Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego winyl brzmi lepiej niż CD, i czy aby na pewno lepiej?

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za to przyznam się, że postawiłem na cd, ponieważ tak się złożyło, że uzbierałem do tej pory sporo takich płyt, a do nich naturalnym biegiem rzeczy nabyłem w miarę dobry odtwarzacz. W każdym razie na tyle mnie zadowalający, że specjalnie nie ciągnie mnie ani do gramofonu, ani do winyli ;) Na wszelki wypadek dodam, że przyzwoitego systemu analogowego również zdarza mi się posłuchać od czasu do czasu. Owszem, mógłbym kupić gramofon dający lepszy dźwięk od tego odtwarzacza cd, ale to po pierwsze znacznie wyższym kosztem, a po drugie dla niecałej setki winyli. Bez sensu, co nie? Uważam też, że im mniejszy wpływ mechaniki, im mniejsza zawartość takich części w urządzeniu, tym teoretycznie czy też potencjalnie możliwa jest do uzyskania mniejszym kosztem lepsza jakość dźwięku.

Może niekoniecznie, gdyby ktoś dorzucił do gramofonu gratis przedwzmacniacz wysokiej klasy. A tak serio to gdybym miał się kiedyś pakować w analog od zera to nie wiem czy prędzej nie wybrałbym szpulowca. Na nim zaczynałem słuchać muzyki, stąd jest bliższy mojemu sercu. Z drugiej strony szpulowiec to technologia studyjna, a więc szlachetne pochodzenie i pewna nobilitacja, jakość taśmy matki, a w porywach nawet taśmy ojca. To już prawie poziom jplay.

Gramofon to celebra i dobrze, że klimat ten został reaktywowany. Dużo wznowień winylowych świadczy o tym, że format ma swoich zwolenników i chociaż jest niszowy, to trzyma się nieżle.

Parker's Mood

excel tu jest odpowiednie miejsce do pokazywania klasy

do tego widać dążą wypasieni ałdiofile, by winyl wylądował na bocznicy, wyłącznie

można tak chyba śmiało skonkludować po ponownym wywaleniu wątku z Analogu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja jestem za winylem, choć go nie posiadam.

ANALOG BRZMI LEPIEJ! :)

Mam to samo. Oczywiście, że lepiej.

To jak porównywać GW do Świata Młodych i Zwierzyniec do TVN24.

Pewne sprawy są oczywiste.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To sam dobrze wiesz ile godzin trzeba spędzić na lutowaniu i odsłuchach by dojść do zadowalającego rezultatu... A co mają zrobić ci którzy nie rozumieją schematów i nigdy nie trzymali lutownicy w rękach?

Jak to co?

Częste wachlowanie kablami (...)

:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Może niekoniecznie, gdyby ktoś dorzucił do gramofonu gratis przedwzmacniacz wysokiej klasy. A tak serio to gdybym miał się kiedyś pakować w analog od zera to nie wiem czy prędzej nie wybrałbym szpulowca. Na nim zaczynałem słuchać muzyki, stąd jest bliższy mojemu sercu. Z drugiej strony szpulowiec to technologia studyjna, a więc szlachetne pochodzenie i pewna nobilitacja, jakość taśmy matki, a w porywach nawet taśmy ojca. To już prawie poziom jplay.

Jakąś mitologię tworzysz. Z jakim więc odtwarzaczem CD, za jakie pieniądze ma drapak konkurować?

Bo wiesz są ludzie, kórz mają stary wzmak z czasów gdy gramofon stanowił trzon systemu, kupują drapaka z Allegro za 400zł, jakąś wkładkę za 300-500zł i mają nirwanę.

No ale jak masz CD analogowo grające ( jak gramofon) za 20 tys to trzeba będzie się troszke wysilić :)

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Hip hop to nie je muzyka... Hip hop to je kultura!

Kultura? Bakterie mają więcej kultury! Czy nie dałoby się tego potraktować jakimś antybiotykiem, albo innym azotoksem? To nie byłby chyba genocid?

Winyla nie posiadam, ale posiadam lampę. Z tymi Analogami to jak z żarówkami chyba, czyli sztuczki w mózgu. Teoretycznie te nowoczesne np halogeny (żeby nie włączać kontowersyjnych diodowych i wyładowczych) dają bardziej "prawdziwe" białe swiatło, reprodukcja barw jest lepsza, ale ja wolę spędzać wieczór przy klasycznej, a jeszcze stłumionej ściemniaczem świecącej jeszcze bardziej ciepło żółto.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kultura? Bakterie mają więcej kultury! Czy nie dałoby się tego potraktować jakimś antybiotykiem, albo innym azotoksem? To nie byłby chyba genocid?

+ 1 : )

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Mam to samo. Oczywiście, że lepiej.

To jak porównywać GW do Świata Młodych i Zwierzyniec do TVN24.

Pewne sprawy są oczywiste.

a Kobre do Naziego Dziennika

Jak mozna przekazac innym czego sie doznalo jadac prawdziwym Porsche, albo Ferrari ?

Jak mozna przekazac innym swoje wrazenia podczas skoku ze spadochronem ?

... ludziom ktorzy znaja to tylko z TV.

Nieliczni pisza ze z systemu z CD muzyka to bajka.

Nieliczni pisza ze z systemu z gramofonem muzyka to bajka.

... ludziom ktorzy znaja to tylko z forow, czasopism, duzych wystaw i przelotnych odwiedzin w salonach audio.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Mam nadzieję, vlado, że cię mój wpis nie obraża ale po tym co się tu ostatnio działo trudno traktować takie tematy poważnie a ty nie dość, że dolewasz oliwy do ognia to wyjeżdżasz mi jeszcze z wolnością wypowiedzi :)

O! Wyeksplodowało na bocznicę. Dobre i to.

+

0

Nadal uważasz, że to wątek wyłącznie frustracyjny? :-)

Przepraszam za porównanie do dzieciaka i sugerowanie nieznajomości historii.

Ja jestem bardzo wyczulony na wszelkie próby ograniczania wolności wypowiedzi ludzi i mediów. Taka trauma z przeszłości:-(

Zapomnij o mojej słabości i czuj sie w tym wątku swobodnie.

Pozdrawiam W.

Dziękuję Wszystkim za poziom dyskusji.

Być może "Bocznica" przestanie się kojarzyć jako plac do "ustawek"? :-)

Włodek.

Dzieki, elb:-)

znowu otwarte!

drwal się zapocił?

ale macie chłopaki siłę przebicia :)

(tylko żeby mi to pod korupcję nie podpadło)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Fakt że ktoś "nie słyszy kabli" świadczy o tym, że ma doskonały słuch i niepopierdolone pod kopułą.

ale jeśli chodzi o precyzje to jak nie słyszę kabli znaczy że nie są podłączone, inaczej się nie da.... chyba miałeś na myśli to że nie "rozróżniam" brzmienia kabli. Ale sobie strzeliłeś w stopę... Ty też nie rozróżniasz..

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Fakt że ktoś "nie słyszy kabli" świadczy o tym, że ma doskonały słuch i niepopierdolone pod kopułą.

Każdy popierdolony ma o sobie jak najlepsze zdanie…, a medycynę, z jej metodami uważa nawet za poważne zagrożenie. Pomimo wszystko, od Twojej, wolałbym opinię biegłych.

ale jeśli chodzi o precyzje to jak nie słyszę kabli znaczy że nie są podłączone, inaczej się nie da.... chyba miałeś na myśli to że nie "rozróżniam" brzmienia kabli. Ale sobie strzeliłeś w stopę..

Tak, a teraz wyję z bólu. Jeżeli chodzi o precyzję, to nie grają podłączone, czy niepodłączone. To jedynie kawał drutu, który przewodzi prąd, ale ludzie tak gadają.

Ale może powrócimy do tego Twojego, jakże bogatego, życia koncertowego.

opinia biegłych jest znana od dawna.. Zarówno względem kabli jak i popierdolenia pod kopułą. Ale po co ona komuś kto nie rozumie drukowanych?

ps. twoje jęki nie brzmią jak wycie z bólu. Bardziej jak skowyt głuchego. A teraz powróćmy do tego jak precyzyjnie rozpoznajesz kable.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

opinia biegłych jest znana od dawna.. Zarówno względem kabli jak i popierdolenia pod kopułą.

Piszesz z psychiatryka? Masz tam komputer…, a własną klamkę?

A teraz powróćmy do tego jak precyzyjnie rozpoznajesz kable.

Może jednak Twoje życie koncertowe, pierwszy byłeś, a i długo to pewnie, z takich, czy innych powodów, nie będzie trwało

Piszesz z psychiatryka? Masz tam komputer…, a własną klamkę?

Kurde, to że pacjenci tych oddziałów mają komputery podłączone do sieci to szczerze mówiąc nie wiedziałem. Ale jak widać mają.

A ja wiedziałem że najwięcej głupków spotkam w internecie i się nie pomyliłem.

Zawsze wyskoczy jakiś mający najlepiej grające kable albo najbardziej austriacki gramofon... z Chin.

Arku bardzo proszę, nie wykorzystuj mojej odrazy do odbierania głosu, dla stosowania wulgaryzmów ad personam. Chamstwo jest zbędne. Sprawdziłem Ty zacząłeś.

Szanujmy się wzajemnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.