Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Dorośnij.

Wyluzuj! bo w koncu to rozmowy na luzie sa ;)

Do właściwej interpretacji pomiarów potrzeba przede wszystkim bardzo dużego doświadczenia.

I podstawowej wiedzy z teorii obwodow elektronicznych ;)

stopień wyjściowy -> dodatkowy kabel -> kolejny (identyczny) stopień wyjściowy

może być lepszy od sygnału który przejdzie tylko przez jeden stopień wyjściowy ? Odpowiedź może być tylko jedna - nie może być lepszy. Każdy przedwzmacniacz wprowadza zniekształcenia, tak harmoniczne jak i fazowe. Po przejściu przez dodatkowe kable, dodatkowe 100 elementów biernych, analogowy sygnał nie może być 'lepszy' niż to co znajdowało się na wejściu. Może być tylko gorszy. I można to nawet zmierzyć - polecam pomiary różnych pre :)

Moze byc lepszy, bo przedwzmacniacz to dodatkowy filtr na w.cz. a w przypadku zrodel cyfrowych (jesli nawet opadanie charakterystyki jest -3dB przy 500khz) to stanowi to doskonaly filtr "smieci" z przetwarzania C/A i to wlasnie slychac w dzwieku na plus, bo wysokiej czestotliwosci smieci/zaklocenia wchodza w intermodulacje z sygnalem akustycznym oraz dokonuje sie rowniez detekcja takiego sygnalu na zlaczach polprzewodnikow krzemowych. Mniej wiecej w podobny sposob slychac rowniez wplyw roznej masci kabli za astronomiczne kwoty - staja sie one filtrami w.cz i b.w.cz

Korzysci moga byc nawet kuriozalnie slyszalne duzo na plus, w sytuacji jesli nawet przedwzmacniacz ma wieksze THD czy tez intermodulacje a nawet bardzo waskie pasmo do 20-40khz. anizeli koncowka mocy ktora ma 100 razy lepszy pomiar.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

@Elberoth

W pierwszym zdaniu negujesz to co napisałem w uzasadnieniu popierasz w całości moją tezę:)

Sasha jest dead.?

Mnie to nie dziwi.

To była obok Duetto dziwna kolumna. Właściwie skonstruowana jak nie Wlison Audio.

Byłem bardzo zdziwiony jak po przesiadce ze znakomitych Sofii nie zorientowałeś się, że zamieniłeś paczki na gorsze.

@jarek&ania

2-3 liga?

raczej 7-15 a właściwie bez liga :)

Gość

(Konto usunięte)

Sasha jest dead.?

Mnie to nie dziwi.

To była obok Duetto dziwna kolumna. Właściwie skonstruowana jak nie Wlison Audio.

Byłem bardzo zdziwiony jak po przesiadce ze znakomitych Sofii nie zorientowałeś się, że zamieniłeś paczki na gorsze.

1. @HarpiaAcoustics : Imię "Sasha" nosił ulubiony/ukochany owczarek niemiecki Państwa Wilsonów. To on (pies) jest "dead".

2. Ech...

Sasha jest dead.?

Mnie to nie dziwi.

Taaaa .... (ziew).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Taaaa .... (ziew).

Szanuję Twoje prawo do dowolnych wyborów.

Jednak w kwestii formalnej fizyka jest nie do oszukania.

Poniżej STEP Sofia i Sascha

Widzisz różnicę?

Oczywiście to malutki wycinek.

post-13845-0-65242600-1370520000_thumb.png

Poniżej STEP Sofia i Sascha

Widzisz różnicę?

I co niby ma z niej wynikać ? Nie chcę się wdawać tu dyskusję teoretyczną (bo będzie jak ze wszystkimi innymi dyskusjami o tym kto ma racje - jeszcze nikt w historii AS nikogo nie przekonał), więc zakończę ten wywód stwierdzeniem, że jestem ze szkoły reprezentowanej m.in. przez Andrzeja Kisiela (a także Magico, Wilsona itd), która poddaje w wątpliwość przesadne znaczenie przypisywane odpowiedzi impulsowej.

Oczywiście jest jeszcze druga szkoła - której jak rozumiem także i Ty należysz (obok Thiela i Vandersteena) - którzy odpowiedź impulsową uważają za jeden z najważniejszych parametrów. I jest to dla mnie OK (tak długo jak nie będziesz chciał wszystkich nawracać niczym Świadek Jehowy na swoją wiarę ;).

The proof of the pudding is in the eating.

PS. Ciekawe kiedy nasz forumowy fachowiec kapnie się co jest nie tak z odpowiedzią impulsową YG :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

@Elberoth

Wymigałeś się uroczo:)

Niech tak zostanie.

Dodam jedynie to co napisałem powyżej.

Dobre pomiary znaczą mało.

Złe pomiary znaczą, że coś jest złe.

• Użytkownicy+

Świętowaliśmy 10 urodziny audiostereo (było super, ci co nie byli niech żałują), więc temat zakładki Hi-End musiał poczekać. Mam jednak wieści, że niedługo wrócimy do tematu. Sądzę, że to dobra wiadomość :)

Będzie nowy wątek za, a nawet przeciw:))?

<br />więc temat zakładki Hi-End musiał poczekać. Mam jednak wieści, że niedługo wrócimy do tematu. Sądzę, że to dobra wiadomość :) <br />

więc zakończę ten wywód stwierdzeniem, że jestem ze szkoły reprezentowanej m.in. przez Andrzeja Kisiela (a także Magico, Wilsona itd), która poddaje w wątpliwość przesadne znaczenie przypisywane odpowiedzi impulsowej.

Oczywiście jest jeszcze druga szkoła - której jak rozumiem także i Ty należysz (obok Thiela i Vandersteena) - którzy odpowiedź impulsową uważają za jeden z najważniejszych parametrów.

Hmmm żeby to było takie proste!

Jak by Vandersteeeny VS5 miały lepszy bas to nie trzeba by było szukać lepszych kolumn.

Jak by Sophie grały realniej, bardziej z życiem to też nie trzeba by było szukać lepszych kolumn :)

Jak by MBL-e ruszyły ze scena do przodu to też nie trzeba by było szukać lepszych kolumn.

Jeszcze parę rodzynków by się znalazło :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

więc zakończę ten wywód stwierdzeniem, że jestem ze szkoły reprezentowanej m.in. przez Andrzeja Kisiela (a także Magico, Wilsona itd), która poddaje w wątpliwość przesadne znaczenie przypisywane odpowiedzi impulsowej.

Oczywiscie ze odpowiedz impoulsowa jest bardzo wazna! ;)

PS. Ciekawe kiedy nasz forumowy fachowiec kapnie się co jest nie tak z odpowiedzią impulsową YG :)

A co ma niby byc? Prosze wytlumacz mi? ;) A nie zwrociles uwage ze odpowiedz impulsowa Magico to koszmar? ;)

Oczywiście jest jeszcze druga szkoła - której jak rozumiem także i Ty należysz (obok Thiela i Vandersteena) - którzy odpowiedź impulsową uważają za jeden z najważniejszych parametrów. I jest to dla mnie OK (tak długo jak nie będziesz chciał wszystkich nawracać niczym Świadek Jehowy na swoją wiarę ;).

A Harpia jak malo kto w tej branzy, wie co robi ;)

Panowie, czy ktoś oprócz Sylwka miał przyjemność z elektroniką Burmestera? Nie to, że nie ufam Sylwkowi, ale chciałbym też poznać opinie innych :) I porównać z tym co słyszałem kilka dni temu. Czy to nie jest idealny przykład "Best Buy"? Bo jak dla mnie to granie na najwyższym poziomie. Takie jak lubię, dynamiczne, rozdzielcze, naturalne a przy tym bardzo relaksujące.

Sophie grają nierealnie i bez życia? Ciekawe :)

Kolego piszemy o topie, sophie grają realnie ale nie aż tak jak by się pragnęło :)

A może tak by połączyć Burka z Magico? :)

Kolego piszemy o topie, sophie grają realnie ale nie aż tak jak by się pragnęło :)

Tak jak się pragnie, to grają konstrukcje n razy droższe :)

A "Zośka" w swojej klasie jest najlepszą kolumną. Wg mnie oczywiście :)

A może tak by połączyć Burka z Magico? :)

Tak jak się pragnie, to grają konstrukcje n razy droższe :)

A "Zośka" w swojej klasie jest najlepszą kolumną. Wg mnie oczywiście :)

Ja tam najdłużej podziwiałem inna Zośkę.

Wolę jej następczynię - Monicę :)

Nie wiem jak byś w takiej sytuacji zareagował :)

Lucasiq, zdzwoń się z Nautilus-Eter Audio, to przedstawiciel np Siltecha, Accuphase itd.

Poproś Pana Kamińskiego i zapytaj go jak grają Burki.

Myślę, że będzie obiektywny bo sam powiedział iż jest fanem lampy 300B, czyli z zupełnie innej

bajki a jednak....sam go zapytaj.

Stefek i Elb z tego co wiem mieli stereo końcówkę 911 ale wersja mono jest lepsza a z preampem 077

gra jeszcze lepiej.

Sama końcówka nic nie powie o Burmesterze. Elberoth pisał, że miał z nią problemy, jak chciał grać direct ze źródła.

Tak samo jak Soulution tak i Burmester gra dobrze w swoim systemie. Oddzielnie ich klocki mogą różnie się zachować.

Zachowują się wręcz źle.Zresztą Burmester od lat słynie z wyśmienitych preampów a połączenie ich wysokiego pre a jak rozumiem tylko taki

rozważasz z końcówką w fabrycznej wersji mono dopiero daje pełną całość.

U mnie próba podłączenia samych końcówek z lampowym dobrym pre innej firmy, który ciągnął wcześniej wszystko skończyło się spaleniem lampy w tym preampie!

808 to taki hołd dawnym czasom.Najlepszy jest 077 z zew.zasilaniem.

Ale 808 też jest wyśmienity.

Jak rozumiem słuchałeś gdzieś na zachodzie.

Z jakimi kolumnami grało? A źródło?

Nie, już pisałem, że słuchałem tylko trzyczęściowego zestawu 089/088/911 (stereo) z bowersami 802.

Świetne granie, więc strzelam w ciemno, że system dzielony 069 + dzielony 077 + 2 x 911 będzie duuużo lepszy.

ogólnie podobało mi się to, że jest bardzo podobny do Soulution, ale relaksujący zarazem. Taki wiesz... włączyć i słuchać bez szukania dziury w całym :)

O wyglądzie nie wspominam... to chyba najładniejsze klocki audio jakie widziałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.