Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

To będą niezapomniane muzyczne chwile , jestem przekonany.

Gratulacje.

Dziekuję,:)

Ja z kolei nie słuchałem ARC CD Ref 8:))

W sumie, już od pierwszych taktów ARC Ref 7 przypadł mi do gustu, a jeszcze lepiej wypadł w kontekście spasowania się z systemem.

Teraz dźwięk zyskał na wypełnieniu, a przede wszystkim na muzykalności.Player ARC nie różnicuje tak dosłownie formatu CD i jest bardziej łaskawy dla gorzej zrealizowanych płyt.

Fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy kupują CD a nie tylko odtwarzają z kompurtera;-)

Moreno, Piano czuje temat i póki co pliki muszą trochę poczekać podobnie jak u mnie.To że nie wiemy o nowym zakupie[ przynajmniej ja] to wynika raczej z przeoczenia mojego albo i przemknięcia się Piano z tym tematem po cichu.Nieważne.Wazne że jest i gra.

<br />Moreno, Piano czuje temat i póki co pliki muszą trochę poczekać podobnie jak u mnie<br />

Ja wiem , ze my - tzn ci , co slysza ,ze pliki graja lepiej od cd jesteśmy w mniejszości . Ze znanych mi uwazaja tak również m inn : Elb, StasioP, Marcin GPS, Marcin Utopia. O Filipe Kulpie nie wspomnę.

Czy to WaS koledzy napedowcy nie zastanawia?

Zarówno Elb jak i ja zamieniliśmy swietnego CDref8 na granie z plikow. Czyzby tylko , aby było wygodniej ?

Nie czujecie potrzeby zmiany na lepsze?:)

Konto w trakcie usuwania

marslo - nie zawracaj kijem Wisły. Żadna z piszących tu osób nie miała możliwości posłuchania plików z Berkeley Alpha USB czy choćby Audiophilleo. Kto wie, gdybym sam nie posłuchał, może tez nie byłbym tak entuzjastycznie nastawiony ... Kiedyś posłuchają i zmienią zdanie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Megan,

Przecież napisałem"mniejsza już o to...", a Ty dalej się tłumaczysz.

Moreno

Poklask mi niepotrzebny i aby go uniknąć nawet nie napisałem, ze zmieniłem playera.

Dziękuję,:)

Okazuje się, ze i w Jazz,ie potrafi sporo, ba..,napisałbym, że wydaje się do niego stworzony, ale to tak nawiasem.

Wspomniałeś o basie i kontroli.Tutaj - porównując do Gryphona Adagio i Mikado- Duńczyk jest raczej nie do pobicia w tym przedziale cenowym(szybkość, kontrola).Podobne mam wątpliwości jeśli chodzi o brzmienie dęciaków, natomiast w innych aspektach ARC Ref7 wydaje się ciekawszy w moim systemie .Nawiasem, to porównywanie Gryphona z ARC imho, mija się z celem, bo to zupełnie odmienna szkoła dźwięku.

W sumie, za stosunkową niedużą dopłatą zyskałem sporo muzykalności i radochy ze słuchania.

Muszę jeszcze wymienić The Two, Tary XLR, bo po zmianie playera jest za krótki.

A co Ty Elberoth sie mozesz wypowiadac na temat jak graja pliki jak z tego co pamietam ciagle jedziesz na Jplay 4.2 - nie zabijaj mnie smiechem :D

I zaden chocby najlepszy reclocker sprawy Ci nie zalatwi ;) Ja mam tez bardzo dobry reclocker i wiem o co biega ;)

Oczywiscie takim kmiotom (bez Mega zlotych w systemie) jak ja, to Ty nie odpowiadasz, bo jestes "lepszejszy" no nie? ;)

marslo - nie zawracaj kijem Wisły. Żadna z piszących tu osób nie miała możliwości posłuchania plików z Berkeley Alpha USB czy choćby Audiophilleo. Kto wie, gdybym sam nie posłuchał, może tez nie byłbym tak entuzjastycznie nastawiony ... Kiedyś posłuchają i zmienią zdanie.

Przeciez to tak dużo nie kosztuje , przy systemach kolegow , którzy udzeilaja się w tym watku, to mniej , niż 1 kabel zasilający czy ic.

Piano kupil dobrego playera, z czego megan wyciagnal wniosek, ze na pliki jeszcze nie czas, to chciałem trochę może kij wlozyc, ale raczej w mrowisko, niż aby Wisle zawracać:)

Ale mróweczki cos w pracy , jeszcze nie zaatakowaly:)

Konto w trakcie usuwania

Oczywiscie takim kmiotom (bez Mega zlotych w systemie) jak ja, to Ty nie odpowiadasz, bo jestes "lepszejszy" no nie? ;)

A dlaczego tak piszesz ? Czy ja komukolwiek (poza moimi ulubieńcami typu Bum) nie odpowiadam ? Dostaje masę wiadomości PW w sprawach najróżniejszych, bardzo często od użytkowników których nawet nie kojarzę, i na wszystkie, w miarę możliwości i wiedzy, staram się odpowiadać. Z tego co pamiętam, nasza korespondencja na PW liczy kilkanaście wiadomości ... czyz nie ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mialem wrazenie ze mnie systematycznie zlewasz. Oki w takim razie przepraszam :)

Jakiego Jplay-a uzywasz obecnie?

Mam chyba 4.3 ?

Faza to się po drodze parę razy potrafi zmienić i to nie tylko zasługa głośników ale i obudowy. Taki np. Wilson dalej z uporem maniaka i słusznie ładuje filc na czoło kolumn ale inni ze świecznika chcą być bardziej modni i tam nie dają nic a interferencje sobie hulają jak chcą! Pomiary z 1 metra są idealne ale np z 3 metrów to już dupa. Dalej towarzystwo z uporem maniaka daje bo ładnie wygląda D'Apolito w układzie pionowym jak wiadomo ze w układzie poziomym mamy równomierniejsza charakterystykę przesuwając się w prawo i lewo na kanapie i układ jest mniej wrażliwy od odbić od ścian bocznych który dla kierunkowości jest bardziej krytyczny. No ale to takie szkolne błędy wynikające z tego że ma być przede wszystkim określony Design.

Jesli chodzi o faze to zmienia sie bo musi sie zmieniac jak jest zwrotnica, ale chodzi o to w nowoczesnych konstrukcjach aby w miejscu podzialu uzyskac spojnosc amplitudowa i fazowa. Nie wiem dokladnie jak to robi YG Acoustic w swoich glosnikach ale oni minimalizuja jakimis dziwnymi typami zwrotnic i amplitude i faze. To musi sie opierac o jakies nowa matematyke obliczeniowa. W kazdym badz razie to co pokazuja na pomiarach faza jest super w poronaniu do jakiejkolwiek konkurencji (nie slyszalem aby dalo sie minimalizowac i amplitude i faze zwrotnicami, to NOWOSC) Ale tu pewnie chodzi o jakies nowe typy zwrotnic do Dapolito. Dapolito ma ta zalete ze jesli siedzimy w bazie stereofonia to absolutna bajka jest, bo tam jest super spojnosc fazowa wlasnie. Dodatkowo te glosniki nie maja podzialu na 3 pasma zwrotnicami ale sa to jakby kolumny 2 drozne. czesc nisko-sredniotonowa nie ma zwrotnicy tylko jest wykorzystane naturalne opadanie charaketerystyki jak w obudowach zamknietych.

Coraz bardziej podobaja mi sie te glosniki, w porownaniu z Magico ktorymi do niedawna sie tak zachwycalem to teraz YG Acoustic budza moj wielki podziw od strony konstrukcyjnej. Kolesie widac w tych glosnikach zaszaleli na maksa.

W tych glosnikach bedzie absolutnie wszystko najlepsze poczynaja od stereofonii poprzez balans tonalny brak ostrosci itp.. jedyne co maja lepsze Magico to bas. Ale gdybym mial znowu wybierac to moim jedynym faworytem bylyby glosniki YG Acoustic :)

No i ciekawe jak graja ...i jak to sie przeniesie na dzwiek..?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-94578400-1370258151_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Dodatkowo te glosniki nie maja podzialu na 3 pasma zwrotnicami ale sa to jakby kolumny 2 drozne. czesc nisko-sredniotonowa nie ma zwrotnicy tylko jest wykorzystane naturalne opadanie charaketerystyki jak w obudowach zamknietych.<br />

W moich Avantgardach pasmo 170hz-2khz podawane jest na kevlarowy glosnik z papierowa membrana bez zadnej zwrotnicy potem to pięknie rozprasza sferyczne tuba z ABS pomalowana wg koloru na zyczenie,w Niemczech nie podaja tez kolumn na wozku widlowym do mierzenia rezonansow, daja 107 db skuteczności , tak ze to YG to jakas sciema technologiczna jest, nawet jak ma dobre pomiary. No i te amerykańskie durne ceny.

Konto w trakcie usuwania

pasmo 170hz-2khz podawane jest na kevlarowy glosnik z papierowa membrana bez zadnej zwrotnicy

Znaczy się głośnik z kevlaru a membrana z papieru. Ciekawe rozwiązanie :)

Zarówno Elb jak i ja zamieniliśmy swietnego CDref8 na granie z plikow. Czyzby tylko , aby było wygodniej ?

Nie czujecie potrzeby zmiany na lepsze?:)

Marslo, kocham Cię z tym wpisem. Do audio podchodzę pragmatycznie ale i z łezką nostalgii do tego co nieuchronnie przemija.

Lubię popatrzeć jak coś się kręci i w różnych konfiguracjach połaczeń itd. Posiadam kilka napędów i żal mi się z nimi rozstać

a najbardziej z tym pierwszym najbardziej hiend'owym.

Poklask mi niepotrzebny i aby go uniknąć nawet nie napisałem, ze zmieniłem playera.

Trochę w obawie że poddam krytyce ruch niegodny dżentelmena.

Trochę w obawie że poddam krytyce ruch niegodny dżentelmena.

Niech mnie licho!Masz ci mniemanie o sobie!:))

..,ale cenię sobie elegancję sformułowań i za to dostaniesz kielicha.

Piano, z Ref.7 wybrnąłeś w moich oczach ,bo sądziłem że jesteś stracony.Co prawda mój AA drive 1/dac 1mk.3 nakrył AR ale to

już jest inna sprawa i trochę się powtarzam. Ref.7 to MUZYKALNY cdp a przecież o to właśnie chodzi. Gratulacje.

I bardzo pieknie mocno tez znieksztalca

I bardzo pieknie mocno tez znieksztalca

Stasio, ja tam inzynierem nie jestem, ale wg odsluchow recenzentow, to znieksztalcaja w bardzo znikomy sposób, za to wszystkie inne glosniki bija dynamika , która jak wiadomo jest jednym za najwazniajeszych dla słuchu parametrow ( testy Duo G2 w Audio Video i Duo Omega G2 w Highfidelity , jest tez test na audio.com.pl)

"Marslo, kocham Cię z tym wpisem"

Megan,

Ja jestem hetero:) Nie przeszkadza Ci to ?

Konto w trakcie usuwania

Co prawda mój AA drive 1/dac 1mk.3 nakrył AR ale to

już jest inna sprawa i trochę się powtarzam.

Ja też czasem kryje moją samiczkę, ale to nie oznacza, ze jestem bez konkurencyjny:)

Ps.Wiedziałem, ze nie wytrzymasz, aby coś nie napisać o wyższości twojego AA

Jak ktoś mnie osłabia to właśnie tak reaguję....z dozą bezinteresownej sympatii.

Ja też czasem kryje moją samiczkę, ale to nie oznacza, ze jestem bez konkurencyjny:)

Ps.Wiedziałem, ze nie wytrzymasz, aby coś nie napisać o wyższości twojego AA

Wybacz ale miotałem się i gryzłem w język....jednak ego zwyciężyło.

Stasio, ja tam inzynierem nie jestem, ale wg odsluchow recenzentow, to znieksztalcaja w bardzo znikomy sposób, za to wszystkie inne glosniki bija dynamika , która jak wiadomo jest jednym za najwazniajeszych dla słuchu parametrow ( testy Duo G2 w Audio Video i Duo Omega G2 w Highfidelity , jest tez test na audio.com.pl)

"Marslo, kocham Cię z tym wpisem"

Megan,

marslo, nie chcę się wcinać w waszą wymianę zdań ale nie wiem na jakich powołujesz się recenzentów?

Jeszcze nie spotkałem NIGDY W ŻYCIU kogokolwiek z branży audio kto twierdził by inaczej niż to, że tuby mają GIGANTYCZNE zniekształcenia

które są w nich wielokrotnie większe niż w innych konstrukcjach kolumn.

Co więcej, są największe ze wszystkich typów kolumn.

Owszem mają super dynamikę....co ma też pewne wady...i o tej dynamice wiadomo ogólnie ale też wiadomo o zniekształceniach.

Co nie znaczy że nie mogą się podobać. Ja akurat do pomiarów mam duży dystans więc specjalnie się tym nie przejmuję ale nie mówmy że recenzenci twierdzą, że tuby mają małe zniekształcenia!!!

Proponuje juz Ci chyba juz ktorys raz przesiadke na Win8 + Jplay 5.1 roznice sa REWOLUCYJNE

I Ty się dziwisz, że komuś ręce opadają i Cię zlewa?! :-) (co pisze ja, użytkownik i WIN8 i JPlaya 5.1 - ale widocznie głuchy jak pień bo rewolucji nie zauważyłem, choć pewną poprawę i owszem).

Jeszcze nie spotkałem NIGDY W ŻYCIU kogokolwiek z branży audio kto twierdził by inaczej niż to, że tuby mają GIGANTYCZNE zniekształcenia

Niewiele osób spotkałeś :-) I owszem tuby pewnie zniekształcenia wprowadzają (jak każde kolumny), ale do gigantycznych im bardzo daleko.

marslo, nie chcę się wcinać w waszą wymianę zdań ale nie wiem na jakich powołujesz się recenzentów?

które są w nich wielokrotnie większe niż w innych konstrukcjach kolumn.

Co więcej, są największe ze wszystkich typów kolumn.

Owszem mają super dynamikę....co ma też pewne wady...i o tej dynamice wiadomo ogólnie ale też wiadomo o zniekształceniach.

Co nie znaczy że nie mogą się podobać. Ja akurat do pomiarów mam duży dystans więc specjalnie się tym nie przejmuję ale nie mówmy że recenzenci twierdzą, że tuby mają małe zniekształcenia!!!

Polecam lekturę podanych wcześniej testow, takie sformułowanie , albo zbliżone do nich zostały uzyte, jeśli dobrze pamiętam przez Filipa Kulpe.

Przywolalem je tylko w dyskusji, nie jestem ich autorem , nie mam wystarczającej wiedzy i doswiadczen, aby wypowiadać się nt znieksztalcen.

Konto w trakcie usuwania

Widze marslo, że najczęściej powołujesz się na Filipa Kulpe. Nie znam człowieka ale znam kilku konstruktorów kolumn tu w Polsce a poza tym

mam trochę kontaktów na zachodzie. Na Audio Show w Monachium też sobie trochę porozmawiałem a kilkoma osobami które te tematy mają w jednym palcu. Zgodnie twierdzą że do pewnych gatunków muzycznych tuby mogą się podobać, mają swoich wielbicieli natomiast bezdyskusyjnie mają ogromne zniekształcenia i to wielokrotnie większe niż inne typy kolumn i nie jest tak jak twierdzi kolega Pal55, że wprowadzają pewne zniekształcenia podobnie jak inne kolumny.Okazuje się, że nie jak inne kolumny tylko znacznie bardziej.

Zresztą z wieloma lampowymi sprzętami jest podobnie co ich nie przekreśla w kwestii "podobania się".

Ale co innego, że się podoba a co innego, że wnosi lub nie wnosi duże zniekształcenia.

Uwazam ze Marslo ma bardzo dobrze zestawiony system, tuby maja swoje wielkie zalety, glosniki pracuja na 10% swoich wychylen to bardzo duzo daje. Dodatkowo Tuba dobrze bedzie grac z lampa. A znieksztalcenia slychac, bardzo roznie slychac ale slychac, czasami to jest ciepelko a czasami rozmazanie Tylko ze mozna jeszcze lepiej tak mysle konwencjonalnymi metodami czyli glosniki dynamiczne bez Tub + bardzo mocne wzmaki + Zrodlo PC-audio (lub Vinyl)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.