Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy Hyperion???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni uczestniczyłem w tym forum ale biernie, nadszedła jednak czas aby się wypowiedzieć. Jestem początkującym "słuchaczem" z niewielką kasą i ciągle się jeszcze dokształcam teoretycznie. Do niedawna (do czasu poznania tego forum) wyrocznią dla mnie było HFiM. Dzięki Wam zwróciłem uwagę na Akademiki i chciałbym je usłyszeć. Niebawem wybieram się do Krakowa (mieszkał koło Rzeszowa - a tu jeśli chodzi o HiFi to pustynia) czy ktoś z Was nie wie gdzie w Krakowie można posłuchać Hyperionów???

I tak nota bene co sądzicie o takim zestawieniu Yamaha AX-396+CDX-396+Hyperion w 16m2 (trochę przekombinowałem ale jak mi się Hyperiony spodobają bo Yamaha już jest) Słucham Claptona, Dire Straits, Santany i trochę acid jazzu. Generalnie to szukam podłogówek do ww elektroniki z pełnym, mięsistym itp, itd basem ciepłym środeczkiem i miękką, łagodną górą (jeśli ktoś byłby ciekaw to mogę preferencje brzmieniowe rozwinąć, ale na początek nie chcę przeciągać) .

pozdrawiam Grzegorz

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/

Hyperiony to chyba podłogówki. 16m2 dla podłogówek to dobre rozwiazanie, ale pod warunkiem, ze nie bedziemy muzyki sluchac głośno. Wtedy dzwiek moze sie troche zlewac. Sam to widze u siebie - 16m2 i do tego nisko sufit. Jak zdrowo podglosze to mam wrazenie ze dzwiek sie nie miesci i troche sie zlewa - moze to wina budzetowych kolumn, ale chyba głównie malego pokoju. Jak sie slucha umiarkowanie mozna sluchac i sluchac......

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9876

Na dzien dzisiejszy bede musial nieco zrewidowac swoje zdanie o Hyperionach w zestawieniu z bardzo przyzwoitym NADem... Nie wiem, jak zagraja z ta Yamaha - mozliwe ze wiecej, niz przyzwoicie. Wlasnie skompletowalem bratu nastepujacy zestaw: AA Hyperion + NAD 320 BEE + Interkonekt Audioquest Copperhead + kable gl. Yamo Flat, mial CD Technics PG-390. Gra to od kilku dni i musze powiedziec, ze jestem raczej zawiedziony... Brzmienie tego zestawu okazuje sie byc bardzo "syntetyczne" i raczej zarowno ja, jak i brat nie specjalnie odczuwamy jakiekolwiek emocje wyzszego rzedu sluchajac tego zestawu... Najzwyczajniej w swiecie nie slucha sie z przyjemnoscia, trudno powiedziec co moze byc przyczyna. Brzmienie jest bardzo precyzyjne, slychac wiecej, niz na jakimkolwiek zestawie slyszalem dotychczas, pojawiaja sie na starszych, wydawaloby sie znanych CD'kach dzwieki o ktorych nie mialem pojecia, ale... Jakosc nie "czuje" tego dzwieku, jest on odgrywany bardzo zwawo, bas punktualny, zestrojenie bardzo dobre zakresu czestotliwosci, dobra scena stereo, jednak jak mowilem - nie odczuwam przyjemnosci ze sluchania (to samo zdanie podzielilo juz kilka osob...). Wydawac by sie moglo, ze NAD to kawal dobrej elektroniki, Hyperiony to tez bardzo dobry sprzet, ale... Cos jednak tutaj nie zagralo w tym zestawieniu! Najogolniej mowiac dostajemy dzwiek wysokiej jakosci, na tyle ze od razu wychwytujemy roznice nawet pomiedzy wypalanymi plytami na nagrywarce komputerowej, a oryginalnymi CD, nie mowiac o MP3, slychac nawet jak zostaly nagrane plyty (lepiej lub gorzej - wczesniej wszystkie brzmialy podobnie), ale mimo tej jakosci ten dzwiek nie jest przyjemny, nie niesie z soba tej "miodnosci"... Nie wiem, moze inni forumowicze mieli podobne doswiadczenia - ja na dzien dzisiejszy wole sluchac brzmienia Eltaxow Liberty 5+ i chocby amplitunera Yamaha (jakos tak bardziej to brzmi "po ludzku" a i czasami naprawde milo potrafi zagrac, czy to rockowe utwory, czy to vocal, czy akustyczne). Coz... moze to kwestia niewygrzanego wzmacniacza? Pracuje 3 dzien dopiero, dosyc skromnie...

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9882
Gość Paul/Krzysztof

(Konto usunięte)

trzy dni po kilka godzin to dopiero kilkanascie:) dam systemowi troszke pograc, zostaw pod pradem, niech sobie cale dzionki pogra. Zobaczymy jak bedzie, daj nam znac:)

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9883

Też mam Nada, starą 320.Po pierwszym przesłuchaniu chciałem oddać wzmaka do sklepu, byłem troche zawiedziony.Dobrze, że tego nie zrobiłem,zaczęło grać dopiero po 2 tygodniach.Myślę, że z kolumnami będzie to samo.Nic dziwnego, że wracasz do poprzednich głośników,tamte były już rozgrzane.Poza tym, trudno jest nam odzwyczaić się od starego sprzętu,ale z czasem to minie.Ktoś na forum opisywał, że kupił Hyperiony i nie mógł się przestawić ze starych Eltaxów5+.Teraz o Eltaxach nie chce słyszeć.

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9884
Gość Staniu

(Konto usunięte)

To mnie zdziwiłeś .....słuchałem tych kolumienek i moim zdaniem są angażujące na tyle ile to możliwe za 2k z hakiem.Mogły by mieć większą ekspresje góry bo do średnicy i basu się nie przyczepię.

Generalnie może po prostu kable albo się nie polubiły z NADem.

Słuchałem z nadem i były ok choć to nie jest wyznacznik jakości.

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9885

Jeżeli głośniki mają też trzy dni, to musi to sobie jeszcze trochę pograć. Z tego co wiem płaskie kable nie sprawdzają się w każdym systemie. Cd sam w sobie nie musi być zły, ale może byc niedopasowany do wzmacniacza. Ustawienie głośników może mieć znaczenie, zwłaszcza że Hyperiony do małych nie należą.

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9895

Widzę, że większość lubi nocki zarywać. Ja Eltaxy Liberty 5+ słuchałem z amplitunerem Yamahy i mnie bardzo rozczarowały (tzn były o klase lepsze niż nowe Eltaxy Symphony) więc jeżeli Hyperiony zagrają gorzej (mam nadzieję że jest to niemożliwe) to ...

Czy ktoś z Was użytkuje, lub użytkował Yamahę - ciekaw jestem jego doświadczeń i wrażeń.

Zastanawiałem się nad kupnem nowego Rotela R02 ale to nie ta kasa. Nic to ponawiam pytanie o YAMAHĘ??????

Staniu z czym słuchałeś tych kolumn???

Tomecz może byś siępochwalił swoim zestawem, może ja co na tym skorzystam (ciągle się uczę)

Aha Audio Academy mogliby się wysilić i stronę internetową trochę podkręcić.

Jeszcze raz ponawiam pytanie o doświadczenia z Yamahą.

Pozdrawiam Grzegorz.

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9993
Gość Grzegorz do Krzysztofa

(Konto usunięte)

Jeżli uda Ci się coś poprawić w opisanym przez CIebie zestawie to podziel się informacjami z kolegami. Może rzeczywiście wystarczy tylko pogrzać i poczekać.

Życzę powodzenia.

Grzegorz

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9994
Gość Grzegorz do Kazika

(Konto usunięte)

Sorry, ale społeczeństwo mamy coraz bardziej rozleniwione - bez pilota nie odlecę. Swoją drogą to Rotel mógłby ten kawałek plastiku dokładać do każdej zabawki.

https://www.audiostereo.pl/topic/1034-audio-academy-hyperion/#findComment-9996
Gość Krzysztof do Grzegorza i zainter

(Konto usunięte)

1) Odnosnie amplitunera Yamaha - to wersja RX-V396. Eltaxy 5+ sa w wersji poprzedniej (lepszej niz sprzedawana obecnie, bodaj "kewlarowa"? ;-)), czarne z ladnymi papierowymi glosnikami Vifa dajacymi przyjemne miekkie, detaliczne brzmienie (moze nieco wycofana srednica). Wszystko to na interkonekcie Van Den Hul The First The Bay C5. Kazda plyta brzmi podobnie (w sensie nagrania), ale za to dostajemy brzmienie z zaznaczonym wyraznie charakterem kolumn (nie jest to high-end), ale bardzo mile...

2) Dzis wygrzewam jeszcze owe Hyperiony i NADa 320BEE. Interkonekt Audioquest jest ok, ladnie oddaje scene stereo, jasny, moze nieco wiecej basu wprowadza. Jedno "ale" - zestaw brzmi nadal mimo wszystko bardziej "szorstko" niz owe Eltaxy 5+ na wspomnianym amplitunerze Yamaha. Jest oczywiscie to brzmienie szybsze, precyzyjne bardziej - tak jak opisalem. Jednak... brakuje tego "miodu na uszy". Jeszcze troche powalcze kilka dni na obrotach, dam znac, czy widac zmiane... Mam wrazenie, ze dzisiaj Coker brzmial juz nieco inaczej... Choc... Moze to jest moje "chciejstwo" niz rzeczywistosc? Aha, zarowno kolumny, jak i wzmak NAD sa nowe, maja kilka dni. Nie jestem zwyczajnie przyzwyczajony, ze elektronike nalezy wygrzewac, a wtedy ona nabiera jakosciowych parameteow.... Rozumiem wygrzewanie przez 30 minut, godzine... Ale dwa tygodnie? Co tam moze az tak sie zmienic po tym czasie? Zna ktos temat ze strony elektronika, a nie audiofila - praktyka? ;-)

Silnik w dobrym sportowym samochodzie dociera się nawet 20 tys km, poprawiając parametry takie jak przyspieszenie i zużycie paliwa. To dlaczego nie głośniki i wzmacniacze? Te pierwsze podobno nawet i 100 godzin potrzebują. Zwłaszcza nisko i średniotonowe. Im bardziej wyrafinowana konstrukcja tym dłużej, co jest logiczne, bo w takiej więcej słychać.

Twój poprzedni zestaw wg Ciebie brzmi tak samo na każdej płycie. To jest typowe dla sprzętu z podbitymi końcami pasma. Detaliczność jest trochę sztuczna, wynika raczej z podbicia wysokich tonów, ale w sumie różne drobiazgi brzmią plastikowo, jednakowo, jak z syntezatora, nieprawdaż?

Przejście ze świata rasowanego dźwięku do szorstkiej nieco czasem neutralności to jest ciekawe i wcale niełatwe doświadczenie. Ale jak już się złapie bakcyla to nie ma odwrotu. Po pewnym okresie słuchania sprzętu audiofilskiego bez korekcji nabiera się trwałego obrzydzenia do brzmienia z korekcją, czy to regulowaną czy wynikającą z parametrów i zestrojenia. Po prostu zaczyna się słyszeć wszystkie te rzeczy, które skutecznie maskowała skonturowana charakterystyka. Słuchasz po raz setny Cockera albo Tiny Turner i nagle czujesz ciarki po plecach po raz pierwszy. I to jest właśnie to... chociaż dokładnie nie wiadomo co :-)

• Redaktorzy

Chlopaki, nikt z was nie zauwazyl, ze caly ten system gra z najtanszym odtwarzaczem Technicsa? Zaryzykuje pomysl, ze system ma w sobie potencjal, ktory warto wydobyc dobrym zrodelkiem. A kable Jamo to nie kable, tylko druciki elektryczne. Jamo zasadniczo to robi kolumny, a i to tez masowke. Sadzac po tym co piszesz o dzwieku, potrzebujesz tanszego Van Den Hula, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Proponuje ktorys hybrydowy interkonekt, a jesli kolumny pozwalaja na biwiring, sprobuj glosnikowego Teatrac.

Gość Arek -> Zbig

(Konto usunięte)

potwierdzam Twoją opinię przedstawioną 4 wpisy wyżej. Nic dodac nic ując.

Może dodam tylko to, że nawet dotarty sprzet zagra dużo lepiej po 1-2 h rozgrzewki. I nie mam tu na mysli stanu włączenia do sieci, bo to nie to samo co rozgrzewką "muzyka"

Witajcie, witajcie... Jestem i ciagle wygrzewam ten zestaw ;-) Pozwolcie, ze jeszcze troche poeksperymentuje i dopiero za jakis tydzien napisze, co sadze o takim polaczeniu (NAD 320BEE + AA Hyperion). Na chwile obecna sprobuje pobawic sie na innych kablach glosnikowych (Van Den Hul Clearwater), no i zmienie tez CD na kilka dni do porownania. Poniewaz troszeczke jestem zapracowany, to odpowiem - jak napisalem - za kilka dni. Kto ma zamiar juz teraz kupic taki zestaw niech nie kieruje sie moimi odczuciami, a sam poslucha - ja jestem przyzwyczajony do okreslonego brzmienia, wiec moj obiektywizm jest jeszcze watpliwy, ale z pewnoscia miarodajny dla jakiejs czesci forumowiczow. Poczekajcie wiec i pozdrowionka!

Ostatnio robię eksperymenty ze swoim zestawem Hyperiony +Yamaha AX+CDX 396 w kwestii

kabli.Już zweryfikowałem swój pogląd na temat kabla głośnikowego Kimber 4VS.Uznałem że na nim dużo wyrażniej słychać dalsze plany(oprócz innych cech w charakterystyce tonalnej), a poprzedni kabel grał raczej przednim planem.

Postanowiłem też pokombinować z interkonektami i dlatego zrobiłem sobie kabelek z Cordiala

CMK222 (tylko ten udało mi się dostać,choć ktoś rekomendował CMTOP222 , i tego będę jeszcze szukał) + wtyczki Nakamichi.Brzmienie,owszem we wzystkich aspektach poprawa tylko... grają pierwszym planem.Właśnie robię drugą wersję tego kabla pseudozrównoważoną.Zobaczymy jak na nim.

Jeden wniosek (przynajmniej dla mnie), Hyperiony reagują na wszelkie zmiany -w tym kable.Pamiętam jak nie tak dawno (chyba w lutym) pisałem jak zrobiłem sobie krótszy i gróbszy przedłużacz sieciowy- zaraz wywiązała się dyskusja nt. prawdziwości moich słów.

Do Krzysztofa - faktycznie dobrze będzie przynajmniej na kilka dni zaminić tego Technicsa.

Słyszalem jak gra w stosunku do Yamahy 396 jeszcze na poprzednich kolumnach.