Skocz do zawartości
IGNORED

FED odmówił zwrotu niemieckiego złota ! ! !

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

i o tym pisze.Ludzie jakby w przeczuciu konca swiata kupuja jak szaleni cale to badziewie ktore wystarcza na dwa lata, naprawic sie nie damozna tylko kupic nowe.Na to potrzeba ton pieniedzy i daja je banki... na kredyty.Kolko sie zamyka.Potrzeba coraz wiecej towarow i coraz wiecej pieniedzy.Tyle ze to juz nie pieniadze a...... papier.

To nawet nie papier - kreowany elektronicznie w FED pieniadz zasila banki kiedy urzednik nacisnie 'enter'. Zasila - czyli zmienia kilka cyferek. Te pieniadze w postaci kredytow przeplywaja dalej, tyle ze na koncu to konsument swoja jak najbardziej fizyczna praca musi te pieniadze splacic z naddatkiem.

Co do kupowania jak szaleni - mysle ze to nie kwestia spodziewanego konca, raczej dalismy sie omamic jak tytulowi Niemcy goebelsowskiej propagandzie - i zapewniamy zyski akcjonariuszom.

M.in. goniac kroliczka audio ;)

Gdyby konsumpcja spadla to i interesy przestalyby sie krecic (na tym w koncu polega kryzys - towar jest ale kasy brak), wiec nalezy ten popyt podtrzymac.

Ciekawe ktore liczace sie zadluzone panstwo (nie licze Islandii) powie wierzycielom otwarcie - "walcie sie - nie splacamy" i zacznie od zera.

Przypomina mi się sposób kreacji pieniądza omówiony w serii filmów "Zeitgeist". Tylko 1/10 jest rzeczywista, reszta to wytwór kreatywnej księgowości bankowców. Kto wie, może to samo może dotyczy fakatycznego stanu złota? Oczywiście same filmy należy brać to z pewną dozą dystansu, ale wiele prawdy w nich jest.

Przypomina mi się sposób kreacji pieniądza omówiony w serii filmów "Zeitgeist". Tylko 1/10 jest rzeczywista, reszta to wytwór kreatywnej księgowości bankowców. Kto wie, może to samo może dotyczy fakatycznego stanu złota? Oczywiście same filmy należy brać to z pewną dozą dystansu, ale wiele prawdy w nich jest.

Myślę że miałeś na myśli "Pieniądze jako dług". Uważam że takie filmy powinni puszczać w szkołach.

Ja postanowiłem nie kupować nic na kredyty mimo że w tej chwili wiele rzeczy można kupić z ratami bez odsetek. Każdy wzięty kredyt to podtrzymywanie tego chorego systemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie trzymałbym również pieniędzy na koncie ale to mało praktyczne. Ja dzięki Bogu mam nadwyżki pieniędzy i nie jestem zadłużony. Ale niestety nie każdy ma tyle szczęścia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CZYTAĆ, LEMINGI!

Niesamowity materiał... Starozakonni z Judesej zrobili w konia nie tylko NIemców ale także i Chińczyków.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

za cholere nie moge uwierzyc ze nie było tam przynajmniej jednego katolika.Jakies łajzy sa te katolki jak widac bo nie potrafia zrobic takiego prostego biznesu a o którym musimy sie dowiadywac od zaprzyjaznionego muzumalnskiego pakistanu.A to ze na chiny trafilo to bardzo dobrze.Biedni nie sa....

faktycznie niesamowity mmmmmaterial dla niesamowitych czytelnikow.

pamietam pierwszy raz o aferze bylo jakies piec temu i od tego czasy zmieniaja sie tylko ..daty.Chiba tylko dlatego zeby w wypadku wymarcia pierwszego pokolenia lykajacego te bzdury nastepne nie było pozbawione takiej dobrej rozrywki .

• 1 rok później...

Tym niemniej fakt że niemieckie komedie nie są tłumaczony na inne języki, a angielskie czy amerykańskie - tak, jest pewną formą oceny wartości jednego i drugiego humoru dla ludzi z krajów trzecich.

Wiem o tym, jednak fakt że są mniej lub bardziej udane tłumaczenia komedii anglosaskich, a nikt nie tłumaczy niemieckich znaczy że są duże różnice w poczuciu humoru, a to zwykle jest również oznaką różnic mentalnościowych i cywilizacyjnych.

Wy, germanofile zdajecie się mówić - "niemiecki humor jest świetny, tylko naucz się niemieckiego" na co ja odpowiadam "chyba jednak szkoda fatygi, angielski jest bardziej zachęcający - nawet na podstawie tego co zostaje po tłumaczeniu" na co Niemiec najchętniej odpowiedziałby "to jest rozkaz kmiotku!".

Czytałem kiedyś artykuł o tym co wnieśli murzyni do obyczajowości ludzi białych, i oprócz kilku nowo powstałych rodzajów stylów muzycznych i tańca oprócz walca, to ponoć nowego rodzaju specyficzne poczucie humoru (i pewne nowe elementy sposobu bycia) pojawiło się właśnie od czasów kolonialnych w społeczeństwach (głównie anglosaskich) które korzystały z pracy niewolniczej murzynów. Ponoć właśnie wiele tych uniwersalnie przyswajanych przez ludzi na całym świecie elementów sposobu bycia i humoru we współczesnych Amerykańskich i Angielskich filmach ma swoje pochodzenie i genezę właśnie w odparzeniu (mniej lub bardziej świadomym ale jednak weszło w krew) i przyswojeniu tych elementów sposobu bycia od ludzi czarnych.

Tak czy siak Anglosasi mieli umysł otwarty na tyle, żeby przyswoić sobie takie rzeczy jak humor, skądkolwiek by on nie pochodził. Myślę że u nas szlachta sporo podobnych rzeczy podpatrzyła u chłopów. Za to Niemcy to bizantyjska cywilizacja ordnungu i knuta, więc nie dziwne że mało kto interesuje się ich kulturą, z wyjątkiem może muzyki, głównie instrumentalnej.

Zbroic sie trzeba rozpiepszyc ten caly skorumpowany system bankowy.... prowokacja a może wyjście. ...

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.