Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam podpięty ale DAC Nostromo Wolf i są malutkie ale jednak różnice.

Wydaje mi się że spowodowane jest to wąskim gardłem -> interkonekt i coaxial.

Ale nie wyobrażam sobie obecnie bez DACa słuchać :-)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Jak dźwiękowo wypada dac, jak ze stereofonią i przestrzenią? Obecnie ciągnę po sieci flac z wyjścia audio aplitunera Yamaha RX-671 ale tani cd jednak gra lepiej, stąd moje pytania.

Trochę off - bo popełniłem we własnym zakresie standy i to, co usłyszałem, mimo że słucham na małych budżetówkach Monitor Audio BX2, to mnie zaszokowało, nie spodziewałem się, że coś takiego można za pomocą taniej MingDa 88PL i takiego zestawu USŁYSZEĆ!!! Siedzę drugi dzień i słucham z przerwami na jedzenie ;-)

Trochę przechwałek - tak mi wyszły standy

Słucham Shade, Dire Straits, Seal, Pink Floyd, Sting itp. Wzmacniacz do 7tyś.

Myślałem jeszcze o tym http://allegro.pl/cayin-spark-a-88t-mkii-nowosc-promocja-i4536101750.html Ale podobno za ostry do Minasów

Prawda to że cayina A55TP wycofali z produkcji bo były z nim jakieś problemy techniczne i słaba sprzedaż?

To jest ciekawa alterantywa dla chinczykow w dobrej cenie.

http://www.springair.de/verstaerker/vollverstaerker/67034/octave-v-40

H53318-0_5.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jak dźwiękowo wypada dac, jak ze stereofonią i przestrzenią?

Bez niego wszystko wydaje się takie nerwowe/poszarpane. Dynamika także spada i wokal jest mniej wyciągnięty, tzw. czarne tło zanika.

Jest różnica in plus jak gra system z DACiem. Przestrzeń i stereofonia lepsza.

W mojej obecnej konfiguracji w/w DAC robi dobrą robotę i naprawdę warto Go mieć!

"Lampa nie umiera nigdy"

To jest ciekawa alterantywa dla chinczykow w dobrej cenie.

http://www.springair.de/verstaerker/vollverstaerker/67034/octave-v-40

Przecena elegancka. Sam wzmacniacz wizualnie, przynajmniej ze zdjęcia słabo wypada w moich oczach.

Podejrzewam, że w tej cenie jaka była przed obniżką to raczej powinien grać na odpowiednim już poziomie. Jednak w ciemno bez odsłuch to raczej nie zaryzykuję.

Edytowane przez choina

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Witam panowie :) Po latach wracam do grania a że kiedyś miałem przyjemność testowania lampowej końcówki mocy firmy Otto której dźwięk mnie urzekł postanowiłem że jak znowu grać to tylko na lampie. Prześledziłem wątek Mingda i w zasadzie podjąłem decyzję o zakupie MC34-PL lub MC88-PL. Z powodu ograniczeń budżetu MC34-PL wydaje się świetnym rozwiązaniem. Sporo grosiwa zostaje na lepsze przewody lub lampy. Jako alternatywa jawi się MC88-PL ale to już zakup za wszystko co uzbieralem na ten cel. Panowie czy waszym zdaniem lepiej kupić MC34-PL i modyfikować czy może jednak szarpnać się na MC88-PL. Mniej więcej wiem jaka jest różnica miedzy tymi dwoma wzmacniaczami.

To może napiszę trochę o reszcie mojego toru. Sprzęt mocno leciwy bo zatrzymałem się w rozwoju we wczesnych latach 90-tych.:) Moje głośniki to duże niemieckie podlogowki ALR Nummer 4, źródło to odtwarzacz Pioneer PD - S701. Słucham właściwie wszystkiego poza ciężkim metalem i jakąś odjechaną elektroniką.

LAmpy KT88 maja bardziej zroznicowany bas, wieksza dynamike - ale moze Patryk sie wypowie bo jest na biezaco z racji swojego wzmaka :)

EL34 beda mialy taki bardziej 'rozlazly' w prownaniu do KT88

być może to alternatywa z tym, że chyba jednak egzotyczna

Co egzotycznego widzisz w Octave?

No chyba, ze tak tylko napisales dla zaczepki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Może chodziło o to, że u nas to egzotyka.

A swoją drogą cena kusi bo u nas kosztuje prawie 16tyś z tym, że jakaś wersja SE. Nie wiem czy to ten sam, czy jednak inny wzmacniacz.

Edytowane przez choina

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

dlmtb

Nie słyszałem tych wersji które Ciebie interesują.

Jednak patrząc po kolumnach jakie posiadasz wydaje się mi że jak już to TYLKO na KT88. Bo musi mieć moc, dynamikę, kontrolę.

A wersje na lampach EL34 jest zapewne miękka ale do tak potężnych kolumn może być słabo.

Jednak posiłkuj się opiniami Elektropunkt-u lub osób które obie wersje słyszały.

Udanego wyboru :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

dlmtb

Jednak patrząc po kolumnach jakie posiadasz wydaje się mi że jak już to TYLKO na KT88. Bo musi mieć moc, dynamikę, kontrolę.

A wersje na lampach EL34 jest zapewne miękka ale do tak potężnych kolumn może być słabo.

Jednak posiłkuj się opiniami Elektropunkt-u lub osób które obie wersje słyszały.

pzdr.

dlmtb

pzdr.

Umówiłem odsłuch na poniedziałek. Maja mieć MC88-PL i MC34-A. Zastanawiam sie jeszcze nad MC368-B902. Tu też jest lampa jak w MC88 ale chyba mniejsza moc .

Patryk-1980 Widziałem że jesteś autorem wątku a raczej założycielem klubu użytkowników Atoll-a. Pisałeś tam (bodajże w 2011) że masz wzmacniacz in200 a to model wyższy niż in100se którego miałem okazję słuchać i zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie. Wnioskuję ze skoro w swojej drodze doszedłeś do MC88-C to czuję ze i ja idę w dobrym kierunku. Czy możesz w kilku słowach opisać różnice miedzy Atoll in200se a MC88-C?

Patryk-1980 Widziałem że jesteś autorem wątku a raczej założycielem klubu użytkowników Atoll-a. Pisałeś tam (bodajże w 2011) że masz wzmacniacz in200 a to model wyższy niż in100se którego miałem okazję słuchać i zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie. Wnioskuję ze skoro w swojej drodze doszedłeś do MC88-C to czuję ze i ja idę w dobrym kierunku. Czy możesz w kilku słowach opisać różnice miedzy Atoll in200se a MC88-C?

Zgadza się założyłem klub jak i byłem posiadaczem Atoll IN200 :)

Opinia obecnie nie zbyt rzetelna gdyż wtedy posiadałem inny system.

Atoll to nieskończona dynamika, wzorowe prowadzenie niskich tonów, dobra przestrzeń i zróżnicowanie barw.

Tamten dźwięk był inaczej układany, pamiętam że wtedy męczyła mnie trochę średnica bo ta wyższa cześć owego pasma była osuszona. Góra była dobra ani ostra ani przytemperowana.

Odnośnie Mingdy MC88-C to inna bajka także inne kolumny bo Aries Classic SE. Tu jest niesamowita przestrzeń i stereofonia. Góra wybitnie rozdzielcza i mila. Tak zszytej i płynnie połączonej góry i średnicy nie słyszałem nigdy jak teraz.

Średnica miękka, nasączona i pulchna. Bas ma przepotężne zejście o wielu warstwach i podzakresach.

Dynamika uważam że dobra.

Cóż mogę więcej napisać.. musiałbym bezpośrednio posłuchać by dokładniejsze wnioski wyciągnąć :)

Ps. Jutro wkleję foty zrobione aparatem bo z komóry strasznie słaba jakość :(

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Odnośnie Mingdy MC88-C to inna bajka także inne kolumny bo Aries Classic SE.........

pzdr.

Atoll to nieskończona dynamika, wzorowe prowadzenie niskich tonów, dobra przestrzeń i zróżnicowanie barw........

zajebista rozninica w porownaniu - przeciez kolumny to sedno a wzmacniacz to parobek tak 80 do 20? ale co tam:)

zajebista rozninica w porownaniu - przeciez kolumny to sedno a wzmacniacz to parobek tak 80 do 20? ale co tam:)

możesz jaśniej.... ?

"Lampa nie umiera nigdy"

Wielkie dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. :) Nie wiem jak maja się moje ALR-ry do twoich Aries-ów ale myślę że skoro im100 dał sobie z nimi (ALR-ami ) nieźle radę to MC88-PL powinien wypaść znacznie lepiej. Dla pewności odsłucham jeszcze MC34-PL ale to chyba tylko dla formalności choć kto wie może ta lampa mnie zaskoczy? Jest jeszcze w grze końcówka mocy Atoll am100. Będę ją testował być może już w poniedziałek. Podobno gra lepiej niż integra im100se .

odsłucham jeszcze MC34-PL

może ta lampa mnie zaskoczy?

Mnie "rozwaliła" i sprzedałem Creek'a Destiny (3, 4 razy droższy) bez mrugnięcia. Tylko, ze ta lampa nie będzie dla każdego (jak wcześniej koledzy pisali) - kto słucha mocniejszego/szybszego grania powinien rozejrzeć się za innym modelem. Ja tam lubię easy listening;-)

MC34-pl była by najbardziej korzystna cenowo. :) i zostało by trochę kasy na jakieś lepsze źródło bo mój Pioneer PD - S701 to mimo ze kiedyś był w miarę dobry dziś już co najwyżej może robić za transport do DAC-a.

Panowie czy w okolicy Jeleniej lub Legnicy mozna posluchac mingda w jakims salonie ?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam, kilka informacji.

Nowe niższe ceny na MingDa:

http://www.mingda.pl/oferta/wzmacniacze-lampowe

Nie będzie od 1 września już dilerów, będziemy prowadzić sprzedaż tylko my, odsłuchać można u nas lub wypożyczyć za kaucją także wysyłkowo.

Na AudioShow 2014 zaprezentujemy MingDa wraz z kolumnami Dali z serii Rubicon, hotel Sobieski pokój jeszcze nieznany.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.