Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Przetworniki z tego co widzę to Accutony (czyli ceramika) i celulozowe Scany z serii Iluminator na dole.

to nie powinno byc wazne z czego i jak sa wykonane kolumny, tylko aby graly najlepiej na swiecie,ale przy tych cenach bajonskich to laski nikt nie powinien robic,czyli materialy obudowy,glosniki i "bebechy" ze srebra,zlota,platyny itd na najwyzsszym poziomie technologicznym jakim dysponuje swiat obecnie, to podstawa!!!!wyglad jak najbardziej porywajacy i piekny,bo ja akurat do wygladu przywiazuje duza uwage.

wyglad jak najbardziej porywajacy i piekny,bo ja akurat do wygladu przywiazuje duza uwage.

To te Tannoye, które Ci się podobają, są tak piękne i porywające jak rozpadająca się buda dla psa :)

To te Tannoye, które Ci się podobają, są tak piękne i porywające jak rozpadająca się buda dla psa :)

akurat ta buda jest brzydka tylko ladnie gra,Sonusy sa bardzo ladne, tylko trudne w napedzeniu,potrzebne mocne wzm,szkoda ze nie wykonali pieknych Sonus Faber do wzm lampowego SET(300B)

Łukasiq,

Kawka Ci dziś nie podeszła?!:))

Proponuje nie kpić z upodobań, gustów innych.

Mnie też się nie podobają, choć mam słabość do klasyki, jednak staram się uszanować gust forumowiczów.

w uzasadnieniu.

Ten wątek trzyma niezły poziom m.in. dlatego, że nie rzucamy w siebie błotem itp.

Jak zwał, tak zwał..,ale wzajemne poszanowanie dla innych gustów, to chyba dla nikogo żadna ujma:))

Nie wiem co ludzie mają z tymi SF. Jedyne piękne kolumny Sonusa to były Stradivardi. Z teraźniejszej linii j Amati Futura są ładne. Aida np. mi się nie podoba w ogóle, jest nieproporcjonalna i ociężała. W ogóle nie ma porównania.

piano,

Nie chcę nikogo urazić, to tylko moje zdanie. Z resztą sam mirek napisał, że są brzydkie :)

Nie wiem co ludzie mają z tymi SF. Jedyne piękne kolumny Sonusa to były Stradivardi. Z teraźniejszej linii j Amati Futura są ładne. Aida np. mi się nie podoba w ogóle, jest nieproporcjonalna i ociężała. W ogóle nie ma porównania.

piano,

Nie chcę nikogo urazić, to tylko moje zdanie. Z resztą sam mirek napisał, że są brzydkie :)

Sonus Faber Guarneri Memento(kolor czerwieni) to najpiekniejsze kolumny firmy Sonusa i jak dla mnie najpiekniejsze i najzgrabniejsze na swiecie,zawsze mam slabosc do nich, dlatego widze je w przyszlosci w mojej sypialni!!!

No te akurat są bardzo ładne.

Ale własnie Aida, która kosztuje tyle ile kosztuje, jest moim zdaniem stylistycznym niewypałem i zupełnie nie pasuje do innych modeli SF.

Ciekawe, co Sly dziś napisze o nich.

Oczywiście, że pracochłonna, ale zgadzam się z wpisem Elberotha ze wczoraj - kolumny z MDFu powoli odchodzą do lamusa. Nowe materiały i technologie mają duży wpływ na brzmienie. To już hi end XXI wieku :)

jaki mdf ? przeciez widać warstwową klejonke drewna liściastego

hiendem ma byc obróbka skrwawniem plyt aluminiowym cnc z obrazów wygenerowanych w programach do projektowania 3D :)

owszem duza kasa do zainwestowania na poczatek lub znalezienie odpowiedniego podwykonawcy ale przeciez to glownie skrajna wygoda przy produkcji bo masz tylko suchy montaz idelanie spasowanych form

link do forum ze zwrotnicami Aida na fotografiach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Technologie są coraz bardziej dostępne i jeśli coś chcemy zrobić, nawet w garażu nie musimy kupować fabryki.

Oczywiście High End będzie bardziej dostępny (czytaj tańszy) jak w końcu będzie masowy bo tam można będzie mocno ciąć na kosztach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dokładnie. I dlatego, że są idealnie spasowane i super sztywne, to wpływa na rezonanse, a właściwie i całkowity brak.

sonus faber pisze dokładnie to samo :)

rozumiem ze obudów aluminiowych nie trzeba juz wytłumiac , gole aluminium i jest super jak na tych fotach rezonansów z magico ?

Dokładnie. I dlatego, że są idealnie spasowane i super sztywne, to wpływa na rezonanse, a właściwie i całkowity brak.

Jest jeden mały problem, materiały drewnopochodne cały czas pracują.

rozumiem ze obudów aluminiowych nie trzeba juz wytłumiac , gole aluminium i jest super jak na tych fotach rezonansów z magico ?

Tak na zdrowy rozum jeszcze lepsze i tańsze były by żeliwne-tylko kto by to wnosił :)

drewnopochodne - w zaleznosci od techniki produkcyjnej pracuja coraz mniej bo o to tu chodzi

mylisz z materiałami drewnianymi

dlaczego nie zeliwo ? chyba jest wiekszy postep w kolejnych generacjach aluminium własnie pod katem obróbki wielkoseryjnej -nic nie trzeba wymyslac czy probowac bierzemy sprawdzone juz materialy

poza tym zeliwo chyba wymaga odstania w procesie poprodukcyjnym bo pracuje jakis czas

Ok wielki postep technologiczny ale u nas chyba zero zainteresownia poza tym watkiem , o ile dobrze pamietam audiofast chyba przez rok nie mógł sprzedac Q3 za pół ceny

może audio system będzie skuteczniejszy :)

Kawero są również świetnym przykładem budowania kolumn w nowej technologii.Skrzynki kolumn robione są z wielowarstwowych płatów drewna wcześniej poddanego specjalnym procesom obróbki technologicznej tzw.sprasowywaniu i uciskaniu w wysokiej temperaturze co w efekcie daje twardość i sztywność pancerza - stąd nazwa pancernholz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

drewnopochodne - w zaleznosci od techniki produkcyjnej pracuja coraz mniej bo o to tu chodzi

mylisz z materiałami drewnianymi

Nie mylę! Lubię drewniane kompozyty to jest własnie to co powinno być dziś stosowane na obudowy kolumn.

Ale nawet kompozyty maja zmianę wilgotnosci na poziomie +,- 1,5%

Ni cóż gusta są różne.

Właśnie te bydlątka The Sonus Faber znane teź jako Fenice są brzydkie w przeciwieństwie do AIDY.

Każde wielkie kolumny są trochę ociężałe, Grand Uropie teź, AIDA mniej a Q7 nie są ociężałe?

Przy 150cm wysokości aź 80cm głębokości. To są fatalne proporcje.

Z frontu wyglądają fajnie i super Design ale patrząc od boku to porażka.

Mamy wtedy wielkie bloki 80x150 cm wyglądające jak betonowe koszmarki z pobliskiej budowy.

Bądźmy obiektywni.

Westminstery teź mi się nie podobają ale to taki styl.

Temat AIDy opisałem juź wczoraj w wątku o Monachium 2013.

Kawero są również świetnym przykładem budowania kolumn w nowej technologii.Skrzynki kolumn robione są z wielowarstwowych płatów drewna wcześniej poddanego specjalnym procesom obróbki technologicznej tzw.sprasowywaniu i uciskaniu w wysokiej temperaturze co w efekcie daje twardość i sztywność pancerza - stąd nazwa pancernholz.

Ukryta Zawartość

Te techniki znane są od ponad 100lat choćby gięte krzesła :)

Te najtwardsze pancerne prasowanki niestety robione są w postaci płyt a i tak to zaczyna już kosztować bardzo dużo.

Ukryta Zawartość

Sly jasne, że nie są jakoś nadzywczaj piękne. Ale myślę, że nazywanie Aidy 'piękną' jest bardzo względne.

Chociaż w sumie jak mi się Wilsony podobają, to może się nie znam :)

Nie mylę! Lubię drewniane kompozyty to jest własnie to co powinno być dziś stosowane na obudowy kolumn.

Ale nawet kompozyty maja zmianę wilgotnosci na poziomie +,- 1,5%

a jaki problem zdbac o stałą wilgotnosc w pokoju , koszt urządzenia 2 kzł i masz spokój

Ni cóż gusta są różne.

Właśnie te bydlątka The Sonus Faber znane teź jako Fenice są brzydkie w przeciwieństwie do AIDY.

Każde wielkie kolumny są trochę ociężałe, Grand Uropie teź, AIDA mniej a Q7 nie są ociężałe?

Przy 150cm wysokości aź 80cm głębokości. To są fatalne proporcje.

Z frontu wyglądają fajnie i super Design ale patrząc od boku to porażka.

Mamy wtedy wielkie bloki 80x150 cm wyglądające jak betonowe koszmarki z pobliskiej budowy.

Bądźmy obiektywni.

Westminstery teź mi się nie podobają ale to taki styl.

No ale poza tym ze np. fajnie spiewają są przynajmniej fajnie ubrane

Ukryta Zawartość

a jaki problem zdbac o stałą wilgotnosc w pokoju , koszt urządzenia 2 kzł i masz spokój

Żartujesz chyba , chciałbyś zrobić laboratorium? Pamiętaj dla człowieka optymalna wilgotnośc to 60% dla drewna 18%

Ukryta Zawartość

Te techniki znane są od ponad 100lat choćby gięte krzesła :)

+

0

Rafaello , Ciebie żadna informacja nie jest w stanie zaskoczyć.Powiem więcej, gdyby przez przypadek meteoryt spadł

w okolicach Wawelu natychmiast wytłumaczyłbyś ten fakt z góry przewidzianym atakiem Marsjan o czym wiadomo było

od lat, gdyż informacja zapisana była nad grobowcem Zygmunta Augusta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.