Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki nastepca Diory WS504B?

robsonic

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zastanawiam sie jaki wzmacniacz zastapi mi moja poczciwa Diore WS504B? Nie zastanawialbym sie gdyby nie fakt , ze sprzet stal sie powoli leciwy. Mianowicie wymaga generalnego przegladu, gdyz przekazniki czasami nie lacza, galki barwy dzwieku trzeszcza, nigdy nie byly wymieniane kondensatory elektrolityczne, itd, itp. Do bzmienia diory jestem tak bardzo przywiazany, ze inne wzmacniacze (tego pokroju oczywiscie) nie odpowiadaja mi bzmieniowo. Na przyklad techniscy z tamtego okresu (mosfet nie pamitam modeli, ale zdaje sie 70 watowy w klasie AA) gral zbyt plasko i chlodno. Ani Kenwood, a ni sony tez nie przekonywaly mnie. Diora nie miala sobie rownych w swojej klasie dla moich uszu.

Dodam jeszcze, ze w zeszlym roku zakupilem nowe kolumny Tonsil Maestro S. Jaki wzmacniacz zaproponujecie w rozsadnej cenie ktory bedzie mial co najmniej taka sama moc znamionowa jak diora i podobne przyjemne cieple bzmienie?

Z gory dzieki za jakiekolwiek opinie i sugestie. Mile widziane porownania innych wzmacniaczy do WS504B.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/103115-jaki-nastepca-diory-ws504b/

Nie idź tą drogą . Kiedyś dawno temu miałem Diorę ws 420 , zapragnąłem kupić nowszy bodajże ws 520 z dolby surrandem i w stereo o wiele gorszy .

Zapomnij o Diorach , a jeśli chcesz brnąć dalej to twój wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma czegoś takiego jak klasa AA. Wynalazki typu Diora to wyrzucone pieniądze. Za 7-8 tysięcy moża złożyć bardzo przyzwoity używany system, który będzie dawał satysfakcję przez lata. To jak przesiadka z Poloneza na Audi.

Zastanawiam sie jaki wzmacniacz zastapi mi moja poczciwa Diore WS504B?

Każdy.

Pierwszy z brzegu Pioneer serii 6xx czy 7xx do kupienia za 300-400zł rozjedzie to na miazgę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasem bywa też tanio Creek 4330 lub Musical Fidelity A1.

Aczkolwiek ja osobiście wziąłbym do Maestro zaprzeczenie ciepłego grania - chociażby Rotela 971.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ojej... Panowie, ale ja nie szukam sprzetu mega audiofilskiego za nie wiadomo ile kasy. Wystarczy mi jakis wzmacniacz o podobnych parametrach, ktory mi zastapi ws504B. Nie chce tutaj teraz pisac , jak sie zawiodlem po przesluchaniu w sali odsluchowej sprzetu audiofilskiego firmy ROTH za xxxxx kasy. Myslalem , ze jak cos kosztuje tyle to i mnie zaszokuje jakos pozytywnie. Tymczasem az tak wielkiej rewelacji nie bylo. Owszem dzwiek byl czysty, naturalny, klarowny, ale szalu nie bylo. To znaczy nie bylo tak wielkiej przepasci w jakosci dzwieku w stosunku do ceny produktu.

PS. Parantulla - a ten pionier jaka ma moc znamionowa i czy ma ciepla barwe dzwieku? Poprostu nie chce sie zawiesc.

Nie ma czegoś takiego jak klasa AA. Wynalazki typu Diora to wyrzucone pieniądze. Za 7-8 tysięcy moża złożyć bardzo przyzwoity używany system, który będzie dawał satysfakcję przez lata. To jak przesiadka z Poloneza na Audi.

No wlasnie Technisc wypuscil wzmaki MosFet w klasie AA (czyli AB z jakimis tam XXX zmianami).

technics_suv90d.jpg

Natomiast nie zgadzam sie z Toba, ze Diora to ''wynalazki''. Mam na mysli oczywiscie te nasza stara diore z Dzierzoniowa. Znam nawet kogos kto tam pracowal i w latach 80 szlo tego bardzo duzo na zachod.

Na wzmacniacz moge przeznaczyc co najwyzej 500 zl, no moze troszke wiecej. Mysle, ze spokojnie uzywany za takie pieniadze mozna kupic, ktory nie bedzie odstawal zbytnio od sprzetow za 8 tys jakie sugerujesz. Z doswiadczenia wiem, ze cena nie zawsze idzie w parze z jakoscia produktu. Kiedys na wystawie w Londynie sluchalem nautilusow za 20 tys funtow i zeby mnie powalic to chyba musialyby mi w domu jeszcze sprzatac, robic obiad, zarabiac pieniadze i grom wie co jeszcze.

Ja staram sie chodzic po ziemii, spokojnie. Za niewielka kase tez mozna :P

Skoro cos klimatycznego to moze Radmor ;-)

To radmor jeszcze cos produkuje? :P Szczerze szukam jakiegos wzmaka z nowszych konstrukcji, powiedzmy w przedziale wiekowym 5-10 lat. No ale jesli sa jakies za kilka stowek polecane , niezawodne konstrukcje kilkunastoletnie to oczywiscie nie pogardze solidna rekomendacja..

Nie idź tą drogą . Kiedyś dawno temu miałem Diorę ws 420 , zapragnąłem kupić nowszy bodajże ws 520 z dolby surrandem i w stereo o wiele gorszy .

Zapomnij o Diorach , a jeśli chcesz brnąć dalej to twój wybór.

Ukryta Zawartość

Czester nie porównuj WS504B do WS420 - to zupełnie inna bajka.W czasach gdy powstała WS504 była naprawdę niezłą propozycją w swojej grupie cenowej - robsonic ma rację - większość technicsów z tamtych lat było zdecydowanie gorszych.

Dziś za cenę w/w Diory można już trochę poprzebierać -kilkuletni Rotel , Nad , Creek ... zależnie od preferencji brzmieniowych.U mnie swojego czasu Diorę zastąpił Marantz PM 7000 i pozostał w moim systemie na długi czas.

Ukryta Zawartość

WOW Pedros.. Co bys mi polecil za 500 zeta uzywanego z podobna klasa bzmieniowa do WS504B? Wal prosto z mostu konkretne propozycje (modele). Kupie, potestuje, a jak sie nie spodoba to pogonie dalej.. W koncu od czego jest Allegro, Ebay :P

Trudno wybierać za kogoś i polecać wzmak na odległość.Z Tonsilami Maestro s możesz spróbować np. Nada c320 , lub starszego brata Marantza PM 7000 czyli Marantza PM 68 - w tym przypadku budżet nieco przekroczysz ale można upolować go za 600-700 zł.

To radmor jeszcze cos produkuje?

Radiostacje dla wojska. A jeden z pracowników założył swoją firmę i konstruuje wzmacniacze. Bardzo dobre. Jak Ci zależy to poszukaj pod hasłem "Amplifikator". Tyle że do tych 5 stówek trzeba dołożyć jedno zero.

Zwróć uwagę na stare grundigi A-903 albo lepiej a-9000 mam takiego w domu kupiłem z ciekawości gra zaskakująco dobrze, brzmienie bogate w kolory, ciepłe niczym z dobrej lampy :) Możesz jeszcze kupić NADa C320BEE i oddać do modyfikacji PRE zagra wtedy naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę na stare grundigi A-903 albo lepiej a-9000 mam takiego w domu kupiłem z ciekawości gra zaskakująco dobrze, brzmienie bogate w kolory, ciepłe niczym z dobrej lampy :

A czym go obciazasz?

A czym go obciazasz?

Zrobiłem taki test A-903 vs A-9000 i do tego doszedł jeszcze Grundig V3 grało to z kolumnami używanymi przeze mnie na co dzień Usher V-601 oraz Arcam RDAC/Asus Xonar ST(2xLME49990+OPA1612) Ostatni czasy po prostu nudzi mi się w "chałpie"... :)

kenwooda sobie odpość nawet nie próbuj 5040 miałem tego muła raczej kieruj się na pioneer a607r dynamika i moc też całkiem całkiem bezpieczny zakup co tu gadać

Ale kolega wyzej podaje inne modele kenka.. Wiesz.., firmy czasami oferuja rozne linie swoich produktow. Na przyklad moja Diora WS504B nie moze byc porownywana do innych modeli tej firmy, gdyz WS504B to byl kosmos jak na tamte czasy. Zaden technics tej konstrukcji nie podskoczyl , a byly drozsze co najmniej 2-krotnie.

Ale kolega wyzej podaje inne modele kenka.. Wiesz.., firmy czasami oferuja rozne linie swoich produktow. Na przyklad moja Diora WS504B nie moze byc porownywana do innych modeli tej firmy, gdyz WS504B to byl kosmos jak na tamte czasy. Zaden technics tej konstrukcji nie podskoczyl , a byly drozsze co najmniej 2-krotnie.

Kolega wyżej proponuje dwa modele Kenwooda , w tym jeden to 5040 .To że firmy proponują różne brzmieniowo i cenowo produkty to fakt ale szczerze mówiąc żaden z wzmaków Kenwooda , które dane mi było słuchać nie zaskarbił sobie mojej sympatii.A Ty oczekujesz porady osób które słyszały proponowane produkty , czy zamierzasz bronić wzmaków których nie słyszałeś?Decyzja co kupić należy do Ciebie i tak jak wspominałem wcześniej nikt za Ciebie wyboru nie dokona więc albo weż pod uwagę sugestie , albo po prostu kupuj , słuchaj , a potem napisz co wybrałeś i dlaczego.

Na razie patrze na tabelki i patrze na moce i wykresy. Ostatecznie kupie cos prawdopodobnie z najwieksza moca gdyz jak jest zapas mocy to mozna zawsze ''wydusic'' wiecej podpinajac korektor. Moje kolumny sa 8-omowe, wiec nie powinno byc jakichs specjalnych zwichniec..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.