Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecyduj się wpadał w rezonans czy nie wpadał, rezonował czy nie rezonował?

Rozne sa rezonanse co inengo rezonans calosci jako kawalka materialu a co inengo jego rezonanse bo sie wygina w zaleznosci od roznych czestotliwosci. To sa dwie inne sprawy. To tak jak by mowic ze rozonuje most a nie ze rezonuje beton czy jego stal. To sa dwie inne sprawy

Rozne sa rezonanse co inengo rezonans calosci jako kawalka materialu a co inengo jego rezonanse bo sie wygina w zaleznosci od roznych czestotliwosci. To sa dwie inne sprawy. To tak jak by mowic ze rozonuje most a nie ze rezonuje beton czy jego stal. To sa dwie inne sprawy

Nie! diament jest monolitem, chyba że dam ci szansę chodzi ci o diament polikrystaliczny a to już wtedy kompozyt :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Stasiu ja też myśle że bas w Utopii jest trochę podbarwiony.....i to jest takie piękne!!

Kocham je za to. Kontrabas żyje, mówi do mnie, jest soczysty, pełny i głęboki a zostawiając juź w spokoju te Magico to np w Tidalach,w Göbel-ch( nowoczesne materiały obudowy) i wielu innych jest martwy, głuchy i pusty.

Poza tym jeśli komuś bas w Utopii nie do końca pasuje to dla samego basu ma 2 regulacje (3 stopniowa każda) i trzecią sześciostopniową. Może to ustawić pod siebie.

Być może jeszcze lepiej rozwiązał to Gryphon gdzie sekcja basowa jest aktywna i regulowana z pilota gdzie można wybierać wartość Q czyli tzw "dobroć głośnika" i inne parametry. To może być ciekawa opcja.

Sly ma doła bo zainwestował bardzo duże pieniądze w dwie pary kolumn z MDFu ...

Elb

Czy słuchałeś prawidłowo skonfigurowanego systemu z Thielami 3.7?

To dlaczego sie wypowiadasz,ze to sa złe kolumny?

Panowie i tak Rockport lepszy jest niż Magico.....................a może nie?

Takie dywagacje mozna se włozyć w buty-bo gra zawsze cały system-O!!

No co Ty. :) trzeba kupowac zarcie od malych wiejskich producentow ktorzy robia jeszcze na naturalnych nawozach :)

Jakie naturalne nawozy najlepsze ??

-świnia?

-koń?

-kura?

-osioł

-krowa?

-baran?

Poza tym jeśli komuś bas w Utopii nie do końca pasuje to dla samego basu ma 2 regulacje (3 stopniowa każda) i trzecią sześciostopniową. Może to ustawić pod siebie.

Być może jeszcze lepiej rozwiązał to Gryphon gdzie sekcja basowa jest aktywna i regulowana z pilota gdzie można wybierać wartość Q czyli tzw "dobroć głośnika" i inne parametry. To może być ciekawa opcja.

Jest regulacja i strojenie roznorodne co do odleglosci od scian i proporcji na zwrotnicach bo to sa bassreflexy tam zawsze bedzie cos nie tak. Tutaj masz obudowe zamnknieta i zawsze bedzie liniowo bez strojenia ewentualnie tylko sciany beda mialy znaczenie reszta bedzie z idelanymi proporcjami. Generalnie uwazam ze jakosc basu zalezy najbardziej od zrodla i tutaj beda chyba najwiesze pola poszukiwan.

Jak Q7 zagra lepiej to kto wie.

Na dziś jednak do dużego trudnego pomieszczenia stawiam na kolumny które mają aktywną regulowaną sekcję basową

lub chociaż takie regulacje jak mają Utopie w serii III albo Tidal.

Wtedy np ucieczkę basu wynikającą ze specyfiki akustyki może wyrównać a Magico nawet Q7 czy choćby świetny TAD tego niestety nie potrafią zrobić. I nie pomoże tu ani kevlar ani aluminium czy inne technologie.

Jak Q7 zagra lepiej to kto wie.

Na dziś jednak do dużego trudnego pomieszczenia stawiam na kolumny które mają aktywną regulowaną sekcję basową

lub chociaż takie regulacje jak mają Utopie w serii III albo Tidal.

Wtedy np ucieczkę basu wynikającą ze specyfiki akustyki może wyrównać a Magico nawet Q7 czy choćby świetny TAD tego niestety nie potrafią zrobić. I nie pomoże tu ani kevlar ani aluminium czy inne technologie.

Czy wspomagasz się w dalszym ciągu subem Wilsona Benescha.....tzn.Torusem?

Gość partick

(Konto usunięte)

No bo celuloza ma doskonaly stosunek tlumienia do sztywnosci. Ale moim zdaniem prawdziwa jakosc to sztywne tloki wraz z doskonala elektronika - walczymy tutaj o wiernosc przekazu!

tylko co rozumiemy pod określeniem "wierność"?

wszak studia nie są raczej wyposażone w Magico - czyli sztywne membrany i aluminiowe obudowy.

ja jestem zwolennikiem teorii, że ostatecznie materiał masteeuje się "pod klienta" - co doskonale tłumaczy zupełnie inne brzmienie tzw. wydań audiofilskich.

a że ja słucham raczej innych wydań, to i sprzęt mam odpowiedni do tychże.

co do samych membran, to przerabiałem polipropylen, kevlar, włókno węglowe i szklane, aluminium na dole oraz jedwab i metal na górze - i najbardziej mi pasuje powlekany papier plus miękka kopułka.

proponuję zrobić sobie samemu taki eksperyment: pokój 15-20 m2 i do niego wstawić nie-audiofilski sprzęt - koszt żaden, a zabawa przednia ;-)

Stasio, czyli jak coś nie ma skrzyni a gra, to dobrze bo nie ma rezonansu drgań i innych zniekształceń ?

Stasio, czyli jak coś nie ma skrzyni a gra, to dobrze bo nie ma rezonansu drgań i innych zniekształceń ?

Musi byc cos takiego jak skrzynia bo to co z tylu glosnika czyli fala akustyczna ktora jest w przeciwfazie musi zostac wytlumiona lub tak jak jest w bassreflexach ze jest faza przesunieta aby ta energie wykorzystac i zeby to zagralo dodatkowo basem. Bass reflex tez powoduje tez to ze ta energia nie idzie cala w scianki tylko jest wypromieniowywana otworem. Ale problem jest w tym ze bassreflex to tez pewnego typu rezonans i to tez pojdzie w scianki. Odpowiedz takiego glosnika jest duzo gorsza niz aobudowy zamknietej. Najlepsza jest obudowa zamknieta, tylko ze wtedy trzeba duzo glosnikow basowych (co kosztuje) ale tez trzeba doskonale sztywna obudowe aby to wytlumic taka jak jest to w Magico.

Magico jest bardzo drogie ale to co zastosowali ma swoja ogormna wartosc.

i z pewnoscia te wszystkie korzysci Magico przeloza sie na absolutnie FANTASTYCZNY dzwiek ;)

Jedna rzecz w Magico jest spieprzona, glosnik wysokotonowy powinien byc na zewnatrz miec waska scianke. No ale wszystkiego miec w zyciu nie mozna :)

Tak zrobił Avalon w Tesseract. Tweeter jest na górze w najwęższej części obudowy i jeszcze pochylony na słuchacza.

I do tego 4 x 15 calowe basowce aktywne z regulacjami. I wcale nie użyli aluminium a mimo tego słyną z tego że obudowy zupełnie nie drgają.

No ale sredniotonowy powinien byc na gorze tak jak w Magico wiec woleli pojsc na kompromis chyba sluszny ze wysokotonowka jest z szeroka scianka. I tak te kolumny beda graly z dobra stereofonia. :)

Musi byc cos takiego jak skrzynia bo to co z tylu glosnika czyli fala akustyczna ktora jest w przeciwfazie musi zostac wytlumiona lub tak jak jest w bassreflexach ze jest faza przesunieta aby ta energie wykorzystac i zeby to zagralo dodatkowo basem. Bass reflex tez powoduje tez to ze ta energia nie idzie cala w scianki tylko jest wypromieniowywana otworem. Ale problem jest w tym ze bassreflex to tez pewnego typu rezonans i to tez pojdzie w scianki. Odpowiedz takiego glosnika jest duzo gorsza niz aobudowy zamknietej. Najlepsza jest obudowa zamknieta, tylko ze wtedy trzeba duzo glosnikow basowych (co kosztuje) ale tez trzeba doskonale sztywna obudowe aby to wytlumic taka jak jest to w Magico.

Magico jest bardzo drogie ale to co zastosowali ma swoja ogormna wartosc.

i z pewnoscia te wszystkie korzysci Magico przeloza sie na absolutnie FANTASTYCZNY dzwiek ;)

Jedna rzecz w Magico jest spieprzona, glosnik wysokotonowy powinien byc na zewnatrz miec waska scianke. No ale wszystkiego miec w zyciu nie mozna :)

To pozostaje Magnetostat lub Electrostat [ i o to mi chodziło]

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

W Polsce to sami znawcy i fachowcy dokladnie wiedza "jak" tylko nic absolutnie nic z tego nie wynika.

Poprawiali Ongaku ..teraz Magico a w kraju pustynia audio, bieda az nie ma sil piszczec a karaluchy w kuchni sie wieszaja z depresji...

Lukasiq,

U nas w rodzinie tekst " no i w piz...u i wyladowal" to jest umowny komunikat , ze wyladowalismy szczesliwie - taki sms idzie do bliskich:)

A ja dodam za oslem ze Shreka w sprawie Twojego zaproszenia na jesien : "I ja tez , ja tez":)

, oczywiscie jesli wystarczy wejsciowek:)

Mam taka propzycje , aby te mila atmosfere tego watku przeniesc na spotkanie w trakcie AS 2013, co sadzicie?

Piano , co Ty na to?

Konto w trakcie usuwania

Panowie, co wy tu w ogóle robicie ?

Niedziela, 30'C, a wy zamiast na rower/spacer/do znajomych siedzicie z nosami w komputerze i się spieracie czy lepszy BMW serii 7 czy Mercedes S :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchaleś Magico,że takie dyrdymały wypisujesz?...........czy Ci ktoś powiedzial,czy może czasami gdzieś wyczytałeś.

Wklej zdjecia swojego systemu-bardzo Cie proszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.