Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

No to dobrze :)

Zapomniałem o Tobie, też słuchałeś w kontrolowanych warunkach u Elberotha.

Czy było ostro? beznamiętnie? niemuzykalnie? studyjnie? analitycznie? ŹLE?

Może mam niewłaściwe odczucia, ale odnoszę wrażenie, iż wielu w głębi pomyśli, ze moja opinia o S5 jest ukłonem w kierunku Elbka czy nawet kolokw.lizaniem tyłka.

Nic z tych rzeczy!

Kto mnie zna, wie, ze albo piszę, prawdę(moim zdaniem), albo wcale.

Za te moją szczerość traciłem w przeszłości znajomych, ale co tam...

Dla mnie to dźwięk b.dobrej klasy(S5) i będę się tego trzymał!

Mam prawo do własnej opinii i z niego skorzystam.

Oczywiscie, że jedną ze składowych jest akustyka pomieszczenia, a tę u Elbka, oceniam równie b.d, a największym jej atutem wydaje się"żywa atmosfera" - brak przetłumień w całym paśmie(przynajmniej po godzinnym odsłuchu tego nie stwierdziłem), więc sądzę, że akustyka też przełożyła się na określone wrażenia, tj. pozytywną ocenę S5.

Minusem była niewyszukana amplifikacja, ale mimo tego, mógłbym posiedzieć i słuchać jeszcze parę godzin.

Żadnej ostrości, niedosytu.Było naturalnie, a taki przekaz najbardziej sobie cenię.

Popieram!:))

Uwielbiam pływać w tym na wszystkim co się unosi na wodzie.

W ubiegły week miałem w planach nawet mały spływ, ale nic z tego nie wyszło.Nadrobię w inny.

A propos - wybieram się w weekend popływać :)

Coś mi się przypomniało.

W.Pacuła, relacja z Monachium 2010:

"Audio Soulution to wschodząca, i to szybko, gwiazda ekstremalnego hi-endu. Firma szwajcarska, nastawiona przede wszystkim inżyniersko, tj. najpierw dobre pomiary, potem dopiero można z tego robić dobry dźwięk. Mają w ręku dar. Rozmawiałem z managerem firmy, panem Christophem Schurmannem, który powiedział, że: „inaczej nie da się iść do przodu”. Podstawą, dla niego, jest solidny projekt, a więc inżynieria. Dopiero takie urządzenie nadaje się do „tuningu”, ale też niezbyt zmieniającego podstawowe parametry. Choć wielokrotnie słyszałem takie zapewnienia z ust przedstawicieli różnych firm, to w tym przypadku słyszę, że ktoś wie, co mówi. System dosłownie zniknął z pokoju, czemu pomogły zapewne doskonałe Magico M5. Ogromna elektronika, potężne kolumny, a siedziałem jak w teatrze, przed sceną, na którą coś się akurat działo."

Dokładnie to mi się tak podoba.

A co do Magico i Soulution - trzeba uważać z kablami. Bo jak się podłączy srebro to będą żyletki.

A na jakich kablach tego sluchales? Dziwne ze na srebrze jest ostro...na tak drogim systemie...?

A te zyletki to na czym sa najbardziej na srebrze? Na fortepianie np.?

Tzn że jak system jest drogi to nie może być ostro na srebrnych kablach? A na czym oparty jest ten wywód ?

Moze byc ostro oczywiscie, ale wydaje mi sie ze przy pewnych poziomach nic juz nigdy nie jest ostre tzn jest takie jak w naturze gladkie i z powietrzem. A srebro raczej idzie w jasnosc niz w ostrosc - takie ja mam swoje przyznam niezbyt duze doswiadczenia w tym wzgledzie.

Mam do was ogromna prosbe, znacie moze plyte Mozdzera "The Time" mozecie posluchac utworu tytulowego "The Time" i napisac na forum jak wam gra fortepian z tego nagrania? U mnie fortepian tam nie zawsze jest czysty a nawet czasami dzwoni, a u Was?

To jak tak mamy się licytować jak dzieciaki to ja stawiam na Arrakis II. Nowoczesne kompozyty, zero rezonansów, 2x 15 calowe basowce a nie 12 calowe jak w Q7, sekcja basowa aktywna i regulowana, super wygląd, zero płaskich powierzchni które szkodzą akustyce wokoło kolumn, też super berylowy tweeter, symetryczne rozłożenie przetworników na froncie co daje jednolity przekaz i wiem że Rockporty grają muzykalniej i barwniej. A wiem bo słuchałem drugi od góry Altair II.

Tego wszystkiego Q7 nie ma.

Wiesz, że pomijając oczywiste bzdury typu 'zero rezonansów', 'symetryczne rozłożenie przetworników na froncie co daje jednolity przekaz' itd., jestem w stanie ułożyć przeciwną listę ? :)

Np:

- Lepszy głośnik wysokotonowy, z aluminiowym frontem i bardziej zaawansowanym układem magnetycznym.

- Wyższa efektywność - 94dB

- Lepszej jakości okablowanie

- Krótsza droga sygnału (w Arrakisach sygnał do modułów środkowego i górnego, biegnie dodatkowo przez moduł dolny i dwie pary jumperów)

- Mniej podatny na rezonanse materiał z jakiego wykonano obudowy i dużo bardziej zaawansowane wzmocnienia wewnętrzne (polecam popukać w Magico Q7 i Altaira lub Arrakisa, a następnie wrócić i przeprosić ;)

- dużo bardziej zaawansowana konstrukcja koszy głośników średnio i niskotonowych, cewki (dodatkowe otwory do chłodzenia, większa średnica), i układu magnetycznego - neodymowy

- bardziej zaawansowana konstrukcja membran: Rockport - włókno węglowe, Magico: włókno węglowe wzmacniane naorurkami.

- prawdopodobnie wyższej klasy elementy w zwrotnicy (pisze prawdopodobnie, bo po prostu ciężko już lepiej niż w Q7)

- nawet taki drobiazg jak zaciski są wyższej jakości ;)

Jesteś chyba bardziej uprzedzony do Magico niż Cejrowski do gejów :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No właśnie Stasiu....jak sam przyznałeś nie masz doświadczenia i tylko się tobie wydaje.

Te wszystkie twoje teorie to tylko projekcje Twojej wyobraźni.

A srebro bywa różne. Czasem posrebrzana miedź gra ostrzej.

To nie ze nie mam doswiadczen ze srebrem, bo mam, sam duzo z tym kombinuje w miejscach mojego urzadzenia, ze bys sie zdziwile gdzie. Mialem na mysli, ze doswiadczen z super drogimi kablami ze srebra mialem malo, bo tylko na audio showach u kolegow z dosc drogimi klockami i po sklepach glownie w UK, nie mialem ich nigdy w domu. Ale zielony do konca nie jestem

Te wszystkie twoje teorie to tylko projekcje Twojej wyobraźni.

Nie no te teorie w 90% to wynik jednak logicznego rozumowania i znajomosci zjawisk fizycznych, mylisz sie. Dochodzi tez do tego doswiadczenie gdzie sluchajac weryfikuje to co widze na pomiarach czy tez weryfikuje ogladajac wnetrznosci urzadzen. Zreszta Elberoth tez zwraca uwage na konstrukcje i uznaje korelacje tego z dzwiekiem.;)

Pisałem już, że słuchałem na Siltechach. Było bardzo rozdzielczo, ale i tak gładko. Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że srebrny kabel zawsze zaostrzał dźwięk, dlatego to jest jedynie moje przypuszczenie, które jak myślę, się potwierdzi.

Jarek nie kłóć się już ze Stasiem i napisz lepiej jak wrażenia po wczorajszym odsłuchu :)

Marmur lub granit nie nadaje się na obudowę kolumny - tłumi dżwięk i spłaszcza go. Skrzynia z MDF jest najlepszym i w sumie

niedrogim produktem oraz bardzo przyjaznym dla dżwięku.Dla przykładu firma Kawero stosuje elementy drewna,sklejki poddane

wcześniej obróbce termicznej i sciskowej i daje to rewelacyjne efekty sztywności obudowy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek nie kłóć się już ze Stasiem i napisz lepiej jak wrażenia po wczorajszym odsłuchu :)

Napiszę wieczorem bo na razie jestem jeszcze w "kopalni na przodku" ;)

A poza tym ja się ze Stasiem nie kłócę . Ja Stasia lubię i cenię za jego oryginalne "poglądy" ;)

Skrzynia z MDF jest najlepszym i w sumie niedrogim produktem oraz bardzo przyjaznym dla dżwięku.Dla przykładu firma Kawero stosuje elementy drewna,sklejki poddane wcześniej obróbce termicznej i sciskowej i daje to rewelacyjne efekty sztywności obudowy.

Skoro MDF jest 'najlepszy', to dlaczego stosują te sklejki i drewno ?

:)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skoro sztywność obudowy ma aż takie znaczenie, to jaki problem zrobić kolumny - z dość taniego - granitu lub marmuru?

choćby z prozaicznego powodu - wagi!

Aby to wtargać musiałbyś posłużyć się tym;

albo wołać chłopaków, tylko nie wiem co byłoby tańsze:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Choć wielokrotnie słyszałem takie zapewnienia z ust przedstawicieli różnych firm, to w tym przypadku słyszę, że ktoś wie, co mówi. System dosłownie zniknął z pokoju, czemu pomogły zapewne doskonałe Magico M5. Ogromna elektronika, potężne kolumny, a siedziałem jak w teatrze, przed sceną, na którą coś się akurat działo."

Dokładnie to mi się tak podoba.

Paradoks polega na tym ,że to co tobie się "podoba" to...... drewno. :)

M5 nie były z aluminium.

Więc jak to mozliwe ,że potarfiły dobrze zagrać , a nawet najlepiej na Audio Show w/g opinii tego pana?

Przecież to "druga liga" ;)

P.S. Już wiem jaka bedzie konkluzja - " ale wtedy jeszcze nie było serii Q wiec wszystkie kolumny grały wtedy w 2 -giej lidze...." ;)

Ja nie słyszałem M5 w Monachium, ale mam podobne odczucia z Q7.

1:0 dla mnie Jarek :)

P.S. Ja ani słowem nie wspomniałem o wyższości aluminium nad mdf :) Jak dla mnie mogą je robić nawet z plasteliny jeśli nada będą tak grać jak grają :)

P.S.2. Wolf chyba lubi niemieckie samochody (?) M5, Q7, Q5, Q3, Q1, S5, S1. Z BWM się przesiadł teraz na Audi :)

M5 nie były z aluminium.

M5 miały tylko aluminiowy front. Był to swego rodzaju kompromis. Droższy model, M6, był już cały aluminiowy.

Obecnie nawet najtańsze S1 są całe z aluminium.

1.jpg

^^^ a tak wyglądał M6.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać, muszę oddać też część powodzenia mojego odsłuchu Q7 dla Vivaldiego.

I coś mi się wydaje, że następny odtwarzacz dCSa będzie pięcioczęściowy z dodatkowym transportem/serwerem plików.

Ukryta Zawartość

Megan, Lubię cIe, ale teraz mi trochę podniosłeś ciśnionko!

SŁUCHAŁEŚ MAGICO???!!!

TAK CZY NIE?

a jaki problem byl posłuchac magico w Łodzi

stało to latami , na koniec za pół ceny więc Magnepan mógł bez problemu to zrobić

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Tylko Magico i Magico...

dziś dostarczone,dziś odpalone :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.