Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria tłumiące wibracje sprzętu hifi

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Masz racje -trzeba sie cieszyc muzka a nie przerzucac klocki.

zwłaszcza jak już się trochę przerzuciło.

i jedni idą w górę (cokolwiek to znaczy),

a inni wracają do korzeni - no bo kiedy Muzyka wywierała największe wrażenie...? ;-)

Wczoraj zalozylem podstawki z drewna klonowego do glosnikowych Vovox Textura bi-wire.

Powiem tak - powinno być zakazane słuchanie Vovoxow bez tych podstawek. Wydatek żaden, a eliminacja wibracji od podloza daje bardzo wyraźne , slyszalne efekty. Dzwiek jest gładszy i ma mniej zanieczysczen , jest po prostu lepiej.

Konto w trakcie usuwania

marslo,

Czy nie jest to siła autosugestii? O ile wierzę i sam się przekonałem o wpływie dobrych platform czy stolików, to już drewniane klocki pod kablami nie bardzo do mnie przemawiają w jakikolwiek sposób. Możliwe, że się mylę, acz jestem mega sceptyczny w stosunku do takich wynalazków.

Nie, to nie autosugestia. Slychac bardzo wyraźnie. Duzo silnijeszy wpływ , niż np. rgc 24 od Acoustic Revive, na poziomie Minimusa od Entreqa. Autostugestia jest potrzebna przy rezonatorze Shumanna, ale sam byłem zdziwiony zmiana. Może wynika to z faktu, ze druty Vovoxa sa nieizolowane , a moja podloga kamienna i rezonanse prznosily się znacząco na kable glosnikowe.

Konto w trakcie usuwania

Może wynika to z faktu, ze druty Vovoxa sa nieizolowane , a moja podloga kamienna i rezonanse prznosily się znacząco na kable glosnikowe.

W takim razie to jest to :)

Chciałbym się pochwalić kolegom moim nowym "akcesorium akustycznym", widocznym na awatarze miedzy kolumnami.

Obecnie to Katarzyna Zygadlewicz, z serii Toccata, która zostapila dyptyk Wojciecha Kopczynskiego.

Ten ostatni poszedł na przeciwlegla sciane i pieknie rozprasza:)

Konto w trakcie usuwania

Każdemu audiofilowi polecam czyszczenie uszu u laryngologa raz na rok. Cena niezbyt wysoka a efekt murowany...co za brzmienie...

Dopiero po tym zabiegu polecam wsłuchiwanie się w podstawki pod kable...

moreno1973, nikt Cie nie zmusza, bys wierzyl.

Jak będziesz w pobliżu , zapraszm na odsłuch, w razie gdyby wyszlo na moje , odszczekasz na AS 2013 publicznie , stoi ?

Konto w trakcie usuwania

moreno1973, nikt Cie nie zmusza, bys wierzyl.

Jak będziesz w pobliżu , zapraszm na odsłuch, w razie gdyby wyszlo na moje , odszczekasz na AS 2013 publicznie , stoi ?

A mogę zamiauczeć;-)? Ja wierzę w różne dziwne rozwiązania...sam mam wiele akcesoriów u siebie na które poszło sporo kasy...teraz wspomniane w pierwszym poście wątku nakładki HRS! Które działają jak cholera...dlatego to co pisałem nie miało na celu ośmieszenie czegokolwiek...skoro ja odczuwam róznicę w dźwięku po właczeniu cuda Acoustic Revivie o nazwie RR-77 to jestem w klubie nieźle pokręconych;-)

Pozdrawiam

A mogę zamiauczeć;-)? Ja wierzę w różne dziwne rozwiązania...sam mam wiele akcesoriów u siebie na które poszło sporo kasy...teraz wspomniane w pierwszym poście wątku nakładki HRS! Które działają jak cholera...dlatego to co pisałem nie miało na celu ośmieszenie czegokolwiek...skoro ja odczuwam róznicę w dźwięku po właczeniu cuda Acoustic Revivie o nazwie RR-77 to jestem w klubie nieźle pokręconych;-)

Pozdrawiam

Tak , już to sprawdziłem wczesniej, jesteś tak samo chory jak ja:). Jak Ty słyszysz RR-77 to na to internista nie pomaga:)

Może być miauczenie, byle przenikliwe:)

Konto w trakcie usuwania

Witam,

Osobiscie polecam Pro Audio Bono.

Primo: Firma Krajowa

Secundo: Dziala rewelacyjnie (niedowiarkom proponuje podroz do Mysiadla)

Tertio: Proste rozwiazanie, ktore jest w stanie przekonac dziecko o skutecznosci dzialania (brak bzdur o wykorzystywaniu materialow pochodzacych z NASA itp)

Aha, jeszcze jedno. Firma uznana na Swiecie. Nagrody i pozytywne recenzje.

Milego wieczoru

Witam,

Tertio: Proste rozwiazanie, ktore jest w stanie przekonac dziecko o skutecznosci dzialania (brak bzdur o wykorzystywaniu materialow pochodzacych z NASA itp)

Milego wieczoru

Firma może i krajowa ale ceny z NASA

Witam,

Milego wieczoru

• 10 miesięcy później...

Odswieżam wątek.

Poszukuję podkładek pod kolumny powiedzmy do 1kzł za komplet. Nie mam w tym doswiadczenia.

Możecie coś sensownego i sprawdzonego polecić?

Myślałem o Soundcare Superspike 3 lub Soundcare Superspike Hi-End.

Ważne aby był zachowany dystans miedzy podłozem a kolumną około 4-5 cm z powodu wydechu basreflexu w dół.

dzięki i pozdr

Odswieżam wątek.

Poszukuję podkładek pod kolumny powiedzmy do 1kzł za komplet. Nie mam w tym doswiadczenia.

Możecie coś sensownego i sprawdzonego polecić?

Myślałem o Soundcare Superspike 3 lub Soundcare Superspike Hi-End.

Ważne aby był zachowany dystans miedzy podłozem a kolumną około 4-5 cm z powodu wydechu basreflexu w dół.

dzięki i pozdr

Johny, najlepiej pod kolumnami [ ciężkimi ] sprawdzą się metalowe podkładi- stożki firmy Stillpoints model SSS.

Najtaniej 3 szt. mozna dostać w granicach 2 kzł. Podkładki innych firm to bardziej zabawki niż tweeki do systemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15050-0-14697000-1399128652_thumb.jpgpost-15050-0-62035700-1399128652.jpg

Wyglądają bardzo ciekawie.

Jedna kulka ceramiczna oparta na trzech lub czterech ceramicznych. Eliminacja drgań poziomych i pionowych!

Nie wiesz gdzie dystrybuują w EU?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najblizej będzie w Niemczech.Podaję link.

Ukryta Zawartość

Te drugie stożki z białymi kulkami to mam. Ale dopiero te metalowe [ 1 ] to dopiero Nirvana jakiej nie uswiadczysz

w żadnej innej firmie, mówię poważnie.

Ukryta Zawartość

Po latach zabawy w hifi osobiście uważam, że jednymi za najważniejszych czynników umożliwiających uzyskanie dobrego dźwięku są: dobre zasilanie oraz odpowiednie tłumienie wibracji sprzętu. Temat zasilania sprzętu odpowiednimi kablami jest już obecny na forum od długiego czasu

zasilanie i podstawy antywibracyjne również wg mnie mają największy wpływ na brzmienie systemu (zasilanie to niekoniecznie sam kabel sieciowy do urządzenia, w moim systemie kosmiczną wręcz różnicę spowodowało ułożenie oddzielnej dedykowanej systemowi audio linii zasilającej przez bezpiecznik topikowy bezpośrednio z głównego przyłącza do budynku wprost do listwy zasilającej bez żadnych zbędnych połączeń)

pod elektroniką testowałem następujące podstawki antywibracyjne (sprzęt stoi na typowej solidnej "audioszafce" na kolcach soundcare samej w sobie nie posiadającej żadnych cech antywibracyjnych)

1. Franc Audio Ceramic Disc Classic - najlepsze z tych które miałem

2. Nordost Sort Kone BC - nieco ustępują Francom, przy cięższych urządzeniach (10kg) różnica jest niewielka, france zyskują przewagę wraz ze spadkiem masy urządzenia (miałem tez w domu jeden komplet TC ale było wtedy za dużo zamieszania i za mało czasu trudno mi napisać o nich jednoznaczną opinię)

3. Finite elemente Cerapuc - znacznie gorsze niż France czy Nordosty w miarę działają wyłącznie z ciężkimi urządzeniami (np moja końcówka mocy >50kg)

4. sympozium rollerblock, kulky - praktycznie nieskuteczne

pod głośnikami testowałem Nordost Sort Fut i Franc Audio Ceramic Disc Slim Foot, nordosty wkręcone bezpośrednio w gniazda w głośnikach, na Francach głośniki postawione na oryginalnych kolcach (konstrukcja nordosta niweluje nierówność podłoża, przy Francu użycie kolców wydaje mi się lepszym rozwiązaniem przykręcenie ich na sztywno przy nierówności podłoża może spowodować nierównomierne obciążenie podstawki użycie kolców eliminuje ten problem) można powiedzieć że oba są równie dobre z lekkim wskazaniem na Nordosta, testowałem również podstawki Soundcare i to bardzo fajna i tania alternatywa dla zwykłych kolców lecz znacznie gorsza od Franc/Nordost - przy okazji podstawek pod głośniki trzeba wspomnieć o ich wypoziomowaniu i wzajemnym równym i symetrycznym ustawieniu (Nordost do Sort Fut daje nawet elegancką laserową poziomicę)

jak ktoś ma gdzieś granit niech go odda mamie/żonie/kochance jako podstawkę pod kwiatek kupi kolce i cieszy się lepszym dźwiękiem LOL zawsze zdumiewa mnie widok granitu pod głośnikami a wystarczyło by przecież wyjąć i posłuchać ;)

A jakie kolega miał Rollerblocki? Bo większość w Polsce w ogóle nie miała pełnego zestawu a tylko wtedy działa i działa lepiej niż wszystko co kolega wymienił.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja bym dodał od siebie jako bardzo dobre pod CD absorbery Synergistic Research MiG.

jak ktoś ma gdzieś granit niech go odda mamie/żonie/kochance jako podstawkę pod kwiatek kupi kolce i cieszy się lepszym dźwiękiem

Ja mam kolumny na kolcach, stojące na granitowej płycie. Efektem tego połączenia jest wzorcowa kontrola i szybkość, mankamentem subiektywnie odczuwane odchudzenie średnicy i mniejsza ilość basu, wynikająca z szybszego wybrzmiewania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.