mnie nie ma, a raczej stety, bo dzis u mnie plaza:)

Zadzwonie do nich z rana, moze dadza rade przetrzymac kika dni. Dzieki za info.

Sorry za te problemy z edycja, na padzie nieraz tak sie dzieje:(

Napisale wyzej , ze u mnie dzisiaj plaza, wiec jutro nie poslucham, ale zadzwonie do Korisa. Dzieki za info.

A muzy slucham teraz na jbl onbeat extreme z ipod touch , niezle wymiata, szczegolnie pop:)

Konto w trakcie usuwania

Też piszę często z ipada i też słownik tego tabletu doprowadza mnie do...wiadomo... :-)

Jarek, Metronome grało na swoim stoisku ale nie tylko.

Moim zdaniem to najlepsze obecnie źródło.

Bardzo muzykalne.

Teraz pokazali kolejne nowości np nowy średni DAC C6

i super multisystemowy player Audio/video,BD, SACD, CD, DVD itd oparty o najnowsze topowe Oppo

ale tam jest zupełnie nowe zasilanie zrobione przez Metronome, zupełnie nowy DAC w środku, oczywiście

nowa obudowa.Fakt, że drogi bo chyba 14000 euro ale do sekcji video plus do muzyki z różnych innych formatów

nadaje się idealnie.

Ma być też nowy transport CD oznaczony jako T8 z zewnętrznym zasilaniem tak jak ma DAC C-8 Reference.

Sprzęt Metronome grał super z całkiem niedużymi kolumnami Kharma DB9. Bardzo dobre kolumny ale też świetna całość.

Poza tym widziałem np sprzęt Metronome w pokoju Rockport gdzie grały świetne Altair.

W kilku miejscach były Metronome i CH Precision.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim zdaniem to najlepsze obecnie źródło.

Kamil będzie u mnie chyba w przyszłym tygodniu z Metronome i kilkoma innymi klockami.

Chcę bezpośrednio porównać Metronome vs. DCS.

Ale Calypso nie było? ;(

Panowie Focalowcy... :) Możecie napisać co to jest?

stella-utopia-em.jpg

P.S. Do wszystkich: Wam tez tak muli forum? Bo ja szybciej ładuję się na japońskie i chińskie strony niż na audiostereo.

To zasilacz do elektromagnesu od basowego przetwornika w Stella Utopia.

Ma 3 pozycje i można nim zwiększyć lub zmniejszyć efektywność tego basowca

przez co moc z jaką gra. W Grand Utopii jest taki sam ale 6 pozycyjny.

Poza tym są regulacje na zworach w samej kolumnie za klapką z tyłu.

Każdy przetwornik ma 3 pozycyjną regulację a tweeter ma takie regulacje nawet 2.

Świetna rzecz.Można wyregulować kolumnę pod daną akustykę czy np pod konkretny

wzmacniacz.

U mnie było tak że miejsce odsłuchu było w Węźle basowym i bas wycinało przez co było

go za mało. I przez te regulacje mogłem sobie wyrównać braki na basie.

Po zrobieniu akustyki okazało się że basu już nie wycina i mogłem przywrócić ustawienia

do poprzednich.

Póki nie było akustyki brakowało mi góry więc też mogłem ją podciągnąć na regulacjach.

Potem w miarę wygrzania się kolumn i zrobienia akustyki mogłem to zmniejszać stopniowo z

plusa na zero a teraz nawet na minus. Tak samo narastanie sygnału w tweeterze.

Miałem zero a teraz mam na minus i górę mam aksamitną i pastelową.

Super sprawa.

Podobnie można zrobić przy zmianie kabli.

Jak słuchałem kiedyś Stelli to tego nie widziałem, dlatego pytam.

Swoją drogą tak żebym miał do nagłośnienia pokój z 60m2 a nie chciał wydawać 500kzł+ to Stella jest chyba najlepszą kolumną. Najlepszy stosunek ceny do grania i jednocześnie do możliwości w dużych pomieszczeniach. Lepsza od Maxx 3 Wilsona itp. Lepsza też od TADa Ref (bo jak dla mnie TAD gra pięknie i na poziomie tylko w zestawie).

Serce czy rozum, oto jest pytanie :)

Stella to świetna kolumna i gra rewelacyjnie, bardzo podobnie do TAD Reference One.

Próbowałem TAD i grają równie dobrze z innymi sprzętami. Może nie z każdym równo bo na Monachium było

słychać że z systemem TAD grały lepiej niż z Constellation ale np z Jeff Rowland czy z Burmesterem też grają super.

Natomiast Stella ma tą przewagę, że jednak ma te regulacje które okazują się bardzo pomocne i przydatne a TAD ich

nie ma i nic już zrobić nie można.Cena za Stelle i TADy jest mniej więcej taka sama.

Poczytałem trochę po forach, dostałem tez kilka prywatnych wieści, że sporo osób system Soulution + Focal umieściłoby w pierwszej trójce wystawy.

Czyli już wiem gdzie tkwi problem oceny Soulution - większość wydaje opinie po tym jak słuchali samego wzmacniacza, a właściwie to samej końcówki mocy bez preampa. To nie dziwne, że może być sucho, ostro itd. Z preampem jest zupełnie inaczej, jest powietrze, jest głębia, gładkość. Idąc dalej - uważam, że Szwajcarzy myślą o swoich produktach ogólnie a nie pojedynczo. Dlatego gdy dodamy do tego odtwarzacz 745, który jest baaardzo muzykalny, to mamy pięknie grający system. (szkoda, że w detalu kosztujący 700kzł :) )

A gdzie kolumny? :)

Tak może być.Spectral czy Burmester praktycznie w ogóle nie gra bez swojego preampa.

Można kombinować ale to się marnie kończy, efekt słaby a dopiero ze swoim preampem gra to super.

Znaczna część brzmienia Burmestera jest w preampie a nie tylko w końcówkach więc może tak też być

w Soulution. Faktycznie grało to świetnie ale ceny uważam za chore i zaryzykuję tezę że 3x tańszy set

Burmestera czy 4x tańszy set Jeff Rowland Corus+2x725 nie zagra gorzej...a może lepiej, a może równie

dobrze. A różnica w cenie ok 400-500tys i za to można mieć swoje wymarzone kolumny czy Grand Utopie,

czy XLF czy Q7(po rabatach). Ale to już każdy sam musi wiedzieć ile chce wydać na sprzęt.

Ja już dziś wiem że niekoniecznie wydanie 2x lub 3x więcej kasy da lepszy dźwięk.

Czasem może dać gorszy a czasem równie dobry ale jednak pół melona więcej wydane.

Dla kogoś to może być dużo dla kogoś innego mało.

O tym samym właśnie piszę. Pokalkulowałem trochę i mi wyszło z tych kalkulacji, że tak samo jak audio to lubię też szybkie samochody (oj tak, wpadł mi w oko taki ładny czerwony :) ), wakacje i kilka innych "pierdół".

Nie mówię oczywiście o tym, że rezygnuję z tego wszystkiego i jadę zaraz do Media Markt po system :) ale. że nie trzeba mieć kolumn za tyle kasy, żeby cieszyć się muzyką.

Żeby Q5 były łatwiejsze, to bym się nie zastanawiał. Ale Q7 to już jest dużo.

Jeszcze a propos rozsądku połączonego z poczuciem estetyki :) ...

Jakie najlepsze zestawy elektroniki słyszeliście? Chodzi mi o zestaw od jednego producenta źródło + pre + końcówki. Ustaliliśmy, że system Soulution jest jednak ok :)

Co jeszcze?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.