Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

No takie..Tomusiowe"... :D

a jakie jest twoje objawienie foksik , wierzysz w Boga ?

Czyli prawie Artonowe. :))

nie wiem dokładnie jakie ma Arton ...na pewno wierzy bądź wie o istnieniu obcych cywilizacji i to na wielu wymiarach ....czy jest to aż tak nieprawdopodobne , niby dlaczego?

Ale ślepa wiara w dogmaty to to samo.

Żartowniś. :))

Ślepa powiadasz....a jak nie ślepa?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wiara w które dogmaty Maju powinny mnie przekonać , że to KK jest tym jedynym?

Każdy dogmat urąga zdrowemu rozsądkowi jako nieweryfikowalny. Jeśli człowiek deklaruje się być myślącym, a jednocześnie dogmaty popiera, to jest to co najmniej oksymoron, jeśli nie coś gorszego.

Tomuś, nie wierzę w w Boga, on nie istnieje. Wiara jest zawsze ślepa.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

no tak , ale Maju....

No co ???

Swoimi wywodami stawia się na własne życzenie po konkretnej stronie. Ale musi zdać sobie sprawę, jak inni odbierają jego wypowiedzi.

Ty Tomuś lepiej jednak wierz, to może Cie nie ubezwłasnowolnią...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

foksik w sumie dobra odpowiedź ...lepiej wiedzieć, nie wierzyć...

Na szczęście historia dowodzi, że w większości wypadków wiedza i rozum wygrywa z wiarą. Stąd taki słyszany, szczególnie ostatnimi czasy, wściekły jazgot kręgów broniących dogmatu i dyktatu wiary.

Wiara w które dogmaty Maju powinny mnie przekonać , że to KK jest tym jedynym?

Nie mówiłem o tym już dzisiaj?

Do Argusa mam tylko jedno pytanie. Skąd tyle w Tobie nienawiści do katolików i KK?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

w pewnym sensie podziwiam tych , którzy wierzą w Stwórcę a nie odczuli Go w swoim życiu... jednocześnie nie dziwię się niewierzącym , którzy uważają , że Go nie ma , z tego samego powodu...

Nie mówiłem o tym już dzisiaj?

Do Argusa mam tylko jedno pytanie. Skąd tyle w Tobie nienawiści do katolików i KK?

To nie jest nienawiść, to jest obiektywna obserwacja. Zwróć uwagę, że dziwnym trafem kościoły protestanckie robią doskonała robotę bez nachalnego wciskania się w każdą szczelinę, bez natarczywej propagandy i co najważniejsze bez afer finansowych i obyczajowych na taką skalę, jak to widzimy w kościele katolickim. W istocie (jeśli pokusić się o porównanie) kościół katolickit pod względem ideologicznym i politycznym porównywalny być może chyba tylko z islamem - bo ten też chce zawłaszczyć w 100% władzę nad duszą i ciałem każdego człowieka, depcząc jego indywidualne przekonania. Ta sama chęć narzucenia światopoglądu przez prawo państwowe, to samo chore pożądanie zawładnięcia intymną sferą człowieka. Jedyna różnica - to to, że kościół katolicki już nie zabija w imię wiary (aczkolwiek Ruanda i Serbia dają do myślenia) i nie popiera terroryzmu.

Osobiście i indywidualnie czuję się realnie zagrożony totalitarnymi ciągotkami kościoła katolickiego (w czasie rządów - na szczęście krótkich - katoprawicy przekonałem się, jak to wygląda).

czy ja wiem? nie chciałbym aby innym było leiej...

Zdrowe sąsiedzkie podejście. Tak samo jest w świeckich Czechach a już na prawosławnej Ukrainie to hoho!

W latach dwudziestych w Anglii odbywała się głośna debata na temat eugeniki. Na pomysł żeby uwzględniać opinie sąsiedzkie na temat zachowania się mieszkańców w sprawie np. alkoholizmu, nieporządku, naruszania prawa K.G.Chesterton zdrowo odpowiedział że takie rzeczy o sąsiadach może powiedzieć połowa mieszkańców :D

Religia ani filozofia, obecność lub nieobecność boga nie zmienią zdrowych, społecznych zachowań czyli jak tu nie przyp...lić temu który ma więcej ode mnie (albo jest inny bo takiego łatwiej obić). Przypadki różnych rewolucji w XX wieku i wyrównywania wszystkich do równych żołądków też są pouczające.

Człowiek nie jest aniołem i pewna naturalna skłonność do... umilania życia innym jest wpisana w zachowania stadne i społeczne. U takich wilków szef stada dusi szczeniaki innych osobników, do tego jednak nie doszliśmy więc różnie można na to patrzeć.

Na szczęście jest państwo gdzie sąsiad sąsiadowi nie zazdrości a wszystko działa wg cennych wskazówek ukochanego przewodniczącego KPK Kim Dzong Una.

Nieodżałowany Hugo Chavez próbował realizować to w wersji very soft ale mu nie wyszło i na początku tego roku w Caracas zabrakło papieru toaletowego...

<br />Nieodżałowany Hugo Chavez próbował realizować to w wersji very soft ale mu nie wyszło i na początku tego roku w Caracas zabrakło papieru toaletowego...<br />
Mogli importować Rzepę.

To nie jest nienawiść, to jest obiektywna obserwacja. Zwróć uwagę, że dziwnym trafem kościoły protestanckie robią doskonała robotę bez nachalnego wciskania się w każdą szczelinę, bez natarczywej propagandy i co najważniejsze bez afer finansowych i obyczajowych na taką skalę, jak to widzimy w kościele katolickim. W istocie (jeśli pokusić się o porównanie) kościół katolickit pod względem ideologicznym i politycznym porównywalny być może chyba tylko z islamem - bo ten też chce zawłaszczyć w 100% władzę nad duszą i ciałem każdego człowieka, depcząc jego indywidualne przekonania. Ta sama chęć narzucenia światopoglądu przez prawo państwowe, to samo chore pożądanie zawładnięcia intymną sferą człowieka. Jedyna różnica - to to, że kościół katolicki już nie zabija w imię wiary (aczkolwiek Ruanda i Serbia dają do myślenia) i nie popiera terroryzmu.

Osobiście i indywidualnie czuję się realnie zagrożony totalitarnymi ciągotkami kościoła katolickiego (w czasie rządów - na szczęście krótkich - katoprawicy przekonałem się, jak to wygląda).

Można by zapytać , czy ustałyby wojny i czy na ziemi zapanowałby prawdziwy pokój, gdyby wszyscy ludzie byli wyznawcami mojej/jednej religii ?

Historia II wojny światowej odpowiada na to pytanie !

nazi_katholik.jpgNazistowskie sztandary w kościele

Piotr

To nie jest nienawiść, to jest obiektywna obserwacja.

Pozwolisz że z tym się nie zgodzę, subiektywna a język jakim sie przy tym posługujesz zdradza silne wzburzenie i zaangażowanie antykatolickie. To takie moje, w pewnym stopniu subiektywne odczucie.

kościół katolickit pod względem ideologicznym i politycznym porównywalny być może chyba tylko z islamem - bo ten też chce zawłaszczyć w 100% władzę nad duszą i ciałem każdego człowieka, depcząc jego indywidualne przekonania. Ta sama chęć narzucenia światopoglądu przez prawo państwowe, to samo chore pożądanie zawładnięcia intymną sferą człowieka.

Może coś bliżej napiszesz, bo ja jakoś nie zauważyłem naruszenia przez KK demokracji. ;)

Historia II wojny światowej odpowiada na to pytanie !

Nazistowskie sztandary w kościele

Niedawno o tym właśnie pisałem.

Znasz historię...czy opowiadasz historyjki...zdecyduj się!

Ps. To może w innym temacie, bo tu schodzicie (jak zwykle) na antykościelne. ;)

[...] Może coś bliżej napiszesz, bo ja jakoś nie zauważyłem naruszenia przez KK demokracji. ;) [...]

Tak z marszu:

- naciski episkopatu na posłów (czy raczej generalnie - polityków) na okoliczność takiego, a nie innego (tzn. prokatolickiego) uchwalania prawa,

- nieuzasadnione przywileje ekonomiczne (np. kto inny może sobie kupić nieruchomość za 1 % wartości ?),

- naciski na "trzecią władzę" (prokuratura i korpus sędziowski) na okoliczność łagodnych wyroków lub umorzeń dla przestępców w sutannach,

etc, etc,

Wiele już o tym pisano - coś nieuważnie (albo wybiórczo) czytujesz forum i prasę.

- skoro są katolikami powinni te wartości głosić i wprowadzać w życie, naciski(?) nie to tylko przypomnienie, może uświadomienie niektórym czym jest wiara skoro się na nią powołują

- kwestia prawa, są inne instytucje co również z takich ulg korzystają

- słyszałem, ale nikt nie potrafił dać choćby jeden niepodważalny na to dowód

To też na gorąco.

Prasę czytuję, "wybiórczej" nie....tzn. czasem jak muszę. ;)

- skoro są katolikami powinni te wartości głosić i wprowadzać w życie, naciski(?) nie to tylko przypomnienie, może uświadomienie niektórym czym jest wiara skoro się na nią powołują

- kwestia prawa, są inne instytucje co również z takich ulg korzystają

[...]

- ad.1 : episkopat nieraz już oficjalnie i na piśmie twierdził, że ŻĄDA - to jet uświadamianie ??? kpina !!!!!

prawo PAŃSTWOWE ma być NIEZALEŻNE od nakazów wiary. NIE WSZYSCY POLACY SĄ KATOLIKAMI !!!!!!!!! (i nie patrz na statystyki, w rzeczywistości CZYNNYCH katolików jest mniej, niż 50 %)

- ad. 2 : wymień mi inne - ja innych zapisów, niż dla instytucji wyznaniowych w zasadzie nie znalazłem. A przypadków wykupu za 1% czy wręcz brania za darmo przez kk jest ponad 99% (b. rzadko i po ciężkich bojach niepaństwowe instytucje kultury). Jeśli to nie jest uprzywilejowanie, to ja chyba jestem Mahomet :)

- nie słyszałem żądań, przykłady można prosić

- użyteczność publiczna, szkoły itp

Ps. Może to przeniesiemy do właściwego tematu?

Niedawno o tym właśnie pisałem.

Znasz historię...czy opowiadasz historyjki...zdecyduj się!

1933 r. - Watykan podpisuje konkordat z Hitlerem. Daje w ten sposób swoje moralne przyzwolenie na politykę hitlerowców i jej krwawe owoce.

Hitler_nuncjusz_papieski.jpg

1939 r. - Papież Pius XII w liście do hierarchii kościelnej St.Z.A. dopatruje się przyczyny "dzisiejszych nieszczęść" nie w faszyzmie, lecz m.in. w krótkich spódnicach kobiet. Poparcie Piusa XII dla hitlerowskiej napaści na Polskę znalazło swój wyraz w encyklice z 20 października 1939 r. Papież uznał ją za "walkę interesów o sprawiedliwy podział bogactw, którymi Bóg obdarzył ludzkość."

1941 r. - Tuż po agresji III Rzeszy na ZSRR z watykańskich drukarni wysłano do sztabu wojsk niemieckich duże transporty ukraińskich i rosyjskich modlitewników. Watykan podbite obszary ZSRR podporządkował nuncjaturze berlińskiej oficjalnie akceptując zagarnięcie tych ziem przez Hitlera.

1941 r. - Watykan akceptuje antysemickie poczynania rządu Vichy i wyraża zgodę na uchwalenie tzw. "Statutu Żydów". Wyrażono nadzieję, że nie ograniczy on prerogatyw Kościoła.

1945 r. - Pius XII w orędziu wigilijnym staje w obronie głównych oskarżonych o zbrodnie przeciwko ludzkości. Kuria rzymska interweniuje w sprawie ułaskawienia 200 zbrodniarzy hitlerowskich, w tym m.in. katów polskiego narodu, Franka i Greisera. To tylko niewielki epizod w szeroko zakrojonej akcji ratowania hitlerowców przed odpowiedzialnością karną.

1946 r. - Studenci wydziału prawa Uniwersytetu w Cardiff, rozważają, czy Pius XII powinien zasiąść na ławie oskarżonych przed Międzynarodowym Trybunałem w Norymberdze za całokształt prohitlerowskiej polityki Watykanu w okresie II wojny światowej.

Nie zmienisz historii Maju !

Piotr

Nie zmienisz historii Maju !

Tu przyszedłeś opowiadać historyjki? Historyk od siedmiu boleści. ;)

Ciekawe, czy Ci odpisze: "On tak musiał, ale myślał inaczej".

Jak nie musisz to nie pisz. Większości z tego i tak nie warto czytać. :)))

Fakt, że większość zbrodniarzy hitlerowskich z dr. Mengele na czele, uciekło do krajów Ameryki łacińskiej dzięki ogromnej pomocy Watykanu również chwały KK nie przynosi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.