Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

"dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy. 7 Lecz nie wszyscy mają "wiedzę"... 1 Kor 8,6

Więc wedle słów apostoła, wiara w Jezusa jest równoznaczna z wiarą w Boga i vice versa?

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,

Manipulacja PŚ? ;)

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie.(1 Tym 2, 5-6)

"Święty Paweł mówi tu więc o bardzo konkretnym wymiarze pośrednictwa. O bardzo konkretnym aspekcie tego słowa. Tylko Jezus może być naszym Zbawicielem, bo tylko On jest i Bogiem i człowiekiem. Z tego powodu jako że jest jednym z nas może złożyć za nas ofiarę z siebie samego, a jako Bóg może spowodować, że ofiara ta będzie wystarczająca dla usatysfakcjonowania Bożej sprawiedliwości."

Tu więcej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie.(1 Tym 2, 5-6)

Skoro Jezus wypełnił posłannictwo dając ofiarę życia i powrócił do domeny Ojca Boga, czemu chrześcijanie wciąż modlą się do Niego zamiast do Boga Najwyższego? Przecież Jezus będąc na ziemi nauczał aby tego nie czynić.

Czyżby miał pan wątpliwości , że Biblia ( Pismo Święte , Słowo Boże ) nie było napisane pod natchnieniem Świętego Ducha Bożego ?

Ja na ten przykład mam ogromne wątpliwości.Gdyby było inaczej gralibyśmy w jednej orkiestrze...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A jak kupi się nowe interkonekty, to należy iść do księdza, by je pobłogosławił? Może wtedy będą bardziej kierunkowe? A można księdza poprosić, by je błogosławił "pod kątem basu"? ;)

Manipulacja PŚ? ;)

"Święty Paweł mówi tu więc o bardzo konkretnym wymiarze pośrednictwa. O bardzo konkretnym aspekcie tego słowa. Tylko Jezus może być naszym Zbawicielem, bo tylko On jest i Bogiem i człowiekiem. Z tego powodu jako że jest jednym z nas może złożyć za nas ofiarę z siebie samego, a jako Bóg może spowodować, że ofiara ta będzie wystarczająca dla usatysfakcjonowania Bożej sprawiedliwości."

Tu więcej

Ukryta Zawartość

Jezus był znany z modlitw. Zanosił je przy każdej okazji: kiedy został ochrzczony (Łukasza 3:21), przez całą noc, poprzedzającą wybranie 12 apostołów (Łukasza 6:12-13), a także przed cudownym przemienieniem na górze, gdzie przebywał z Piotrem, Janem i Jakubem (Łukasza 9:28-29). Właśnie się modlił, kiedy jeden z uczniów poprosił: „Panie, naucz nas się modlić”, i wówczas nauczył ich Modlitwy Pańskiej (Ojcze nasz…) (Łukasza 11:1-4; Mateusza 6:9-13). Modlił się wcześnie rano na osobności (Marka 1:35-39), wieczorem na górze, po odprawieniu uczniów (Marka 6:45-46), razem z nimi i za nich (Łukasza 22:32; Jana 17:1-26). Modlitwa zajmowała naprawdę poczesne miejsce w jego życiu.

Jezus modlił się też, gdy miał dokonać jakiegoś cudu. Na przykład przed wskrzeszeniem swego przyjaciela Łazarza rzekł: „Ojcze, dziękuję ci, żeś mnie wysłuchał. Wiedziałem wprawdzie, że zawsze mnie wysłuchujesz, ale powiedziałem to ze względu na tłum stojący wokoło, aby uwierzyli, żeś ty mnie posłał” (Jana 11:41-42). Pewność, iż Ojciec wysłucha tej modlitwy, uwypukla głębię wiary Jezusa. Zależność między modlitwą do Boga a wiarą w Niego widzimy też w wypowiedzi Chrystusa do uczniów: „Wszystko, o co się modlicie i o co prosicie, wierzcie, że właściwie już otrzymaliście” (Marka 11:24).

Niewzruszoną wiarę w niebiańskiego Ojca jeszcze bardziej pomagają nam dostrzec modlitwy Jezusa w ostatni dzień jego ziemskiego życia. Pełen nadziei i ufnego oczekiwania, prosił: „Teraz więc ty, Ojcze, otocz mnie przy sobie tą chwałą, którą miałem przy tobie, zanim był świat” (Jana 17:5).

Nocą, w ogrodzie Getsemani, na Górze Oliwnej Jezus „zaczął się smucić i wielce trapić”, był bowiem świadomy, że zbliżają się najcięższe próby oraz śmierć, toteż powiedział: „Dusza moja jest głęboko zasmucona, aż do śmierci” (Mateusza 26:36-38). Następnie upadł na kolana i modlił się:„Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ten kielich ode mnie. Jednakże nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje”. Potem „ukazał mu się anioł z nieba i go umocnił”. Bóg wysłuchał tej modlitwy. Ogromne napięcie emocjonalne i uciążliwość próby sprawiły, że „jego pot stał się jak krople krwi spadające na ziemię” (Łukasza 22:42-44).

I teraz nam powiedz / wytłumacz , dlaczego Jezus " modlił się do siebie " ?

Dlaczego nigdy nie nauczał , aby Jego uczniowie , ludzie modlili się do Niego , lecz dał Modlitwę Pańską i powiedział , że mają się modlić do Jego Ojca /Boga ?

Poproszę wersety z Biblii , gdzie Jezus mówi lub nazywa siebie Bogiem ! WERSETY !

A co mówił Jezus sam o sobie ? PODAJĘ WERSETY Z BIBLII , każdy z WAS może je przeczytać we własnej Biblii w domu :

„Ojciec większy jest ode mnie.” (Jana 14:28b)

„…nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje…” [Jezus całkowicie podporządkowuje się Ojcu] (Łukasz 22:42)

„Jehowę, twego Boga masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę.” (Łukasza 4:8)

„Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? On rzekł do niego: 'Masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem'. To jest największe i pierwsze przykazanie.” (Mateusza 22:36-39)

„Jezus powiedział jej (Marii Magdalenie po swoim zmartwychwstaniu): ‘Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.” (Ewangelia Jana 20:17)

„…ja od Boga wyszedłem i tu jestem. Wcale też nie przyszedłem z własnej inicjatywy, lecz On mnie posłał. (Jana 8:42) oraz (Jana 12:42)

„On im powiedział: "Kielich mój istotnie będziecie pić, ale to zasiadanie po mej prawicy i po mej lewicy nie moją jest rzeczą, abym mógł je dać, lecz należy ono do tych, dla których zostało przygotowane przez mojego ojca". (Mateusza 20:23)

„O owym dniu i godzinie nie wie nikt – ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec.” (Mateusza 24:6)

[Gdyby Jezus był Bogiem – wiedziałby wszystko]

„Ty jednak, gdy się modlisz, wejdź do swego pokoju i zamknąwszy drzwi, módl się do twego Ojca, który jest w ukryciu; wtedy Ojciec twój, który się przygląda w ukryciu, odpłaci tobie.” (Mateusza 6:6)

[Jezus nie powiedział, żeby modlić się do niego ale do jego Ojca]

„Macie więc modlić się w ten sposób: "'Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię.” (Mateusza 6:9)

„A Jezus podszedł i powiedział do nich, mówiąc: "Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi” (Mateusza 28:18)

[Gdyby Jezus był Bogiem, nie potrzebowałby otrzymywać władzy. A, że otrzymał od swego Ojca ogromną władzę, świadczą cuda, jakich dokonał, czy, na przykład, poniższy werset:

„Dlaczego ten człowiek tak mówi? On bluźni. Któż oprócz jednego - Boga - może przebaczać grzechy?" (Marka 2:7)

[A jednak Jezus miał moc przebaczania grzechów i aby to unaocznić, w dalszej relacji, uzdrowił tego paralityka].

Czy to jednak świadczy o Boskości Jezusa ? – sam Jezus to wyjaśnia:

„… Syn nie może nic uczynić z własnej inicjatywy, lecz tylko to, co widzi, że czyni Ojciec.” (Jana 5:19)

„Ja nie mogę nic uczynić z własnej inicjatywy.” (Jana 5:30)

Ja na ten przykład mam ogromne wątpliwości.Gdyby było inaczej gralibyśmy w jednej orkiestrze...

Rozumiem Cię Paul ! (+)

Więc wedle słów apostoła, wiara w Jezusa jest równoznaczna z wiarą w Boga i vice versa?

(+)

Kim, więc, jest Chrystus ?

„Chrystus jest obrazem Boga.” (2 Koryntian 3:4b)

„On (Jezus) jest obrazem niewidzialnego Boga” (Kolosan 1:15)

„…gdyż właśnie w nim mieszka Cieleśnie cała pełnia boskości” (Kolosan 2:9)

„On (chodzi o Jezusa) jest odbiciem chwały Boga (a nie samym Bogiem) i dokładnym wyobrażeniem samej jego istoty, on też podtrzymuje wszystko słowem jego mocy (a nie własnej mocy), a dokonawszy oczyszczenia za nasze grzechy, zasiadł po prawicy Majestatu w miejscach wyniosłych. O tyle zatem stał się lepszy od aniołów, o ile odziedziczył imię wspanialsze od ich imienia. Na przykład do któregoż z aniołów kiedykolwiek rzekł: "Ty jesteś moim synem; Ja dzisiaj zostałem twoim ojcem"? I znowu: "Ja stanę się dla niego ojcem, a on stanie się dla mnie synem"? Lecz gdy znowu wprowadza swego Pierworodnego na zamieszkaną ziemię, mówi: "I niech mu złożą hołd wszyscy aniołowie Boży". Ponadto w odniesieniu do aniołów mówi: "I aniołów swoich czyni duchami, a swoich sług publicznych płomieniem ognia". Natomiast w odniesieniu do Syna: "Bóg jest twoim tronem na wieki wieków, a berło twego królestwa jest berłem Prostolinijności. Umiłowałeś prawość, a znienawidziłeś bezprawie. Dlatego Bóg, twój Bóg, namaścił cię olejkiem”

(List do Hebrajczyków 1:3-9)

Ukryta Zawartość

Piotr

Rozumiem Cię Paul ! (+)

też rozumiem paula ...trudno przyjąć jako oczywistość istnienie Stwórcy bez odczucia Go w swoim życiu...człowiek chce namacalnych dowodów...zapewniam cię paul , że takowe są , jednakże każdy może w inny sposób do nich dotrzeć, inaczej je odebrać...życzę Ci , żebyś odnalazł , a właściwie poczuł Boga ...pozdrawiam....:)

też rozumiem paula ...trudno przyjąć jako oczywistość istnienie Stwórcy bez odczucia Go w swoim życiu...człowiek chce namacalnych dowodów...zapewniam cię paul , że takowe są , jednakże każdy może w inny sposób do nich dotrzeć, inaczej je odebrać...życzę Ci , żebyś odnalazł , a właściwie poczuł Boga ...pozdrawiam....:)

(+)

Zresztą po temu jest odrębny wątek .

Piotr

Przecież Jezus będąc na ziemi nauczał aby tego nie czynić.

Skoro to powiedziałeś wypadałoby podać przykłady z PŚ i wytłumaczyć dlaczego.

Z punktu widzenia KK, bo stanowisko np. ŚJ przedstawiłeś. :)

Jezus był znany z modlitw. Zanosił je przy każdej okazji....

To ma coś wyjaśnić w sprawie którą poruszałem?

Czy to kolejna zmiana tematu? ;)

Co tym, że Jezus modlił się do Boga chcesz udowodnić?

Jeżeli ma to coś udowodnić, w takim razie dlaczego Szczepan modlił się do Jezusa?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Skoro to powiedziałeś wypadałoby podać przykłady z PŚ i wytłumaczyć dlaczego.

Z punktu widzenia KK, bo stanowisko np. ŚJ przedstawiłeś. :)

To nie tak. Ja pytam i opisuję swoją własna interpretację Pisma świętego. Interpretację która nasuwa się po dwukrotnym tylko przeczytaniu Starego i Nowego Testamentu. Interpretację intuicyjną z punktu widzenia człowieka poszukującego prawdy, wśród odmiennych interpretacji każdego z kościołów chrześcijańskich. W tym wątku nie chodzi mi o naukowe podejście do Pism żydowskich z perspektywy historii, socjologii, psychologii. Wyłącznie o stwierdzenie, czy dzisiejszy człowiek, samodzielnie czytając Biblię jest w stanie zrozumieć jej przesłanie i odczytać z niej Boga jakiego opisali apostołowie poprzez nauki Jezusa? Dla czego? Dla tego, gdyż uważam, że "pomoc" w rozumieniu oferowana przez nauki kościołów chrześcijańskich, wyłącznie prowadzi na manowce. Każdy z kościołów interpretuje pismo z własnego punktu widzenia, za przykładem Faryzeuszów. Biblia zaś mówi, że wszystko w niej podano dla zrozumienia i nic nie jest zakryte.

Jeśli niektóre z moich interpretacji wydaja się zbliżone do stanowiska ŚJ, to widocznie są one bliższe mojemu rozumieniu wersetów. Jeśli czytam jak Jezus kategorycznie twierdzi, że Ojciec Go posłał, to tak to rozumiem. Nie to co słyszę od katolików, że Jezus chciał przez to powiedzieć.... Ja raczej wierzę w słowa Jezusa, nie w wykładnie Jego słów preparowane przez kościoły.

Z wyrazami szacunku Włodek.

Ps.

Zapomniałbym o wersetach o które pytałeś: Mateusza 6 (9-13); Łukasza 11 (1-4).

Paweł w jakim celu to wkleiłeś w tym wątku? To wyraz Twojej kontestacji? W innym wątku postawiłbym Ci szklanę za kochanego Łodzianina, ale tu jestem zdezorientowany?:-(

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

23031970 ,,,,kolego jestes w bledzie ..cytuj wszystko...nie doktryny wiadomych ..swiadkow..

Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek:

Ty jesteś moim Synem,

Jam Cię dziś zrodził?

I znowu:

Ja będę Mu Ojcem,

a On będzie Mi Synem.

6 Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie:

Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!

7 Do aniołów zaś powie:

Aniołów swych czyni wichrami,

sługi swe płomieniami ognia.

8 Do Syna zaś:

Tron Twój, Boże na wieki wieków,

berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.

9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość,

dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój

olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.

10 Oraz:

Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,

dziełem też rąk Twoich są niebiosa.

11 One przeminą, ale Ty zostaniesz

i wszystko jak szata się zestarzeje,

12 i jak płaszcz je zwiniesz,

jak odzienie, i odmienią się.

Ty zaś jesteś Ten sam, a Twoje lata się nie skończą.

13 Do któregoż z aniołów kiedykolwiek powiedział:

Siądź po mojej prawicy,

aż położę nieprzyjaciół Twoich jako podnóżek Twoich stóp.

14 Czyż nie są oni wszyscy duchami przeznaczonymi do usług, posłanymi na

pomoc tym, którzy mają posiąść zbawienie

Flp 2,6-11

Chrystus Jezus istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca.

http://www.teologia.protestanci.org/artykuly/art17.php

Szukaj Milosci a nie dowodow na jej istnienie..............

To nie tak. Ja pytam i opisuję swoją własna interpretację Pisma świętego.

Mniemam że masz ku temu odpowiednie wykształcenie?

Gdyby jednak nie, nie boisz się że pobłądzisz?

Zapomniałbym o wersetach o które pytałeś...

Ale czy czasem mnie nie chcesz oszukać?

Ja pytałem gdzie w PŚ Jezus zakazywał modlić się do niego, a nie jak uczył modlić się do Boga Ojca. ;)

"...czemu chrześcijanie wciąż modlą się do Niego zamiast do Boga Najwyższego? "

To pytanie zadane mi wcześniej też zawiera fałszywą tezę. Może nie wiesz, ale to właśnie jest jedna z podstawowych modlitw w KK, właśnie ta którą podałeś w wersetach z PŚ.

Paweł w jakim celu to wkleiłeś w tym wątku? To wyraz Twojej kontestacji? W innym wątku postawiłbym Ci szklanę za kochanego Łodzianina, ale tu jestem zdezorientowany?:-(

Pan mnie prowadzi, a niezbadane są wyroki Jego...

I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca.

Bardzo proszę wytłumacz mi co oznacza zwrot Chrystus jest PANEM? Spotykam często w przekładach i nie wiem jak prawidłowo go pojmować, jako równoważnik określenia Bóg? Ale po co skoro miano Bóg jest zrozumiałe dla wszystkich?

W.

Gdyby jednak nie, nie boisz się że pobłądzisz?

Nie, nie boję się błądzić. Błądzenie to koszt poszukiwań. Nie boję się, ponieważ wierzę w Stwórcę. Poprzez porównywanie różnic w religiach chrześcijańskich, wierzę w znalezienie niezaprzeczalnych cech wspólnych dla nich. Nie boje się błądzić, gdyż nie zwalczam żadnej z religii i nikomu nie narzucam własnych teorii, ja tylko pytam. Dla czego Pismo Święte, Chrześcijaństwo? Po prostu z kręgu tych religii się wywodzę i mam Was z których wiedzy i doświadczenia pozwalacie mi korzystać.

W.

Flp 2,6-11

Chrystus Jezus istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca.

List do Filipian 2 : 6- 11

Chrystus, Bóg-Człowiek, wzorem pokory

5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie.

6On, istniejąc w postaci Bożej, ( czy jest tu mowa , że jest Bogiem ? )

nie skorzystał ze sposobności,

aby na równi być z Bogiem, ( czy jest tu mowa , że jest Bogiem ?)

7 lecz ogołocił samego siebie,

przyjąwszy postać sługi,

stawszy się podobnym do ludzi.

A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,

8 uniżył samego siebie,

stawszy się posłusznym aż do śmierci - ( Według Biblii , tylko Bóg jest nieśmiertelny , natomiast Jezus zmarł , o czym wspomina ten werset !)

i to śmierci krzyżowej. (Umarł i był posłuszny do śmierci , komu ? Bogu , o czym wyżej !)

9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył ( nie jest napisane , że Bóg siebie wywyższył , lecz Go -Jezusa Chrystusa ! )

i darował Mu imię

ponad wszelkie imię,

10aby na imię Jezusa

zgięło się każde kolano

istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. (ewidentnie jest mowa o Jezusie , a nie o Jego Ojcu-Bogu !)

11 I aby wszelki język wyznał,

że Jezus Chrystus jest PANEM -

ku chwale Boga Ojca. ( Nie ku chwale Jezusa , lecz Boga !)

Widzisz Arku 45 , wersety , które przytoczyłeś z Listu do Filipian wbrew temu , co próbujesz zasugerować , same odpowiadają , Kto jest Bogiem , a kto Jezusem Chrystusem , kto umarł i ku czyjej chwale to się dokonało !

Piotr

Sprecyzuj proszę o jakie wykształcenie pytasz?

Z dziedziny wiedzy o historii, uwarunkowań geopolitycznych jakie umożliwiły powstanie Chrześcijaństwa i wiary monoteistycznej?

Czy teologii?

To ma coś wyjaśnić w sprawie którą poruszałem?

Jak masz zamiar wyjaśnić dogmat o trójcy świętej , biorąc pod uwagę okoliczność , że Jezus modlił się do Boga , że Jezus został stworzony przez Boga , że Jezus umarł ?

I czekam na wersety z Biblii , w których jest mowa , że Bóg " nie stworzył Jezusa " , że Jezus "nie modlił się do Boga " , że "Jezus nie umarł " -WERSETY , a nie dogmaty teologiczne !

Co tym, że Jezus modlił się do Boga chcesz udowodnić?

Jak BÓG JEZUS może / mógł się modlić do samego siebie w kontekście dogmatu o trójcy świętej ?

Piotr

Jeżeli ma to coś udowodnić, w takim razie dlaczego Szczepan modlił się do Jezusa?

Szczepan modli się do Jezusa – Dzieje Ap. 7:59

W Dziejach Apostolskich 7: 59-60 czytamy o modlitwie Szczepana (BT):

„Tak kamienowali Szczepana, który modlił się: Panie Jezu, przyjmij ducha mego!”

Trynitarianie próbują w oparciu o te myśli budować taką argumentację:

Skoro Szczepan modli się do Pana Jezusa, to dowodzi to „ równości co do mocy„ Syna Bożego i Boga Ojca. Nic jednak takiego nie wynika z tego wersetu. Czy powinno nas dziwić , że widząc „Syna Człowieczego po prawicy Boga” – Szczepan zwrócił się do Niego jako do wyznaczonego przez Boga „ p o ś r e d n i k a” w kontaktach między Bogiem a ludźmi?

Fakt ten nie tylko nie dowodzi „ równości” Jezusa z Bogiem Ojcem ale wręcz podkreśla biblijne różnice między Bogiem a Synem Bożym biorąc pod uwagę kwestię pośrednictwa Jezusa! Pamiętajmy o tym, że zadanie „pośrednika” i „ zbawiciela” w świetle Pisma Świętego dotyczy t y l ko Pana Jezusa! ( Dzieje Ap. 4:12 )

Zastanawia natomiast fakt, że w tej wizji nie było trzeciej osoby Boga czyli Ducha Świętego! Szczepan ujrzał w wizji obok Boga tylko Pana Jezusa. W Dziejach apostolskich 7:55-56 czytamy wg. BT.

„A on pełen Ducha Świętego patrzył w niebo i ujrzał
chwałę Bożą i Jezusa
, stojącego po prawicy Boga. I rzekł: Widzę niebo otwarte i Syna Człowieczego, stojącego
po prawicy Boga
.

Gdzie jest w wizji ukazany Duch Święty lub chociażby trzeci tron?

Jak wiemy Boga nikt nigdy nie widział i w tym sprawozdaniu Szczepan ujrzał tylko chwałę Boga. Dlaczego jednak zobaczył Jezusa? Dlaczego Jezus jest po prawicy Boga a nie Ojca? Zakładać, że jest Bogiem w Trójcy to takie stwierdzenie pozbawione sensu!

Jak widać po raz kolejny trynitarze próbując udowodnić istnienie Trójcy mówią o dwóch a NIE TRZECH osobach a podawane wersety wręcz świadczą przeciwko im.

Warto zastanowić się też nad tym, czy można znaleźć w Biblii np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Czyżby pierwsi chrześcijanie nie modlili się to trzeciej osoby Boga?

Zrodzony a nie stworzony

Jezus Chrystus został stworzony prze Boga zanim powstała Ziemia i człowiek , o czym również mówi Biblia - poczytaj , sprawdź .

Ukryta Zawartość

Piotr

>cyfra

cóz z tego, że zamieszczasz jak porabany cytaty Bibli skoro nimi manipulujesz, ich ilość i w zasadzie tylko ilosć, ma udowodnic racje twoich poglądów?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Dlaczego nie czytales, brak ci pokory.....?

Ukryta Zawartość

,,kolego jestes w bledzie ..cytuj wszystko...nie doktryny wiadomych ..protestantów "

Do zastanowienia ? :

Dylemat trynitariański„JAKŻE Jezus mógł przejawiać wiarę? Jest przecież Bogiem — wie i widzi wszystko bez potrzeby zasięgania cudzej opinii. A wiara to w istocie zdanie się na kogoś drugiego i uznawanie tego, co niewidzialne — zatem jest niemożliwe, żeby Jezus-Bóg mógł mieć wiarę”.

Według francuskiego teologa Jacquesa Guilleta, powyższy pogląd jest w katolicyzmie bardzo rozpowszechniony. A czy ciebie zaskoczyły powyższe wywody? Czy nie sądzisz, że skoro Jezus jest dla chrześcijan wzorem we wszystkim — dotyczy to również wiary? Jeżeli tak uważasz, to nie uwzględniasz uznawanego w chrześcijaństwie dogmatu o Trójcy.

Wiara Jezusa jest rzeczywiście zagadką dla teologów katolickich, protestanckich i prawosławnych, którzy uznają Trójcę za główną tajemnicę wiary chrześcijańskiej i życia. Jednakże nie wszyscy kwestionują wiarę Jezusa. Jacques Guillet przyznaje, iż „trudno u Jezusa nie dostrzec wiary”, chociaż — jak się wyraził — w świetle nauki o Trójcy jest to „paradoks”.

Francuski jezuita Jean Galot — podobnie jak większość teologów — niedwuznacznie oznajmia, że „będąc prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem, (…) Chrystus nie może wierzyć w samego siebie”. „Wierzy się w kogoś drugiego, a nie w siebie”zauważono w periodyku La Civilta Cattolica. przeszkadza zatem w uznawaniu tego, że Jezus przejawiał wiarę, ponieważ jedno rażąco przeczy drugiemu.

„Ewangelie nigdzie nie mówią o wierze Jezusa” — twierdzą teolodzy. W gruncie rzeczy określenia pisteuo (wierzyć, mieć wiarę) i pistis (wiara), użyte w Chrześcijańskich Pismach Greckich, odnoszą się zwykle nie tyle do wiary Jezusa w niebiańskiego Ojca, ile do wiary uczniów w Boga lub w Chrystusa. Czy zatem należałoby z tego wnioskować, że Syn Boży nie miał wiary? O czym świadczą jego czyny i wypowiedzi? Co na ten temat mówi Pismo Święte?

• Modlitwy bez wiary?

Jezus był znany z modlitw. Zanosił je przy każdej okazji: kiedy został ochrzczony (Łukasza 3:21), przez całą noc, poprzedzającą wybranie 12 apostołów (Łukasza 6:12-13), a także przed cudownym przemienieniem na górze, gdzie przebywał z Piotrem, Janem i Jakubem (Łukasza 9:28-29). Właśnie się modlił, kiedy jeden z uczniów poprosił: „Panie, naucz nas się modlić”, i wówczas nauczył ich Modlitwy Pańskiej (Ojcze nasz…) (Łukasza 11:1-4; Mateusza 6:9-13). Modlił się wcześnie rano na osobności (Marka 1:35-39), wieczorem na górze, po odprawieniu uczniów (Marka 6:45-46), razem z nimi i za nich (Łukasza 22:32; Jana 17:1-26). Modlitwa zajmowała naprawdę poczesne miejsce w jego życiu.

Jezus modlił się też, gdy miał dokonać jakiegoś cudu. Na przykład przed wskrzeszeniem swego przyjaciela Łazarza rzekł: „Ojcze, dziękuję ci, żeś mnie wysłuchał. Wiedziałem wprawdzie, że zawsze mnie wysłuchujesz, ale powiedziałem to ze względu na tłum stojący wokoło, aby uwierzyli, żeś ty mnie posłał” (Jana 11:41-42). Pewność, iż Ojciec wysłucha tej modlitwy, uwypukla głębię wiary Jezusa. Zależność między modlitwą do Boga a wiarą w Niego widzimy też w wypowiedzi Chrystusa do uczniów: „Wszystko, o co się modlicie i o co prosicie, wierzcie, że właściwie już otrzymaliście” (Marka 11:24).

Gdyby Jezus nie miał wiary — po cóż by się modlił do Boga? Niebiblijna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , głoszona przez chrześcijaństwo — pogląd, że Jezus był jednocześnie człowiekiem i Bogiem — zaciemnia orędzie biblijne. Utrudnia ludziom zrozumienie prostoty i potęgi Pisma Świętego. Do kogo zwracał się człowiek Jezus? Do siebie? Czy nie wiedział, że jest Bogiem? A jeśli Nim był i zdawał sobie z tego sprawę, to dlaczego się modlił?

Niewzruszoną wiarę w niebiańskiego Ojca jeszcze bardziej pomagają nam dostrzec modlitwy Jezusa w ostatni dzień jego ziemskiego życia. Pełen nadziei i ufnego oczekiwania, prosił: „Teraz więc ty, Ojcze, otocz mnie przy sobie tą chwałą, którą miałem przy tobie, zanim był świat” (Jana 17:5).

Nocą, w ogrodzie Getsemani, na Górze Oliwnej Jezus „zaczął się smucić i wielce trapić”, był bowiem świadomy, że zbliżają się najcięższe próby oraz śmierć, toteż powiedział: „Dusza moja jest głęboko zasmucona, aż do śmierci” (Mateusza 26:36-38). Następnie upadł na kolana i modlił się:„Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ten kielich ode mnie. Jednakże nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje”. Potem „ukazał mu się anioł z nieba i go umocnił”. Bóg wysłuchał tej modlitwy. Ogromne napięcie emocjonalne i uciążliwość próby sprawiły, że „jego pot stał się jak krople krwi spadające na ziemię” (Łukasza 22:42-44).

O czym świadczą cierpienia Jezusa, jego oczekiwanie na wsparcie oraz okoliczność, że zanosił gorące prośby? „Jedno jest pewne” — napisał Jacques Guillet —„Jezus modlił się i modlitwa stanowi zasadniczy aspekt jego życia i postępowania. Modlił się tak jak inni ludzie, modlił się też za nich. Nie można sobie wyobrazić modlitw ludzi pozbawionych wiary. A czy można sobie wyobrazić modlitwy Jezusa zanoszone bez wiary?”

Tuż przed śmiercią, wisząc na palu męki, Jezus głośno wołał, cytując psalm Dawida. Następnie, pełen wiary, donośnym głosem wydał ostatni błagalny okrzyk: „Ojcze, w twoje ręce powierzam ducha mego” (Łukasza 23:46; Mateusza 27:46). Włoski przekład międzywyznaniowy Parola del Signore mówi w tym miejscu, że Jezus ‘powierzył swe życie’ Ojcu.

Jacques Guillet komentuje: „Ukazując Chrystusa ukrzyżowanego, który wzywa swego Ojca słowami psalmów Izraela, pisarze Ewangelii przekonują nas, że to wołanie — wołanie jednorodzonego Syna, zanoszone w krańcowej udręce i świadczące o bezgranicznej ufności - jest wołaniem wiary, wołaniem umierającego z wiarą”.

Wobec tak oczywistego i wzruszającego przejawu wiary niektórzy teolodzy próbują rozgraniczyć wiarę od „ufności”. Jednakże taki podział nie jest oparty na Piśmie Świętym.

Jezus został, przecież, wypróbowany „pod każdym względem” dokładnie „tak jak my” — czytamy w Hebrajczyków 4:15 — czyli podobnie jak każdy wierny chrześcijanin, którego wiara napotyka „rozmaite doświadczenia” (Jakuba 1:2-3). Czy rozsądny jest pogląd, że Jezus był wypróbowany tak, jak jego naśladowcy, lecz w przeciwieństwie do nich nie przeszedł próby wiary?

Mamy wiele dowodów na to, iż Jezusa cechowała niezachwiana wiara: jego błagania, posłuszeństwo, cierpienia, próby, wierność i zbożna bojaźń. Wynika z nich, że stał się on „Udoskonalicielem naszej wiary” nie od razu, a dopiero wtedy, gdy wydoskonalił ten przymiot u siebie. Nie był więc Bogiem-Synem, jak zakłada nauka o Trójcy (1 Jana 5:5).

• Nie wierzył Słowu Bożemu?

Doktryna o Trójcy tak ogranicza sposób myślenia teologów, że chwytają się skrajnego poglądu, iż Jezus „nie może wierzyć Słowu Bożemu i jego orędziu”, gdyż„sam będąc Słowem Boga, może je jedynie ogłaszać” (Angelo Amato, „Gesu il Signore” — książka opatrzona kościelnym imprimatur ).

O czym jednak świadczy okoliczność, iż Jezus stale powoływał się na Pisma? Kiedy był kuszony, trzykrotnie zacytował z Pism. Z trzeciej odpowiedzi udzielonej Szatanowi wynika, że Jezus czcił wyłącznie Boga (Mateusza 4:4, 7, 10). Przy wielu okazjach nawiązywał do proroctw, które go dotyczyły, i okazywał, że wierzy w ich spełnienie (Marka 14:21, 27; Łukasza 18:31-33; 22:37; porównaj Łukasza 9:22; 24:44-46). Analiza ta prowadzi do jasnego wniosku — Jezus znał Pisma natchnione przez jego Ojca, z wiarą ich przestrzegał i był przekonany, iż spełnią się proroctwa zapowiadające jego wypróbowanie, cierpienia, śmierć i wskrzeszenie z martwych.

• Jezus — Wzorodawca wiary

Jezus aż do końca musiał toczyć walkę o wiarę, aby zachować lojalność wobec Ojca i ‘zwyciężyć świat’ (Jana 16:33). Bez wiary taki tryumf byłby niemożliwy(Hebrajczyków 11:6; 1 Jana 5:4). Dzięki wierze Jezus stał się wzorem dla swych lojalnych naśladowców. Nie ulega wątpliwości, że wierzył w prawdziwego Boga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.