Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapraszam milosnikow tych subuferow do dzielenia sie doswiadczeniami z uzytkowania, ustawien i konfiguracji poszczegolnych modeli tych subow i zdjeciami. Dodatkowo wielu poszukiwaczy moze znalezc tu sporo wiedzy na temat tego sprzetu. Proponuje wszelkie rozmowy o tym sprzecie przeniesc do tego watku.

Ja posiadam rel r328 i moge powiedz ze bass jest naprawde super i do stereo jak znalazl nie ma buczenia i zadnych dudnien.

post-23552-0-01548000-1371386225_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/104009-klub-rel-subwoofer/

Fajnie, że powstał taki klub.

Sam jestem przed zakupem suba i mocno kieruje się w stronę RELa. Bardzo chętnie poczytam opinie użytkowników zwłaszcza na temat wykorzystania tego sprzętu jednocześnie do kina i stereo.

http://www.audiostereo.pl/stereo-klub-21_103956.html

W dużej części wątki będą się pokrywać. Dopisuje się z Rel T5. Używany tylko w stereo.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam dla mnie juz pisalem w innym watku jesli chodzi o suby to sa dwie firmy velodyne i wlasnie Rel, a potem dlugo, dlugo nic... ja odsluchiwalem Rel serii R najwiekszego i jednak zdecydowalem sie na velodyna spl 1200 ultra ale Rel na pewno jest godny polecenia , wszystko zalezy co kto woli , plus wyglad i ustawienie suba .... Jedno tylko napisze i to w sklepach gfeneralnie mi mowino przed szukaniem do odsluchu ze Rel jest trudniejszy w ustawieniu i bardziej wymagajacy... np w kamienicach bardzo ciezko jest go ustawic i w blokach sterego typu jak ja to mowie... :-) Ale generalnei jesli ktos ma chec na dobrego suba to tylko te dwie firmy jak dla mnei licza sie a reszta to mozna pomijac... sluchalem kilka subow w cenach 4500-8500 i nic mnie nie zainteresowalo tak jak wlasniue velodyne i rel..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja jeszcze wiekszy porownywalem jak sie nie myle byl to R-528 czy jakos tak... wiesz to troszke inaczej gra ja nie potrafie tego opisac ale ja odnosze wrazenie takie ze Rel w stereo jest deczko powtarzam deczko szybszy od velodyne i jest to mniej agresywny bas co slychac jak dla mnie w filmach.... velodyne lepiej jak dla mnie sprawuje sie w filmach, a mi na subie pod tym wzgledem najbardziej zalezy bo w stereo to co daje velodyne to i tak jest bardzo dobrze, ale deczko jest wolniejszy niz Rel... za to w kinie tak jak napisalem lepszy jak dla mnie jest velodyne... do tego sprawa w ustawieniu subow to velodyne jest bardzo prosty. Rel juz trudniej go ustawic i ma wiekszy wymogi jesli chodzi z czego dom lub mieszkanie jest wykonane...Prosty przyklad chcialem na odsluchu przestawic go - Pan ze sklepu powiedzial mi ze nie ma mowy bo on nie ma zamiaru znowu godzine go ustawiac .... troszke pewnie przesadzil ale cos w tym jest, bo mam znajomego ktory bawi sie w ustawiania kin domowych i niestety to samo potwierdza ze z velodynem jest duzo prosciej... a juz bardzo nie lubi Rel kamienic i starego budownictwa.... tam praktycznie szkoda kasy na tego suba bo nie pokaze to co potrafi a potrafi wiele... W tych sklepach gdzie tylko jest Rel oni mowia ze jak raz sie ustawi to tak jest i basta i nie trzeba nic przestawiac itd ja sie z tym nie zgadzam bo lubie sie pobawic a veldoyne daje taka mozliwosc bo jest pilot i mozna sie pobawic w ustawienia rozne podczas sluchania muzyki czy ogladania filmu, a wez komus zabierz pilot od takiego czy innego suba ktory ma pilota i sam zobaczysz ile pilot daje radochy i wygody :-) plus ma kalibracje i ktora jest bardzo prosta do przeprowadzenia.... W relu nie ma pilota plus jesli bys chcial cos przestawic to musisz odkrecac taka ala plekse pod ktora sa pokretla ( nie bawilem sie tym bo gosc mi powiedzial zebym sie nie dotykal , ale tak to wygladalo ze albo masz to caly czas odkrecone i sobie przestawiasz albo zakrecasz i nie bawisz sie tym bez wzgledu co sluchasz lub co ogladasz ) Jak dla mnie jest to nie do przyjecia ...

Tez dzwonilem po sklepach gdzie sprzedaja i rela i velodyna ( oczywiscie mam na mysli bardzo dobre sklepy ) i tak w 90% radzili kupic veldyne jesli to ma byc stereo i kino..... jesli samo stereo to byly glosy ze Rel... bo tak jak mowie jest deczko szybszy i inny ten bas jest...a im bylo wszystko jedno bo porownywalny zarobek mieli na jednym jak i na drugim pomimo ze velodyne drozszym subem jest... bywalo ze rela mieli na stanei a veldoyne musieliby zamowic a mowili ze radza veldoyna kupic .....

dobilem sie tez do dwoch sklepow ktorzy przestali sprzedawac rela i tylko tak naprawde na zamwowienie sprowadzaja bo czesciej ludzie brali velodyne i to rozne serie wiec woleli lepiej wspolpracowac z audiofastem zeby lepsze rabaty dostac .... skoro i tak ludzie brali u nich czesciej velodyne.. velodyne jest takim basem po srodku miedzy np paradigmem a relem ... paradigm czy inne tego typu suby maja taki bas ze jak uderzy to sie ciagnie jeszcze potem po salonie, a veldoyne uderzy i zapominasz o tym podobnie i rel - ale rel w kinie ten bas jest mniej odczuwalny, a sprawdzalem w tych samych scenach i mniej wiecej na tej samej glosnosci... I z wygladu bardziej mi velodyne odpowiada na tyle pieniedzy co kosztuje juz Rel powinien byc inaczej zrobiony a nie tak jak jest... ( ale to subiektywne zdanie i moj gust, a o gustach sie nie dyskutuje ) ale oba nic w nich nie buczy nie ma dudnien po prostu mistrzostwo europy jak dla mnie bo tak jak pisalem juz na innych forach mistrz swiata to veldoyne seria DD.. :-) ten to juz jest miod malina ale i cena inna... co bys nie kupil z tych firm to bedziesz zadowolony po prostu kwestia upodobania, gustu i jaki bas bardziej wolisz i do czego on ma sluzyc czy tylko stereo czy stereo i kino.... ja w Velodyne jestem zakochany :-) i nie dlatego ze kupilem bo nawet pisalem to zanim go kupilem czy nawet zanim go zamowilem :-) duzo radochy daje bez wzgledu czy to film czy muzyka czy tez koncert w 5.1...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dziękuje za opis.

No właśnie ja chcę łączyć kino i stereo na tym subie.

Masz rację ten sub RELa to R-528, a nie 518, moja pomyłka.

Powiedz jak masz go podłączonego i jak rozwiązujesz sprawę ustawień do kina i stereo bo pewnie używasz trochę innych ustawień.

W RELu jest podłączenie wysoko i niskopoziomowe i osobno można regulować wzmocnienie, jak to wygląda u Ciebie.

W ilu metrach gra u Ciebie ?

25 m salon - otwarty na jadalnie i kuchnie tak jak to jest w domach takze troche tych metrow calosciowo jest ale sam salon tak jak napisalem... i mam podlaczone poprzez kabel do suba Y za okolo 200 zl. plus zasilajacy monster cable power line 200, odciecie mam na subie - (direct) czyli steruje amplituner... LPF for LFE ustawione 120 Hz ... a jesli chodzi o stereo to jakby chciec tak sie bawic naprawde to bys musial sie pobawic bo wtedy trzeba by bylo dac na glosniki podlogowe full band, a nie 80 hz tak jak jest to w ustawieniach w kinie... takze wszystko zalezy co kto lubi i czy chce sie bawic komus w ciagle przestawianie w zaleznosci czy sie slucha stereo czy oglada film...

Edytowane przez lolek126

Rel jak walnie bassem to sciany sie ruszaja, ale mowa w kinie i co najlepsze zero buczenia dudnienia poprostu czysty bass, ale z ustawieniem masz racje jest troche zabawy, ale z tego co wiem to z kazdym subwooferem trzeba sie troche pobawic ze by znalezc idealne miejsce.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No ja się właśnie zastanawiam czy na głośniku 10" czy 12", mam 21m2. Ty Lolek masz 12" ale w sumie sporo większe pomieszczenie. Ja myślałem o RELu R-218.

Lolek, a te zaciski głośnikowe do czego służą ? Podłącza się to pod te same gniazda wzmacniacza co głośniki czy jak ?

W RELu podoba mi się, że można osobno podłączyć kino i stereo i osobno regulować wzmocnienie. Szkoda, że odcięcia też nie da się regulować osobno, ale tego chyba żaden sub nie ma.

Czy porównywał ktoś z was RELa bez membrany np. R-218 i z membraną bierną np. R-328 ?

Ja mialem wczesniej suba 305 byl bez membrany biernej i z tego co slysze ten z membrana ma lepsze uderzenie, i glebie w bassie.

Podobno bezposrednio pod glsoniki mozna podlaczyc suba poprzez te gniazda tyle ze trzeba wiecej sie juz bawic... nie bardzo rozumiem co ma sub ze osobno w stereo ustawienia a osobno w kinie to kwestia amplitunera wg mnie, a gdzie teraz juz z nowych lini chyba zaden tak nie ma tylko wszystko jest razem... jak kupisz serie R to do 21 m nawet moze byc i 12 znam takich co maja suby z 12 ka i znacznie gorszej klasy...

Anxion, a Ty tego suba w stereo używasz ? Bo widzę, że masz 2 systemy.

Zastanawiam się czy sub z membraną bierną nie jest wolniejszy od takiego bez.

nie bardzo rozumiem co ma sub ze osobno w stereo ustawienia a osobno w kinie to kwestia amplitunera wg mnie

Jak np. ustawienia do kina nie sprawdzają się dobrze w stereo, można sobie osobno wyregulować, jest większe pole manewru.

Na dodatek jak ktoś ma osobne systemy, ja np. mam procesor do kina, który może sterować subem, ale do stereo zamierzam zakupić w przyszłości dedykowany przedwzmacniacz, to procesor w stereo nie będzie używany. Wtedy właśnie przydaje się taka regulacja.

Jeśli dobrze rozumiem to w tym Velodyne, to są wejścia wysokopoziomowe podobnie jak w RELu ?

Edytowane przez omen

Czasamj w stereo ale to raczej do klasycznej muzyki i oczywiscie do kina domowego.

Troche z innej beczki ale pozale sie, moj onkyo zaczal cos dziwnego robic z sygnalem do sub, i subwoofer wydaje dziwny dzwiek ,czasami tak jak by sie odklejala membrana. I teraz jestem bardzo wkurzony bo nie mam kaski na wyniane nowego amp. I z tego co mi sie wydaje tak wlasnie onkyo zepsulem wczesniejego rela 305 Wrrr

Edytowane przez anxion

witam

Dzisiaj testowalem moj ampli , kolega przywiozl swoj sub. i nie bylo zadnych problemow , wiec UWAGA onkyo 876 nie wspolgra z Rel sub

Wlanie nie ,rel jest bez wad w stereo I z moim kandy wali ile ma sily , wziolem

sub do szwagra on ma onkyo 906 I nic nie bylo i jeszcze na dodatek tak go podkrecilismy ze sciany sie ruszaly . Wiec jest zagadka o co tutaj biega?

Edytowane przez anxion

a czamu u szwagra chodzi bez problemow i to jeszcze tak podkrecony jak nigdy, tak samo podlaczone, ten sam film , te same kable itd. A ma onkyo 906

Edytowane przez anxion

Tak sprawdzalem i byl tak glosno ustawiony ze jak tak nigdy nie uzywam go .Nagralem filmik , zaraz wam pokarze jaki to jest halas , i to sie pokazuje jak jest uderzenie bassu w filmie.

prosze https://www.youtube.com/watch?v=BkShLTMStGk&feature=c4-overview&list=UUP_xC7xgInMxsKnG8ukdnzg

sorry nie zauwazylem ze przykrylem palcem kamerke, ale odlaczylem wszystkie glosniki tylko sub chodzil ze by dobrze nagrac filmik z dzwiekiem tego dziwnego zjawiska.

od sec 27 , nie uwierzycie dla mnie WTF

Edytowane przez anxion

Lolek porównywałeś może jaka jest różnica w graniu Twojego Velodyne przed kalibracją i po kalibracji z poziomu suba ?

Czy to jest duża różnica, czy odczuwasz jakieś korzyści tej kalibracji ? Najbardziej mnie interesuje w muzyce.

Nie nie porownywalem od razu zrobilem kalibracje suba i to samop bylo na odsluchu ... ale musi byc inaczej Amerykance by tego nie robili,,,,, a w serii DD tam to juz z komputerems ie robi kalibracje i zwykly msiiek to nawet nei bedzi emial pojeci abladego jak zrobic taka kalibracje , chyba ze mowimy o jakiejs podstawowej... Takze obiektywnie mysle ze daje ta kalibracja pare procent na plus ...

Tak sprawdzalem i byl tak glosno ustawiony ze jak tak nigdy nie uzywam go .Nagralem filmik , zaraz wam pokarze jaki to jest halas , i to sie pokazuje jak jest uderzenie bassu w filmie.

prosze https://www.youtube.com/watch?v=BkShLTMStGk&feature=c4-overview&list=UUP_xC7xgInMxsKnG8ukdnzg

sorry nie zauwazylem ze przykrylem palcem kamerke, ale odlaczylem wszystkie glosniki tylko sub chodzil ze by dobrze nagrac filmik z dzwiekiem tego dziwnego zjawiska.

od sec 27 , nie uwierzycie dla mnie WTF

Próbowałeś różnych ustawień np. w Onkyo niski poziom wyjściowy a na subie pokrętło na max lub odwrotnie? zawsze to samo?

tak probowalem wszystkiego , zawsze tak samo :( nie mam pojecia o co tutaj chodzi.

Ale sorki mozesz mi wytlumaczyc ,jak Pokretlo na max w subie przy niskim poziomie?

Panowie czy ktoś może porównywał lub słyszał któryś z modeli:

http://www.bkelec.com/

są one bardzo wychwalane na avforums - już miałem zamawiać, ale natrafiłem na rel R218 i już sam nie wiem, czy warto pchać się w nieznane czy pozostać przy relu

obecnie mam tanią kodę sw1000 i zastanawiam się jak ona wypada w bezpośrednim porównaniu do rela - słyszałem model T5 w kinie i niestety ale mnie nie zachwycił

tak probowalem wszystkiego , zawsze tak samo :( nie mam pojecia o co tutaj chodzi.

Ale sorki mozesz mi wytlumaczyc ,jak Pokretlo na max w subie przy niskim poziomie?

W Onkyo poziom suba ustawiasz na -15 db a czułość w subie (pokrętło głośności) na maksa - a potem na odwrót.
Panowie czy ktoś może porównywał lub słyszał któryś z modeli:

http://www.bkelec.com/

są one bardzo wychwalane na avforums - już miałem zamawiać, ale natrafiłem na rel R218 i już sam nie wiem, czy warto pchać się w nieznane czy pozostać przy relu

obecnie mam tanią kodę sw1000 i zastanawiam się jak ona wypada w bezpośrednim porównaniu do rela - słyszałem model T5 w kinie i niestety ale mnie nie zachwycił

Witaj

Kolego T5 nie jest do kina tylko do stereo. To maly sub który idealnie współgra z kolumnami . Bas jest szybki , nadąża za kolumnami i o to chodzi w stereo. On nie będzie ścian przesuwać, zresztą w stereo to nie zda egzaminu ponieważ zagłuszyłbyś resztę pasma lejącym się basem. Wszystkie detale, smaczki i scena zlały by się w jedną k..pe :-)

Jeżeli chcesz mieć moc w kinie to coś z seri R lub velodyne od 10" w górę.

Bk electronic jak i MJ acoustics to ponoc bardzo dobre suby. Graja na poziomie rela czy velodyne a są sporo tańsze. Sam już prawie miałem bk ale T5 się trafila w bdb cenie...

Pozdrawiam

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.