Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Poniżej , tak dla rozlużnienia (i bez podtekstów ;) ) kilka filmików.

Poniżej FOCAL factory tour,

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oCMQE32VHyA

oraz B&W making of 800D.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uRTVGcBwgkA

A tutaj YG Acoustic.

High end made in USA.

Proszę zwrócić uwagę na unikalny zestaw do badania akustyki kolumn , a szczególnie stojak , na którym w skomplikowany sposób zainstalowano kolumnę.

Również komora bezechowa zasługuję na wysoką ocenę skuteczności działania.

Jeżeli w NASA też tak promy testują to ja ....... nie wsiadam.;)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zIPZZmAeffI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W razie trzęsienia ziemi Magico przetrwają :)

P.S. Również bez podtekstów :)

Ukryta Zawartość

Przeczytałem gdzieś ostatnio fajne zdanie. Chodziło mniej więcej o to, że rozmawianie o brzmieniu i tłumaczenie komuś jak coś gra, to jak próba wytłumaczenia jak smakuje dobre wino. w 100% się zgadzam. Jest pewnie dużo wspaniałych i drogich win, w których ludzie się smakują. Ja kiedyś spróbowałem takiego wina, wykrzywiło mnie trochę i koniec :) Za to z chęcią mogę podyskutować o innych alkoholach, np. bardzo dobrym samogonie z moich rodzinnych stron. Smaki zbóż, chleba, lekki zapach drożdży. Coś pięknego :)

Praktyka czyni mistrz Mr PSY:)

Co do filmow ,to Europa gora, chyba ze pokaza jak produkuja te Magico.

Konto w trakcie usuwania

Przeczytałem gdzieś ostatnio fajne zdanie. Chodziło mniej więcej o to, że rozmawianie o brzmieniu i tłumaczenie komuś jak coś gra, to jak próba wytłumaczenia jak smakuje dobre wino. w 100% się zgadzam. Jest pewnie dużo wspaniałych i drogich win, w których ludzie się smakują. Ja kiedyś spróbowałem takiego wina, wykrzywiło mnie trochę i koniec :) Za to z chęcią mogę podyskutować o innych alkoholach, np. bardzo dobrym samogonie z moich rodzinnych stron. Smaki zbóż, chleba, lekki zapach drożdży. Coś pięknego :)

Nic bardziej mylnego... Oczywiście, że brzmienie można opisać, ale trzeba być w tej materii osłuchanym i doświadczonym. Przecież nie możesz opisać brzmienia i przekazać swoich wrażeń komuś, kto na co dzień pracuje przy młocie pneumatycznym, a z muzyką ma tyle wspólnego, co w czasie przerwy na lunch usłyszy w radyjku wielkości mydelniczki piosenkę Ireny Santor nadawanych na falach długich... jak w ogóle usłyszy! Dżwięk ma przecież swój charakter i jak znasz kilkanaście jego przykładów, to na luzie można go przelać na papier. I teraz najważniejsze: skąd wiemy, że ten dżwięk był dobry...??? Albo może inaczej: Skąd wiemy, że dżwięk A był czy jest lepszy od dżwięku B... oto jest pytanie...

Jak skompletujesz sobie np. dziesięć gitar akustycznych to przecież każda z nich ma swój charakter brzmienia (abstrahując od umiejętności wydobycia tych brzmień) i w bardzo prosty sposób można to opisać, ale pod warunkiem, że masz do czynienia z instrumentami i wiesz jak on brzmią (modele, firmy... itd). Póżniej dochodzą aspekty wymiany strun, dobór kostki i dalej wszystko się zmienia w dżwieku... to też przecież można opisać... tak samo z winami, które trza przeca poznać i nauczyć się smaków, żeby cokolwiek profesjonalnie odróżnić czy też napisać recenzję smakoszom winnym, bo przecież wiadomo, że nie piwnym, tak jak zresztą dobrze to napisałeś w kontekście smaku innych trunków... Nie ma wzorca dżwięku... bo taki nie istnieje i jedna muzyka zabrzmi najlepiej na B&W inna na Magico, a jeszcze inna na Wilsonach czy też innych wynalazkach. To samo z płytami i sposobami ich realizacji, które to będą brzmieć fantastycznie na głośnikach A, a już na B będzie tylko tak sobie.

Jak można wytłumaczyć zwykłemu słuchaczowi, nawet audiofilowi, jaka jest różnica w sposobie gry na kontrabasie, improwizacji, stylu, aspektach timingowych - między Carterem, Hollandem, Hadenem - jak słuchacz nie obcuje z jazzem i nigdy nawet się nie zastanawiał nad jego muzycznymi aspektami ... ale już jak najbardziej, operując językiem audiofilskim, można przekazać pewną częśc informacji na temat dżwięku w kategoriach mowy audio, czyli częstotliwości, dynamiki, barwy, suchości, twardości, konturowości, detalu, przestrzeni... itd, itp. I tak bym to widział, chyba! To samo, jak już wspomniałem, dzieje się z winami. Pijąc je i nie będąc doświadczonym w temacie oceniamy na zasadzie - smakuje lub nie smakuje - i tutaj najciekawszym klimatem będzie to, że jak wchodzimy w zagadnienie głębiej i zaczynamy na poważnie drążyć temat, studiować go, to okazuje się, że wiele win, które nam kiedyś bardzo smakowały zaczynają tracić w naszych oczach uznanie jako priorytet, a znaczenia nabierają te, które były przez nas dawniej odrzucane i zaliczane do... np. niestrawnych... tak samo jak w muzyce. Oczywiście można całe życie słuchać Majkela Dżeksona i nigdy nie wyjść poza jego ramy... co nie zmienia chyba ogólnie przedstawionej przeze mnie opinii... ale wtedy raczej nie rozwijamy się i gonimy swój ogon przez całe życie, tak że praktycznie się zwijamy... I tak jest chyba ze wszystkim... Sorry za przydługawy tekst, ale krócej nie potrafiłem opisać swoich spostrzeżeń...

Parker's Mood

...kochani nie przeczytałem wszystkiego, ale teraz dyskusja chyba dotyczy żródeł, także zabiere głos

jeszcze raz powtórze streaming to jest SOFTWARE!!! - czyli nowoczesne układy elektroniczne, procesory, które należy OPROGRAMOWC i to jak to ktoś zrobi to tak będzie grało, to jest i będzie ruchome i nieustannie zmieniające się - teraz już od Was zależy jaki parametr przestawicie żeby np. utwardzić bas itp - takie czasy, a z drugiej strony cytując

"Jeśli masz dużo płyt CD, jeśli lubisz np jazz gdzie co roku ukazuje się na CD min 200 wartych posiadania tytułów których na plikach nie ma to odtwarzacz CD posłuży ci jeszcze 20 lat!"

mamy spokoj przez 2 dyszki, nie ma czym pstrykać w setupie i dopasowywać się, cały czas poprawiając ku uciesze producenta h...owy firmware...

Po co to tyle pisać... :-)

...albo siedzisz i chłoniesz muzykę albo wychodzisz.

Proste.

Dobra, od dzisiaj mówmy na Forum, no bo po co tyle pisać. Albo sie podoba albo nie... i to jest esencja wypowiedzi... nie ma sensu pisać, proste!

Parker's Mood

Audiofila choroba tego forum, czyli każdy choruje - ten który kupił Yamaszke i ten który zbiera na Magico i Ty który czytasz ten wątek. - zastanów się nad tym, zrób krok w tył, uśmiechnij się i zastanów nad tym czego teraz chciałbyś posłuchać - i wyślij swoją myśl do działu MUZYKA...

Pijąc je i nie będąc doświadczonym w temacie oceniamy na zasadzie - smakuje lub nie smakuje - i tutaj najciekawszym klimatem będzie to, że jak wchodzimy w zagadnienie głębiej i zaczynamy na poważnie drążyć temat, studiować go, to okazuje się, że wiele win, które nam kiedyś bardzo smakowały zaczynają tracić w naszych oczach uznanie jako priorytet, a znaczenia nabierają te, które były przez nas dawniej odrzucane i zaliczane do... np. niestrawnych... tak samo jak w muzyce. Oczywiście można całe życie słuchać Majkela Dżeksona i nigdy nie wyjść poza jego ramy... co nie zmienia chyba ogólnie przedstawionej przeze mnie opinii... ale wtedy raczej nie rozwijamy się i gonimy swój ogon przez całe życie, tak że praktycznie się zwijamy... I tak jest chyba ze wszystkim... Sorry za przydługawy tekst, ale krócej nie potrafiłem opisać swoich spostrzeżeń...

MarkN co Ty wypisujesz ? Chyba ci ręka i głowa zesztywniała ? Przestań pierniczyć i nie przepraszaj.

Jak się rozwiniesz na nuuujazzz to pogadamy i zostaw M.Jacksona w spokoju.

Nie można się rozwijać w nuuudżezie, co najwyżej można się zwijać. Jak to napisał kiedyś ABs, jedno dmuchnięcie w rurę Trane'a i cały nu, smooth, ambient jest pozamiatany. Nie ma nic złego w tej muzyce i największą jej zaletą są super realizacje... Pogadamy może w przyszłości... jak skończysz kurs szydełkowania i dżezowania.

Parker's Mood

pokaza jak produkuja te Magico.

Proszę :)

Ukryta Zawartość

Nic bardziej mylnego...

Jest dużo racji w tym co napisałeś, aczkolwiek jak dla mnie sprzęt audio jest dobry wtedy, kiedy KAŻDY rodzaj muzyki zagra dobrze, na najbliższym możliwym poziomie realizmu, z idealną sceną, mikro i makro dynamiką, naturalnością, kiedy kolumny znikają w pomieszczeniu, i wielu wielu innych aspektach jest po prostu dobrze.

Co do wina to w porządku, być może trzeba go trochę w życiu wypić, zrozumieć i potrafić odnaleźć to co czyni to wino dobrym. JA niestety takowego doświadczenia nie mam a i jakoś niespecjalnie mnie do tego ciągnie.

..albo siedzisz i chłoniesz muzykę albo wychodzisz.

O! dokładnie :)

Ukryta Zawartość

Proszę :)

Ukryta Zawartość

Dzieki, jestes bardzo biegly w internetowych zasobach:)

W porownaniu z Focalem i B&W to raczej manufaktura - tylko 28 osob - ale robi niezle wrazenie.

Szkoda , ze tak drogo wyceniaja swoje produkty, ale ten aspekt juz przed chwila byl omawiany.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

I co z tego ? Ja znam człowieka który przerobił chyba wszystkie Dartzeele i ma o nich dobre zdanie ale juź wiecej nie chce.

Teraz ma Momentum i nie zamieniłby za żadnego Dartzeela.

Juź kiedyś poruszaliśmy ten temat. Informacja, że ktoś coś miał a teraz woli coś innego ma dokładnie zerową wartość.

Znam kilka osób które brzmienie Magico uważa za bezduszne i trochę techniczne. I co z tego skoro tobie się podoba.

To co jest najlepsze Momentum,Dartzeel,Burek,.?...............tak potraficie w głowach namieszać,że można sie nie połapać i jednoczesnie pogubić.

Dla mnie lampa i koniec pieśni...........tranzystor i pliki dobre są dla wygodnych i leniwych.

Rozejrzyjcie się i poszukajcie-będzie nowa lampa-monobloki z rynku amerykanskiego-referencja za ca-24-25 tys.usd-a nie jakieś trany!!

W porownaniu z Focalem i B&W to raczej manufaktura - tylko 28 osob - ale robi niezle wrazenie.

Szkoda , ze tak drogo wyceniaja swoje produkty, ale ten aspekt juz przed chwila byl omawiany.

Wyceniaja drogo bo nie maja konkurencji a sa najlepsi.

Stasiu....posłuchaj wpierw i wtedy oceniaj czy mają konkurencję bo póki co tego nie wiesz.

Pozycja rynkowa, wolumen sprzedaży, udział w rynku oraz czynnik porządania danego produktu przez konsumentów jak i opinie

wielu słuchaczy i audiofilów nie potwierdzają Twojej tezy.....a nawet wręcz przeciwnie.

Ja to oceniam o strony technologicznej.:) A posluchac oczywiscie ze poslucham jak tylko bedzie gdzie w Polsce.

A jesli chodzi o jakosc dzwiekowa tych kolumn to juz bywalo wiele razy a bywalo to 15,10,5 lat temu jak wchodzily nowinki mowilem ze to bedzie dobrze grac. Sprzety nie graly z uwagi ze reszta toru nie byla doskonala, ale okazalo sie ze za 2-5 lat wyszla nowa elektronika nowe glosniki i zaczelo grac ponad wszystko. Magico to glosniki super przezroczyste ktore beda obnazac reszte toru w sposob drastyczny. Ale uwazam ze jesli podepnie sie do tego super elektronike lub taka elektronike ktora bedzie jeszcze lepsza (ktora ukaze sie za kilka lat) te glosniki zagraja ponad wszystko i jestem tego PEWNY!

Pozdrawiam StasioP

"We come now to the $30k Magico S5 three-way, with aluminum cabinet and carbon-fiber-and-beryllium drivers. In Munich the S5s were being driven by Spectral electronics, including Spectral’s new DMA-400 monoblock amplifiers, and the sound was…fabulous. Superb dynamics, inner detail, staging, and bass. Timbres may have been a little dark and the treble a touch bright on certain cuts, but alongside the Raidho D2s (and later the D1s) and the Focal Stella Utopias driven by Soulution’s new 700 Series electronics, this was a Best of Show contender of the highest caliber.I've liked the S5 since it was introduced (at last year's Munich show). This year I loved it."

Kolejny recenzent pod wrażeniem Magico... hmmm...

To ja nie wiem Sly z jakimi Ty audiofilami, znawcami i innymi wystawcami rozmawiasz, że się śmieją z Magico. A może Ci ostatni czują gorący parzący oddech na karku? (Bez podtekstów :) )

I jeszcze jedno - akurat porównywanie pozycji na rynku Focala i Magico jest bezsensu, bo Focal oprócz serii Utopia sprzedaje też tańsze budżetowe kolumny, do tego dochodzi sprzedaż głośników i ogromna sprzedaż na rynku pro.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Magico to glosniki super przezroczyste ktore beda obnazac reszte toru w sposob drastyczny. Ale uwazam ze jesli podepnie sie do tego super elektronike lub taka elektronike ktora bedzie jeszcze lepsza (ktora ukaze sie za kilka lat) te glosniki zagraja ponad wszystko i jestem tego PEWNY!

A ja jestem PEWNY ,że to o czym napisałeś nie potrafiłbym wywróżyć ze zdjęcia.

Ale jak widać masz ukryte inne talenty oprócz oratorskiego i ty to potrafisz zrobić.

Na prawdę zazdroszczę tobie.

A podobno "dziś już prawdziwych cyganów nie ma..." ;)

Potrafie czytac techniczne pomiary i je doglebnie analizowac, sporadycznie sie myle po latach takich zabaw :)

Zreszta, jak w przypadku "Magico" mozna sie pomylic jak pomiar jest kilka razy lepszy anizeli pomiary jakiegokolwiek glosnika stworzonego na planecie Ziemia :)

No coz Panowie przykro mi to pisac (ale prawda jest jedna) pogodzcie sie, ze w domach macie juz przestarzale technologicznie glosniczki ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Potrafie czytac techniczne pomiary i je doglebnie analizowac

No tak, nic dodać nic ująć.

Rozumiem ,że jedzenia też nie musisz spróbować czy smakuje?

Wystarczy ,że przeczytasz skład i obejrzysz zdjęcie.

Jeszcze bardziej ciebie podziwiam :)

Powoli zaczynam ciebie lubić prawie tak jak Jurgena.

I żeby nie było nieporozumień nie piszę powyższego w kontekście Magico czy innych kolumn.

Rozumiem ,że jedzenia też nie musisz spróbować czy smakuje?

Wystarczy ,że przeczytasz skład i obejrzysz zdjęcie.

Tak jak cos jem to tez sie zastanawiam jak to bedzie dzialac na moj organizm i sprawdzam czy jest organiczne czy tez pedzone na chemii ;) Ile ma witami, potrzebnych pierwiastkow i innych waznych substancji itp...Nawet jak pije wode patrze na jej sklad ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak jak cos jem to tez sie zastanawiam jak to bedzie dzialac na moj organizm i sprawdzam czy jest organiczne czy tez pedzone na chemii ;) Ile ma witami, potrzebnych pierwiastkow i innych waznych substancji itp...Nawet jak pije wode patrze na jej sklad ;)

Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem.

I dlaczego mnie to wcale nie dziwi ? ;)

Nas też oceniasz, który jest toksyczny, a który nie:)

Nie, do ludzi zawsze podchodze pozytywnie, co nie zmienia faktu ze dziele ich na madrych i glupich ale niezaleznie od tego kazdego staram sie szanowac pod wzgledem jedo indywidualnosci.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nas też oceniasz, który jest toksyczny, a który nie:)

Maciek , wklej swoje zdjęcie ( nie musi być nago) .

Kolega tobie powróży czy z ciebie jeszcze meloman czy może już audiofil (tfu!) ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.