Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Może widzieli więcej pieców które wybuchły :) Mój ostatnio opowiadał jak na osiedlu piec wypieprzył to przeleciał jeszcze przez 2 pomieszczenia!!

Tak się to kończy jak ludzie robią instalację CO z kotłem na paliwo stałe na czarno nie mając zielonego pojęcia o wykonaniu.

Co zyskali!!??.... kilka stówek na projekt i kierownika budowy, oraz czas aby się udać do Starosty po zgodę, a teraz...............#

Jak sprawa się skończyła??

Pozdrawiam

Tomasz

• 8 miesięcy później...

Jeśli jest ktoś zainteresowany kupnem sterownika do kotła z zasobnikiem producenta TECH, to mam nówkę 1szt. na sprzedaż, model ST-702 zPID

Praktycznie posiada wszystkie te same opcje co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Widzę, że jesteś bardziej w tej elektronice oblatany. Ja mam w moim LingDuo Plus sterownik Estyma.

Jest sens żeby go wymieniać?

Prawdę mówiąc wygodny dla mnie by był taki, który steruje trzema pompami niezależnie. Czyli osobno tą do C.W.U. i osobno dwoma niezależnymi obiegami z dwoma sterownikami. Wtedy na parterze z ogrzewaniem podłogowym miałbym inny sterownik a na piętrze gdzie są kaloryfery dołożyłbym drugi sterownik.

Są już takie na rynku?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie o pompy chodzi bo to jest jasne, tylko o to, żeby sterownik kotła współpracował z dwoma sterownikami pokojowymi i załączał pompy niezależnie na te dwa samodzielne obwody.

Ja problemu z pompami nie mam, tylko jakby był na rynku taki sterownik z PID i dodatkowo mający funkcjonalność jak opisałem, to bym sie zastanowił nad wymianą.

Czyli żeby sterownik miał jakby trzy tryby pracy, C.W.U, CO1, i CO2, każdy sterowany innym czujnikiem temperatury.

ja po doświadczeniach kuzyna (hydraulik 3 pokolenie), rodziców i znajomych olałem wszystkie gadżety typu czujniki, stacje pogodowe itd. W chacie mam ciepło, problemów z ustawieniami żadnych i splam mniej niż "czujnikowcy". Ale znam przypadki gdzie piec bez stacji pogodowej nie jest w stanie nagrzać domu.. ale węgla też idzie..

Na początku żałowałem że w szafkach nie dałem mieszaczy sterownych z pieca ale w praktyce okazało się to zbędne w 100%.

ekogroszek za dużo traci na przestojach (wychładzanie komory spalania, zwłaszcza z deflektorem), potem musi pałować by nadrobić spadki temperatur a potem znowu stoi. Powinno się utrzymywać maksymalnie równą temperaturę na kotle, bez gwałtownych spadków. Palić mocno w średnim zakresie temperatur i słabo w górnym tak by uniknąć przejścia w podtrzymanie, a jak już przechodzi w nadzór to powinien mieć krótkie (5-10 minut) przerwy w podawaniu małych dawek tak by podtrzymać temperaturę. Taka praca z czujnikami a zwłaszcza stacją pogodową i trybie dzień / noc to prawdziwe wyzwanie.

Pompa CO chodzi cały czas (55C+), woda się nie wychładza co eliminuje nagły spadek temperatury oraz utratę kontroli nad grzejnikami, Mieszkania / pomieszczenia nie należy wychładzać (znowu efekt żyłowania paleniska). Możesz cały dom pokryć czujkami ale ja wolę bez kabli, bez czujników i mieć w każdym pomieszczeniu inną temperaturę, taką jaką chce.

Histeryzacja CWU załatwia Ci problem pompy ciepłej wody, zaś podłogówkę można na stałe przymknąć opcjonalnie potrenować z interwałami na pompie i mieszaczem (zależnie od instalacji).

Do pracy jaką opisałem dąży każdy sterownik z algorytmem. Nie wiem jakim geniuszem trzeba być żeby przegrzać kocioł na eko.

6.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Coś tu motasz. Jak pompa C.O. chodzi cały czas, to te 55 stopni cały czas pójdzie na grzejniki?

Po cholerę jak w mieszkaniu temp zadana będzie osiagnięta? Chesz też mieć w mieszkaaniu 55 stopni czy grzejniki mają zamknąć termostaty a te 55 stopni ma sobie krążyć w rurkach?

Palić mocno w średnim zakresie temperatur i słabo w górnym tak by uniknąć przejścia w podtrzymanie, a jak już przechodzi w nadzór to powinien mieć krótkie (5-10 minut) przerwy w podawaniu małych dawek tak by podtrzymać temperaturę.

Ja tylko napisałem, że taki cykl pracy z zachowaniem jego ciągłej pracy, nawet z minimalną mocą, będzie powodował wzrost temperatury kotła w przypadku braku odbioru tego ciepła czy to przez zasobnik CWU czy to przez ogrzewanie domu.

Przecież czasami po nagrzaniu pomieszczeń rano, przy temperaturach jakie mamy obecnie albo nawet trochę wyższych grzejniki i przez pół dnia się nie włączą, bo będzie w domu zadana temperatura. To kocioł pracujący cały czas, choćby minimalnie nie będzie sie nagrzewał nadmiernie? Gdzie w takim przypadku oddaje temperaturę spalania?

Też nie rozumiem o jakim wychaładzaniu pomieszczeń piszesz. Przecież sterownik pokojowy ma chyba histerezę na 0.25 stopnia. To spadek o te 0.25 to już wychłodzenie?

Coś tu motasz. Jak pompa C.O. chodzi cały czas, to te 55 stopni cały czas pójdzie na grzejniki?

pompa chodzi od 55C (niestety wyżej nie mogę ustawić), na grzejniki trafia temperatura z przedziału 55-60C (na kotle 68-70C zawór 4drożny przymknięty 50%)

Ja tylko napisałem, że taki cykl pracy z zachowaniem jego ciągłej pracy, nawet z minimalną mocą, będzie powodował wzrost temperatury kotła w przypadku braku odbioru tego ciepła czy to przez zasobnik CWU czy to przez ogrzewanie domu.

Pamiętaj że musisz nagrzać piec i wodę, a lekkie spalanie pozwala tylko na niewychłodzenie samego paleniska (o ile kontrolujesz spaliny). Najwięcej ciepła daje żar a go masz relatywnie mało i daleko od płomieniówek czy płaszcza wodnego, dodatkowo ciepło odbierze deflektor. Po za tym 80C to alarm i odcięcie dopływu paliwa, uruchomienie wszystkich pomp i otwarcia mieszacza w efekcie momentalny spadek temperatury nawet o 20C.

Przecież czasami po nagrzaniu pomieszczeń rano, przy temperaturach jakie mamy obecnie albo nawet trochę wyższych grzejniki i przez pół dnia się nie włączą, bo będzie w domu zadana temperatura. To kocioł pracujący cały czas, choćby minimalnie nie będzie sie nagrzewał nadmiernie? Gdzie w takim przypadku oddaje temperaturę spalania?

A kto powiedział że kocioł pracuje cały czas ?

Też nie rozumiem o jakim wychaładzaniu pomieszczeń piszesz. Przecież sterownik pokojowy ma chyba histerezę na 0.25 stopnia. To spadek o te 0.25 to już wychłodzenie?

kolejna nadinterpretacja ale ... nie masz czujników w każdej części domu a on sam nigdy nie wychładza się równomiernie.

Nawet bardzo kaloryczny ekogroszek (30mj) ma problem by dobić do zadanych temperatur w układach bez zaworów lub nadmiernie otwartych, więc naprawdę nie wiem skąd Ty bierzesz takie pomysły.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

nie masz czujników w każdej części domu a on sam nigdy nie wychładza się równomiernie.

No i tu doszliśmy do sedna. Dlatego myślałem o sterowniku pokojowym na każdej kondygnacji z osobna.

Żeby jeszcze bardziej, poza głowicami termostatycznymi, zminimalizować wahania temperatury.

Są już widzę takie sterowniki sterujace niezależnie nawet trzema obiegami( trzema sterownikami pokojowymi i trzema pompami) ale do tradycyjnego kotła na paliwo stałe. Na razie nie znalazłem takiego do kotła z podajnikiem.

A może jednak:

http://www.grzejesz.pl/produkt/sterownik-pieca-z-podajnikiem-sp-14-kg

Tu następny, tylko drogi:

http://allegro.pl/sterownik-st-48-tech-kotla-z-podajnikiem-4-pompy-i4893388538.html

i kolejny:

http://allegro.pl/sterownik-do-kotla-z-podajnikiem-iryd-pid-nowosc-i4915534900.html

Czyli już są. Trzeba będzie to przemysleć, mogło by to być fajne rozwiązanie.

Prawdę mówiąc wygodny dla mnie by był taki, który steruje trzema pompami niezależnie. Czyli osobno tą do C.W.U. i osobno dwoma niezależnymi obiegami z dwoma sterownikami. Wtedy na parterze z ogrzewaniem podłogowym miałbym inny sterownik a na piętrze gdzie są kaloryfery dołożyłbym drugi sterownik.

Są już takie na rynku?

ST-707 to potrafi, niezależnie potrafi sterować czteroma pompami, a z regulatorem pokojowym TECH ST-280 lub ST-281 to fajna zabawa

Niekoniecznie, możesz zastosować np krótki obieg z pompą obiegową plus zaworem mieszający trójdrogowy Regulus 55 stopni, do tego zadajesz w sterowniku obniżenie pokojowe np: w TECHU 12-15 stopni i w chwili kiedy regulator pokojowy załącza piec aby np: dogrzał mieszkanie, a zadaną temperature na kotle masz np:65 stopn , to zawór otwiera się i puszcza ciepło do danego obiegu, a po uzyskaniu temperatury 21-23 stpnie np: pokojowej, kocioł przechodzi do tryby czuwania ( nadzór ) aż temperatura spadnie do tej obniżonej, czyli 65 zadana minus 12 obniżenie pokojowe to jest 53 stopnie, to wtedy ststerownik ponownie uruchamia piec w tryb " praca " i pracuje tylko z krótkim obiegiem np: w moim przypadku równolegle z bojlerem .

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja chyba coś nie łapię.

Myślałem, że zawsze tak jest. Przecież regulator pokojowy nie przełącza kotła w tryb pracy, tylko daje sygnał do sterownika kotła, zeby właczył pompę C.O,, a dopiero jak ta schłodzi kocioł do temperatury poniżej zadanej minus histereza, to kocioł się wybudza z trybu czuwanie na tryb praca. Analogicznie robi czujnik temperatury w zasobniku C.W.U.

Te podane wcześniej przeze mnie sterowniki niestety nie robią tego co chciałem. Owszem sterują czterema pompami, ale mają możliwości podpięcia dwóch sterowników pokojowych. Ten Tech ST-707 to potrafi? Tak żeby włączył mi tylko pompę np, do podłogówki a nie włączał tej od kaloryferów i odwrotnie?

co niby Ci da 20 czujek w całej chałupie ? przestój pompy 10 minut na 24h ?

Instalacje są różne, rozwiązania są różne a pomysłowość hydraulików jeszcze większa. Pewne jest jedno, palimy 60-80C i unikamy przestojów.

Tech ST-707 to potrafi? Tak żeby włączył mi tylko pompę np, do podłogówki a nie włączał tej od kaloryferów i odwrotnie?

Dwóch regulatorów pokojowych do TECHA nie można podłączyć, możesz mi narysować swoje obwody grzewcze

Ja chyba coś nie łapię.

Myślałem, że zawsze tak jest. Przecież regulator pokojowy nie przełącza kotła w tryb pracy, tylko daje sygnał do sterownika kotła, zeby właczył pompę C.O,, a dopiero jak ta schłodzi kocioł do temperatury poniżej zadanej minus histereza, to kocioł się wybudza z trybu czuwanie na tryb praca. Analogicznie robi czujnik temperatury w zasobniku C.W.U.

U mnie to działa zupełnia inaczej, ponieważ mam sterownik z PID, opisana przez ciebie praca to zwykła praca która osiąga zadaną temperature i wyłącza pic, a następnie włącza w chwili kiedy to temperatura spadnie w zależności od ustawienia histerezy kotła.

HQ150

Możesz mi wkleić pdf do twojego sterownika?

co niby Ci da 20 czujek w całej chałupie ? przestój pompy 10 minut na 24h ?

Muszę kolegę zmartwić ale zastosowanie czujników do danego obwodu plus zawór mieszający pozwala pompie tylko pracować w danym momencie, czyli w przypadku dogrzewania mieszkania to jest 2-3 razy na dobę po 2-3 godziny, czyli nie będzie to przestój pompy 10 minutowy na 24h, tak?

Najpierw pracowałem w trybie standardowym, a potem chodził w PID.

I która opcja wydaje się być dla ciebie lepsza?

Pozdrawiam

Tomasz

I która opcja wydaje się być dla ciebie lepsza?

Myślę że PID. Temp. nie faluje, węgiel się pali w miarę równomiernie, sterownik pilnuje temp. spalin, nie trzeba się bawić w ustawienia, nie trzeba się bać że wygaśnie przy przerwie no i podobno w tym trybie jest większa sprawność spalania.

Tak, sprawność kotła jest dużo lepsza, wnioski sprawdzone są takie że lepiej jeśli kocioł pracuje non stop w 1-100% w PID niż co kilkadziesiąt minut prawie na maksa z przerwami, zużycie dużo mniejsze i wydajność kotła lepsza, tylko PID jest bardziej wymagające co do ustawienia podawania i nadmuchu, ale jak to się opanuje to jest OK ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Muszę kolegę zmartwić ale zastosowanie czujników do danego obwodu plus zawór mieszający pozwala pompie tylko pracować w danym momencie, czyli w przypadku dogrzewania mieszkania to jest 2-3 razy na dobę po 2-3 godziny, czyli nie będzie to przestój pompy 10 minutowy na 24h, tak?

tak zwłaszcza jak masz poddasze + parter + piwnica, duże okna, balkony i salon 40mkw.

Po za tym, 25kg ekogroszku wystarczy na tydzień pracy i ogrzanie 150L wody latem (mój przykład), rozpędzie pieca i całego układu do minimum 60 C to kilka godzien pracy kotła na 100% możliwości czyli nie zużywanie a pochłanianie paliwa. Jeśli Ci nie szkoda opału to wyłączaj pompy na 4-6h dżinnie i zalewaj potem piec chłodną wodą. Podbicie temperatury w całym budynku o 2-3C to nie jest takie hop a zasada jest taka sama jak przy jeździe samochodem, utrzymanie prędkości kosztuje mniej niż jej osiągnięcie. Mieszacze i inne duperele są dobre, trzeba tylko pamiętać że grzejniki rozsądne sprawności uzyskują przy wyższych temperaturach więc woda w rurach poniżej 55C to kolejna strata.

Przypadki które testowałem i analizowałem po eliminacji pogodynek i czujników średnio zaczęły zużywać koło 20-30kg węgla mniej na tydzień. Przypadki były różne, piece różne typy instalacji rożne, węgiel i jego typ też różny. okres testu 3 lata. Najgorsze chyba co może być to pogodynka, przy czujnikach różnie, czasem wychodziło na to samo, czasem zużycie spadało.

Tak, sprawność kotła jest dużo lepsza

dobry palacz i PID leży, nie zmienia to jednak faktu że algorytmy są dobre i wygodne. Osobiście nie rozumiem ludzi którzy je wyłączają.

tylko PID jest bardziej wymagające co do ustawienia podawania i nadmuchu, ale jak to się opanuje to jest OK ;-)

PID pracuje na czujnikach, jedyny wymóg to stała pozycja przesłony.

Ja tylko skręciłem współczynnik podawania na -30%, czyli minimum. Taki mam groszek chyba dobry, bo daje radę i trzyma się kupka i ładnie spala.

dobry groszek się szybko spali (gazowy, gazowo - płomienny), słabszy (płomienny) wymaga dłuższego palenia i dostarcza mniej energii ale tej zimny jest idealny :), niektóre firmy sprzedają go jako "jesienno - wiosenny".

Trochę dziwne że musisz aż do -30 zejść, przesłonę wentylatora masz zablokowaną ? jeśli nie to PID zawsze poda więcej węgla.

PID pracuje na czujnikach, jedyny wymóg to stała pozycja przesłony.

Dziwne rzeczy piszesz, czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z sterownikiem do kotła z PID?

Po za tym, 25kg ekogroszku wystarczy na tydzień pracy i ogrzanie 150L wody latem (mój przykład),

A w sezonie zimowym jakie masz zużycie?

Pozdrawiam

Tomasz

Co to jest przesłona wentylatora? Ja chyba nie mam takiego czegoś?

Ukryta Zawartość

Jeśli masz dostęp do serwisu swojego sterownika to osłona jest zbędna, sam możesz sobie ustalić obroty pracę wentylatora w pozycji minimum jak i maks

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

, tylko o to, żeby sterownik kotła współpracował z dwoma sterownikami pokojowymi i załączał pompy niezależnie na te dwa samodzielne obwody.

Ja problemu z pompami nie mam, tylko jakby był na rynku taki sterownik z PID i dodatkowo mający funkcjonalność jak opisałem, to bym sie zastanowił nad wymianą.

Czyli żeby sterownik miał jakby trzy tryby pracy, C.W.U, CO1, i CO2, każdy sterowany innym czujnikiem temperatury.

Jak pisałem wcześniej ST-707 potrafi niezależnie sterować pompami, nie bardzo rozumie po co potrzebujesz podłączyć dwa regulatory pokojowe do jednego sterownika?

zastosuj zawór mieszający cztery drogi plus pompa do obwodu podłogowego, który będzie sterowany i kontrolowany za pomocą np: ST-707 zPID plus regulator pokojowy ST-280

Pozdrawiam

Tomasz

Dziwne rzeczy piszesz, czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z sterownikiem do kotła z PID?

zadzwoń na infolinie i zapytaj :) po za tym zależnie od typu wentylatora, u mnie przesłona regulowana jest dynamicznie względem obrotów (świetna rzecz przy paleniu drewnem).

A w sezonie zimowym jakie masz zużycie?

różnie, zależy co zasypie. Teraz palę eko 25mj o większej granulacji lekko wilgotny (folia) i wychodzi jakieś 20-25KG/24h z tym że mam mały remont i trochę ucieka bokiem + 2 obiegi podłogówki. Na węglu 28mj (ponoć...) z 10KG mniej, nie mierzyłem dokładnie. Rok temu zimą na węglu 26/27 mj nie przekraczałem 25KG / 24h, czyli zasobnik spokojnie na tydzień, tej zimy ten sam węgiel niestety już jest za suchy i 25kg nie starcza nawet na 18h przy 8C, ale pali się pięknie.

Defro 25k, temp 22C

Jeśli masz dostęp do serwisu swojego sterownika to osłona jest zbędna, sam możesz sobie ustalić obroty pracę wentylatora w pozycji minimum jak i maks

nie każdy sterownik to umożliwia. Po za tym zakładam że kolega zgodnie z przepisami ma obowiązkowy dopływ świeżego powietrza, często robi się go za piecem. W przypadku demontażu przesłony lub jej zbyt mocnego otwarcia przy dobrym cugu (a taki zimą jest często) obroty wentylatora nie mają większego znaczenia bo nawet jak nie pracuje to piec i tak zaciąga potężne ilości powietrza, a wolne/średnie obroty powodują dostarczanie bardzo dużej ilości tlenu.

Większość ludzi których znam raczej domyka przesłony (ja również), początkujący lepiej niech zaufa PID'owi i przymknie klapkę, będzie znacznie prościej wyregulować i uzyskać stabilną pracę. Ciśnienie wytworzone przez wentylator nie koniecznie musi iść w parze z ilością dostarczonego tlenu.

Jak pisałem wcześniej ST-707 potrafi niezależnie sterować pompami, nie bardzo rozumie po co potrzebujesz podłączyć dwa regulatory pokojowe do jednego sterownika?

zastosuj zawór mieszający cztery drogi plus pompa do obwodu podłogowego, który będzie sterowany i kontrolowany za pomocą np: ST-707 zPID plus regulator pokojowy ST-280

Tu pełna zgoda, po za tym czy w instrukcji czasem nie jest napisane że czujnik powinien być w najchłodniejszym miejscu ?

Z tymi 20 czujnikami i przerwami w pracy pompy chodziło mi o samą logikę, a raczej jej brak. Jedna czujka wyłączy, druga włączy, trzecia też chce, potem 5 minut przerwy, o 8 czujnika chce pompę itd... no ale kto bogatemu zabroni :)

Qrde całkiem nieźle oczujnikowany ten SAS :)

Rok temu zimą na węglu 26/27 mj nie przekraczałem 25KG / 24h, czyli zasobnik spokojnie na tydzień, tej zimy ten sam węgiel niestety już jest za suchy i 25kg nie starcza nawet na 18h przy 8C, ale pali się pięknie.

Czemu niestety!! że już jest suchy?? przecież czym suchszy tym lepiej, spalanie jest dużo wydajniejsze, kocioł rzadziej trzeba czyścić i przede wszystkim nie będzie podatny na szybkie rdzewienie zasobnik, retor, a wraz z nią cała mechanika

zadzwoń na infolinie i zapytaj :)

Nie muszę, ma do czynienia na codzień z kilkunastoma w pracy;)

Zobacz jak wygląda ślimak po jednym sezonie kiedy palimy mokrym opałem, o zasobnikach już nie wspomnę.

Pozdrawiam

Tomasz

ekogroszek nie powinien przekraczać wilgotności 15% (wiele eko w Polsce ma nawet 30%!). Suchy ekogroszek ma bardzo dużo pyłów (strasznie utrudnia zasyp) spala się bardzo szybko i traci na kaloryczności. Węgiel o odpowiedniej wilgotności (mój 7%) spala się wolniej i trzyma parametry, dlatego drogie dobre eko są generalnie w workach foliowych.

U kumpla po brunatnym też tak wyglądał. No ale idiocie nie wytłumaczysz że ponad 25% ceny to woda, z tak mokrego węgla możesz lepić bałwanki. Ruszt też wygląda ciekawie, podejrzewam że takich przypadków jest bardzo wiele, na forach często widzę jak ludzie dorabiają odprowadzenia wody itd.

U mnie jest syf tylko jak zasypie ten suchy stary eko, dlatego go mieszam. Czasem też dodaje trocin (mam za darmo) ale w tym roku latem nie zrobiłem zapasu pod dachem więc lipa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.