Skocz do zawartości
IGNORED

ATC SCM7 co jest grane ?

maryjan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od piątku mam na odsłuch w/w kolumny i powiem że nie wiem o co chodzi. Dźwięk jakiś taki nie szczegółowy, wokale jakby przykryte grubym kocem ! Brak szczegółów, talerze to takie lekkie syczenie, gitary bez drajwu, ciężko wyszukać poszczególne instrumenty, bas tekturowy choć czasem jest dobry. Po tych wszystkich ochach i achach które przeczytałem na ich temat jestem bardzo zawiedziony i gdybym za nie zapłacił 600 funtów ( tyle chyba kosztują nowe) to byłbym mega zawiedziony.Powiedzcie o co chodzi ? Mam za słaby wzmacniacz a może reszta toru mocno odstaje ? Szczegóły w "o mnie". Materiał ripy do Flac żeby nie było że ktoś powie że mam mp3 i oczekuję nie wiadomo czego. Czy możliwe jest że kolumny długo stały i potrzebują trochę czasu żeby ożyły na nowo ? Prawdopodobnie były używane w dyskotece i dostały w kość co przekłada się na jakość odtwarzania ?

Dzięki za ewentualne podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/103168-atc-scm7-co-jest-grane/

Sprawne ATC SCM7 zupełnie nie gra tak, jak napisałeś. Albo kolumny są uszkodzone (może po pracy w dyskotece zostały wymienione przetworniki na inne), albo masz bardzo, bardzo słaby wzmacniacz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam 11 i słuchałem tez 7 i wogole niezgadzaja sie z twoim opisem .Atc nie grają żywo ani ostro bardzej spokojnie ale nie oczekuj od nich ze szczeka ci opadnie jak je włączysz.

No ale z tego co piszesz moze być kilka problemów

Sprawdź czy nie podpisałem w przeciw fazie kolumny .

Kolumny moga być powypalane jesli grały na dyskotece często na full u długo .

Zabierz do sklepu i sprawdź z innym wmacniaczem jesli sie okaże ze to samo to znaczy ze cos nie tak z kolumnami .czesto okazja kończą sie w taki to sposób

:)

Jeżeli napędzasz te ATC7 tym wzmacniaczem w opisie o mnie to się nie dziwię że słabo Ci to gra. To są jedne z trudniejszych kolumn do napędzenia(właściwego) Nie wystarczy 30W w 8Ohm, nie przypadkiem w opisie kolumn jest wymagany wzmacniacz 50-300W w 8Ohm. Chociaż możliwe że są uszkodzone, może daj zdjęcie tych kolumn, czy nie zmieniono głośników na inne?

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Typowy przypadek nie ciągnięcia kolumn przez wzmak.A na dodatek ATC lubią się jedynie z na prawdę wydajnymi piecami.

7-mki znajomy napędza Heglem H100-raz że to mocny wzmacniacz,dwa że synergia.Brzmienie 100% odwrotne od tego co maryjanie opisałeś.

l'enfant sauvage

99% wzmacniacz nie daje rady.

Ja pare miesiecy temu podpialem Jungsona ja88 d niby klasa A 80 watt , klocek wazy 30 kg a nawet nie ruszyl moimi 11kami a potecjometr byl na 55 w skali Jungsona .

Ale za to roksan robi z nimi co chce i to na godzinie 11ej

Wiec ja stawiam tutaj na wzmacniacz, raczej.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jeśli grały na "dyskotece" to pewnie dostały już po dupie i to niejednokrotnie. Wiele razy spotkałem się z tym jak dobrze brzmiąca kolumna monitorowa z małym wooferkiem była napędzana do Bóg wie jakich granic przekraczających wytrzymałości mocowe. Mogły przejść one również super - modernizacje, po których nadają się jako podstawka pod kwiatek...

Witam, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tego co mówicie to chyba wzmak nie daje rady... Upatrzyłem sobie PMC TB2 lub FB1 jako docelowy zakup, myślicie że z nimi może być ten sam problem co z tymi ATC ?

Wrzucam zdjęcia żeby pokazać jak wyglądają te ATC i w jakiej dyskotece były (jeden z pokoi) . Co one tam robiły tego nie wiem może służyły jako odsłuch dla Dj-a lub uzupełnienie głównego nagłośnienia np. były włączne podczas dnia żeby nie uruchamiać kilku kW głównego nagłośnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34284-0-54381200-1367833903_thumb.jpg

post-34284-0-75936900-1367833911_thumb.jpg

post-34284-0-57087600-1367833925_thumb.jpg

post-34284-0-84005700-1367833934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają na oryginalne, model oczywiście starszy z poprzedniej serii. Tamte były jeszcze bardziej wymagające co do wzmacniacza niż obecne. Dziadowska konstrukcja? Jak się ich posłucha na dobrym wzmacniaczu to szczęka opada, to jedne z najlepszych kolumn jakie można dostać w tej cenie z referencyjnym basem jak dla mnie. Tutaj można zobaczyć jaki wzmacniacz ma gościu do swoich ATC7.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Upatrzyłem sobie PMC TB2 lub FB1 jako docelowy zakup, myślicie że z nimi może być ten sam problem co z tymi ATC ?

Mialem PMC TB2 plus i nie wydaly mi sie trudne do napedzenia. Chyba tez nie maja takiej opini w prasie. Co innego ATC :) Jesli chodzi o PMC to dosc "sterylne" granie jak na moje standardy ale kazdy lubi cos innego. Nie zapomnijmy tez o wyplywie reszty toru na ostateczne brzmienie.

• 4 lata później...

zaskakujący głośnik: średnica piękna i transparentna, góra przygaszona (czyli wszystko gra jak na stare ATC), zaskakuje natomiast ilość basu, a konkretnie jego nadmiar w średnich stanach.

Potrzebny jest wzmacniacz, który dobrze utrzyma bas w ryzach inaczej się rozleje (H200 sobie radzi fajnie).

Utwory bez basu lub z umiarkowaną ilością brzmią fajnie, utwory z dużą ilością basu niestety dudnią.

Słuchałem w dużym pomieszczeniu (30m2 otwarte na kuchnię 15m2) ustawione daleko od ścian i blisko ucha (1,5m)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.