Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

To na czym testujecie te urządzenia?

Widzę, że kolega nie połączył faktów...ja napisałem powyżej, co sądzicie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I sam na to pytanie odpowiedziałeś...

Dziadostwo. Niska kaloryczność i mnóstwo popiołu. Nie kupuj byle czego. Nie warto.

Testujemy jeszcze na tych piecach w firmie, czeski węgiel brunatny, ale jak dla mnie to kupa, nic nie warty, ale za to tani!

Nie na darmo firma zaproponowała, co niektórym osobą aby testowali nasze nowe dziecko. Ja akurat, jak pisałem jestem kontrolerem i programistą w naszej firmie, pewnie oczekują ode mnie, że im podam jak na tacy jakie ustawienia sterownika Polskiej firmy" Tech", będą najdogodniejsze dla tego pieca i jaki opał według mnie będzie się dobrze spisywał

Inaczej, jak chcesz się wykazać w firmie i brnąć coraz to wyżej to co robisz?

Proszę o nie wymądrzanie się i nie pisać, że my tobie poradzimy, a ty siądziesz na stołu wyżej;-)

To miała być jakaś forma reklamy?

Jeśli chodzi o reklamę, to tutaj jest strona i produkty firmy DAKON obecnie BOSCH

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wybacz, ale denerwuje mnie sytuacja kiedy na początku pytasz jako prywatny użytkownik o radę, a potem wychodzi że Ty jesteś branża.

Moim zdaniem to nie jest fair w stosunku do osób które starają Ci się pomóc i chcą poradzić.

Tyle ode mnie.

Wybacz, ale denerwuje mnie sytuacja kiedy na początku pytasz jako prywatny użytkownik o radę, a potem wychodzi że Ty jesteś branża.

Nawet nie wież jak bardzo się mylisz! ja i branża he he ...

Każdy ma swoje myślenie i zdanie...

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Trzeba było w pierwszym poście napisać.

Jestem współproducentem takiego kotła i jesteśmy na etapie prób i ustawień.

Jeden nawet dostałem do domu za bardzo niską cenę ale w zamian mam testować rózne rodzaje ekogroszku i ustawień. Na razie nie trafiliśmy na dobry opał i mamy w związku z tym problemy z kalibracją nastawów. Możecie pomóc?

I wszystko byłoby jasne i uczciwie postawione.

>>> HQ150

( + )

Uważasz, że tak jak zacząłem wątek to nie uczciwe?

Przecież i tak w trakcie opisałem całą sytuacje, nie jestem osobą, która lubi się chlubić swoim dorobkiem życiowym, a mimo to opisałem swoje stanowisko .

Więc, jeśli już tak szczegółowo powyżej opisałeś o co mi chodzi, to proszę o propozycje jaki eko groszek jest wart zainteresowania .

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Więc, jeśli już tak szczegółowo powyżej opisałeś o co mi chodzi, to proszę o propozycje jaki eko groszek jest wart zainteresowania .<br />

W związku z tym że mam brać udział w doradzaniu i ulepszaniu produktu, to co ja z tego będę miał?

W związku z tym że mam brać udział w doradzaniu i ulepszaniu produktu, to co ja z tego będę miał?

Tego się spodziewałem!! właśnie tak się kończy temat, jak napiszesz strzeże, zero koleżeństwa, tylko każdy paczy ile z tego będę miał ! ;-)

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Prywatnie jak widzisz wcześniej radziłem. Ale jak mam doradzać firmie w dopracowaniu produktu to niby dlaczego mam to robić gratis?

<br />tylko każdy paczy ile z tego będę miał ! ;-)<br />

Ty ten piec za te testy też chyba dostałeś kilka tysięcy taniej. Niby dlaczego?

Idź i im oddaj te pieniądze, bo jak widzę stoisz na stanowisku że to należy robić gratis.

Prywatnie jak widzisz wcześniej radziłem. Ale jak mam doradzać firmie w dopracowaniu produktu to niby dlaczego mam to robić gratis?

A u mnie piec będzie stał dla ozdoby ?;-)

Zaczynam odczuwać w twoich wypowiedziach nutkę zazdrości, czy żle myślę?

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

NIC - czyli tyle samo co wspierający Cię w Twoich perypetiach i wywierający nacisk na P. Darka w Twoim wątku.

Nasz firma, przynajmniej w tej w której ja pracuje do tej pory nie produkowała pieców na ekogroszek, piece które produkujemy od lat to większość na drzewo, gaz, elektryczne piece i na zwykły węgiel .

Kupowałem rodzicom ostatnio piec na ekogroszek więc się więcej nasłuchałem niż bym sobie robił:) Ale cena która podajesz jest o 30% wyższa od wyjściowej na nowy model najbardziej markowego polskiego pieca żeliwnego bodajże marki Klimosz . Standardowo gdzieś się kręcą w okolicy jak u ciebie 13-14 tyś zł . I to ze zdecydowanie lepszą automatyką. Rabat standardowy dają od razu 15% . więc polskie są tańsze a ta marka jest super chwalona więc sprawdzona. Zakładam że mówimy o cenach 25kW choć 30-32 nie są wiele droższe.

Trochę na forach obrywa się żeliwniakom do ekogroszku choć też taki zakładałem kupić rodzicom to szybko mnie zweryfikowano. Zaleta pewna to trwałość i standard 10 lat gwarancji, ale konstrukcja nie dostosowana ani w Twoim ani w Polskich. Konstrukcja od standardowego kopciucha sprawia faktyczną niską sprawność /koszty opału/. że Twoja firma jak piszesz produkowała na zwykły węgiel to pewnie tyko dostosowana retorta. Jest jeszcze wiele elementów które instalatorzy mi tłumaczyli a na forach użytkownicy piszą to samo. Kluczem do dobrego spalania to pomoc producenta w optymalnym zaprogramowaniu. Bez tego spalał do 100% więcej. Okazało się że dwa rodzaje ekogroszku spalają podobne ilości ale trzeba było kompletnie zmienić nastawy sterownika. W sumie to kocioł wciąga każdy ekogroszek poza czeskim brunatnym. I stosunkowo jest niewrażliwy na zmiany opału. Różnice w ilości spalanych bardziej wynikały z nieoptymalnego ustawienia jak rodzaju ekogroszku.

I to ze zdecydowanie lepszą automatyką.

Jakie masz zastrzeżenia do automatyki ?

Według mnie jest bardzo OK. pochodzi od Viadrusa .

Mój piec ma 25kW i żeliwo pochodzi od niemieckiego producenta .

że Twoja firma jak piszesz produkowała na zwykły węgiel to pewnie tyko dostosowana retorta.

Dokładnie, ten piec co ja posiadam, to zmodernizowany piec, który jest produkowany od paru lat przez naszą firmę i można w nim palić dodatkowo drzewem, normalnym węglem, albo koksem .

Ukryta Zawartość

dobrego spalania to pomoc producenta w optymalnym zaprogramowaniu

Z tym nie będzie problemu, takimi sprawami zajmuję się na co dzień.

Dzisiaj zakupiłem eko groszek z Piekar, na próbę 100kg i od razu jest różnica pomiędzy tym co dostałem od firmy na prubę

Ukryta Zawartość

Wcześniejsze ustawienia poszły się jebać .

Musiałem na nowo ustawiać w ustawieniach serwisowych .

Dziękuje wszystkim co mi polecali Pieklarza

Ukryta Zawartość

Eko grosze jest OK.

Dostałem go luzem i tona jest wyceniona na 780zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Trzeba było w pierwszym poście napisać.

Jestem współproducentem takiego kotła i jesteśmy na etapie prób i ustawień.

Jeden nawet dostałem do domu za bardzo niską cenę ale w zamian mam testować rózne rodzaje ekogroszku i ustawień. Na razie nie trafiliśmy na dobry opał i mamy w związku z tym problemy z kalibracją nastawów. Możecie pomóc?

I wszystko byłoby jasne i uczciwie postawione.

Ale dołożyłeś do pieca!!

Takim madrym trza było być z Zagrą-jego uczyć rozumu.

Dokładnie, ten piec co ja posiadam, to zmodernizowany piec, który jest produkowany od paru lat przez naszą firmę i można w nim palić dodatkowo drzewem, normalnym węglem, albo koksem .

I to właśnie podobno jest problem . Do ekogroszków piec ma mieć podobno zupełnie inną konstrukcję. Nie mądrze się bo się nie znam. Ale jeśli na forach i nawet instalatorzy maja w miarę identyczna opinię to może coś w tym jest że ta sprawność wynika z niedostosowanej konstrukcji.

Zresztą nie oceniam w ogóle, Czesi troszkę chyba lepiej dbają o jakość. Parę lat z nimi współpracowałem i niestety o polskich produktach nie zawsze mają dobre zdanie. Poza tym sam wiesz że nas nie do końca lubią, wiem z opiniami o jakości też może być subiektywnie. Ale u nas co druga ulica to produkują piece, więc przy takiej konkurencji dużo szmelcu na pewno jest.

Jak Ci się pracuje z Czechami?

Jak Ci się pracuje z Czechami?

Powiem tak. jest zazdrość i to duża, ale tylko tej populacji co są na niższych stanowiskach, mam też dużo, powiedzmy w nawiasie nie sympatii co do mojej osoby, ile to razy słyszałem:

(czy my nie mamy swojego elektryka) jak to, że Polak robi na stanowisku kontroler elektryk i ma się tak...( a ja na: to czemu nie uczyłeś się na elektryka:)

wyrób sobie papiery vyhl. č. 50 i ja ci oddam swoje stanowisko ) i jak myślisz co mi na to odpowiadają?

Natomiast z resztą jak i z elitą w naszej firmie żyje OK.

Tak jest niestety wszędzie! trochę się wykażesz, a już masz grono wrogów :(

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

• 7 miesięcy później...

Czy nasze prawo zezwala na wykonanie instalacji CO zamkniętej z naczyniem przeponowym na paliwa stałe np: ekogroszek ?

Okazuje się, że wykonałem instalację CO według norm Czeskich czy Niemieckich parę lat do tył, dostałem opinie końcową od kominiarzy, że komin, wentylacja oraz nawiew nadają się do użytku. Obecnie chcę zamknąć dziennik budowy i okazuje się, że zostałem poinformowany przez mojego kierownika budowy, że nie może dokończyć końcowego wpisu w dzienniku, ponieważ nasze prawo nie zezwala na instalację CO w układzie zamkniętym, czy tak faktycznie jest???

Pozdrawiam

Tomasz

Nie. Bodajże do 35kw może byc zamknięty.

Nawet nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mój ma 25 kW i spełnia III klasę norm unijnych, pod względem ekologii i zabezpieczeń!, co nawet mój kierownik budowy wie i widział, ale twierdzi, że nasze prawo dopuszcza kotły z układem zamkniętym tylko z wężownicą, układem chłodzącym w razie przegrzania, ja mu na to, że owszem takie piece są w naszej produkcji, ale te konstrukcje już mają po 20-25 lat, a owa konstrukcja pieca które produkujemy i który ja posiadam nie wymaga wężownicy ponieważ, ten kocioł ma już taki sterownik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i manualne zabezpieczenia, że nie wymaga wężownicy i spełnia wszystkie obecne normy unijne i i co ty na to??

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Dopuszcza! Ale jest to obłożone dodatkowymi zabezpieczeniami. Masz tu jeszcze linka do elektrody na ten temat.

Ukryta Zawartość

najciekawszy fragment

Kolego pierwsza sprawa to Twoje, powyższe stwierdzenie "Musi działać także przy braku zasilania czyli w obiegu nie może być wymiennika płytowego (zbyt duże opory przepływu)" jest błędne, ponieważ nie ma najmniejszego problemu podłączyć kocioł węglowy do instalacji CO poprzez wymiennik płytowy, a dodatkowo zamontować dla tego kotła bufor.Po drugie wymóg prawny stosowania bufora ciepła jest tylko wtedy, kiedy podłączasz kocioł węglowy w układzie zamkniętym. Jeżeli po stronie kotła węglowego układ jest otwarty to nie musisz stosować bufora.

Po trzecie normy dają możliwości stosowania także innych zabezpieczeń, a nie tylko bufora. Może to być np. schładzacz o działaniu bezpośrednim (nie wymagającym zasilania energią elektryczną), współpracujący z wbudowaną wężownicą schładzającą w kotle, oddzielnym wymiennikiem schładzającym lub dokonującym przelewu kotła i wyrzucenie gorącej wody do kanalizacji.

Innym rodzajem zabezpieczenia może być tzw. "strażak", który w chwili zagotowania kotła zalewa palenisko doprowadzajac do jego wygaszenia.

Niestety, aby móc zamontować bufor muszą być do tego możliwości i sens ekonomiczny.

Po pierwsze bufor musi być odpowiednio duży, a zatem trzeba mieć go gdzie postawić.

Po drugie bufor musi być zamontowany ponad kotłem węglowym, aby ciepło z kotła mogło wędrować do niego grawitacyjnie, a to nie zawsze jest możliwe, bo coraz częściej domy buduje się parterowe bez piwnic i z poddaszem nieużytkowym i nieocieplonym. Postawienie w takim miejscu zbiornika może zakończyć się jego zamarznięciem.

Poza tym zagotowanie kotła nie jest szkodliwe dla kotła. Szkodliwe jest dla instalacji, a ta w przypadku autora tego wątku najprawdopodobniej jest jest plastikowa AluPex (jak napisał "głównie podłogówka").

Aby w 100% zabezpieczyć tę instalację przed skutkami zagotowania i wygotowania wody przez kocioł weglowy to właśnie podłącza się takie kotły poprzez wymiennik płytowy. Wtedy kocioł pracuje w ukłądzie otwartym, a instalacja CO w układzie zamkniętym. To w 100% wystarczy, że jeżeli nawet kocioł się zagotuje i wygotuje to w instalacji CO nie pojawi się temperatura wyższa od 100'C , a woda w tej instalacji nie będzie wrzała, ponieważ temperatura wrzenia wody pod ciśnieniem jest znacznie wyższa. Dla przykładu przy ciśnieniu 2bar woda wrze dopiero po osiągnięciu 120'C.

Na ten temat razem z kolegą Mirrzo i kilkoma innymi kolegami pisaliśmy na Elektrodzie wielokrotnie, tłumacząc dlaczego tak się dzieje i dlaczego jest to najlepsze zabezpieczenie instalacji CO. Niestety jak widać nie chcesz się czegokolwiek nauczyć, bo Ty masz swoje wizje, które lansujesz, a przy tym wprowadzasz ludzi w błąd.

Kocioł węglowy pracujący w układzie otwartym, posiadający sterownik z nadmuchem, wyposażony w naczynie wzbiorcze o pojemności 30-40 litrów jest wystarczająco dobrze zabezpieczony przed skutkami wygotowania wody.

Ilość wody znajdującej się w tym kotle oraz w naczyniu wzbiorczym jest wystarczająca, aby zapewnić, że w razie awarii pompy czy zaniku energii elektrycznej wygaśnie w kotle zanim cała woda zostanie wygotowana.

Stawianie przy tym kotle buforów jest bezcelowe, ponieważ i tak nikt nie jest w stanie wykorzystać wytwarzanego w tym kotle ciepła bez zasilania prądu elektrycznego. Wydawanie kilku tys. zł na bufor, który ma sobie tylko stać i zawadzać w nadziei, że być może kiedyś się przyda jak będzie awaria to pomysł tylko i wyłącznie godny takiego "fahofca" jak Ty. Kolego tu "mówimy" o kotle z automatyką, która nadzoruje proces spalania w kotle i stopniowo uwalnia ciepło z opału do instalacji CO. Bufory mają sens tylko tam, gdzie palenie odbywa się krótko i intensywnie, a proces spalania jest trudny do kontrolowania.

W przypadku kotła autora wątku jest to kocioł z automatyką, a instalacja CO nie ma możliwości grzania bez zasilania elektrycznego. Czyli taki bufor mu się na codzień przyda jak "zeszłoroczny śnieg".

Kiedyś, a było to jeszcze przed zmianą przepisów miałem podobny problem, gość z vailanta nie chciał mi podbić gwarancji bo sprzęgnąłem go z piecem węglowym w układzie zamkniętym i to bez wymmiennika:)

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ukryta Zawartość

Zerknij na linka wyżej i prześlij kierownikowi:)

Jestem ciekaw co powiem mój kierownik na ten artykuł? czyżby o tym nie wiedział?zakładam że wie.

Bardzo ciekawa wypowiedz w artykule z elektrody, dokładnie to samo powiedziałem swojemu kierownikowi " jest to kocioł z automatyką, a instalacja CO nie ma możliwości grzania bez zasilania elektrycznego. ".Jeśli chodzi o moją instalację CO to oprócz sterownika który to posiada kilka czujników zabezpieczających kocioł przed przegrzaniem to, posiada analogowy termostat blokujący nastawiony na 95 stopni, kanister z wodą w razie gdyby dostała się wysoka temperatura do zasobnika, dojdzie do rozpuszczenia wosku a następnie zostanie kocioł zagaszony wodą.

Dodatkowo na instalacji jest zainstalowany termovar 55 stopni oraz mieszacz 4 drogowy i dwa zawory bezpieczeństwa, w razie gdyby jeden nawalił, co jeszcze muszę zainstalować tak aby były spełnione Polskie normy a mój kierownik mógł dokonać wpis końcowy??

Pozdr.

Tomasz

.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Przepisy przepisami ale zasada kocioł stałopalny - otwarta instalacja jest jedynym rozważnym układem. Można przecież stosować wymienniki i nie kombinować bo jak pieprznie to czasu i skutków cofnąć się nie da. Wiem co piszę, temat nie podchwycony przez media ale wypadków jest sporo, kiedyś byłem powołany przez prokuraturę jako biegły do zbadania przyczyn wybuchu kotła w jednej z podwarszawskich fabryk, widok jak po wybuchu bomby (coś ok 200-250kW), zginął człowiek, stracił 100% skóry plus urazy mechaniczne ale nie zginął od razu, 15 minut się męczył. Kiedyś nasze prawo mówiło jasno - opał stały - instalacja otwarta i tak powinno pozostać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.