Skocz do zawartości
IGNORED

Smart TV LED - Panas? Sony? Szajsung?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, ja porównywałem je stojące obok siebie na tym samym sygnale i Sony bym nie kupił.

Zresztą Sony już dawno umarło tylko o tym nie wie... :) Nie wierzę w jakąkolwiek przewagę technologiczną Sony, gdyż na R&D ta firma zwyczajnie nie ma już pieniędzy.

Samsung natomiast jest wręcz zalany gotówką i... mądrze inwestuje ją w rozwój.

Samsung wraz z Goldstarem zaczęły od masowej produkcji najtańszej tandety. Napływ pieniędzy pozwolił im na skok technologiczny. W niektórych technologiach (smartfony, tablety, LCD) Samsung jest już światowym liderem.

LG do dziś nie potrafi natomiast zdjąć z siebie opinii producenta tandety - nawet zmiana nazwy nie pomogła. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Niestety ale zgadzam się il Dottore. Sony zyski przynosi jedynie dział rozrywki. Dział produkujący telewizory od bardzo dawna przynosi straty. Obecnie nikt już nie widzi sensu dopłacać do znaczka Sony który kiedyś gwarantował najwyższą jakość.

...Sony już dawno umarło tylko o tym nie wie... :) Nie wierzę w jakąkolwiek przewagę technologiczną Sony...

il Dottore, obiektywna przewaga Sony jest w procesorach obrazu, np interpolacja ruchu, X reality itp, a poza tym nagonka na Sony jest tak naprawdę strzelaniem sobie w stopę, bo ta firma swoim poziomem wykonania zmusza konkurencję do trzymania jako takiego poziomu wykonania, i gdyby tak kilka lat temu sonu upadło to zobaczylibyście dziś na półkach sklepowych głównie takie wzory telewizorów które możnaby określić jako zaprojektowane bardziej na festiwal recyklingu a nie na ozdobę pokoju. A te samsungi w alu ze stopką alu do złudzenia przypominają panasy (a przy okazji panas w LCD dał ostatnio nieco ciała bo mógł to zrobić lepiej), a co by było jakby panas upadł kilka lat temu ? to na kim by się samsung inspirował gdyby nie musiał ?. Oczywiście dzisiaj wysokie koreańskie modele są zrobione nieźle.

Odnośnie designu made in korea, to fakt jest taki że chyba nigdy zaprojektowany przez koreańczyków produkt nie był akceptowalny przez nikogo poza nimi (zawsze były jakieś nijakie i dziwne), dlatego dopiero od czasu jak zaczęli zatrudniać obcokrajowców ich design stał się akceptowalny przez inne nacje, z japońskimi produktami było nieco inaczej i wiele ich własnych projektów było akceptowalnych przez cały świat.

Odnośnie designu made in korea, to fakt jest taki że chyba nigdy zaprojektowany przez koreańczyków produkt nie był akceptowalny przez nikogo poza nimi (zawsze były jakieś nijakie i dziwne), dlatego dopiero od czasu jak zaczęli zatrudniać obcokrajowców ich design stał się akceptowalny przez inne nacje

Niekoniecznie.

Oglądałem program TV o rozwoju ich telefonów i szefem designu był Koreaniec.

Pamiętajmy że nie to ładne co jest ładne ale to co się komu podoba.

Musimy pozbyć się europocentryzmu. Telefony, telewizory, cokolwiek już NIE JEST produkowane pod nasze gusta.

Europa już NIE JEST pępkiem świata. Jest raczej świata zadupiem.

Ciężar przeniósł się na Azję a tam... są przyzwyczajeni do stylistycznej tandety i towar robiony pod Europejczyków jest dla nich nieco dziwny.

Telewizory Sony są bez wątpienia bardzo ładne, ale upieram się, że wolę obraz z Samsunga (jeśli już w ogóle mam wybierać LCD, bo dla siebie zawsze wybiorę plazmę Panasonica).

Co z tego że ramka szajs skoro obraz jak dla mnie ładniejszy? Ramka nie gra!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie wiem, ja porównywałem je stojące obok siebie na tym samym sygnale i Sony bym nie kupił.

albo nie wiesz na co patrzeć albo w czasie porównania był wyświetlany zły materiał albo Ty sam nie jesteś w stanie wychwycić różnic.

a co ma takiego Sony poza wysoką ceną ? i tragicznym serwisem. Jedyny plus jaki dostrzegam w ich telewizorach płynność obrazu. Ich dział produkujący telewizory jest nierentowny od kilku dobrych lat

Tego roczne modele vide 905 dostaje bardzo przeciętne oceny. Jak ta firma może być uważana za lidera rynku jeśli sama nie robi swoich matryc.

Tylko kupując teraz LCD to ciekawe co wybrać jak nie W905? Jeżeli ktoś nie chce wchodzić w plazmę? Ciężko będzie coś wyszukać... coś równie interesującego z taką technologią (chodzi mi tylko o samą jakość obrazu > podświetlenie-równomierność, poziom kontrastu (zmierzony) itp. ...

Czy możesz opisać co jest nie tak z serwisem? Miałeś jakieś problemy w przeszłości/masz?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak ja miałem.

Serwis Sony to niestety dno.

Sony w dalszym ciągu robi jedne z najlepszych TV LED, ale niestety obecnie wyprzedzają konkurencję o lata świetlne tylko w cenie. Przypominam że nowy topowy ich model w rozmiarze 55'' to wydatek prawie 20tzł! I i ile do tej pory przynajmniej technologicznie był bardzo zaawansowany bo wysoką cenę tłumaczyli podświetlenie Full Led, to obecnie ich topowy TV to tylko podświetlenie krawędziowe. Jak w tanich TV.

Mało tego jest to chyba jedyna firma która nie ma przedstawicielstwa w Polsce. W razie kłopotów i sporu z Sony musimy zakładać im sprawę w Wielkiej Brytanii, bo Sony nie ma osobowości prawnej przed naszymi sądami.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Czy możesz opisać co jest nie tak z serwisem? Miałeś jakieś problemy w przeszłości/masz?<br /><br />

Prosze bardzo.

Po zgłoszeniu usterki topowego TV nikt z serwisu nie był uprzejmy przyjechać do domu i zobaczyć w czym rzecz. Kazali sobie wysłać zdjęcia. Po otrzymaniu oczywiście cisza. To znowu ja musiałem do nich stukać i pytać co stwierdzili. Po tygodniu, dwóch to znowu ja musiałem dzwonić żeby się dowiedzieć że TV jest nie do naprawy. Nie ma do niego części zamiennych. A nadmienię że miał znaczek ecolabel, czyli powinni mieć te części przez 7 lat od zakończenia produkcji. A mój miał 1.5 roku od sprzedaży. Znowu musiałem czekać na ekspertyzę z Sony żeby w końcu dostać pismo że TV mam im do serwisu zwrócić. Więc musiałem skołować kombi i sam go serwisu 50km zawieźć. jak go przywiozłem to kazali mi samemu go wnieść. Przez drogę, bo nie ma parkingu a przyjechałem z kruchą dziewczyną i oni to widzieli. Nie ruszyło ich, mam sobie wnieść 55'' w pudle.

Jak już go wtaszczyliśmy, to ,, miły '' pan poprosił mnie o pomoc w wypakowaniu TV:-)

Pełna profeska.

Poniżej w poniższym temacie jest filmik w którym postawiono pytanie o to ''dlaczego psują się głównie samsungi ?'' bo tak są zaprogramowane ? , w poniższym filmie fachowcy tłumaczą i pokazują na konkretnych przykładach płyt głównych że usytuowanie niektórych elementów na płytach głównych samsunga jest celowo i specjalnie tak pomyślane żeby te elementy się szybko zużywały a co za tym idzie uległy po określonym czasie uszkodzeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Wpadłem dzisiaj do pokoju córki i obraz na tym Szajsungu OKROPNY! Źródło - nc+. Oczojebny, paskudny...

Okazało się że to nie wina telewizora tylko córka tak sobie ustawiła.

Posiedziałem, podregulowałem... wyszło naprawdę ładnie, bez zastrzeżeń. Szczególnie materiały HD fajne, włączyem jakiś mecz, zawodnicy w ruchu, zero laga na kolorach. Naprawdę w porzadku.

Wraca córka. Słyszę z pokoju wrzask. Że obraz ohydny, że nie daje się patrzeć i co się stało?

Cierpliwie tłumaczę, że zrobiłem tak, aby oczy przy oglądaniu nie bolały.

Zapomnijcie!

10 minut później TV wrócił do żarówiastych oczojebnych ustawień.

Także nie oceniajcie nigdy odbiorników, póki nie dostaniecie do ręki pilota i nie ustawicie obrazu "pod siebie".

Bo ten Samsung z ustawieniami moimi i córki to są 2 różne telewizory

Wraca córka. Słyszę z pokoju wrzask. Że obraz ohydny, że nie daje się patrzeć i co się stało?

:-), :-), :-), każdy (każda) z nas jest inny (chyba ?).

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

il Dottore, Twoja córka jak większość młodego pokolenia nie wie jak powinna brzmieć muzyka i obraz jak się okazuje (a przykładów w naturze każdego dnia jest ogrom)

Spróbuj ją nauczyć porównań.

Nie jestem na kupnie TV,ale jak już jestem w jakimś sklepie RTV,to lubię sobie pogrzebac w ustawieniach TV.Podzielę się swoimi spostrzeżeniami.Za kazdym razem jak biorę pilota od jakiegokolwiek LED Samsunga,to jestem pewien,ze korekcja do swoich upodobań(każdy ma swoje) będzie ciężka.Ustawić go tak,aby odcień skóry był zbliżony do naturalności,to naprawdę trza się napstrykać,aby było znośnie.W tym widzę wadę Samsunga.Cukierkowość,która nie ma nic wspólnego z naturalnością.A później przychodzisz do domu,chcesz wyświetlić zdjęcia,a tu zonk.Wszyscy jakby byli po przepiciu.Starsze LCD(np.seria C650) to biły na głowę dzisiejsze LCD LED.W Sony korekcja jest mniej uciążliwa i kolory zbliżone do naturalnych.Samsung to mistrz ustawień sklepowych,dlatego dużo ludzi przechodzi obojętnie obok innych marek.Na dzień dzisiejszy LG ze swoimi matrycami generuje niezły obraz i oczywiście plazmy Panasa,a Sony...(nie jestem pewien)ale chyba część matryc posiada właśnie od LG i oczywiście własna elektronika,co daje niezłe efekty,dlatego ceny inne.

Ciężko będzie się kiedyś rozstać ze swoim EX500 :(

• 1 rok później...

A ja kupiłem Toshibę 40 i dawałem jej solidną głośność przy odtwarzaniu USB, no i co? Ano głośność padła na pysk, jak podkręcę na trochę głośniej to zaczyna chrypieć i czkać. Czy to jest usterka do gwarancyjnej naprawy?

• 2 tygodnie później...

il Dottore, obiektywna przewaga Sony jest w procesorach obrazu, np interpolacja ruchu, X reality itp, a poza tym nagonka na Sony jest tak naprawdę strzelaniem sobie w stopę, bo ta firma swoim poziomem wykonania zmusza konkurencję do trzymania jako takiego poziomu wykonania, i gdyby tak kilka lat temu sonu upadło to zobaczylibyście dziś na półkach sklepowych głównie takie wzory telewizorów które możnaby określić jako zaprojektowane bardziej na festiwal recyklingu a nie na ozdobę pokoju.

Podzielam opinię

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.