Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem przez ponad rok różne kable AC MIT-a .

Jarku może przeoczyłem, lecz nie doczytałem sie w Twoich wpisach wypowiedźi dotyczących kabla sieciowego Mit Oracle AC2? Z3 i AC1 opisywałeś lecz AC2? Popraw mnie jak się mylę..

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku może przeoczyłem, lecz nie doczytałem sie w Twoich wpisach wypowiedźi dotyczących kabla sieciowego Mit Oracle AC2? Z3 i AC1 opisywałeś lecz AC2? Popraw mnie jak się mylę..

Miałem ZIII i AC1 i nie pamiętam czy o wszystkich pisałem.

AC2 nie kupiłem z wiadomych powodów tzn. przebojów z wtykami ;)

Wolałem nie ryzykować i kupiłem po prostu Shunyaty.

Edytowane przez jarek&ania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnego zdania jest kilka osób na forum, którzy od lat użytkują AC2.

Abyś nie myślał że na laurach spocząłeś z Siltechem...

:-)

Jak Ci nie przypadnie do gustu to odkupie od Ciebie bez straty..:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

http://www.audiostereo.pl/mit_mit-oracle-ac2-power-cord_inne-269-4259-18.html

Podobnego zdania jest kilka osób na forum, którzy od lat użytkują AC2.

Abyś nie myślał że na laurach spocząłeś z Siltechem...

Jak Ci nie przypadnie do gustu to odkupie od Ciebie bez straty..:-)

Ja już wszystkie MIT-y sprzedałem (ze stratą niestety).

Ale dobrze kombinujesz ;)

Ja już wszystkie MIT-y sprzedałem (ze stratą niestety).

Ale dobrze kombinujesz ;)

Jarku ważne, że na wtykach nie straciłeś :-)

Równowaga jakas zostaje

Wyskoi transparenty sa bardzo fajne, te "nizsze" od ultra w dol dodaja mocno basu, przynajmniej u mnie i nie spisal sie z innym okablowaniem. Nie pamietam, bo wolalem o nim jak najszybciej zapomniec i kupilem mity. Mity graja duzo rowniej. Referencyjne transparenty to juz zupelnie inna bajka.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak zgrywaja sie Transparenty z MITami, czy sygnatura dzwieku jest podobna?

Moim zdaniem różnią się. Przynajmniej modele z ostatnich lat. U mnie Transparent grał bardziej średnicą niż MIT, więcej ,,czarował" od MITa. Transparent ma świetne kable ale one są horrendalnie drogie (seria Reference). Przez dłuższy czas miałem u siebie sieciówki Transparenta model Reference PowerLink i Reference XL. Porównywałem z MIT Oracle ZIII. Transparenty grały ciemniej, podreślały wokale, były muzykalne ale nie miały przejrzystości MITa, który w końcu bardziej mi się spodobał. Kable głośnikowe MusicWave Ultra Speaker Cable których słuchałem w swoim systemie przez wiele dni okazały się być mniej interesujące dźwiękowo od Kondo SPc. Trochę mnie rozczarowały. Ale nawet bardziej rozczarowały mnie topowe głośnikowce Harmonixa.

Natomiast taki model jak Transparent Reference XL czy MM2 to wybitny kabel, który nawet na urządzenia Audio kosztujących po kilkanaście tysięcy złotych potrafi zaprezentować muzykę w przepiękny sposób.

Edytowane przez moreno1973

Zarówno topowe Transparenty, jak i MIT, czy też Nordosty, to w US mniej więcej ta sama cena, czyli wszystkie są horrendalnie drogie, bez większej różnicy. Do jeszcze droższych i abstrakcyjnych cen, trzeba dorzucić Siltecha. Można też powiedzieć, że rynek amerykański bardziej lubuje się w wyrobach i wyborach Transparenta niż MIT. Seria Ultra z nowej technologii MM2 jest całkiem przyzwoitym kablem. Powoduje w dżwięku systemu podobną aurę jak poprzednia linia XL, z tym, że zdecydowanie jest bardziej rozdzielcza i ukazuje więcej detalu. Seria od Reference w górę, to już naprawdę świetne kable. Chyba najlepszą opcją zakupu kabli, biorąc pod uwagę oczywiście cenę, jest amerykański Audiogon, chociaż polisa upgrade'u Transparenta jest bardzo korzystna dla właścicieli starszej linii czy też poprzednich modeli.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Można też powiedzieć, że rynek amerykański bardziej lubuje się w wyrobach i wyborach Transparenta niż MIT.

Przepraszam ale co to znaczy ,,można też powiedzieć"? Kto może to powiedzieć i jakie ma na powyższe stwierdzenie dowody?

Rozumiem, że są to naukowe dowody...chętnie zapoznam się z publikacjami niezależnych ośrodków badawczych...

No chyba że mozna sobie samemu coś takiego powiedzieć?

Trzeba by sprawdzic sprzedaz obu firm na rynek USA. Orientacyjnie mozna by zobaczyc co na audiogonie sie dzieje;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Transparent ma w USA wiekszą sieć dystrybucji przez co siłą rzeczy sprzedają trochę więcej co nie znaczy, że kable są lepsze. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Nie wiem czy to jest jakikolwiek miernik i wskazówka co do wyrobów czy też wyborów, ale na Audiogonie,Transparenta sprzedaje znacznie mniej ludzi niż MIT, chociaż według mnie nie jest to absolutnie wskażnik proporcji, bo może się okazać, że za chwilę będzie więcej Transparentów w drugim obiegu. Nie powiedziałem, że coś jest lepsze od czegoś i zupełnie niepotrzebnie chłopcy ostrzycie kosy. Moje opinie biorą się z opinii potwierdzonych przez najpoważniejszych dilerów hiend audio w US, zarówno tych którzy od początku prowadzą Transparenta jak i tych związanych od początku z MIT, zresztą tego drugiego, Quintessence Audio już dość dawno olali, natomiast Audio Consultants (chyba najpoważniejszy diler hiend audio US), prowadzą Transparenta praktycznie od samego początku i są dla tej kablarskiej firmy praktycznie i teoretycznie najważniejszym i priorytetowym reprezentantem. Byłem na kilku sympozjach organizowanych cyklicznie przez Audio Consultants, gdzie praktycznie minimum raz w roku przyjeżdzają przedstawiciele Transparenta... nie zdażyło mi się jeszcze spotkać z takim pomysłem ze strony MIT, chociaż być może i takie istnieją, Nie wiem czy wiecie też, że Transparent dysponuje jedną z najlepszych w US salą odsłuchową i wpakował miliony dolców w jej stworzenie, co oczywiście nic nie musi znaczyć, jednak marketingowo jest to bynajmniej duży krok i postęp... Związani są poza tym, czy też byli, z firmą George Lucasa i jego studio, więc to też według mnie ma jakieś tam znaczenie. Zarówno MIT jak i Transparent to poważni gracze, jednak faktycznie, biorąc pod uwagę sprzedaż 2nd hand, to Transparentów jest znacznie mniej, poza tym zawsze będę bardziej chwalił firmę Tramsparent, bo po prostu bardziej ją lubię i od lat używam ich kabli.

Parker's Mood

Wiadomo, ze wiekszosc tych sloganow to tylko marketing. Nordost i NASA i tym podobne dyrdymaly. Ja tam absolutnie nie wierze w to co pisza, to bajki dla dzieci. Wazne zeby efekt byl. A wyszukane nazwy typu quantum tunneling to juz wogole totalny brak szacunku dla klienta.

Anyway jedni pracuje dla abbey road inni dla NASA, who cares;) Wazne jak co gra.

Przestałem się tym przejmować już dawno i nie interesują mnie kable za pierdylion dolarów. Kiedyś miałem szajbę, to kupowałem, ale i tak w bardzo okazyjnych kwotach... teraz już jestem wolny od tych uzależnień i mam zupełnie inne priorytety.

Parker's Mood

Z tego co mi wiadomo to Transparent ma przyjazną politykę dla swoich dealerów i dobrze się z nimi współpracuje. Dają zarobić i dlatego wielu dealerów chętnie z nimi współpracuje. Dla odmiany MIT jest dziwną firmą i warunki daje gorsze.Stąd mniej dealerów. Tak czy inaczej chętnie posłuchałbym Opusa XLR ale nie znam nikogo od kogo mógłbym pożyczyć a Hi Fi Club nie ma Opusa na stanie.

Z tego co mi wiadomo to Transparent ma przyjazną politykę dla swoich dealerów i dobrze się z nimi współpracuje. Dają zarobić i dlatego wielu dealerów chętnie z nimi współpracuje. Dla odmiany MIT jest dziwną firmą i warunki daje gorsze.Stąd mniej dealerów. Tak czy inaczej chętnie posłuchałbym Opusa XLR ale nie znam nikogo od kogo mógłbym pożyczyć a Hi Fi Club nie ma Opusa na stanie.

Życzmy sobie aby każdy audiofil miał tylko takie problemy jak wybór pomiędzy topowymi Transparentami i Mitami. Transparent powstał na bazie Mita i kontynuuje świetną tradycję puszkowców. Moje ukochane Logany niemal zawsze na prezentacjach w USA są łączone w/w kablami. Osobiście po wielu odsłuchach zdecydowałem się na starsze topowe Mity, które według mojej opinii grają najprawdziwiej. Nowe wersje są szybsze, grają z większym rozmachem ale i bardziej efekciarskie i dalsze od neutralności. Podstawą jest jednak zadowolenie z systemu i właściwy dobór wszystkich komponentów. Jedno jest pewne jedna i druga firma to świetny wybór dla dojrzałego audiofila. Osobiscie uwazam, że kabelki te najlepiej grają w setach. Sam zanim do tego doszedłem wiele razy musiałem się ugryźć w język zanim zrozumiałem o co w tych połączeniach i dedykacjach chodzi. Np. sam topowy interkonekt XLR za diabła nie przypadł mi do gustu i przymulał a po połączeniu z dedykowanym głośnikowcem z tej samej serii i długim wygrzaniu zaczęło się prawdziwe granie. Powrotu to starszych kabli już nie było. Jak się raz zasmakuje wyrafinowania tych łączówek i zrozumie, że w muzyce nie chodzi tylko o hiper-detaliczność i zabijanie basem to dostrzeże się wiele ukrytych do tej pory smaczków i pozna prawdziwe oblicze muzyki. Największą zaletą w/w w stosunku do kabli srebrnych (nawet najlepszych) jest nieeksponowanie przełomu wyższej średnicy i góry. Dźwięk co prawda lekko zwalnia a atak nie jest tak mocny ale odkrywa się przed nami zupełnie nowa jakośc przekazu z pięknie dociążonym zakresem niższej średnicy i delikatnością, wysublimowaniem góry. Wyjątek uczyniłem tylko w sieciówkach bo wiadomo, że MIT nie jest w nich najmocniejszy i mocno odstaje od najwyższych Transparentów Ref. MM2. Edytowane przez Szymon

Generalnie mili ludzie... z Transparent, Audio Consultants czy też Quintessence Audio, jednak współpracując z nimi, swoje trzeba zapłacić i nie ma zmiłuj się! Jak już wspomniałem, jak dla mnie najlepszą i najekonomiczniejszą opcją na zakup okablowania jest rynek Audiogon. Dawno temu, kupiłem tam cztery sieciówki Valhalli za... mniej niż 1/4 ceny. Oryginalne, w pudełkach i jak nowe. Gość z Chicago pozbywał się całego stereo na rzecz domowego kina i oddawał wszystko za pół darmo, włącznie z topową elektroniką Linna - dwa monosy Klimaxa i CD 12, plus kompletne okablowanie Valhalli. Pamiętam, że transakcja odbyła się w kawiarni Starbucks na North i Wells - Ja z gotówką, a on z pudełkami...

Parker's Mood

poza tym zawsze będę bardziej chwalił firmę Tramsparent, bo po prostu bardziej ją lubię i od lat używam ich kabli.

No i tak trzeba było od początku...

Skoro czegoś sprzedaje się mniej na rynku wtórnym to znaczy że jest lepsze?

Każdy wie, że MITa kupuje się w USA w atrakcyjnych cenach, często -50% oficjalnej. Jako nowe lub ex-demo. Dlatego obraca się tymi kablami na lewo i prawo. Sposób dystrybucji MITa jest lekko mówiąc dziwny i po prostu wkurza sklepy i nie ma się co dziwić, że rezygnują z handlu, bo kto u nich kupi jak pewien Pan z Kalifornii sprzeda mi to samo za pół ceny? Poza tym MIT szaleje z wprowadzaniem nowych serii, ostatnio co rok coś nowego. Ludzie sprzedający MITa mają tego powoli dosyć bo co roku musza robić wyprzedaże poprzedniego rocznika;-).

Transparent bardzo szanuje swoje kontakty z dystrybutorami i wiem o tym z pierwszej ręki. Często pomagają w kontaktach biznesowych. Pamiętam jak wiele lat temu pewien człowiek z Transparenta był w Warszawie na takiej prezentacji dla dystrybutora i zaproszonych osób. Rzadko zmienia serie a co najwazniejsze to umożliwia dokonanie upgrade puszek i to jest GŁÓWNA przyczyna dlaczego Transparenta jest mniej w ogłoszeniach!

Bo ten kto ma OPUSA to słucha i nie pożycza;-). Mają/mieli MM2... też fajne i drogie...

Dawno temu, kupiłem tam cztery sieciówki Valhalli za... mniej niż 1/4 ceny. Oryginalne, w pudełkach i jak nowe. Gość z Chicago pozbywał się całego stereo na rzecz domowego kina i oddawał wszystko za pół darmo, włącznie z topową elektroniką Linna - dwa monosy Klimaxa i CD 12, plus kompletne okablowanie Valhalli. Pamiętam, że transakcja odbyła się w kawiarni Starbucks na North i Wells - Ja z gotówką, a on z pudełkami...

No to teraz wiem dlaczego wielu uważa Amerykańców za ograniczonych umysłowo...rodak by rodakowi tak nie sprzedał, nawet ten z Jackowa...

Wiadomo, ze wiekszosc tych sloganow to tylko marketing. Nordost i NASA i tym podobne dyrdymaly. Ja tam absolutnie nie wierze w to co pisza, to bajki dla dzieci. Wazne zeby efekt byl. A wyszukane nazwy typu quantum tunneling to juz wogole totalny brak szacunku dla klienta.

Anyway jedni pracuje dla abbey road inni dla NASA, who cares;) Wazne jak co gra.

Przewodnictwo opisane przez prawo Ohma nieco różni się od opisu z teorii kwantowej, tunelowanie elektronów to nic innego jak technika przejścia ich przez bariery potencjału, gdyby tych barier nie było, mielibyśmy do czynienia z przewodnikiem idealnym o zerowym oporze i bezstratną transmisję prądu elektrycznego.

Widocznie naukowcy z firmy, znaleźli pomysł na uporanie się w jakimś stopniu z zjawiskiem barier w przewodzeniu i stąd taka nazwa.

Zwykły wyścig technologiczny.

naukowcy z synergistic research:) Jak powiedzialem, mi to rybka, ja nawet nie wczytuje sie co Oni tam wypisuja, szkoda czasu:) Wole sluchac muzyki:)

naukowcy z synergistic research:) Jak powiedzialem, mi to rybka, ja nawet nie wczytuje sie co Oni tam wypisuja, szkoda czasu:) Wole sluchac muzyki:)

Wojtek posłuchasz kiedys Hologram d to zobczysz co panowie z SR mieli na mysli.

Super kabel do daca.

NIe twierdze, ze to moze nie grac super, ale nazewnictwo;) Pewnie zagralo fajna przestrzenia wglab i postanowili, ze do takiej prezentacji nazwa quantu tunneling bedzie super pasowala:)

No to teraz wiem dlaczego wielu uważa Amerykańców za ograniczonych umysłowo...rodak by rodakowi tak nie sprzedał, nawet ten z Jackowa...

Tak to już jest w tym znianawidzonym kraju i szczerze mówiąc, zapomniałem już jak wyglądają interesy z rodakami. Sprzedając swojemu przyjacielowi integrę Jeffa Rowlanda za pół ceny, dołożyłem mu jeszcze do tego dealu CD player Sony za free... bo bardzo cenię sobie jego przyjażń i w ogóle... Amerykanie są rozsądni i przyjacielscy i nie można tego narodu oceniać poprzez pryzmat wojen i politycznych układów. Mnie jest tutaj dobrze i jest to moja druga ojczyzna, chociaż nigdy nie przestałem kochać Polski i Polaków.

Parker's Mood

Tak to już jest w tym znianawidzonym kraju i szczerze mówiąc, zapomniałem już jak wyglądają interesy z rodakami. Sprzedając swojemu przyjacielowi integrę Jeffa Rowlanda za pół ceny, dołożyłem mu jeszcze do tego dealu CD player Sony za free... bo bardzo cenię sobie jego przyjażń i w ogóle... Amerykanie są rozsądni i przyjacielscy i nie można tego narodu oceniać poprzez pryzmat wojen i politycznych układów. Mnie jest tutaj dobrze i jest to moja druga ojczyzna, chociaż nigdy nie przestałem kochać Polski i Polaków.

Podrózując po świecie zauważyłem że jedynymi turystami, którzy szczerze zainteresują się innym turystom, co tu robi, dlaczego na przykład zwiedza Nową Zelandię...są Amerykanie. 90% turystów z USA chętnie pogada, wymieni opinię, w czymś doradzi. Europejczycy jako turyści wszyscy trzymają się w swoich grupkach i patrzą nieufnie na innych. Dlatego szanuję ludzi z USA i coś chyba w nich do dziś pozostało po czasach pionierów, gdy pomoc drugiemu oznaczało uratowac komuś zycie...

Edytowane przez moreno1973

Tak, uratowali duzo indian:) Osobiscie nic do nich nie mam, ale polityka to juz cos zupelnie innego:) Zeby nie bylo mam kumpli amerykanow i jest wlasnie tak jak pisze moreno:) Nibyb sa inny od siebie, ale maja w sobie to cos amerykanskiego. Lubia pogadac a jak cos opowiadaja to z pasja:)

Edytowane przez Wojtek76

• 2 tygodnie później...

Czy można w Magnumach M3 używać tylko sekcji wysokotonowej? Mam możliwość zakupu ww. kabli ale niestety są w wersji bi-wire a potrzebuję ich tylko do napędzenia sekcji średnio/wysokotonowej w JBL4343. MH750PlusS2 zostałyby wtedy zdegradowane jako kable dla samych wooferów.

Dowiedziałem się u dealera że w MITach biwire można zewrzeć wyjścia high i low do użytku SW....teraz walczę tylko jak je podłączyć ponieważ drut 6mm2 jest bardziej elastyczny od tych kablo.

Marek,

Jak się da, to zawsze bierz wersję SW – gdy już będziesz miał 4-pary kabli głośnikowych to podłączysz Quad-wiring!

Podłączanie przewodami z pseudo Bi-wire to lipa, gdyż muszą być ''osobne'' kable głośnikowe od samego wzmacniacza, a nie jakieś tam rozdzielone na samym końcu, no chyba że zewrzesz wersję pseudo Bi-wire i użyjesz jako SW do Quad-wiring'u!

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi