Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

model 7 trochę Wilsonem jedzie :)

Moim zdaniem zupełnie nie. Wilson to kolumna pasywne, a vandy maja aktywna sekcje ńiskotonowa z 11 regulatorami dostosowujacymi do akustyki pomieszczenia oraz jeszcze czterema pokretlami dla użytkownika.

Ja słuchałem kiedyś model 5a ale nie w swoim systemie i nie swoim pomieszczeniu, choc w niezłym towarzystwie sprzetowym (wysoki dcs i mcintosh 501). Dzięk był bardzo żywy, a nawet żywiołowy bym powiedział, ze świetna scena, choć zapamiętałem go jako hiperdetaliczny, aczkolwiek w pozytywnym tego słowa znaczeniu....

A co ma piernik do wiatraka? ;) Tutaj droga jest powietrze, a ono nie wymaga reperacji ;)

Tak bylo z Focalem pamietam jak czytalem wywiady z kolesiem od Focala jak pisal, ze stawiaja na sztywne materialy wszyscy sie nabijali wtedy, bo wtedy byla era plastikowych membran. I co? Okazalo sie ze Focal mial racje! Tak samo bedzie z Sztywnymi obudowami i sztywnymi tlokami membran, w bliskiej tak sadze przyszlosci ;)

Główny problem jest w podziale pasma dla głośników tak żeby te wydarzenia muzyczne które najlepiej słyszy człowiek były ogarnięte jednym głośnikiem. Dalej upieram się na paśmie 150Hz do 4kHz (wokale meskie i żeńskie) Robi to Focal. TAD , kiedyś Diatone.

Cały czas zapominasz o tym że w ciałach sztywnych szybkość dżwięku jest wielokrotnie wyższa niż w powietrzu i dla tego zawsze będą podbarwiać to co powinno się wydobywać z membrany! Tych problemów nie maja elektrostaty (za to mają inne) no ale jeśli już to preferuję słuchawki tylko czemu dalej tak drogo?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

po Magico itp. :)

Pisałem juz kiedyś, że dosyć popularnym zestawieniem jest Magico Q3 plus suby JLAudio Fathom. Ludziska ponoć b.zadowoleni i kupa kasy zostaje, i mozna łatwiej odsprzedać, i łatwiej dobrać wzmaki itd

Główny problem jest w podziale pasma dla głośników tak żeby te wydarzenia muzyczne które najlepiej słyszy człowiek były ogarnięte jednym głośnikiem. Dalej upieram się na paśmie 150Hz do 4kHz (wokale meskie i żeńskie) Robi to Focal. TAD , kiedyś Diatone.

Tak to jest wazny bardzo problem, ale jesli stosuje sie strome filtry w tym wypadku stosuja zwrotnice 24dB/oct i poprzez to ze glosniki maja bardzo male rezonanse (oraz niskie THD) za przenoszeniem zwrotnicy to podzial moze byc robiony nawet w srodku samego slyszenia czyli 1-2kKz mysle ze obecnie to juz nie jest problemem. Zreszta firma podaje rezonanse swoich glosnikow i wynika z tego jasno ze rezonanse sa bardzo nisko duzo nizej anizeli inna technologa glosnikow.

Cały czas zapominasz o tym że w ciałach sztywnych szybkość dżwięku jest wielokrotnie wyższa niż w powietrzu i dla tego zawsze będą podbarwiać to co powinno się wydobywać z membrany!

Otoz ciagle mylisz pojecia, jesli mambrana pracuje prawdziwie tlokowo to nie ma wlasnie tego efektu o ktorym wspominasz, te efekty sa w membranach ktore sie wlasnie wyginaja. Nim wieksza sztywnosc tym te efekty mniejsze. Oczywistym jest tez ze nim sztywniejszy material tym rezonanse wyzej i sa bardziej zauwazalne. Ale jesli doda sie do tego cos tak super sztywnego jak nanorurka to taka membrana bedzie prawie jak idealna. Ona bedzie tloczyc a nie sama wewnatrz rezonowac!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-71366700-1370169192_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ Stasiop podział na 2,3 i więcej głośników zawsze będzie się objawiał brakiem spójności. Spora ilość populacji to jednak słyszy!

Ależ Stasiop podział na 2,3 i więcej głośników zawsze będzie się objawiał brakiem spójności. Spora ilość populacji to jednak słyszy!

Tak to slychac owszem ale cos za cos, jesli zrobi sie stroma zwrotnice to mozna te efekty zminimalizowac.

W glosnikach nie ma idealnych konstrukcji zawsze sa jakies kompromisy

W klubie ludziska używają najniższych modeli i są mega zadowoleni; sam jestem ciekaw jak 7 gra :)

Ja się w tych Vandersteenach zawsze jakość obawiałem tej regulacji akustycznej. Z jednej strony to jest oczywiście spora zaleta, z drugiej jednak spory kłopot, bo zmiana akustyki pomieszczenia (np. Żona kupi nową lampkę stojącą, albo nowa sofka wyląduje w pokoju) i kalibracja na nowo... A to nie jest czynność użytkowa tylko musi to zrobić wykwalifikowana osoba z narzędziami i płytą kalibrującą od producenta....

No i odsprzedawalność chyba ciężka? - na audiomarkt nie zauważyłem żadnej oferty kolumn Vandersteena s-h? (albo są takie fantastyczne, że jak ktoś kupi to się nie pozbywa i tylko się śmieje z tych co wymieniają inne na inne :-)

No i jeszcze filtr dolnoprzepustowy na interkonekcie obniżający sygnał poniżej 100 Hz, żeby go potem podbić w samej kolumnie... Niby logiczne i technicznie wytłumaczalne, ale podświadomie jakoś mi nie lezy takie manipulowanie sygnałem w torze na kablu...

Pisałem juz kiedyś, że dosyć popularnym zestawieniem jest Magico Q3 plus suby JLAudio Fathom. Ludziska ponoć b.zadowoleni i kupa kasy zostaje, i mozna łatwiej odsprzedać, i łatwiej dobrać wzmaki itd

Tez uwazam ze to moze byc dobra opcja, no i tansza duzo ;)

W sumie pomiar głośników w firmie YG z podnośnika widłowego to ekscytujące zajęcie.No i komora bezechowa jest zajefajna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe dali ciala tu masz racje :D

Ale teraz komory nie sa juz potrzebne wlasciwie bo mierzy sie MLSSA metoda impulsowa nie doprowadza sie do odbic ;)

Chociaz ponoc i tak komora to komora jednak

No i jeszcze filtr dolnoprzepustowy na interkonekcie obniżający sygnał poniżej 100 Hz, żeby go potem podbić w samej kolumnie... Niby logiczne i technicznie wytłumaczalne, ale podświadomie jakoś mi nie lezy takie manipulowanie sygnałem w torze na kablu...

To chyba jakiś mocny argument no ale dobre pre mają po parę wyjść i wtedy nie ma takiej ingerencji na kabel łączący sprzęt.

Ale teraz komory nie sa juz potrzebne wlasciwie bo mierzy sie MLSSA metoda impulsowa nie doprowadza sie do odbic ;)

Chociaz ponoc i tak komora to komora jednak

Pierwsza sprawa to w.g. mnie sam pomiar powinien być robiony z dedykowanej dla słuchacza odległości. Po drodze tyle się dzieje.

Pierwsza sprawa to w.g. mnie sam pomiar powinien być robiony z dedykowanej dla słuchacza odległości. Po drodze tyle się dzieje.

Nim bardziej plaska charaketrystyka tym krotsze wodospady , a ktrotsze wodospady (mierzone impulsowo) to lepsze zachowanie sie kolumnu w kazdych warunkach odlsuchowych ( mniej rezonansow glosnikow z rezonansami pomieszczen) ;)

Dali ciała więcej ale kompromitujace zdjęcia pousuwali a pamiętam było ich znacznie więcej!

Lubię takie demonstracje siły :)

To chyba jakiś mocny argument no ale dobre pre mają po parę wyjść i wtedy nie ma takiej ingerencji na kabel łączący sprzęt.

Tak tak, tylko ten sygnał trzeba na interkonekcie obniżyć, bo potem wzmacniacz w kolumnie podnosi go o wcześniej obniżone 30 dB tylko z regulacją w zakresie jedenastu częstotliwości.... Brzmi jak Hi Tec, ale ja chyba jestem większym tradycjonalistą i wolę znaleźć zwykłe kolumny pasywne, które dobrze zagrają z resztą mojego systemu.

Nim bardziej plaska charaketrystyka tym krotsze wodospady , a ktrotsze wodospady (mierzone impulsowo) to lepsze zachowanie sie kolumnu w kazdych warunkach odlsuchowych ( mniej rezonansow glosnikow z rezonansami pomieszczen) ;)

Trzeba widzieć co się dzieje w miejscu w którym fala np. z paru przetworników dochodzi do słuchacza. Tu nie chodzi tylko o wodospady ale np. spójność czasową sygnałów :)

Brzmi jak Hi Tec, ale ja chyba jestem większym tradycjonalistą i wolę znaleźć zwykłe kolumny pasywne, które dobrze zagrają z resztą mojego systemu.

Hmm, to magico 3 z topowymi Everestami na dole ;)

Trzeba widzieć co się dzieje w miejscu w którym fala np. z paru przetworników dochodzi do słuchacza. Tu nie chodzi tylko o wodospady ale np. spójność czasową sygnałów :)

No ale to i tak odzwierciedla charakterystyka amplitudowa calosci, kazde zalamanie czasu odbija sie na charakterystyce taka tego fizyka. Dodatkowo zobacz jaki jest super krotki impuls w YG a jaki dla przykladu w Magico...No comments

Zrdodlo:www.stereophile.com

Zreszta co mowi na temat tych pomiarow sam John Atkinson red. naczelny Stereophila :) cyt:

In its ads, YG Acoustics states that the Anat Reference II Professional is "The best loudspeaker on Earth. Period." Its impressive measured behavior doesn't detract from that claim.—John Atkinson

Ukryta Zawartość

post-31719-0-37629800-1370171213_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

. Dodatkowo zobacz jaki jest super krotki impuls w YG a jaki dla przykladu w Magico...No comments

Dokładnie tak 30kHz to nie 1000Hz ani 20Hz po prostu czysty marketing ot co. Słyszysz te 30kHz?

Dokładnie tak 30kHz to nie 1000Hz ani 20Hz po prostu czysty marketing ot co. Słyszysz te 30kHz?

To nie ze slyszysz...;) Tylko jesli przenoszenie jest szerokie i przenosi wysoko oznacza to krotki impuls i bardzo male zmiany fazy a co za tym idzie zmiany czasu dla przykladowo 5khz i wyzej

To nie ze slyszysz...;) Tylko jesli przenoszenie jest szerokie i przenosi wysoko oznacza to krotki impuls i bardzo male zmiany fazy a co za tym idzie zmiany czasu dla przykladowo 5khz i wyzej

Faza to się po drodze parę razy potrafi zmienić i to nie tylko zasługa głośników ale i obudowy. Taki np. Wilson dalej z uporem maniaka i słusznie ładuje filc na czoło kolumn ale inni ze świecznika chcą być bardziej modni i tam nie dają nic a interferencje sobie hulają jak chcą! Pomiary z 1 metra są idealne ale np z 3 metrów to już dupa. Dalej towarzystwo z uporem maniaka daje bo ładnie wygląda D'Apolito w układzie pionowym jak wiadomo ze w układzie poziomym mamy równomierniejsza charakterystykę przesuwając się w prawo i lewo na kanapie i układ jest mniej wrażliwy od odbić od ścian bocznych który dla kierunkowości jest bardziej krytyczny. No ale to takie szkolne błędy wynikające z tego że ma być przede wszystkim określony Design.

Pragnę tylko zauważyć, nie włączając się w żaden sposób do dyskusji, że gdyby ktoś miał do czynienia z głośnikiem, którego membrana nie posiada stałego wymiaru, więc teoretycznie ma kłopot aby rezonować głównym rezonansem wymiarowym, do tego pobudzana jest cewką drgającą, która podczas pomiaru nie wykazuje indukcyjności głównej, do tego napędzaną obwodem magnetycznym otwartym, bez możliwości przepływu prądów wirowych dookoła, to dywagacje dotychczasowe, straciłyby na aktualności.

Jeśli jeszcze głośnik nie sprężałby powietrza po jednej stronie/niesymetria/, to już zupełnie mamy rok 2070 w audio...

To nie znaczy że problemy przestałyby istnieć, przeciwnie, skomplikowałyby się niepomiernie.

Ale czego nie czyni się dla uzyskania możliwie najwyższej jakości dźwięku pod Słońcem?

Prawda?

Magnepan,

( nie chciałem zaśmiecać innego wątku)

hehe, wiedziałem, ze chodzi ci o nowego playera.

1 - masz plusa za szczerość, bo te cenię sobie nad wyraz.

2.- masz minusa, bo oceniasz mój wybór nie słysząc systemu

Ps.ludzie uwielbiają dowalać przy każdej nadarzającej się okazji.Jak nie otwarcie, to między wierszami.

Czy każdy zakup musi być opatrzony krytyką, dowaleniem?!

Czy nie można napisać np;

gratuluje wyboru, cieszymy się z zakupu itp???

Wydaje mi się, ze ta zakładka do czegoś zobowiązuje, a już na pewno do odrobiny szacunku dla wyboru i gustu każdego z nas.

I co z tego, ze nie jest to najlepszy player na świecie?!

Kupiłem, bo miałem taki, a nie inny budżet.

Kupiłem, bo ja słucham muzyki, a szukać i zmieniać można w kółko bez końca, tylko wtedy stajemy się bardziej audiofilami, a nie melomanami, a dla mnie kluczowym jest odpowiedni balans.

Często jest tak, że kupisz se Panie świetny player, to nim zdąży się zakurzyć już myślisz o zmianie pre, końcówki, kolumn, kabli czy kolejnej korekcie akustyki i tak w kółko i kółko, bez końca!

Ja chcę cieszyć się muzyką, a nie marnować połowę życia na szukanie Hi Endu, którego i tak nie sposób znaleźć.

kUPILEŚ ? NAPRAWDĘ ? To czemu się nie chwalisz co to jest.Może umknęło to mojej uwadze ale nie pisałeś że masz nowego cdp.

Wiem że były odsłuchy ale nic po za tym.

Ja chcę cieszyć się muzyką, a nie marnować połowę życia na szukanie Hi Endu, którego i tak nie sposób znaleźć.

A tu Piano bym z Tobą 'popolemizował' bo większość rzeczy jest na wyciągnięcie dłoni w b.przyzwoitych cenach.

Megan,

Proszę Cię, teraz to już ściemę walnąłeś!:)

"Piano, napisałem że drepczesz w miejscu z wyborem sprzętu ale i tak + dla Ciebie że jesteś ostrożny"

To fragment twojego posta.

Po za tym, przecież byłeś na moim profilu, gdy w "o mnie" CD 7 był już wpisany, a po za tym, jesli nie do palyera, to do czego?

A tu Piano bym z Tobą 'popolemizował' bo większość rzeczy jest na wyciągnięcie dłoni w b.przyzwoitych cenach.

Przepraszam, bo w rozpędzie źle się wyraziłem - chodziło mi o to, ze nie uzyskamy wierności 1:1.

Piano, jaka ściema ? Nic nie wiem o nowym zakupie playera.Wiem że szykowałeś się do odsłuchów Gryfona i czegoś tam jeszcze

bo pisałeś na blogu.Może i byłem na profilu ale nie przyglądałem się temu czy wymieniłeś klocki czy nie !!! Ale wiem że popchnąłeś[sprzedałes] coś swojego dalej [cdp]

taaa, ostatnio w wątku pisałem o nowym o "nowym CD":)))

Wpadłeś Panie!Teraz się wiercisz i nie wiesz jak się wyswobodzić:))

Mniejsza o to...

Pozdrawiam Pana, serdecznie!:)

Megan,

"Piano, napisałem że drepczesz w miejscu z wyborem sprzętu ale i tak + dla Ciebie że jesteś ostrożny"

To fragment twojego posta.

Po za tym, przecież byłeś na moim profilu, gdy w "o mnie" CD 7 był już wpisany, a po za tym, jesli nie do palyera, to do czego?

Przepraszam, bo w rozpędzie źle się wyraziłem - chodziło mi o to, ze nie uzyskamy wierności 1:1.

Piano,

Nie wiedziałem, ze już podjales decyzje. Dobry wybor, nie miałem co prawda CD7 tylko osemke, ale Twój ma zasilanie z tego wlasnie modelu, wiec zapewne brzmi bardzo podobnie do CDref8.

To będą niezapomniane muzyczne chwile , jestem przekonany.

Gratulacje.

P.S Tak może być ?:)

Konto w trakcie usuwania

taaa, ostatnio w wątku pisałem o nowym o "nowym CD":)))

Wpadłeś Panie!Teraz się wiercisz i nie wiesz jak się wyswobodzić:))

Mniejsza o to...

Pozdrawiam Pana, serdecznie!:)

Piano, nie wiem co napisać,najchetniej abyś się .............ale etykieta mi na to nie pozwala. Masz to dobrze,cieszymy się wszyscy

i jak rozumiem to Ref.7 zmodyfikowany do wersji Ref.8.ARC to dobra firma i playera którego masz dobrze znam - fajne muzykalne

granie na poziomie.Jesli to nie tajemnica to ile kolega musiał wypłacić ?

Ps.ludzie uwielbiają dowalać przy każdej nadarzającej się okazji.Jak nie otwarcie, to między wierszami.

Czy każdy zakup musi być opatrzony krytyką, dowaleniem?!

Czy nie można napisać np;

gratuluje wyboru, cieszymy się z zakupu itp???

Czemu tyle żalu?

Czemu się oburzasz na ludzi? Jesłi pragniesz oklasków to najlepiej pisać na amerykańskich forach, tam wszyscy sobie wszystkiego gratulują...każdy z nas jest na tyle dorosły aby cieszyć się swoimi zabawkami samemu...po co mi poklask innych? Jeśli jest się pewnym samego siebie i swoich życiowych wyborów to cieszmy się tym co mamy...i już. Nim sie zdecydowałeś na pewno wiele słuchałeś i wiedziałeś co robisz...

CD7 z poprawionym zasilaniem to bardzo dobry CD do dynamicznej muzyki...słuchałem go kiedyś w porówaniu do Accu 700 i zjadł go na śniadanie jeśli chodzi o bas i jego kontrolę. Jeśli słucha się dużo rocka, symfoniki, opery, elektroniki to na pewno jest to wybitny CD w dobrej cenie jako s/h. Osobiście gratuluję wyboru i życzę dużej radości i bezproblemowego działania posiadanego CD przez wiele lat...albo do zakupu czegoś jeszcze innego...choć to już będzie kosztowało walizkę kasy...

Fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy kupują CD a nie tylko odtwarzają z kompurtera;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.