Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria tłumiące wibracje sprzętu hifi

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

A nie lepiej ciężką kolumnę, która sama z siebie waży bardzo dużo, po prostu postawić na dywan? Abo w ogóle dać sobie spokój ze stawianiem topowych kolumn ważących 100/200/300kg na czymkolwiek....

A co waszym zdaniem jest najlepsze pod ciężkie kolumny?

Płyta kamienna a kolumna na kolcach?A może pyta z wielu warstw sklejki?

Najlepsze są Harmonixy RF 999mt mk2,stosuję je od dawna.

Pożycz i zdaj relację :).

A nie lepiej ciężką kolumnę, która sama z siebie waży bardzo dużo, po prostu postawić na dywan? Abo w ogóle dać sobie spokój ze stawianiem topowych kolumn ważących 100/200/300kg na czymkolwiek....

Moim zdaniem to jeden z błędów stawianie sprzętu czy kolumn na dywanie,i nie ważne czy na kolcach,podkładkach,stolikach,platformach,itd.

Na dywanie nie stawiamy,ale to tylko moje doświadczenia :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A co waszym zdaniem jest najlepsze pod ciężkie kolumny?

Płyta kamienna a kolumna na kolcach?A może pyta z wielu warstw sklejki?

ja bym zrobił coś warstwowego

granit położony na czymś miękkim

a na granicie coś w rodzaju padzów symposium i na to kolumny (z kolcami lub bez - wg efektu prób)

u mnie było tak:

1 kolumny bezpośrednio na wykładzinie (pływanie kolumn i basu :) )

2.potem bezpośrednio na granicie lub przez cienkie kawałki filcu (jakaś tam różnica drobna w kontroli)

3.potem dodane kolce - dość duża różnica w kontroli, scenie i basie

4.dodany sandwich pomiędzy granitem a kolcami: coś w rodzaju spienionego tworzywa EPS pomiędzy warstwami blachy jak w podkładkach symposium (faktyczne lub urojone wyizolowanie kolumn)

do punktu 3 chyba każdy doszedł u siebie :)

przy ciężkich kolumnach będzie trudno to ustawiać i być może wystarczyłby kamień + kolce (racej na talerzyku) - ale próbować przecież trzeba :)

raczej nie wkładałbym kolców pod granit, bo to nie poprawi stabilności w razie problemów, a na pewno trzeba znać wytrzymałość kolców

jeśli granit - nie wolno brać takiego żyłkowanego, poniżej 2-3 cm też nie

na pewno nie wolno brać marmuru - pęka pod naciskiem kolca na żyle

to abecadło...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Redaktorzy

Ja swoje podlogowce mam na kolcach, kolce na talerzykach, a talerzyki przyklejone do podstawek granitowych. Podstawy granitowe maja przyklejone od spodu w naroznikach podkladki filcowe samoprzylepne. Wszystko lezy na podlodze z desek debowych #15mm przyklejonych do podlogi za pomoca kleju poliuretanowego jednoskladnikowego firmy Sika. Bas zyskal dyscypline i trzymany jest w ryzach ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Płyta kamienna to moim zdaniem napewno nie - bo niby co ona miałaby dać? - choć oczywiście jest pytanie jakie jest podłoże na którym stoi kolumna.

Kolce już lepiej,

Mnie się wydaje, że najefektywniejszym pomysłem jest zamontowanie dobrych stopek antywibracyjnych w miejsce kolców.

Przy czym jeszcze jest moim zdaniem różnica, czy mówimy o kolumnie pasywnej czy aktywnej, bo w aktywnej mamy dodatkowe zagadnienia, które występują przy pozostałych elementów toru...

Mam taką wizję użytkową żeby potem kolumny moźna doginać, przesuwać, korygować ich ustawienie.

Postawienie na kolce kolumny o wadze od 100kg w górę praktycznie uniemożliwia późniejsze korekcje dogięcia

a to podstawa uzyskania sceny.

Wg mnie gruba na 6cm płyta kamienna podklejona na całej powierzchni filiem a do płyty przymocowane po bokach

jakieś uchwyty. Na płytę podstawki antywibracyjne np F-franc wersja z dziurką pod kolce a na to kolumny z kolcami.

Ewentualnie można jeszcze dodatkowo na kamień dać jakieś drewno.

Wtedy mamy układ gdzie kolumny stoją ok 11cm wyżej co przy wysokiej kanapie lub fotelu jest nawet wskazane,

jest izolacja antywibracyjna i jest możliwość doginania kolumn oraz lekkiego przesuwania.

Na filcu można przesunąć nawet bardzo ciężkie kolumny.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na filcu można przesunąć nawet bardzo ciężkie kolumny.

A nie prościej jest podkleić filcem bezpośrednio podkładki Franz-a?

Ja kupiłem w Castoramie gotowe w miarę grube , samoprzylepne kółka filcowe o srednicy dysków Franz -a i stoi to bezpośrednio na parkiecie.

Kolumny ważą jakieś 160 kg /1 szt i nie ma problemu z przesuwaniem.

Oczywiście nie jeżdżę z kolumnami po całym pokoju ale kilkanascie / kilkadzieśiąt cm w prawo czy w lewo nie ma najmniejszego problemu.

Mam negatywne doświadczenia z granitem, zaś odmiennie dobre z marmurem.

Marmur dawał lepsze wybrzmienia, plastyczność i ciekawszą przestrzeń połączoną z łagodnością przekazu, podczas gdy granit stawiał wszystko w kierunku sterylności, twardości i analityczności. Może to kwestia systemu, jednemu to pomoże, drugiemu coś innego.

Obecnie stawiam kolumny na kolcach bezpośrednio na parkiecie, jednak szukam optymalnej poprawy, stąd zaciekawił mnie temat.

Ps. Gdzie kupowaliście F-franc'a?

sly, czy nie prościej kupić Soundcare.Poza fajnym wyglądem mają zalety funkcjonalne które Cię interesują (spokojnie przesuniesz kolumnę) no a przede wszystkim mają pozytywny wpływ na brzmienie

Jest kilka produktów na rynku z konstrukcja oparta na klucze lub kilku kółkach (frantz, Nordost, soundcare i pewnie jeszcze jakieś). Polecam jednak każdemu wyprobowanie stopek Pro Audio Bono, opartych na konstrukcji lozyskowej.

Używam od pewnego czasu i efekt jest doskonały - poprawie uległo praktycznie wszystko. Co wiecej one są przymocowane do sprzętu, wiec bardzo to ułatwia przesuwanie.

A do tego ceny rozsądne.

• Redaktorzy

Płyta kamienna to moim zdaniem napewno nie - bo niby co ona miałaby dać?

Na chłopski rozum to, że bas z kolumny idzie czyściuteńko w powietrze. Prosto z kolców, a kolce z twardej powierzchni i ciężkiego gęstego materiału. Początkowo miałem kolce bezpośrednio na granitach, jednak ślizgało się i podkleiłem talerzyki pod kolce. Zauważyłem, że z granitami podłoga mniej drży na większych głośnościach. Dźwięk zmienił się. Wg mnie na lepsze. Przy okazji skorygowałem ustawienie kolumn, więc ta zmiana może być spowodowana właśnie zmianą ułożenia kolumn. Swoją drogą granity pod kolumnami bosko wyglądają. A w audio wygląd to często priorytet ;)

W moim Avantgardach to wygląda tak :

Mysle, ze mało jest kolumn , które maja takie porządne rozwiązanie w standardzie.

Podloga jest z trawertynu.

Konto w trakcie usuwania

• Redaktorzy

Widzę tłumienie boczne. A jak leży kolumna na tej ramie? Powierzchnią czy jest tak jakiś kolec/gumowy korek?

Zazwyczaj na kolcach i tak gra lepiej. Mimo wagi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widzę tłumienie boczne. A jak leży kolumna na tej ramie? Powierzchnią czy jest tak jakiś kolec/gumowy korek?

Nigdy tego nie sprawdzałem, maja tak fabrycznie, ale zajrze przy okazji. Może jest cos o tym na stronie :

www.avantgarde-acoustic.com

Konto w trakcie usuwania

To ja jeszcze polecam Pro Audio Bono.

Mam od nich blat oraz łożyskowe stopki antywibracyjne z brązu.

Szczerze polecam zwłaszcza, że właściciel (Władek Skrzypczak) jest gościem bardzo sympatycznym i z dużą wiedzą i doświadczeniem w tym co robi.

Także polecam, mam u siebie takie podstawki. Efekt łatwo słyszalny i ciekawszy niż z Finite Elemente Cerabase/Ceraball.

W piątek powinienem dostać specjalne podkładki pod Magico (jako alternatywę dla kolców).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W moim Avantgardach to wygląda tak :

Mysle, ze mało jest kolumn , które maja takie porządne rozwiązanie w standardzie.

Podloga jest z trawertynu.

A u niektórych tak :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A kolumna z głosnikiem Sonido najlepiej gra obrócona o 180 stopni-tzn.jest postawiona na głowie na kamieniach tak,aby bas rozchodził się

pięknie po podlodze-tzn kamień na skos,a wrogach kolumny wylot powietrza,a nie gdzieś tam wirował nieodczuwalny na suficie.

W audio nie ma reguł-tylko próby i własne doświadczenia.

A wiecie,że Thiel 3.7 najlepiej gra z outriggerami stojącymi na grubym.............gresie?

A u niektórych tak :)

Swietnie wygląda, pewno rownie dobrze brzmi, a co dokładanie to jest pod kolcami?

Sprawdzilem - modul wooferow/ wysokotonowy jest zawieszony na ramie za pomocą 4 srub z jednej i 2 srub z drugiej strony i poza tymi srubami nie styka się z rama. Dwie z tych srub widać na moim zdjęciu ponad kolcami.

Konto w trakcie usuwania

Swietnie wygląda, pewno rownie dobrze brzmi, a co dokładanie to jest pod kolcami?

Sprawdzilem - modul wooferow/ wysokotonowy jest zawieszony na ramie za pomocą 4 srub z jednej i 2 srub z drugiej strony i poza tymi srubami nie styka się z rama. Dwie z tych srub widać na moim zdjęciu ponad kolcami.

Pod kolcami są podkładki Harmonixa RF999mt mk2,wspomniane już wcześniej przeze mnie.

Widziałem kilka razy je właśnie pod Avantgardami,pod spodem jest cieniutki filc,więc nawet ciężkie kolumny można w miarę swobodnie przesuwać.

• Redaktorzy

Ciekawe rozwiązanie.

marslo, widzę że sprzęt masz niebanalny, to i zawieszenie powinno być dobre :)

Ciekawe rozwiązanie.

marslo, widzę że sprzęt masz niebanalny, to i zawieszenie powinno być dobre :)

Dzieki ,

Jestem zadowolony z dzwieku, ale nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie moglo być lepiej:)

Staram się jednak nie zmieniac za często sprzetow , raczej ide droga małych ulepszeń . Chyba skorzystam z podpowiedzi Stefka w sprawie tych podkładek pod kolce od Harmonixa.

Kolumny mam prawie 3 lata i na razie jakos nic mnie nie przekonalo do zmiany . Ostatnio pokazałem zonie pomarańczowe Magico S5 , nie była zachwcona wyglądem :)

Powiedziala - takie zwyczajne?

Choc na mojej liscie odsłuchowej sa pierwsze w kolejce.

Konto w trakcie usuwania

sly30: mamy u nas na miejscu Harmonixy RF-909X - jak będziesz miał czas i chęć to podjedź, pożyczę Ci i zobaczysz z czym to się je.

INACZEJ, i tyle.

Wiesz, wlasnie slucham Evy Cassidy z Chuckiem Brownem i sobie mysle ,ze takich wokali, jakie mam na swoim sprzecie to ze swieca szukac.Masz racje -trzeba sie cieszyc muzka a nie przerzucac klocki.

Konto w trakcie usuwania

Evy Cassidy z Chuckiem Brownem

A "Live At Blues Alley" Pan znasz?

-też pyszne:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A "Live At Blues Alley" Pan znasz?

-też pyszne:)

Mam 4 plyty Evy nie liczac tej z Chuckiem, ale Live at blues alley nie mam.Widze jednak ze jest w merlinie wiec nadrobie zaleglosci,dzieki za sugestie.

Konto w trakcie usuwania

To koniecznie! - wg mnie to najlepsza płyta Ewy.

- i proszszem.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.