Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

ja opisałem swoje stanowisko jakie mam na dzisiaj w kwestii Kościołów chrześcijańskich. Nie będę wyszukiwał żadnych dalszych przykładów które mnie od kościołów skutecznie odpychają, ponieważ nie jest moim celem szerzenie zgorszenia wśród wiernych ani odciągania ich od wiary. Nie interesują mnie doktryny i liturgie kościołów, proszę wyłącznie o pomoc w zrozumieniu przesłań zawartych w Biblii dotyczących postaci samego Boga

Trochę dziwi takie podejscie, masz wiedzę n/t religii, która skutecznie cie odpycha od kościołów, a z drugiej strony prosisz kogoś z takowego o wyjasnienia/wprowadzenie do wiedzy o Biblii..hmm.

No i druga sprawa. Skąd takie przywiązanie do slów Biblii? Biblii którą tysiące razy przepisywali Katolicy w zakonach, nocami przy kaganku...A potem do kupy ktos zebrał i ujednolicił? :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Trochę dziwi takie podejscie, masz wiedzę n/t religii, która skutecznie cie odpycha od kościołów, a z drugiej strony prosisz kogoś z takowego o wyjasnienia/wprowadzenie do wiedzy o Biblii..hmm.

No i druga sprawa. Skąd takie przywiązanie do slów Biblii? Biblii którą tysiące razy przepisywali Katolicy w zakonach, nocami przy kaganku...A potem do kupy ktos zebrał i ujednolicił? :)

Ewangelia Św. Jana 17 ;1 - 5

1 To powiedział Jezus, a podniósłszy oczy ku niebu, rzekł: "Ojcze, nadeszła godzina. Otocz swego Syna chwałą, aby Syn Ciebie nią otoczył 2 i aby mocą władzy udzielonej Mu przez Ciebie nad każdym człowiekiem dał życie wieczne wszystkim tym, których Mu dałeś. 3 A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. 4 Ja Ciebie otoczyłem chwałą na ziemi przez to, że wypełniłem dzieło, które Mi dałeś do wykonania. 5 A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.

Piotr

Biblia jest opoką wiary żydowskiej i chrześcijańskiej. Na niej powstała najliczniejsza religia świata, ona jest zaraniem i jednocześnie źródłem podziałów chrześcijaństwa. To ona była najbardziej zakłamywana i niszczona przez kościoły na nią się powołujące.

Dziwi cię, że pragnę poznać Boga w niej przedstawionego przez Izraelitów? To bardzo dowcipny Bóg, patrząc przez pryzmat kondycji moralnej i wzajemnego wyniszczania się chrześcijaństwa.

W.

Ps.

Wypowiedź kierowana do Jacchusia.

Biblia jest opoką wiary żydowskiej i chrześcijańskiej. Na niej powstała najliczniejsza religia świata, ona jest zaraniem i jednocześnie źródłem podziałów chrześcijaństwa. To ona była najbardziej zakłamywana i niszczona przez kościoły na nią się powołujące.

Dziwi cię, że pragnę poznać Boga w niej przedstawionego przez Izraelitów? To bardzo dowcipny Bóg, patrząc przez pryzmat kondycji moralnej i wzajemnego wyniszczania się chrześcijaństwa.

W.

Ps.

Wypowiedź kierowana do Jacchusia.

„Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. (…) Dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. (…) Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone” (Mateusza 7:15-20, BT)

Piotr

To bardzo dowcipny Bóg

Dopiero od szkół rabinackich w VII wieku. Wcześniej nim raczej straszono i próbowano obłaskawić. Judaizm bardzo się zmieniał, w III wieku gnostycyzm wywarł wpływ na wiele szkół na Bliskim Wschodzie skąd później wyemigrowało do Europy. Później to się zmniejszyło, znów odżyło i tak w kółko. Powstawały różne odłamy uznające mesjanizm niektórych wielkich uczonych kabały i tory ogólnie, bywały odłamy uznające Chrystusa za kolejnego proroka (np. frankiści którzy w kolejnych pokoleniach w większości przeszli w XIX wieku na katolicyzm i zasymilowali się z Polakami i Austriakami).

W Wilnie w XVIII w. był taki okres że jedna szkoła rabinacka porywała zdolnych uczniów drugiej o innych zapatrywaniach na różne tematy, nocą ich członkowie napadali na poważanych przedstawicieli konkurencji, byli ranni a nieraz i ofiary śmiertelne. No... filozofia i nauka o Piśmie potrafi rozgrzać emocje!

No i dość spore kiedyś różnice między aszkenazyjczykami a sefardyjczykami oraz sam temat chasydyzmu który przez zachodnich Żydów uznawany był za swego rodzaju "rydzykizm".

Warto też wspomnieć o polsko-litewskich karaimach, praktycznie już na wymarciu niczym wiadomy Hucuł w "CK Dezerterach"...

Z judaizmem jest tak samo jak z chrześcijaństwem albo buddyzmem. To bardzo różne i nieraz przeciwstawne zjawiska. Nie tylko zresztą w religii bo gdyby tak na samym początku XX wieku w Rosji powiedzieć do czerwonego rewolucjonisty że jest anarchistą to ten by zabił za taką zniewagę...

Albo powiedzieć do Bawarczyka że wygląda na Prusaka... uuu....

Warto wspomnieć o pewnej mądrej radzie uczonych rabinów z VII/VIII w. mówiącej że 1/3 majątków powinno się trzymać w ruchomościach, 1/3 w nieruchomościach a 1/3 w gotówce.

albo...

"Geniusz to 70% talentu i 30% talentu" Cadyk z Wodzisławia

A kurczaki, krowy i inne podobne rżnąć na żywca bez ogłuszania.

I bądź tu mądry.

Bardzo dziękuję Piotrze.

Na zdrowie.

Należy się 50 zł.

Tyle razy pociąg do nieba im odjechał,

Ewangelia Św. Mateusza 24:36 " Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec"

Czy Świadkowie Jehowy, zapewniwszy sobie wszystkie miejsca w niebie i odtrącając innowierców maja być prawdziwymi przekaźnikami słowa Bożego?

" Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus" 1 List do Tymoteusza 2 : 5

„Świat przemija”, napisał apostoł Jan, „ale kto wykonuje wolę Boga, ten pozostaje na wieki” (1 Jana 2:17).

„Sprawiedliwi posiądą ziemię i zamieszkają w niej na wieki” (Psalm 37:29)

Piotr

Chyba tak, to był artykuł o współodkupicielce. Jednak to nie ma znaczenia....

Troszeczkę jednak ma. Niezrozumienie prowadzi do wyciąganie fałszywych wniosków. Trudno coś zrozumieć opierając się na nierzetelnych wiadomościach, zwłaszcza przeciwników KK, od których aż roi się w internecie.

Jeśli w niektórych poglądach błądzę, wybaczcie.

Nie ma sprawy, ludzka rzecz, jak coś takiego zauważę coś znowu napiszę. :))

Pozdrawiam. A.

Strzeżcie się fałszywych proroków...

Powtarzasz to co chwilę.... a skąd masz pewność że nie jesteś zwiedziony?

W sprawach dotyczących KK (powielałeś nieprawdę) wielokrotnie dałeś tego dowód że Ciebie też oszukano.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

>cyfra napisz coś od siebie.

Cytowanie biblii bez zrozumienia treści i przekazu to shit.

Nie ma sprawy, ludzka rzecz, jak coś takiego zauważę coś znowu napiszę. :))

Dziękuję Anrzeju. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano dziś, 01:00 Wyświetl postUżytkownik vlado dnia 10.07.2013 - 15:52 napisał Tyle razy pociąg do nieba im odjechał,

Piotr - Ewangelia Św. Mateusza 24:36 " Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec"

Skoro przytoczyłeś Piotrze ten cytat, odpowiedz mi proszę, jak to się ma do kategorycznych dat podawanych przez ŚJ dotyczących nie tylko dnia ostatecznego lecz również Jezusa, przyjścia Królestwa Bożego i tp?

Skąd ŚJ mają te dane?

Pozdrawiam W.

Żywię nadzieję , że dzięki Twojej wykładni PŚ dostąpię oświecenia .

Skoro przytoczyłeś Piotrze ten cytat, odpowiedz mi proszę, jak to się ma do kategorycznych dat podawanych przez ŚJ dotyczących nie tylko dnia ostatecznego lecz również Jezusa, przyjścia Królestwa Bożego i tp?

Skąd ŚJ mają te dane?

Pozdrawiam W.

Posłużyłem się powyższym wersetem z Biblii , aby pokazać/wykazać , iż w kwestii dokładnej daty końca świata , Świadkowie Jehowy również popełnili błąd ! Dlatego tak ważne jest , aby wszelkie rewelacje podawane , czy to przez Świadków , czy katolików zawsze rewidować w oparciu o treść Pisma Świętego , choćby po to , aby niepotrzebnie się nie wystawiać na śmieszność i kpiny oraz okazać się wiarogodnym . Gwoli ścisłości dodam , iż Świadkowie Jehowy na łamach swych publikacji przeprosili za swój błąd , co im się chwali , i miejmy nadzieję , że wyciągnęli z tej lekcji wnioski na przyszłość .

Piotr

Dziekuję.

Piotrze to dotyczy również dat przyjścia Jezusa i panowania Królestwa?

W.

Oczywiście ! Jezus Chrystus wyraźnie powiedział , że o dniu i godzinie końca świata wie tylko i wyłącznie Jego Ojciec! (Bóg )

Niemniej Jezus powiedział swoim naśladowcom , co będzie zwiastunem rychłego końca świata oraz Jego powtórnego przyjścia , wszelkie znaki na niebie i ziemi świadczą o tym , iż żyjemy w czasach ostatecznych !

Piotr

wszelkie znaki na niebie i ziemi świadczą o tym , iż żyjemy w czasach ostatecznych !

+

0

Od zawsze Piotrze żyjemy w czasch ostatecznych, jak potwierdza nauka, żadna cywilizacja nie trwa bez końca. To jak z naszym życiem, do momentu narodzin mamy śmierć w oczach. Znaki są zawsze te same, kataklizmy, wojny, ucisk, niegodziwość, tylko teraz wydaje się nam, że działają ze wzmożoną siłą. A to nie prawda, to tylko nas jest więcej i dostęp do wydarzeń zaistniałych choćby w najmniejszej pipidówie, dociera do nas prawie natychmiast. Dawniej jak władca coś się dowiedział, to na placach głosił tylko to, co chciał lub wcale. Jak sam potwierdzasz, wszystko w SWOIM czasie, bez względu na oczekujących, lub nie.

Pozdrawiam.

Niemniej Jezus powiedział swoim naśladowcom , co będzie zwiastunem rychłego końca świata oraz Jego powtórnego przyjścia , wszelkie znaki na niebie i ziemi świadczą o tym , iż żyjemy w czasach ostatecznych !

Właśnie rozmawiałem z instancją wyższą ale Play coś przerywał połączenie. To na pewno nie teraz, założyli się czy Chińczycy będą rządzić w Paryżu.

pesel

W 1000r. ludzie też mieli przekonanie,że żyją w czasach ostatecznych.

I owszem , 21 grudnia 2012 roku ludzie również przepowiadali / zapowiadali koniec świata ! Zapewne pamięta pan poświęcony temu zagadnieniu wątek na Bocznicy , w którym na długo przed wyznaczonym czasem , tj.21.12.2012 roku napisałem , iż żadnego końca świata w wyznaczonym terminie nie będzie ! (wystarczy sięgnąć do lektury wspomnianego wątku , aby to sprawdzić) Oczywiście moja pewność , jak się okazało słuszna nie zasadzała się na ludzkim przekonaniu , lecz na proroctwach biblijnych . Proszę również zwrócić uwagę , iż większość jasnowidzów /okultystów często się myliła w swych profetycznych przepowiedniach , natomiast proroctwa biblijne spełniły się co do joty i zawsze w zapowiedzianym czasie , dzięki czemu możemy mieć pewność , że nie inaczej będzie i tym razem (polecam się zapoznać z proroctwami biblijnymi , które się spełniły )

Piotr

wszelkie znaki na niebie i ziemi świadczą o tym , iż żyjemy w czasach ostatecznych !

A jaką masz tego pewność? Jedyne co sie zmieniło to powszechność doniesień na tematy katastroficzne, i nowe środki komunikacji.

Wcześniej też wybuchały wulkany, trzęsła się ziemia, były zaćmienia słońca, wojny, spadały meteoryty, etc.

--

Widzę Vlado ma podobne zdanie - (+)

Powrót po dłuższej przerwie...

Oczywiście ! Jezus Chrystus wyraźnie powiedział , że o dniu i godzinie końca świata wie tylko i wyłącznie Jego Ojciec! (Bóg )

Gość mówił o tym wydarzeniu,że będzie miało ono miejsce jeszcze za życia wówczas go o to pytających. I co? Dla mnie fałszywy prorok.Oczywiście zaraz znajdą się piewcy prawdy objawionej,że nie o tym świecie gaworzył...

W ogóle o niej można tak powiedzieć.Wszystko zależy od interpretacji.

Świadkowie Jehowy również popełnili błąd

I to chyba niejednokrotnie ;p

W ogóle o niej można tak powiedzieć.Wszystko zależy od interpretacji.

a sa tacy którzy ją rozumieja Ją dosłownie i wybieraja sobie pasujące do ich ideii kawalki jak pomadki z bombonierki :)

Nie no, z tym końcem świata w 2012 to było tak grubymi nićmi szyte, że tylko ekstremalni naiwniacy mogli w to uwierzyć.

Ja sobie z tym kalendarzem Majów o zawsze wyobrażałem to mniej więcej tak :

Zdenerwowana żona majskiego szamana wchodzi do komnaty i gdera :

"Józek, do ciękiej cholery, odłóż ten rylec i choć do legowiska ! Wykułeś już ten kalendarz na ponad 500 lat. Kto to będzie czytał ? A z samego rana musimy zaprowadzić dzieciaka do kościoła na ofiarę. "

A facet na to :

"Dobra dobra, skończę jeszcze tylko ten 2012 i zaraz przychodzę. Franciszek Smuda to mój ulubiony trener przyszłości. Nie chciałbym go demotywować że świat mógłby się skończyć przed mistrzostwami w jego ojczyźnie.

Aha, weź no jeszcze napluj do gąsiorka bo piwo mi sie kończy. "

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

No i patrz - wszyscy oni pomarli.

Nieprawdopodobnie trafne spostrzeżenie.

Toptwenty - jesteś kompletnym idiotą czy skończyłeś powszechniaka w szkole zamkniętej?

Przecież napisał, że czuje się staro...tetryk jeden:))

1366403882_13_full.jpg

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A ja myślałem, że Olsen to

Ove Sprogøe

a nie skynyrd:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.