Skocz do zawartości
IGNORED

HARBETH, Vienna Acoustics czy Bowers & Wilkins

fischer71

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny system to Marantz SA 7003 oraz Marantz PM 7003. Do tej pory słuchałem muzyki na słuchawkach :) Powoli zaczynam myśleć o dokupieniu kolumn.

Zastanawiam się nad wyborem między:

Vienna Acoustics Haydn Grand SE (ok.5500zł)

Bowers & Wilkins CM1 (ok 2500zł)

HARBETH P3ESR (6900zł)

Proszę ZA i PRZECIW. Słucham muzyki klasycznej i jazzu, i nie planuję wymiany wzmacniacza.

Witam,

zdecydowanie polecam kolumny Harbeth P3ESR, świetnie sprawdzą się w klasyce i jazzie oraz dobrze współpracują z elektroniką Marantz. Ewentualnie proponuję także posłuchać kolumny Tannoy Revolution DC6T SE.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Użytkownicy+

To całkowicie różne szkoły brzmienia. Harbeth i Vienna to upiększające, miękko grające kolumny (mogą się podobać). B&W są szybsze, dokładniejsze i bardziej neutralne. Przetestuj u siebie chociaż jedne z nich i opisz, w którą stronę chciałbyś iść. Wtedy doradzimy, czego jeszcze powinieneś posłuchać.

Dziwne jest to, że bierzesz pod uwagę ten model B&W, który kosztuje 40% ceny Herbatek. To nie jest równa walka...

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> Słucham muzyki klasycznej i jazzu, i nie planuję wymiany wzmacniacza. <br />

Do tego zestawu i repertuaru muzycznego, jeżeli będziesz miał możliwość posłuchaj coś z Chario.

Pomyśl też o polskich Studio 16 Hertz Canto Two. Kosztują około 3 500 zł, a grają jak zachodnie monitory w okolicy 7 000 - 9 000 zł (mniej więcej).

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mój obecny system to Marantz SA 7003 oraz Marantz PM 7003. Do tej pory słuchałem muzyki na słuchawkach :) Powoli zaczynam myśleć o dokupieniu kolumn.

Zastanawiam się nad wyborem między:

Vienna Acoustics Haydn Grand SE (ok.5500zł)

Bowers & Wilkins CM1 (ok 2500zł)

HARBETH P3ESR (6900zł)

Proszę ZA i PRZECIW. Słucham muzyki klasycznej i jazzu, i nie planuję wymiany wzmacniacza.

Ja też słucham sporo muzyki klasycznej i jazzu i nie wyobrażam sobie słuchania na minimonitorach: brakuje całej atmosfery i głebi. Dla tego potrzebne są kolumny, które odtwarzają bas i do tego są łatwe do napędzenia (ze względu na Twój wzmacniacz). Pełnowymiarowe kolumny są prawie zawsze łatwiejsze do napędzenia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A jeśli spojrzeć na kolumny podłogowe, to którymi warto się zainteresować i skupić na odsłuchach? W kwocie do 8000zł?

Z tym wzmocnieniem raczej nie warto...

Tak samo, jak kupować nowe kolumny za 8000 zł...

Bez urazy:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A jeśli spojrzeć na kolumny podłogowe, to którymi warto się zainteresować i skupić na odsłuchach? W kwocie do 8000zł?

Żeby cokolwiek sensownego doradzić, to warto by wiedzieć jakie masz pomieszczenie i jakie masz dalsze plany.

Niemniej ogólnie zukzukzuk ma rację, że kolumny za 8k do Twojego wzmacniacza są bez sensu, chyba że w najbliższym czasie wymienisz również wzmacniacz. Ja nie wiem, czy mając już te pieniądze nie lepiej by było skoncentrować się na słuchawkach, a kolumny kupić powiedzmy byle jakie i używać ich tylko do muzyki w tle. Chyba że możesz kupić używki, wtedy 8K, to całkiem sporo.

Wiem niestety z doświadczenia, że wszystkie elementy toru są ważne.

Jeśli jednak chciałbyś koniecznie wzmacniacz sobie zostawić, to trzeba go wziąść pod pachę i udać się do salonu audio. Nikt kolumn nie wybierze za Ciebie, a rezultaty osobistych odsłuchów mogą być zaskakujące.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Świetna racja:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

warto poszukać takich kolumn i kupić je

na mini-monitorach nie odtworzysz całego pasma

może być gorzej niż na (dobrych) słuchawkach

jeżeli będą łatwe do napędzenia to będziesz zadowolony

a wzmacniacz ?

kiedyś ....

bez kolumn droższych od elektroniki nie będziesz w stanie ocenić jej przy ewentualnej zmianie

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

promowane połączenie marantz + Bowers & Wilkins...dla przykładu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak zgadzam się z przedmówcami...wzmak do wymiany...ale od czegoś trzeba zacząć!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rydz

(Konto usunięte)

Tu jest fragment o Chario do Marantza.

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0901/marantz.html

Nie polecam Chario tylko dlatego że przeczytałem przypadkiem ten artykuł,ja na nich gram!

Zainteresowany niech zabierze Marantze do salonu i posłucha.

Hmmm... mam jeszcze pytanie o inne kolumny podstawkowe? Dodam, że mój zestaw stoi w pokoju 15m2 i tu mam pytanie, czy to dyskwalifikuje kolumny podłogowe? Zaznaczam, że nie słucham muzyki głośno.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Absolutnie nie dyskwalifikuje,taki model Chario gra u mnie w 14mkw.

http://allegro.pl/chario-silhouette-200t-kolumny-podlogowe-wroclaw-i3246278096.html

Wszystko zależy oczywiście od zestawu jaki do kolumn podłączymy,akustyki pomieszczenia,oraz ustawienia głośników.

Wielgachne podłogówki te Chario:)

Możesz śmiało wrzucić podłogowe do takiego metrażu. Jak gra bardzo cicho, to nie zaszkodzą żadne odbicia (bo ich praktycznie nie ma:)

Mnie ciekawi, jakie podłogówki polecicie do 6000zł jeśli chodzi o muzykę klasyczną i jazz? :) Oczywiście w grę wchodzą nowe kolumny. Czy w tym przedziale cenowym jest coś wartego odsłuchania?

Wymiary przecież znasz,sądzisz że takie małe? są jeszcze mniejsze,

nie chcesz chyba rozmawiać o kolubrynach do takiego metrażu:)

Toż to mikrusy:)

"Podłogówka" to dumnie brzmi!

Mnie ciekawi, jakie podłogówki polecicie do 6000zł jeśli chodzi o muzykę klasyczną i jazz? :) Oczywiście w grę wchodzą nowe kolumny. Czy w tym przedziale cenowym jest coś wartego odsłuchania?

Nowych nie warto. Zwłaszcza do tego rodzaju muzyki...

Dodam, że mój zestaw stoi w pokoju 15m2 i tu mam pytanie, czy to dyskwalifikuje kolumny podłogowe? Zaznaczam, że nie słucham muzyki głośno.

Też mam sprzęt w 15m2, mam niewielkie podłogówki Audio Academy Phoebe III, które swego czasu grały na Marantzu PM6003 (czyli model niżej od twojego) i grało to bardzo ładnie. A słucham głównie jazzu, klasyki i bluesa.

Tak więc w 15m2 można grać na podłogówkach. Trzeba oczywiście pamiętać także o źródle. Teraz szukałem przetwornika i niektóre dawały już za dużo basu do mojego pokoju. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Też mam sprzęt w 15m2, mam niewielkie podłogówki Audio Academy Phoebe III, które swego czasu grały na Marantzu PM6003 (czyli model niżej od twojego) i grało to bardzo ładnie. A słucham głównie jazzu, klasyki i bluesa.

Tak więc w 15m2 można grać na podłogówkach. Trzeba oczywiście pamiętać także o źródle. Teraz szukałem przetwornika i niektóre dawały już za dużo basu do mojego pokoju. :)

Przetworniki dawały za dużo basu?

Ale mniejsza o to...

Również polecam podłogówki i generalnie zamknięte skrzynie!

W 16 metrach można już grać na sporych, a nawet bardzo wielkich kolubrynach. Tylko, nie nowe...

Nowe nie grają? A stare grają? ... :-)

Z tego, co piszesz gdzie indziej? Nie bardzo...

Ile dziś wydasz na nowe? A za ile je "jutro" odsprzedasz? (gdyby jednak nie podeszły)

Jeśli już, to wyroby 2-3 letnie. Tyle co "dotarte"...

Wiadomo, że powyższa "ekonomia" nie wszystkich interesuje i dotyczy:)

Są wyjątki. Dobrze wiesz:)

Mozesz sprobowac Marantza z Audio Physic Yara Superior lub classic, a moze nawet Sitara, B&W serii CM. Ale koniecznie posluchaj.

Skladalem pewnej osobie zestaw Marantz PM 7004 z Dac Hegel HD10 i AP Yara Classic i calkiem dobrze to gralo, zakladam, ze PM7003 gra troche podobnie, ale moge sie mylic. Cudow nie oczekuj, ale jezeli wyjscie sluchawkowe w/w Marantza Ci pasowalo to i dzwiek z kolumn powinien podejsc a moze byc i lepiej:)

Klasyka generalnie wymaga sprzetu bardzo wysokiej klasy i nie ma co sie ludzic, ze przy takim zestawie zagra super, ale dopoki nie posluchasz czegos lepszego i nie chodzisz czesto na koncerty to mozesz byc zadowolony:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ile dziś wydasz na nowe? A za ile je "jutro" odsprzedasz? (gdyby jednak nie podeszły)

Ale to jest oczywiste tylko ty tak mocno zawsze podkreślasz że byle nie nowe jakby nowe byłby wadliwe!!

Pewnie że lepiej 3 letnie które są ledwo wygrzane i oszczędność 50% ceny i nie trzeba wygrzewać.

Ale nie jest to warunek że nie mogą być nowe. Czasem może trafić się jakiś deal np zmiana dystrybutora i chce się

pozbyć wszystkiego czego już nie będzie mógł mieć w przyszłości.

Takie obnizki sie zdazaja, w Polsce niestety troche nie czesto:) W Norwegii dla przykladu co jakis czas jest obnizka np na weekend, a czasami pewnie gdy dystrybutor chce odzyskac troche kasy by zainwestowac w nowe. Nowe, to nowe, otwierasz z pudelka i masz pewnosc, ze zadne lapska amatora-elektronika tam nie grzebaly:) A ceny zdazaja sie na poziomie 50% nierzadko z pelna gwarancja:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.