Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem mozliwosc posluchania Diabolo UtopiaIII i trzeba przyznac ze swietnie graja,prawie podobnie do dawnych Extrem Sonus Faber,cena dosc wysoka, ale uzywane widzialem za polowe ceny i nizej, tak ze dobre monitory!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ym kolorze bardzo ladne i krwiste i tak graja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem mozliwosc posluchania Diabolo UtopiaIII i trzeba przyznac ze swietnie graja,prawie podobnie do dawnych Extrem Sonus Faber,cena dosc wysoka, ale uzywane widzialem za polowe ceny i nizej, tak ze dobre monitory!!!

Mirek, fajna muzyka na tym klipie. Osobiście gdybym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma monitorami , obstawiałbym Extremy

z uwagi na wygląd i dżwięk.

Jezeli ktos zaliczy kolumny naszego najlepszego recenzenta Paculy do monitorow(bo ja zaliczam)to bedzie zadowolony na "wieki" ,sluchalem i wokal byl w ich wykonaniu jednym z najlepszych na swiecie,ani wstega ani tuba, tak naturalnie nie oddaja prawdziwego nagrania!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Z tego co mi wiadomo najlepsze monitory na rynku to RAIDHO C 1.1.

Mam znajomego , który używa ich a miał wiele innych przedtem i twierdzi ,że nic innego (w monitorach) nie ma startu do Raidho.

Nie wiem czy już są dostępne ale są też RAIDHO D 1.1 (diamentowe).

Mirek, fajna muzyka na tym klipie. Osobiście gdybym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma monitorami , obstawiałbym Extremy

z uwagi na wygląd i dżwięk.

Extremy to najlepsze monitory na swiecie,byly sa i beda, i chyba ciezko bedzie z nimi rywalizowac,moze dlatego ze maja wielka pojemnosc i kiedys Sonus Faber chcial udowodnic ze potrafia wygrac z podlogowymi kolumnami,moze nie sa piekne, tak jak obene monitory,ale bija je jakoscia grania i moga swobodnie zagrac do 50m2, co jest rekordem do dzisiaj!!!

tu do kupna za 5500eur

Ukryta Zawartość

Z tego co mi wiadomo najlepsze monitory na rynku to RAIDHO C 1.1.

Mam znajomego , który używa ich a miał wiele innych przedtem i twierdzi ,że nic innego (w monitorach) nie ma startu do Raidho.

Nie wiem czy już są dostępne ale są też RAIDHO D 1.1 (diamentowe).

Tutaj na goraco recenzja i cena goraca 70000zl!!! az stopy sie pala ha ha!!!

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych C1.1 i faktycznie jak na takie maleństwa to świetne granie.

C1 sprzedawal diler i inne C-podlogowe tez za 35% ceny,wysprzedawal cala kolekcje, bo dostal wszystkie nowe D ,C1-pisalem byly do kupna za 3500eur(nowe 10500eur).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i co w związku z tym? Jeśli Raidho C1 były za 3500 euro to wreszcie miałeś okazję kupić dla siebie dobre monitory a to że jest też

linia D wcale nie znaczy że zagrają lepiej a poza tym ceny mogą być znacznie wyższe.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

C1 sprzedawal diler i inne C-podlogowe tez za 35% ceny,wysprzedawal cala kolekcje, bo dostal wszystkie nowe D ,C1-pisalem byly do kupna za 3500eur(nowe 10500eur).

To nad czy się jeszcze zastanawiasz ?

Z tego co wiem seria D ma być jeszcze lepsza.

Ja kiedyś interesowałem się Raidho bo mam znajomego dealera tych kolumn na południu Europy.

Nie chodziło jednak o monitory ale o C 4.1.

Przy okazji trochę rozmawiałem z osobami na temat monitorów bo takie też kupowałem (ale w ostateczności innej firmy) i ci co je mają twierdzą ,że nic lepszego nie słyszeli.

Ale wtedy seria D jeszcze nie była dostępna.

Z tego co się dowiedziałem to nie tylko głośnik wysoko tonowy ma być diamentowy ale i średni/niski !?

Pierwsza taka konstrukcja.

Tylko nie wiem czy coś nie popierniczyłem bo gadałem w innych językach na ten temat.

Wlasnie slucham swojego systemu audio,najbardziej sie boje ze jak kupie kolumn lub monitory do swojego nowego mieszkania, a bedzie to na poczatku przyszlego roku, to czy one zagraja lepiej od tego co teraz slysze w moich sluchawkach AKG K-1000

to jest wyjatkowe audiofilskie granie z lampom 300B (CarySEI),tu nie ma problemow z adaptacja odpowiednia pokoju,zlego ustawienia,okien itd. tu jest granie na calego,ktore jest identyczne jak z kolumn i to jeszcze ustawiasz sobie te male monitorki w roznych plaszczyznach, jak chcesz,jedyne sluchawki na swiecie tak grajace i majace takie mozliwosci.Slucham wlasnie wokali i nigdy nie slyszalem lepiej,ujmujace i wspaniale odsluchy,bardzo chcialbym abyscie kiedys to uslyszeli,prosze zapomniec jak ktos mysli ze to jest granie jak ze sluchawk,wielka pomylka!!!!

No i co w związku z tym? Jeśli Raidho C1 były za 3500 euro to wreszcie miałeś okazję kupić dla siebie dobre monitory a to że jest też

linia D wcale nie znaczy że zagrają lepiej a poza tym ceny mogą być znacznie wyższe.

dowiadywalem sie u producenta,nie do lampy,audiofile z zagranicy tez to potwierdzili!!!

>mirek10

Ekstremy fantastyczne i ponadczasowe... ale mają już prawie 20 lat. Jeśli którykolwiek z przetworników padnie (a choćby nawet membrana bierna), to będziesz miał cholerny kłopot z częściami zamiennymi...

Te Raidho piękne i sensownie zaprojektowane. Jeśli grają tak jak pisze Pacuła, to sam chciałbym je mieć. Ale na pewno nie z 8-watową lampą. To w końcu głośnik o średnicy kosza ok. 15 cm - nie ma szans na wysoką skuteczność.

Z monitorów, które dotychczas pokazywałeś, najsensowniej pod względem Twoich potrzeb wyglądają te Cirrusy. I jeśli nawet trochę nakłamali z ich parametrami, to raczej niewiele... ;-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A mają być duże z serii D np D4?

Z tego co wiem na razie nie ma takich planów.

Przy takich konstrukcjach problem jest oczywiście z .......basem ;(

Ale jak to już wcześniej stwierdzono "nie jest on konieczny" (przynajmniej dla niektórych) ;)

>mirek10

Ekstremy fantastyczne i ponadczasowe... ale mają już prawie 20 lat. Jeśli którykolwiek z przetworników padnie (a choćby nawet membrana bierna), to będziesz miał cholerny kłopot z częściami zamiennymi...

Te Raidho piękne i sensownie zaprojektowane. Jeśli grają tak jak pisze Pacuła, to sam chciałbym je mieć. Ale na pewno nie z 8-watową lampą. To w końcu głośnik o średnicy kosza ok. 15 cm - nie ma szans na wysoką skuteczność.

Z monitorów, które dotychczas pokazywałeś, najsensowniej pod względem Twoich potrzeb wyglądają te Cirrusy. I jeśli nawet trochę nakłamali z ich parametrami, to raczej niewiele... ;-)

Cirrusy nie pamietam!mozesz przypomniec co to byly za monitory?

Twonk, w Extremie nie ma co paść [tak między nami] jeśli nie będziesz się zbytnio pastwił nad nimi.Moje mają zajedwie 500 godzin

pomimo lat i grają naprawdę REWELACYJNIE.Ale słuszna uwaga , gdyby coś poleciało to może być problem.Wiem że w Stanach

mają trochę zapasów.

Piano, w Nowościach Jazzowych zaserwowałem niezłego pianistę, Tigrana Hamasyana.Koniecznie posłuchaj.Rewelacja.

>Magnepan

Kupując z drugiej (trzeciej, czwartej) ręki nigdy się tak naprawdę nie wie, co wyczyniał z nimi któryś z poprzednich właścicieli. ;-) Chyba, że kupuje się z pewnego źródła.

>mirek10

Chodzi mi o te:

Ukryta Zawartość

Szeroka przednia ścianka, co sprzyja skuteczności, bardzo dobre przetworniki (wprawdzie na jednym ze zdjęć, zamiast Audio Technology jest Illuminator - nie wiem czemu - ale w końcu oba przetworniki są bardzo dobre). Obszerne zaokrąglenia na froncie też są korzystne akustycznie. Na przekrojach widać, że ścianki są wielowarstwowe, a obudowa dodatkowo usztywniona kratownicą ze sklejki. Bardzo porządnie. No i nawet nieźle to wygląda (chociaż co kto lubi). Fajny projekt.

Ukryta Zawartość

Chyba, że kupuje się z pewnego źródła.

Masz rację, moje żródło jest pewne - mam je od nowości.

Jestem ciekaw czy Twoje monobloki lampowe wydobyły by z nich to co najlepsze ?

>Magnepan

Możemy kiedyś spróbować połączyć je ze sobą. ;-) A gdybyś zechciał je przywieźć kiedyś do KAiM, byłoby wręcz fantastycznie - bo jeszcze sporo osób mogłoby tego posłuchać...

>Magnepan

Kupując z drugiej (trzeciej, czwartej) ręki nigdy się tak naprawdę nie wie, co wyczyniał z nimi któryś z poprzednich właścicieli. ;-) Chyba, że kupuje się z pewnego źródła.

>mirek10

Chodzi mi o te:

Ukryta Zawartość

Szeroka przednia ścianka, co sprzyja skuteczności, bardzo dobre przetworniki (wprawdzie na jednym ze zdjęć, zamiast Audio Technology jest Illuminator - nie wiem czemu - ale w końcu oba przetworniki są bardzo dobre). Obszerne zaokrąglenia na froncie też są korzystne akustycznie. Na przekrojach widać, że ścianki są wielowarstwowe, a obudowa dodatkowo usztywniona kratownicą ze sklejki. Bardzo porządnie. No i nawet nieźle to wygląda (chociaż co kto lubi). Fajny projekt.

tak przypominam sobie,bardzo konkretnie zrobione,fajnie jak mozemy cos ciekawego znalesc razem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cirrus wszystkie ich monitory i ceny:

Ukryta Zawartość

To ciekawe monitory,maja z boku tez glosnik:tu tez o nich mowia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy siak, trzeba by tego najpierw gdzieś posłuchać. Najlepsze przetworniki i pancerna, dopracowana akustycznie obudowa to jednak nie wszystko. ;-) Tym niemniej, sposób podejścia do tematu budzi nadzieję, że i reszta będzie sensowna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z czym to słuchałeś? Ja miałem kiedyś okazję posłuchać Diablo w systemie u dlera z lampowymi urządzeniami firmy BAT i zagrało to IMHO beznadziejnie - cięło uszy że hej -...nowe kolumny Diablo były do kupienia w Wawie na Tamce za jakieś 25 tyś PLN...i nie było tłumu chętnych...potem posłuchałem jakichś małych Utopii podłogowych i było równie kiepsko...sam diler miał już dośyć tych wysokich Focali bo nie chciały sie sprzedać od ponad roku...zresztą sam osobiście wolał kolumny włoskiej firmy Opera...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo do Utopii musi być odpowiednia elektronika, łagodna, nasycona.

Poza tym potrzebują sporo czasu żeby się dobrze wygrzać.

Odpowiednie kable teź są ważne. Żadnych Nordostów ani srebra.

MIT, Transparent, Shunyata, Harmonix itd są ok.

A co do sprzedaży to co teraz się sprzedaje? Na bogatym Niemieckim rynku

twój ulubiony Sonus Faber grzeje półki, podobnie jak wiele innych uznanych marek.

Nikt tego nie kupuje. Faktem jest, źe obecne modele SF grają fatalnie.

>Magnepan

Możemy kiedyś spróbować połączyć je ze sobą. ;-) A gdybyś zechciał je przywieźć kiedyś do KAiM, byłoby wręcz fantastycznie - bo jeszcze sporo osób mogłoby tego posłuchać...

Gdyby były lzejsze to z miła chęcią. Ostatnio próbowałem je rozpakować z pudeł po dłuższej przerwie i tak się namordowałem

sam w pojedynkę ze 3 godziny.Monitory ważą ze 40 kg a standy jeszcze więcej - masakra.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

sam diler miał już dośyć tych wysokich Focali bo nie chciały sie sprzedać od ponad roku...

Tak, tak ......:)

Za to wysokie kolumny innych producentów sprzedają się hurtowo w Polsce.

Rynek zbytu mamy w Polsce ,że hej ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.